Το Ειρηνοδικείο Χίου «μπλόκαρε» την επέκταση του hot spot της ΒΙΑΛ

Το Ειρηνοδικείο Χίου «μπλόκαρε» την επέκταση του hot spot της ΒΙΑΛ

Στις αρχές του 2018 θα αποφασίσει οριστικά η Δικαιοσύνη για την προσφυγή του Δήμου - Ικανοποίηση στους Χιώτες - Προβληματισμός στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής 

Ανακούφιση και χαμόγελα ικανοποίησης προκάλεσε στους Χιώτες η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χίου να διατάξει την προσωρινή διακοπή των εργασιών επέκτασης της ΒΙ.ΑΛ. μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Χίου το πρωί της Τετάρτης.

Το Δικαστήριο διέταξε να μη μετακινηθεί και να μην τοποθετηθεί κανένα κοντέινερ στον χώρο περιμετρικά του Hotspot μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2018, οπότε και θα εκδικαστεί η υπόθεση. Στο μεταξύ θα μεσολαβήσει η αγωγή έξωσης που θα καταθέσει ο Δήμος Χίου στα μέσα Δεκεμβρίου με την οποία θα ζητά από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής την επιστροφή του χώρου επειδή δεν τηρήθηκαν οι όροι παραχώρησης της ΒΙ.ΑΛ..

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος politischios.gr, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης δεκάδες κάτοικοι των Καμποχώρων, παρουσία των δύο αντιδημάρχων N. Καρασούλη και Γ. Μπελέγρη, απέκλεισαν τις πύλες του στρατοπέδου Αργέντη στο Χαλκειός, μη επιτρέποντας στους τράκτορες να μεταφέρουν τους οικίσκους στη ΒΙ.ΑΛ.. Οι κάτοικοι παρέμεναν στο σημείο για πάνω από 5 ώρες, παρά τις συστάσεις της Α.Δ. Χίου να αποχωρήσουν.

Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος και μετά την εντολή απομάκρυνσης των συνεργείων οι κάτοικοι αναχώρησαν ειρηνικά τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη μετατροπή της ΒΙ.ΑΛ. σε ένα τεραστίων διαστάσεων hotspot όμοιο της Μόριας. 

«Δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα ενόψει του χειμώνα», σχολιάζει το υπουργείο 

   
«Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι σημαντικά ενόψει του χειμώνα», σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχετικά με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε σήμερα η ειρηνοδίκης Χίου για διακοπή των εργασιών επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός Χίου.

Οι ίδιες πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη δικαστική απόφαση, ωστόσο επιρρίπτουν ευθύνες στο δήμο Χίου για την απόφασή του να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της επέκτασης του ΚΥΤ λέγοντας ότι «ο δήμος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί με την εξέλιξη αυτή. Οι πρόσφυγες και μετανάστες με την τοπική κοινωνία και την ελληνική πολιτεία θα αντιμετωπίσουν από κοινού την κατάσταση».

Την ερχόμενη Τρίτη, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, κάτοικοι του νησιού θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει ο δήμος Λέσβου έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αίτημα να γίνει αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες. Οι πηγές του υπουργείου απαντούν ότι «πρέπει να σταματήσει η υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες και μετανάστες από αυτούς που κάνουν κινήσεις χωρίς να λαμβάνουν ούτε κατ' ελάχιστον υπόψη τους τα προβλήματα που τους δημιουργούν».

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν, τον τελευταίο μήνα έχουν μετακινηθεί 3.513 αιτούντες άσυλο από τα νησιά προς την ενδοχώρα, εκ των οποίων οι 548 από τη Χίο.

Πηγή: politischios.gr / ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης