Η αιθαλομίχλη από τις ξυλόσομπες και τα τζάκια «πνίγει» τον Βόλο

Η αιθαλομίχλη από τις ξυλόσομπες και τα τζάκια «πνίγει» τον Βόλο

Συστάσεις από την Περιφέρεια - Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε σωματική άσκηση - δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους

Στα ύψη έχει φθάσει για άλλη μια φορά η ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο, μόλις ξεκίνησαν τα κρύα και κόσμος άρχισε να ανάβει τα τζάκια και τις ξυλόσομπες προκειμένου να ζεσταθεί.
      
Ο δείκτης μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων στον σταθμό του Βόλου για την καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χτύπησε πολλές φορές "κόκκινο" την τρέχουσα εβδομάδα, αφού οι συγκεντρώσεις έφθασαν μέχρι και τρεις φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια και μάλιστα ο ημερήσιος μέσος όρος την Τετάρτη, έσπασε το φράγμα των 50μgr/m3 για πρώτη φορά τη φετινή περίοδο.
      
Ο Βόλος τις νύχτες, μόλις πέφτει η θερμοκρασία, θυμίζει βρετανική πόλη από την αιθαλομίχλη και η μυρωδιά καμένου ξύλου είναι ιδιαίτερα έντονη, με αποτέλεσμα στον σταθμό μέτρησης ο δείκτης να καταγράφει διαρκείς υπερβάσεις των ανώτατων ορίων συγκεντρώσεων ΡΜ10.
      
Χαρακτηριστικά την περασμένη Τετάρτη στη 1 μετά τα μεσάνυχτα η αερορύπανση έφθασε τα 154 μgr/m3 προκαλώντας ανησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και στον πληθυσμό, όταν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια είναι τα 50μgr/m3
      
Λόγω αυτής της κατάστασης η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε την επαγρύπνηση των Υπηρεσιών, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου επισήμανε τους κινδύνους για ένα φαινόμενο που πλέον επαναλαμβάνεται κάθε χειμώνα και δρα σωρευτικά στην ανθρώπινη υγεία.
      
Επειδή στον Βόλο και λόγω του μεγάλου πληθυσμού της πόλης, η εξέλιξη είναι δυσάρεστη, εντός των επόμενων ημερών ξεκινά έρευνα και μελέτη του φαινομένου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Αθήνας και το ΤΕΙ Πειραιά.
      
Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί για 3 μήνες (Δεκέμβριος- Ιανουάριος - Φεβρουάριος), και στο πλαίσιό της θα δρομολογηθεί στον Βόλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ένα ποδήλατο. Και τα δύο οχήματα που εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους θα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες, όργανα και φίλτρα. Θα κυκλοφορούν στην πόλη, και μέσω του εξοπλισμού τους θα συλλέγουν δεδομένα για την αέρια ρύπανση.
      
Συστάσεις από την Περιφέρεια Μαγνησίας
      
Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας εξέδωσε και ανακοίνωση για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού, μέσω συστάσεων και μέτρων προφύλαξης λόγω των αυξημένων επιπέδων της αερορύπανσης στον Βόλο (ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας) και συνιστά :
      
1) Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση -δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
      
2) Σε κάθε άτομο του γενικού πληθυσμού συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
      
3) Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων. Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

George

Οι ξυλόσομπες και τα ενεργειακά τζάκια έχουν απόδοση 70% σε σύγκριση με τα απλά τζάκια που έχουν 10%. Επιπλέον, κάνουν καλύτερη καύση. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν ρυπαίνουν, αλλά πολύ λιγότερο από τα απλά τζάκια που είναι μόνο ομορφιά αλλά θέρμανση μηδέν και σπατάλη χρημάτων. Σε αστικά περιβάλλοντα (για να μην πω παντού) είναι γελοίο να επιτρέπονται τα απλά τζάκια.

Κλπ

Το ότι ρυπαίνουν λιγότερα από που βγαίνει; Επειδή έχουν μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης δεν σημαίνει ότι ρυπαίνουν λιγότερο. Η ρύπανση οφείλεται στο είδος του καυσίμου και όχι στο βαθμό απόδοσης. Αν βάλεις λουστραρισμένα ξύλα η ίδια μπόχα θα βγει, και 100% απόδοση αν έχει μια μηχανή.

''Τρελοκομείο''...

πιτσιρικάς ''Ρομά'' έριξε στο τζάκι ένα λάστιχο αυτοκινήτου και έγινε ''έλα να δείς''.Μετά από λίγο πετάχτηκαν όλοι έξω ένεκα της μεγάλης θερμότητας του καιόμενου ελαστικού, ενώ οι φλόγες που έβγαιναν από την καμινάδα ήταν πάνω απο 4 μέτρα.

ΒΟΛΙΩΤΙΣΑ

ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΙΕ ΔΕΝ ΕΒΑΛΕΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΒΕΙΣ ΤΟ ΤΖΑΚΙ ΓΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ ΠΟΥ ΚΑΘΟΜΑΙ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΑΙΤ ΣΑΣ.

Να εικόνα για το σποτ του Τσίπρα

Ο ζόφος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εικόνα και μυρουδιά, είναι η προσωποποίηση της ακραίας φτώχειας και της προσπάθειας των οικογενειών για επιβίωση. Ο δε φτιασιδωμένος Τσίπρας φτιάχνει προεκλογικά σποτ και παίρνει στημένα βραβεία απο αμφίβολα περιοδικά του εξωτερικού. Η χώρα κατρακυλά, οι πολίτες χάνουν τα πάντα, το χρέος αυξάνει, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας εξαφανίζεται και έτσι προδιαγράφεται το μέλλον χειρότερο απο το σήμερα.

eimaste 2 eimaste 3 eimaste 1013

Σε λίγο καιρό χάρης την δημοτική αρχή θα έχουμε καλύτερα πράγματα θα κυκλοφλόρουμε με μάσκες σαν αυτές που φοράνε οι δημοσιογράφοι στην Αθήνα και έτσι το μπλε δέντρο δεν θα φαίνεται καλά μέσα στην θολούρα.

Boλιώτns

Που να δείτε τι γίνεται στην Νέα Ιωνία του Βόλου που υπάρχουν τσαντιρομαχαλάδες και οι γύφτοι... εεε σόρρυ Ρομά καίνε από ξύλα, μπουκάλια μέχρι ελαστικά αυτοκινήτων!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης