Γεωλόγοι: Πέντε μεγάλα ρήγματα στο Αιγαίο μπορούν να «δώσουν» σεισμούς άνω των 7 βαθμών

Γεωλόγοι: Πέντε μεγάλα ρήγματα στο Αιγαίο μπορούν να «δώσουν» σεισμούς άνω των 7 βαθμών

Τα ρήγματα βρίσκονται στον βυθό μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού - Το σεισμικό δυναμικό της περιοχής θα μπορούσε να προκαλέσει και τσουνάμι, εκτιμούν οι επιστήμονες

Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών. Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 20 υποθαλάσσια ηφαίστεια, αλλά μόνο ο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη φαίνεται να είναι ενεργός.

Αυτό προκύπτει από νέες έρευνες ξένων και Ελλήνων γεω-επιστημόνων στην περιοχή, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Νομικού, βασικό μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, εκτός από το ρήγμα της Αμοργού που ‘έδρασε' πριν περίπου 60 χρόνια και το οποίο χρειάζεται κάποιους αιώνες για να ξαναενεργοποιηθεί, τα υπόλοιπα ρήγματα μπορούν να δώσουν σεισμό, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιορισθεί χρονικά αν αυτός θα συμβεί σε μερικά χρόνια ή σε δεκάδες χρόνια.

Όσον αφορά τον κίνδυνο ενός μελλοντικού τσουνάμι, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η περιοχή έχει το σεισμικό δυναμικό που χρειάζεται (μέγεθος σεισμού περίπου 7), καθώς και πολλά απότομα ασταθή πρανή με μεγάλες μορφολογικές κλίσεις κατά μήκος των ρηξιγενών υποθαλάσσιων κρημνών, που μπορούν να δώσουν τσουνάμι, εφόσον ενεργοποιηθούν, όπως έγινε το 1956 με το μεγαλύτερο τσουνάμι του 20ου αιώνα στη Μεσόγειο.Είχε προηγηθεί ο σεισμός του 1956, που προκάλεσε 53 θανάτους και πολλές καταστροφές στο νησί της Σαντορίνης και στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα τσουνάμι που είχε ύψος κύματος έως 30 μέτρων στην Αμοργό, 20 μέτρων στην Αστυπάλαια και δέκα μέτρων στη Φολέγανδρο.
Στην περιοχή αυτή του Αιγαίου υπάρχουν αρκετά υποθαλάσσια ηφαίστεια εκτός από το γνωστό Κολούμπο κοντά στη Σαντορίνη. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπισθεί περίπου 23 υποθαλάσσιοι ηφαιστειακοί κώνοι ευθυγραμμισμένοι στα βορειοανατολικά του Κολούμπου.

Είναι όμως πολύ μικρότεροι και οι κορυφές τους βρίσκονται πολύ βαθύτερα, έτσι ώστε δεν φαίνεται να υπάρχει πρόσθετος ηφαιστειακός κίνδυνος. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία των επιστημόνων, η ηφαιστειακή δραστηριότητα περιορίζεται στον τομέα του Κολούμπου και δεν συνεχίζεται προς τους τομείς της Ανύδρου και της Αμοργού.

Μια προϊστορία 3 έως 4 εκατομμυρίων ετών

Η ενεργοποίηση των ρηγμάτων στην τεκτονική ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού και η έναρξη καταβύθισης της περιοχής άρχισε πριν από τρία έως τέσσερα εκατομμύρια χρόνια και έκτοτε συνεχίζεται με την επέκταση και τη βάθυνσή της.
Οι επιστήμονες επιδιώκουν να χαρτογραφούν με μεγάλη λεπτομέρεια τα υποθαλάσσια ρήγματα, προκειμένου να γνωρίζουν το δυναμικό τους και το μέγεθος του σεισμού που μπορούν να δώσουν. Μέχρι σήμερα ο βυθός της περιοχής ανατολικά της Σαντορίνης μελετήθηκε με το πλοίο «Αιγαίο» το 2001 και το 2006, ενώ νότια της Αμοργού χαρτογραφήθηκε από το αμερικανικό πλοίο «Marcus Langseth» το 2015. Σχετική σεισμική έρευνα είχε γίνει από το γερμανικό πλοίο «Poseidon» το 2006.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τη νέα εργασία στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Τεκτονοφυσική» (Tectonophysics) με θέμα «Επεκτεινόμενος εφελκυσμός, βύθιση και πλευρική κατάτμηση στις λεκάνες Σαντορίνης - Αμοργού κατά το Τεταρτογενές : Επιπτώσεις στα γεγονότα της Αμοργού του 1956».

Σε αυτήν παρουσιάζονται επεξεργασμένα νέα ψηφιακά στοιχεία, που αποκτήθηκαν από τις ωκεανογραφικές έρευνες, τόσο για την βαθυμετρία και την ανάλυση του αναγλύφου του θαλάσσιου πυθμένα. Αναλύονται επίσης δεδομένα σεισμικής ανάκλασης για την ανίχνευση των γεωλογικών στρωμάτων και των τεκτονικών δομών, κυρίως των ρηγμάτων στο υπόβαθρο κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, σε βάθος πολλών εκατοντάδων μέτρων, κατά μήκος της ενεργής Τεκτονικής Ζώνης Σαντορίνης-Αμοργού, η οποία έχει συνολικό μήκος 60-70 χλμ και πλάτος 20-25 χλμ.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, διαπιστώθηκε ότι οι συνολικές μετατοπίσεις στα ρήγματα είναι της τάξης του ενός έως 2,5 χιλιομέτρων, με τη δημιουργία υποθαλάσσιων κρημνών ύψους πολλών εκατοντάδων μέτρων.«Εντοπίσθηκαν πρόσφατοι ρηξικρημνοί με ‘άλματα' της τάξης των επτά έως εννέα μέτρων κατά μήκος της βάσης του ρήγματος της Αμοργού, αμέσως πάνω από τον σημερινό υποθαλάσσιο πυθμένα, που μαρτυρούν την ενεργοποίηση του ρήγματος κατά τον τελευταίο σεισμό μεγέθους 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ το 1956», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Νομικού.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια διακριτή υποθαλάσσια κατολίσθηση στη στενή περιοχή του ρήγματος, η οποία να μπορεί να ευθύνεται για το τσουνάμι που παρατηρήθηκε κατά την ίδια χρονική περίοδο με το σεισμό.

«Έχουμε πλέον καταλάβει ότι το τσουνάμι του 1956 οφείλεται στην ταχεία ενεργοποίηση -στην τεκτονική κίνηση- του ρήγματος της Αμοργού και όχι στις κατολισθήσεις, που σαφως και αυτές μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι», επισήμανε η κα Νομικού.

Την επιστημονική εργασία ‘υπογράφουν' πλην της Π.Νομικού, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Christian Hubscher, καθηγητής γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στη Γερμανία. Συμμετείχαν επίσης οι υποψήφιοι διδάκτορες Γ.Φαραγγιτάκης και Δ. Λαμπρίδου του ΕΚΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Κωνσταντίνος

Υπάρχουν εξακριβωμένες προφητείες του Παϊσίου και άλλων σύγχρονων αγίων που μιλούν για πολύ μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα ακριβώς πριν τον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Αναζητήστε και τα βίντεο του φωτισμένου Ιεράρχη Νεόφυτου Μόρφου που είχε την ευλογία να γνωρίσει όλους τους μεγάλους Έλληνες αγίους του 2ου μισού του 20ου αιώνα. Τον περιμένουμε και τον προσδοκούμε πως και πως τον μεγάλο αυτό σεισμό, παρά τα πολλά θύματα που θα έχει, γιατί θα είναι ένα από τα γεγονότα που θα σηματοδοτούν το τέλος του σιχαμερού Ψευτορωμέικου. Ο Αυγουστίνος Φλωρίνης έχει επίσης προφητεύσει ότι η Αθήνα θα αδειάσει σε μια ημέρα μέσα (υπάρχει ηχητικό). Αμήν. Το λεκανοπέδιο-χαβούζα είναι άλλωστε η πηγή της Συριζίλας και της αριστερής πανούκλας.

Καστανας

Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Η βλακεία σας δεν έχει όρια.

Vincent Chr.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΕΠ ΑΠΕΙΛΗ ΣΕΙΣΜΟΥ: Ο Θεός ο μέγας, και φοβερός, και θαυμαστός, ο μόνος Αληθινός, ο ποιών πάντα και μετασκευάζων. Ο επιβλέπων επί την γην και ποιών αυτήν τρέμειν. Ο απτόμενος των ορέων και καπνίζονται. Ο σείων την υπ' ουρανών εκ θεμελίων, οι δε στύλοι αυτής ου σαλεύονται. Ο τα θεμέλια της γης σαλεύων, ήδρασται δε τω σω νεύματι. Ον πάντα φρίσσει και τρέμει από προσώπου της δυνάμεώς σου. Ότι ανυπόστατος η οργή της επί ημάς τους αμαρτωλούς απειλής σου, αμέτρητόν τε και ανεξιχνίαστον το έλεος της επαγγελίας σου. Αυτός μνήσθητι των οικτιρμών σου, Κύριε, και τα ελέη σου παράσχου ημίν, ότι από του αιώνος εισί. Στήριξον την κτίσιν, στερέωσον την γην, παύσον τον κλόνον αυτής, έδρασον την δονηθείσαν οικουμένην, και μη συναπολέσης ημάς ταις ανομίαις ημών, μηδέ καταδικάσης ημάς ταις αμαρτίαις ημών, εν τοις κατωτάτοις της γης. Ότι συ ει ο Θεός ημών, Θεός του ελεείν και σώζειν, και Συ την δόξαν αναπέμπομεν, τω Πατρί και τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Mitsos

Τι πίνεις ήθελα να ήξερα. Κερνα και σε μας κάνα σφηνακι.

kyriakos

Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα σημάνει το τέλος του καταυλισμού των χρεωκοπημενων στοκων.

@kyriakos

Και ποιός ρώτησε τη γνώμη σου ρε μπαγλαμά;

rok

για 15 ριχτερ στην Ομόνοια μιλάει ο Αρλινκτον,να δουμε πώς θα τη σκαπουλαρουμε

ροκ ;

αν πιστευεις στον Χριστο μας, προσευχησου.

dim

μην είσαι υπερβολικός, για 14 ρίχτερ μίλησε.

Θανάσης

Ο Τσίπρας φταίει

τους εξαπέστειλαν....

Την ομάδα του ΒΑΝ που προέβλεψε πρόσφατα τον σεισμό στο Μεξικό αλλά και αλλού οι εδώ σεισμολόγοι του γλυκού νερού(μιλάνε πάντοτε κατόπιν εορτής και δοφορούμενα μετά τους σεισμούς!!!!!!!!!!!!!) την απαξίωσαν και την έδιωξαν από την Ελλάδα, η οποία δραστηριοποιείται πλέον εδώ και χρόνια με μεγάλες επιτυχίες στο εξωτερικό. Οι εδώ σεισμολόγοι φοβούνταν για το ψωμί τους και έβλεπαν ότι με το ΒΑΝ δεν είχαν λόγο ύπαρξης και ελάχιστα πλέον θα μπορούσαν να προσφέρουν με τη λειτουργία εδώ του ΒΑΝ... έτσι συμβαίνει πάντα εν Ελλάδι όπου πάντα έχει πέραση το λάδι...

Κανένας προφήτης δεν αγιασε στον τόπο του

Και δεν έχει συμβεί μονο στον Βαρώτσο αυτό. Στην Αποστολοπουλου λίγα έκαναν όταν ήρθε εδώ για το φάρμακο του καρκίνου; Ψάξτε πόσο έχει τιμηθεί εξω. Η μήπως το Χάρβαρντ, η Νασα, το ΜΙΤ, και γενικά τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια, ερευνητικές ομαδες και ινστιτούτα, δεν έχουν Έλληνες με περγαμηνές, επιτεύγματα και επιτυχιες; Η Μαρία Κάλλας αν έγινε αυτή που έγινε ήταν γιατί στην Ελλάδα είχε μόνο προβλήματα και έφυγε έξω. Ο Έλληνας είναι κλικαδορος, σκατοψυχος, κακεντρεχης, ζηλοφθων, εξυπνάκιας και απαιδευτος. Και στην αρχαιότητα ετσι έκανε με όποιον ήταν καλύτερος. Απλά με τους αιώνες, με τουρκοκρατίες, με εθνικές ήττες, απολίτιστους γείτονες κλπ, έχουμε γίνει ένα θλιβερό τουρκοβαλκανικο υβρίδιο. Όχι ότι δεν έχουμε μυαλά. Έχουμε και πολλα μάλιστα. Απλά ακμαζουν μόνο έξω. Γιατί έχουν υποδομές γιατί εκτιμούν τον άξιο, γιατί ξέρουν το δαιμόνιο μυαλό του Έλληνα και τα καλά μυαλά τα αρπαζουν. Εμείς πάλι τα τελειώνουμε.

Parlaras

Τώρα που μπήκε ο Κουφωντίνας μέσα πρεπει να βρούμε κατι άλλο για τρομοκράτηση του popolo

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης