Guardian: Άθλιες οι συνθήκες στα νησιά για τους πρόσφυγες

Guardian: Άθλιες οι συνθήκες στα νησιά για τους πρόσφυγες

«Παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί σημαντική βοήθεια στην Αθήνα η κατάσταση στα hotspot παραμένει άθλια» γράφει η βρετανική εφημερίδα με αφορμή την κατάσταση στη Σάμο - Μόνο άρρωστοι και έγκυες φεύγουν για την ηπειρωτική Ελλάδα

Για άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα μεταναστών
στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κάνει λόγο σε άρθρο του ο βρετανικός Guardian.

«Παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί σημαντική βοήθεια στην Αθήνα - σύμφωνα με την Κομισιόν υπάρχουν διαθέσιμα 430 εκατ. δολάρια - η κατάσταση στα hotspot παραμένει άθλια και το ίδιο δραματική όπως πριν από έναν χρόνο. Παραμένει μια μεγάλη κρισή, αν και ξεχασμένη καθώς η προσοχή όλων στρέφεται στους μετανάστες που περνάνε από τη Λιβυή, την Τυνισία και την Αλγερία» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Αφορμή για το άρθρο αποτελεί η κατάσταση στον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου. Αν και κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί 700 ανθρώπους, πλέον μέσα εκεί ζει τετραπλάσιος αριθμός. Λόγω της ασφυκτικής κατάστασης, μάλιστα, έχει δημιουργηθεί ένας δεύτερος αυτοσχέδιος καταυλισμός που γεμίζει από άμμο και χώμα όποτε φυσάει και μπορεί εύκολα να «εξαφανιστεί» στην πρώτη ισχυρή βροχή. 

Όσο για τους τουαλέτες αυτές είναι λίγες και βρόμικες με αποτέλεσμα μετανάστες και πρόσφυγες τελικά να μην τις προτιμούν.

Αν και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ενόψει του χειμώνα εντούτοις οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι όποτε ζητούν ρούχα ή κουβέρτες η μοναδική απάντηση που παίρνουν είναι «αύριο, αύριο».

Η λέξη «συμφόρηση» είναι αυτή που κυριαρχεί στο νησί, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της οι μοναδικοί που φεύγουν τελικά από το νησί είναι μόνο οι έγκυες και οι βαριά άρρωστοι.

«Δεκάδες γυναίκες έρχονται στο νοσοκομείο απελπισμένες ελπίζοντας να είναι έγκυοι. Άλλοι πρόσφυγες θέλουν να ακούσουν ότι πάσχουν από σοβαρή ασθένεια. Και ακόμα και αν δεν διαπιστωθεί κάτι σοβαρό στους ίδιους, φέρνουν μαζί γυναίκες και παιδιά. Ίσως κάποιος από αυτούς να διαγνωστεί με κάτι σοβαρό» περιγράφει την κατάσταση η επικεφαλής κοινωνικός λειτουργός του νοσοκομείου Σάμου Αναστασία Θεοδωρίδου.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από τις αρχές του έτους το νοσοκομείο Σάμου έχει υποδεχθεί 7.857 περιστατικά για πρόσφυγες.Δύο πρώην στελέχη της κυβέρνησης κατά του Μουζάλα: Γιατί είναι ακατάλληλος για Επίτροπος
Το ρεπορτάζ αυτό έρχεται να συμπληρώσει το άρθρο δύο πρώην στελεχών της κυβέρνησης που κατακεραυνώνουν την επιλογή του Μαξίμου να προτείνει για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τον Γιάννη Μουζάλα.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου και ο Βασίλης Παπαδόπουλος, που ήταν μέλη της κυβέρνησης από τις θέσεις του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, αντίστοιχα, εξηγούν στο άρθρο τους πως τα ανθρώπινα δικαιώματα αξίζουν κάτι καλύτερο από τον Γιάννη Μουζάλα, τον οποίο θεωρούν «ακατάλληλο».

Αναλυτικότερα στο άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως μολονότι στο εξωτερικό η επιλογή αυτή φαίνεται λογική, στην Ελλάδα έχει ξεσηκώσει συζητήσεις: «Η θητεία του ως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν προήγαγε τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», γράφουν.  

«Ο σημερινός επίτροπος Νιλς Μούζνιεκς, έχει εκφράσει σοβαρή ανησυχία για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για τον περιορισμό της ροής Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα πολιτικές υποχωρήσεις και βοήθεια προς την Αγκυρα. Αντιθέτως, ο Ελληνας υπουργός έχει υπάρξει ένας από τους ένθερμους προστάτες αυτής της αμφιλεγόμενης συμφωνίας. Εχει επιμείνει στην εφαρμογή της και αρνήθηκε όποια εισήγηση από ενδιαφερόμενα μέρη -σε εθνικό και διεθνές επίπεδο- σχετικά με τον αντίκτυπό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε περιπτώσεις που η συμφωνία δεν εφαρμόζεται πλήρως και κανένας Σύρος πρόσφυγας δεν επιστρέφεται δια της βίας στην Τουρκία, αυτό έχει συμβεί εξαιτίας της αποφασιστικής αντίστασης οργανώσεων και δημοσίων υπαλλήλων», γράφουν χαρακτηριστικά.

«Οταν οι ανεξάρτητες επιτροπές που αποφασίζουν για τις προσφυγές για ασύλου στην Ελλάδα αποφάσισαν υπέρ των αιτούντων που αντιστέκονται στην επιστροφή στην Τουρκία, ο Μουζάλας κατηγορήθηκε ότι παρενέβη για να επηρεάσει τις αποφάσεις τους. Οταν αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, τροποποίησε τον νόμο για να αλλάξει τη σύνθεση των επιτροπή και να επισπεύσει την επιστροφή Σύρων στην Τουρκία. Αυτή η παρέμβαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ίδιου θεςσμού που τώρα είναι υποψήφιος για υψηλόβαθμο ρόλο», επισημαίνουν.

Ακόμη, αποδίδουν στον κ. Μουζάλα ευθύνες για την αποτυχημένη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα. «Η πολιτική της ΕΕ, που στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να παγιδευτούν σε απαράδεκτες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Τον περασμένο χειμώνα, αυτός ο περιορισμός στα νησιά και η κακοδιαχείριση οδήγησαν σε απώλεια ζωών. Δεν υπήρξε ουσιαστική έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες για αυτούς τους θανάτους. Η αποτυχία να παρασχεθούν επαρκείς υποδομές φιλοξενίας ή οι δομές και οι κανόνες που είναι απαραίτητες για την ορθή διαχείριση του προσφυγικού πληθυσμού ανήκει εν μέρει στον Μουζάλα», τονίζουν και συμπληρώνουν ότι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ -όπως και άλλοι οργανισμοί- έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο παρόμοιων αποτυχιών αυτόν τον χειμώνα.

«Η πολιτική που στηρίζει ο Μουζάλας έχει ρίξει παράλογο βάρος στις τοπικές κοινωνίες των νησιών. Αυτό έγινε χωρίς προγραμματισμό ή προσπάθειες να κερδηθεί η τοπική υποστήριξη και είχε ως αποτέλεσμα σοβαρό κίνδυνο κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής», τονίζουν ακόμη οι κ.κ. Παπαϊωάννου και Παπαδόπουλος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί την απόφασή της να προτείνει τον Μουζάλα ως επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης», καταλήγουν στο άρθρο τους.

ΣΧΟΛΙΑ (58)

pan

8000 περιστατικά της Σάμου: Ελπίζω να τα πληρώνουν οι Σαμιώτες και όχι εγώ. Επίσης αν το ψάΞω και είναι σκαΤΟΎΡΚΙΑ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΑΝ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΟΥΦΤΟΤΟΥΡΚΟΙ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ ΘΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΣΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΙΑ ΜΟΓΓΟΛΑ

Ο παππούς μου!!!!!

Πολέμησε για την Ελλάδα !!!!! Κ γύρισε στο σπίτι 50 κιλά κ γεμάτος ψείρες !!!!! Η γιαγιά μου έμεινε στο χωριό κ έτρωγε ότι μπορούσε !!!!!! Αυτοί οι τεμπέληδες το έβαλαν στα πόδια κ ήρθαν στην Ελλάδα !!!!!! Βρε αιντε στην χώρα σας !!!!!! Ούτε πολιτισμό έχετε ούτε τίποτα !!!!! Κανένα αραβικό κράτος δεν σας θέλει !!!!! Πάτε στην σαουδικη αραβια, Πακιστάν ,καταρ αλλά εκεί δουλειά κ βούρδουλας πέφτει !!!!!! Δεν έχει επιδόματα κ τζάμπα φαΐ !!!!!!

Guardian

Δεν κάνει γιά τζάμπα διακοπές η Ελλάδα! Ελάτε κατά ευθείαν στην Μ. Βρετανία! ....Σημ. Το Τσυριζοτσίρκο τσεπώνει τα λεφτά της Ε.Ε αλλά τα τρώει αλλού.......

Cyberdyne

Δοκιμάστε να πάτε Αυστραλία χωρίς χαρτιά να δείτε τι θα σας κάνουν μόλις πατήσετε πόδι. Βασικά ούτε καν πόδι. Θα σας βουλιάξουν πριν καν δείτε τη στεριά. Οργανωμένα κράτη με νόμους που εφαρμόζονται και οι νόμοι ισχύουν για όλους, όχι αλά καρτ αν είσαι αριστερός, δεξιός, γκέι η λαθρομετανάστης. Τα ίδια ισχύουν για όλους.

μΠΑ;

Μπα; Δεν ήταν νταχάου και γκουαντανάμο η Αμυγδαλέζα; Τώρα είναι καλύτερα; ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!

Ποτε ετσι για τον ελληνα !!!!

Για να βαζουμε τα πραγματα στην θεση τους...1) ο πολεμος εχει τελιωσει και ακομα ερχονται ! 2) Δεν ειναι μεταναστες αλλα ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (απλα ετσι λεγονται και δεν υπαρχει πουθενα σε αυτο ρατσιμος) ,εαν πηγαινα εγω σε μια αλλη χωρα με τον ιδιο τροπο που ερχονται απλα θα με πετουσαν με τις κλωτσιες και θα με γυριζαν πισω λεγοντας μου οτι ειμαι λαθρομεταναστης! 3)Δεν τους ειπε κανεις να ερθουν σε ενα κρατος που ειναι πριν τον αφανισμο απο την οικονομια. Δεν μπορουμε καν να τους βοηθησουμε οσο και να το θελουμε! 4)Οταν ζητουσαν πραγματα και απειλουσαν οτι θα τσακισουν και θα καψουν τα στρατοπεδα που ειναι μαζεμενοι ,τι εκαναν για αυτο οι καλοι και ευαισθητοι ΤΣΙΠΡΕΣ??? Απαιτουσαν πραγματα με το ετσι γουσταρω και με τσαμπουκα απο μια τετοια χωρα ! 5)Μονο οι πρωτοι που ηρθαν ηταν και μπορουσες να τους πεις οτι ηταν οι "καλοι ανθρωποι" (οσο μπορουσαν να ειναι) απο εκεινη την χωρα.Ολοι οι επομενοι δεν ξερουμε καν τι ειναι εγκληματιες? βιαστες? δεν ξερουν καν το παρελθον τους!Τοσοι τζιχαντιστες ειναι αναμεσα τους και εκδηλωνονται σιγα σιγα ! 6)Εαν παρατηρησεται ολες τις φωτογραφιες που βγαινουν απο τα ΜΜΕ ειναι ολοι σε μαχιμη ηλικια..."για καποιο λογο". 7) πιο καλα ζουν αυτοι παρα οι Ελληνες του δρομου.Τετοια προθυμια για τους Ελληνες δεν ειδα ποτε στα τοσα χρονια. Μεσα απο ολο αυτο τι καταλαβαινουμε??? Οτι ο ρατσισμος προς τον Ελληνα δεν εχει ορια απο την κυβερνηση του Τσιπρα.Αριστεροι-ανθελληνες-αναρχοταλιμπαν -ψευτες και απατεωνες ειναι ολοι, σε αυτη την κυβερνηση.Απο τον πρωτο μεχρι τον τελευταιο!Καλη μας τυχη και ο Θεος οσο μπορει ας βαλει το χερι του ωστε να φυγουμε απο τα δοντια αυτης της κυβερνησης με κατι που θα εχουν αφησει ορθιο.Για καποιο λογο ολα τα πειραζουν και τα κανουν προς το χειροτερο.Εχουνε να δουν πολλα τα ματακια μας ακομα αδερφια ...

ΦΥΛΛΑΔΕΣ ....

ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΑΘΕ GUARDIAN ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΟΤΙ ΤΑ 2 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ "ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ" ΤΗΣ "ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ" ΑΡΙΑΣ ΦΥΛΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΥΒΛΙΝΑ

Τεμπέλικη γιδα

Καλά θα κάνετε εσείς οι τεμπελαραδες που τα τρώτε από την ΕΕ να τους προσέχετε σαν να είναι ξαδέρφια σας. Τα Δουβλινα τα υπογράψατε όπως και οι Ιταλοί.

gr

Μα γιατί δίνετε χρήματα στην Ελλάδα για χοτ-σποτ? Γιατί δεν κρατάτε τα χρήματα σας και να αναλάβουμε εμείς να σας στέλνουμε είτε αεροπορικώς είτε με το τρένο τους μετανάστες για να καλοπερνάνε μαζί σας? Γιατί μας κάνετε αποθήκη ψυχών?

Δεν τελειώνουν, ειναι δισεκατομμύρια

Αντέχουν και άλλους φόρους οι Έλληνες, φιλοξενείστε τους εισβολείς σε πεντάστερα. Ελεύθερο μέρος στη Συρία δεν υπάρχει να πάνε ? Ας τους στέλνουμε εκεί το 400σαρι.

Κορόιδο Έλληνας

Φάγανε κίτρινη κάρτα γιά τίς άθλιες συνθήκες διαβίωσης,τών μεταναστών ,γιαυτό έστησαν τήν προβοκάτσια μέ τόν Αμίρ καί τό δήθεν πρωθυπουργικό ενδιαφέρον ! Πρώτη είδηση ό Αμίρ σέ όλα τά ΜΜΕ, μάς κάναν ρόμπα παγκοσμίως οί προδότες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ότι οί Έλληνες είναι ρατσιστές, ενώ ή ανίκανη κυβέρνηση πού τούς έχει σά ζώα στά νησιά είναι καλή...! Ανήθικη αριστερή κυβέρνηση μέ ενορχήστρωση Πάκη ,Καμμένου !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

elpidoforos1

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, σε μήνυμά του προς τον πατέρα του 18 μηνών αγοριού, δηλώνει ότι μίλησε με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι εντός ολίγων ημερών θα έχει λύσει οριστικά το θέμα

6
SYSKEPSH

«Φαρ Ουέστ» στην Κρήτη, με κτηνοτρόφους να απειλούν ακόμα και δημάρχους, σύμφωνα με καταγγελίες - Πώς καταφέρνουν να ξεγελούν τις Αρχές και να λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερες επιδοτήσεις, από αυτές που δικαιούνται

2