Τσίπρας και Κουτσούμπας στην πρεμιέρα της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα»

Τσίπρας και Κουτσούμπας στην πρεμιέρα της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα»

Μία ημέρα μετά την επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑίων στη Μακρόνησο που προκάλεσε αντιδράσεις - Μόλις πριν λίγα 24ωρα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε πει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στριπτίζ στον Τραμπ - Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη είναι μια σπουδαία ταινία πάνω στις τελευταίες μέρες 200 ανθρώπων, που δεν πρόδωσαν τα πιστεύω τους, που υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπεια τους, που έζησαν τη ζωή τους περήφανα μέχρι την τελευταία στιγμή

Τσίπρας και Κουτσούμπας στην πρεμιέρα της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα»
Μία ημέρα μετά την επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικών στελεχών και μελών της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος στη Μακρόνησο και μόλις πέντε ημέρες μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες
, 
Κλείσιμο
ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας 
προσπάθησε να δώσει εκ νέου δείγματα... αριστεροσύνης πηγαίνοντας στην αθηναϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα». 

Στην προβολή της ταινίας που πραγματεύεται την τραγωδία της εκτέλεσης 200 αγωνιστών από τους Γερμανούς κατακτητές στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης, έδωσε το παρών και ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα. Μάλιστα, ο κ. Γενς Πλέτνερ κάθισε στα δεξιά του Αλέξη Τσίπρα. Παρών στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που είχε σχολιάσει προσφάτως με σκληρά λόγια την παρουσία του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στριπτίζ στον Ντόναλντ Τραμπ.

Το θέμα της ταινίας αποτελεί προφανώς προνομιακό πεδίο όσων θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται σαν αριστεροί και προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε παρά να το διεκδικήσει, παρά τις πολιτικές που εφαρμόζει τις τελευταίες 1.000 ημέρες που βρίσκεται στη θέση του πρωθυπουργού. Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, που επίσης έδωσε το παρών στην πρεμιέρα, προφανώς έχει τελείως διαφορετικές απόψεις από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι πήγε στην Αμερική για να δώσει ένα πεσκέσι δισεκατομμυρίων στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία. «Είμαστε με το μέρος των ΗΠΑ και τα δίνουμε όλα φόρα παρτίδα» σχολίασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. 


«Το τελευταίο σημείωμα»

Η μεστή, εξαιρετικά συγκινητική και άρτια δομημένη ταινία του σπουδαίου σκηνοθέτη απευθύνεται χωρίς αμφιβολία σε κάθε Έλληνα, καθώς παίρνει θέση απέναντι στην ιστορική μνήμη. Είναι εμπνευσμένη από την πρόσφατη ελληνική Ιστορία: την εκτέλεση 200 αγωνιστών από τους Γερμανούς κατακτητές στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης. Είναι οι μικρές ιστορίες που συνθέτουν τη μεγάλη ιστορία αυτού του τόπου. Το θρίαμβο των ανθρώπων, καθώς οι 200 γίνονται σύμβολο της πίστης ενός ολόκληρου λαού για ζωή και ελευθερία. Χωρίς αμφιβολία, όμως, το γκρο πλαν στα χρόνια της Κατοχής με κεντρικό ήρωα τον γεννημένο στην Προύσα και μεγαλωμένο στην Κρήτη Ναπολέοντα Σουκατζίδη «μιλάει» ιδιαίτερα στο κοινό της Αριστεράς. 



Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είχαν συγκρουστεί στα σόσιαλ μίντια με αφορμή την επίσκεψη 2000 μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στην Μακρόνησο, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη να δηλώνει: «Ας καταλάβει το ΚΚΕ ότι οι αγώνες δεν έχουν ιδιοκτήτες».

Όπως και να έχει, το «τελευταίο σημείωμα» είναι μια σπουδαία ταινία πάνω στις τελευταίες μέρες 200 ανθρώπων, που δεν πρόδωσαν τα πιστεύω τους, που υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπεια τους, που έζησαν τη ζωή τους περήφανα μέχρι την τελευταία στιγμή. Ως τέτοια, δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει στους θεατές συνειρμούς, φωτίζοντας την σημερινή έλλειψη μίας αντίστοιχης ακεραιότητας σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε χωρίς καθυστέρηση στο Μέγαρο Μουσικής, συνοδευόμενος από την σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα.



Η παρουσία του είχε γίνει γνωστή πολλές ημέρες νωρίτερα. Παρά το πρόσφατο υπερατλαντικό ταξίδι φάνηκε ιδιαίτερα ευδιάθετος και ξεκούραστος. Οι φωτογραφίες, άλλωστε, που κυκλοφόρησαν από την πρωινή γυμναστική του λίγες ημέρες νωρίτερα στην Ουάσιγκτον αποδεικνύουν ότι διατηρείται σε καλή φόρμα.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς επίσης προσήλθε, έχοντας μία επιπλέον ιδιότητα: είναι γέννημα θρέμμα της Καισαριανής και δεν έκρυψε την συγκίνησή του. Πριν την έναρξη της ταινίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με δημοσιογράφους, ενώ κάθισε δίπλα στο ζεύγος Τσίπρα-Μπαζιάνα. Οι δύο άνδρες και στενοί συνεργάτες, μάλιστα, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν κάποιες κουβέντες πριν χαμηλώσουν τα φώτα της αίθουσας. Μπορεί λόγω πρωτοκόλλου, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου να κάθισε δίπλα στην κυρία Μπαζιάνα, αλλά η εγγύτητα αυτή δεν φαίνεται να αποτυπώνεται τις σχέσεις που διατηρεί με τον πρωθυπουργό, καθώς οι φήμες την θέλουν να βρίσκεται σε δυσμένεια. Τα φλας των φωτογράφων πάντως απασχόλησε και η ιδιαίτερα θερμή χειραψία του τέως προέδρου της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή με τον Αλέξη Τσίπρα και το Νίκο Παππά, μετά την όχι και τόσο ανέφελη απομάκρυνσή του. Μετά το τέλος της παράστασης, ο Αλέξης Τσίπρας χάρισε απλόχερα το χειροκρότημά του και δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος. Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει φιλικά με διάφορες προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό κόσμο. Δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του στους συντελεστές της παράστασης και κυρίως στο καλλιτεχνικό δίδυμο του Παντελή Βούλγαρη και της Ιωάννας Καρυστιάνη. Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε και η παρουσία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ.  




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης