Δικαστική απόφαση ανοίγει για πρώτη φορά το δρόμο στην κοινή επιμέλεια τέκνων

Σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου προβλέπεται ότι προσωρινά και μέχρι την εκδίκαση της κύριας απόφασης, η επιμέλεια των τέκνων θα ασκείται εναλλακτικά, τους ζυγούς μήνες από τον πατέρα και τους μονούς από τη μητέρα, με δικαίωμα επικοινωνίας κάθε φορά από τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, κατά το διάστημα αυτό

Μία σημαντική, όσο και πρωτοποριακή απόφαση για τα ελληνικά δεδομένα στην εφαρμογή του οικογενειακού δικαίου, εξέδωσε χθες, Δευτέρα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, επιβάλλοντας την εναλλαγή των γονέων στην επιμέλεια τέκνων.

Η απόφαση αφορά στην εκδίκαση υπόθεσης ασφαλιστικών μέτρων, ωστόσο ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την εκτεταμένη εφαρμογή της κοινής επιμέλειας και από τους δύο γονείς, κάτι που αποτελεί διακαή πόθο και σταθερό στόχο πολλών πλευρών, μεταξύ των οποίων και ο σύλλογος «Συνεπιμέλεια», που βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Πολιτείας για τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των δύο γονέων στην ανατροφή των τέκνων σε περίπτωση διαζυγίου.

Παράλληλα η απόφαση αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο αρνείται να αναλάβει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, παρότι πολλά κόμματα, αλλά και στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν αναγκαία μεταρρύθμιση και ανθρωπιστικό μέτρο, την καθιέρωση της συνεπιμέλειας τέκνων.

Παρά τις... κορώνες περί της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και τα φληναφήματα για την αναγνώριση της δυνατότητας επιλογής (όπως στην περίπτωση της αλλαγής φύλλου), το υπουργείο Δικαιοσύνης εξακολουθεί να αγνοεί επιδεικτικά τις χιλιάδες περιπτώσεις «αιχμαλωσίας» παιδιών, που εγκλωβίζονται σε διαμάχες γονέων, κυρίως εξαιτίας της άνισης αντιμετώπισης που επιφυλάσσει το υπάρχον πλαίσιο και η συνήθης δικαστική πρακτική στους δύο γονείς (είθισται να υποβαθμίζεται ο ρόλος των πατεράδων, έναντι των μητέρων).

Σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου (αριθμός 7121/2017) προβλέπεται ότι προσωρινά και μέχρι την εκδίκαση της κύριας απόφασης, η επιμέλεια των τέκνων θα ασκείται εναλλακτικά, τους ζυγούς μήνες από τον πατέρα και τους μονούς από τη μητέρα, με δικαίωμα επικοινωνίας κάθε φορά από τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, κατά το διάστημα αυτό.

Η απόφαση προκάλεσε την ικανοποίηση του συλλόγου «Συνεπιμέλεια» που σχολίασε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται «αναμφισβήτητα για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της κοινής επιμέλειας και του ίσου χρόνου του παιδιού και με τους δύο γονείς του».

Κι αυτό, όπως ανακοίνωσε ο σύλλογος, «παρά τις δυσκολίες ενός νομολογιακού εθίμου που θέλει «την επιμέλεια στη μητέρα” χρησιμοποιώντας για δικαιολογία το αντιεπιστημονικό δόγμα της βιοκοινωνικής υπεροχής της μητέρας, τη θεωρία της σύγκρουσης των γονέων που πρώτο την προκαλεί το δικαστήριο, τη θεωρία της προσαρμογής και του ισχυρού ψυχικού δεσμού που δημιουργήθηκε μεταξύ μητέρας παιδιού αγνοώντας το ότι για τη δημιουργία του καταστράφηκε με δικαστική απόφαση ο ισχυρός ψυχικός δεσμός πατέρα παιδιού και τέλος μια επιλεκτική εφαρμογή των νόμων και της δικονομίας ώστε να δικαιολογείται η κακοποιητική συμπεριφορά προς τα παιδιά και τους πατέρες τους».

Κατά τους ανθρώπους της «Συνεπιμέλειας» «μία νέα γενιά φωτισμένων δικαστικών λειτουργών αντιστέκεται στις επιταγές του νομολογιακού εθίμου. Η νέα γενιά έχει το καθήκον να δώσει τη λύση, όπως ακριβώς έγινε στην γειτονική μας Ιταλία. Ο δικαστής για ν’ ακούσει το διάδικο σε θέματα ανατροφής παιδιών απαιτεί αυτός να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που το τριμελές συμβούλιο διοίησης του Πρωτοδικείου έχει εκπονήσει και αναρτήσει στο διαδίκτυο. Ένα σχέδιο ανατροφής παιδιού δηλαδή.

Η λύση που βρίσκεται πια στα χέρια της δικαιοσύνης και των φωτισμένων δικαστικών λειτουργών θα προσανατολήσει τις υποθέσεις ανατροφής παιδιών σε μία φιλική δικαιοσύνη, χωρίς αντιδικία, με δικαστκή μεσολάβηση, λιγότες εντάσεις, περισσότερες συμφωνίες, όπου κερδισμένοι θα είναι όλοι : παιδί, μητέρα, πατέρας, δικαστές και δικηγόροι, η κοινωνία στο σύνολό της».

Δείτε βίντεο: Δικαστική απόφαση ανοίγει για πρώτη φορά το δρόμο στην κοινή επιμέλεια τέκνων


ΣΧΟΛΙΑ (274)

Γιαννης Αλεξακης

Μπαινει θεμα ηλικιας του παιδιου;; Διοτι, αν π.χ. , αυτο θηλαζει, τι γινεται;; Ο Δικαστης ''διατασσει'' τον πατερα, να...''κατεβασει'' ..γαλα;; Ναι μεν κατα τον τοκετο,κοβεταιο ομφαλιος λωρος και αποσυνδεεται σωματικα τομπαιδι απο τη μανα, ο ψυχικος ομως λωρος, που σενδαιει τι μανα με το παιδι, πως κοβεται κυριε Δικαστη;;; Λεω εγω τωρα..

παικτης

Σιγα μην κανω παιδι με κοντοχοντρη ελλεινιδα τριχωτη μυτογκα δαχτυλα σαν κεραιες γενικα μπογος και μετα μια γυναικα δικαστης εκτρωματικης εμφανισης να λεει θα πληρωνω την μεταχειρισμενη γυναικα.Μπα τελειωσαν εδω και πολυ καιρο αυτα ασχημες γυναικες.

Ενας πατέρας

Κύριοι καλημέρα, θα ήθελα να συμπληρώσω σε μία δημοσίευση κάτι το οποίο πέρασε στα ψιλά. Οι υπερογκες διατροφές για ενα παιδι εως 12 που οι διατροφικές του αναγκες δεν ξεπερνουν τα 150 ευρώ μηνιαιως , βεβαια και δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις με θέματα υγείας, θα πρέπει να λάβουν άμεσα τελος με το μαχαίρι. Αν δεν αντισταθέις θεωρείται οτι συναινείς, ασχέτως αν δεν εχεις να φας. Ασχέτως των παραδικαστικών αποφάσεων που καταλογίζουν διατροφές σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συγγενών-μαρτύρων της ενάγουσας υπερπολλαπλάσιες και των διατροφικών αναγκών των τέκνων και των εισοδημάτων των δικών σας εσείς δεν πρέπει να τους δινεται μία. Να περιμένετε να σας μυνήσουν, εκει θα τις μυνήσετε και εσεις για κακοποίηση των παιδιών σας, εξυβριση του πατέρα τους, για επίθεση των οικείων της, για συκοφαντικη δυσφήμηση μεσα απο δικόγραφα. Αλήθεια 9 στα 10 δικόγραφα των κυριών παρέχουν επαρκη υλικό για μυνήσεις, γιατί δεν μυνήονται? Σε περιπτώσεις με ακρότητες απο μερους τους θα πρεπει να κοπει αμεσα η διατροφή!! Σε αλλες περιπτωσεις θα δινετε το μισό απο τις διατροφες που επιδικάζουν κάποιοι επίορκοι. Μονο με αυτόφωρο οι κυρίες αυτες θα δουν ότι το να πας σε μία δικηγόρο δεν σε κάνει αφεντικό στην τσέπη μου αυτομάτως. ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΤΕΜΠΕΛΕΣ, ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ 3000 ΕΥΡΩ ΟΤΑΝ ΠΕΙΝΑΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ. Μολις το πρόβλημα βγεί στην επιφάνεια τότε θα υπαρξει γενικός ξεσηκωμός και ο υπουργός της γκει λεσβιακης κοινότητας ή θα τον στέιλουν σπιτι του ή θα συμμορφωθεί άμεσα. Ευχαριστώ

Ειδικός

Ότι χειρότερο είναι για ένα παιδί η συνεπιμελεια,να μην έχει ένα περιβάλλον σταθερό και να γίνεται μπαλάκι κάθε μήνα!Δε κάνει καθόλου καλό σε ένα παιδί να να μην έχει ένα σημειο αναφοράς αλλά να μετακομίζει κάθε μηνα!Καλό είναι να έχει επαφές και με τους δύο γονείς αλλά με τον έναν σίγουρα θα είναι πιο κοντά και θα νιώθει πραγματικά σπίτι του και στον άλλον θα είναι σα να πηγαίνει επίσκεψη η διακοπές!Ευτυχώς η συνεπιμελεια δεν εφαρμόζεται στην ελλαδα και ούτε πρόκειται τελεσιδικη απόφαση να ορίσει κοινή επιμέλεια

Γιάννης

Το ότι δεν εφαρμόζεται (ακόμα) στην Ελλάδα το μόνο που σημαίνει είναι να αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο οπισθοδρομικοί είμαστε. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχει, οι διεθνείς συμφωνίες υπάρχουν, οι μελέτες που να δείχνουν ότι οι δύο γονείς είναι σημαντικότεροι από το ένα σπίτι επίσης υπάρχουν. Για σκέψου εσύ λιγο σαν παιδί και πες ειλικρινά τι θα προτιμούσες; Πόσο ανυπέρβλητο εμπόδιο είναι να μένεις ένα μήνα σε ένα σπίτι και ένα σε άλλο;

Γιαν

Διάβασα όλα τα σχόλια με ενδιαφέρον... Μετά λύπης μου συνειδητοποιώ ότι ούτε ένας ή μία δεν μίλησε για αυτό που παίζει ρόλο. Ακούω για διατροφές που πληρώνουν κακόμοιροι πατεράδες, για ιερές μανούλες και το αποκλειστικό δικαίωμά τους στη ζωή του παιδιού και ούτε ένας ή μία δεν μίλησε για το αναφαίρετο δικαίωμα του ίδιου του παιδιού να έχει δύο γονείς στη ζωή του. Τί είναι η γονεϊκή ιδιότητα να τη βάλουμε κάτω να τη μετρήσουμε, να δούμε ποιος την έχει πιο μεγάλη? Έχω γνωρίσει πατεράδες που κάνουν για 10 μάνες (όπως και το αντίθετο) και πατεράδες που έχουν καταστρέψει τη ζωή των παιδιών τους (όπως και το αντίθετο). Ο γενικός κανόνας θα πρέπει να εξασφαλίζει εξ αρχής το δικαίωμα του ίδιου του ΠΑΙΔΙΟΥ και στους 2 του γονείς. Ακόμα και αν έχει μία μάνα που είναι καλύτερη ως γονιός από τον πατέρα του (ή το αντίθετο), είναι προτιμότερο να έχει στη ζωή του ενεργά έναν μέτριο γονιό, παρά αυτός να μετατρέπεται σε περαστικό. Τώρα αν μιλάμε για την περίπτωση ενός πραγματικά και αποδεδειγμένα κακού και επικίνδυνου γονιού, εκεί το δικαστήριο μπορεί να ξεκινάει από την αποκλειστική επιμέλεια στην άλλη πλευρά μέχρι η κατάσταση να αλλάξει. Η σύγχρονη επιστήμη έχει πλέον απορρίψει απολύτως τις διάφορες θεωρίες που διατυπώθηκαν τον προηγούμενο αιώνα (όπως π.χ. η θεωρία της προσκόλλησης, που διατυπώθηκε το 1950!) και έχει αναδείξει ως βασική ανάγκη του ΠΑΙΔΙΟΥ την ύπαρξη και των 2 γονέων στη ζωή του.Ενώ, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι παιδιά χωρισμένων γονιών, που όμως μεγάλωσαν έχοντας και τους 2 στη ζωή τους ενεργούς και με μία ώριμη και πολιτισμένη σχέση, έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα στη ζωή τους, που όχι απλά δεν έχουν να ζηλέψουν σε κάτι από τα συνομήλικα τους που μεγαλώνουν σε "κανονική" οικογένεια, αλλά στην περίπτωση προβληματικών οικογενειών είναι καλύτερα. Αυτός είναι και ο λόγος που από την αρχή του 21ου αιώνα έχει ξεκινήσει η θεσμοθέτηση της από κοινού επιμέλειας στις περισσότερες εκ των πολιτισμένων χωρών με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, ενώ ήδη από πέρυσι έχει δοθεί οδηγία από την Ε.Ε. προς τις χώρες μέλη να νομοθετήσουν όχι μόνο την από κοινού επιμέλεια, αλλά και γενικότερα την από κοινού ανατροφή. Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι μία υποτιθέμενη προοδευτική κυβέρνηση, που λέει πως παλεύει για τα δικαιώματα των ανθρώπων (και εδώ μιλάμε για τα δικαιώματα των ΠΑΙΔΙΩΝ όλων μας) αρνείται πεισματικά όχι να νομοθετήσει, αλλά ακόμα και να θέσει το ζήτημα της κοινής επιμέλειας, απλά και μόνο γιατί θα εναντιωθεί με τους δικηγόρους και την "βιομηχανία διαζυγίων"

Αγγελικη

Συμφωνώ στην πλειοψηφία των απόψεων σου όμως για να καταλήξει η κατάσταση στα ασφαλιστικά μέτρα, το πρόβλημα της συνεπιμελειας διογκώνει το πρόβλημα. Το βέλτιστο θα ηταν να υπήρχε ειδικός/ψυχολόγος που να έλεγχε τους δυο γονείς και το κοντινό οικογενειακό περιβάλλον ώστε να καταλάβει τι θα ηταν καλύτερο για τα παιδιά και φυσικά να λάβει τη γνώμη των παιδιών που σίγουρα ειναι πάνω απ ολα. Όμως αυτα ειναι ψιλά γράμματα για αρκετό κόσμο και οι προοδευτικές απόψεις ή όχι για ζητήματα που έχουν να κανουν με τον ψυχισμό των παιδιών θα έπρεπε να αξιολογουνται πιο προσεκτικά λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Σίγουρα δεν ειναι θέμα μήτερα ή πατερα αλλα θέμα ανθρώπου! Δυςτυχως όμως στις μέρες μας οι άνθρωποι σπανίζουν!

αλεκος

Η αλήθεια 25/10/201718:48 Υπαρχει μία αλήθεια στην τοποθέτηση σας και ενα ψέμα, η αλήθεια ειναι οτι οντως αν το παρει ο πατεραςκινδυνευει με μυνηση αν την επιμελεια την έχει η γυναίκα, το ψέμα ειναι οτι δεν μπορεί να υποβάλει μυνηση ο πατερας αν δεν υπαρχει δικαστική απόφαση. Με αλλα λόγια αν εχει ρυθμιστει η επιμελεια και εχει δοθεί στην μάνα εχει δικαιωματα , αν ομως το κανει ανευ δικαστικης αποφασης θεωρείται απαγωγη. Ποιος πατέρας τους εχει κανει μυνηση για απαγωγη..κανεις..ε εκει την πατανε και τους πανε κωλοφεραντζα μετα με ασφαλιστικα μετοικηση κτλ. βεβαια μυνηση μπορεις να κανεις αν η μανα πεσει σε αξιόποινη πραξη ή δεν τηρει την δικαστικη απόφαση επικοινωνιας. Ποιος πατερας κάνει..κανεις (ηλίθιος) πόσες μανες κανουν μύνηση..αργα η γρηγορα ΟΛΕΣ. Τους εχετε επιτρεψει να εχουν το πανω χερι, αφηστε τα σαπια κύριοι..πουλατε τρελα αλλου.

Λοιπον εγω

έκανα μήνυση για παραβίαση της επικοινωνίας. Η κυρία καταδικάστηκε και τώρα τα δίνει τα παιδιά Θελει δεν θέλει. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. ΑΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ οι πατεράδες και αρχίσουν να διεκδικούν ισοτιμία και ισονομία και για λογαριασμό των παιδιών τους, Θα αποδίδεται δικαιοσύνη

Η αλήθεια

Αν μια μάνα πάρει το παιδί της και φύγει απο το σπίτι ένας πατέρας δε μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικά(γιατί το παιδί το πήρε η μάνα του) , αν ένας πατέρας πάρει το παιδί και φύγει από το σπίτι ή μανα μπορεί να του κανει μηνυση να καλέσει την αστυνομια να τον καταγγειλει

Μαρ

Μόνο που η συνεπιμελεια δεν αφορά την τελική απόφαση αλλά είναι προσωρινη μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης! Έχει τεράστια διαφορα

Η αποφαση ειναι Τεραστια

επειδή, εστω και προσωρινά, δίνει ισο χρόνο στα παιδιά να είναι και με τους δύο γονείς. Λιγο μετράει ποια θα είναι η οριστική απόφαση. Η αρχή για αλλαγή έγινε πάντως

Αριστοτέλης

Οι μητέρες αγαπούν τα παιδιά τους πιο πολύ από τους πατεράδες. Κι αυτό, διότι πρώτον ο τοκετός είναι οδυνηρός, και δεύτερο, είναι σίγουρες ότι τα παιδιά που γέννησαν είναι δικά τους

εχεις

υπαρξιακά προβλήματα υποθέτω....

Παναγιωτης

Αλλαξε ονομα γιατι τον ξεφτιλιζεις τον φιλοσοφο.

αυτά που λεει ο αριστος

ειναι μια θεωρία. Εχεις διαβάσει καμία προσφατη επιστημονική μελέτη σχετικά με παιδιά-γονείς;

Γιωτα

Οποιοδήποτε παιδί και να ρώτησετε πρώτα βάζει τη μάνα του και μετά το πατέρα του!Ο μόνος λόγος να μη βάζει πρώτη τη μάνα του είναι να έχει κάνει αυτή κάτι κακό,να το έχει εκγκαταλειψει, να το βαράει κτλ!Αλλά γενικα ισχύει ότι τη μάνα τους όλοι την αγαπούν περισσότερο!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

var8olomaios-2-thumb-large

«Προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για την πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασία», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αθωνιάδα Ακαδημία - Έγινε δεκτός στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα από τον ηγούμενο Βατοπεδίου Εφραίμ - Επισκέφθηκε και το κονάκι της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές

panraf0_2

«Μόλις ενημερώθηκα από τον υπουργό ότι τελείωσαν τα διαδικαστικά για την μετάβαση του παιδιού στη Βοστώνη, όλα πήγαν καλά» είπε, έπειτα από συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, ο πατέρας του 18 μηνών αγοριού, που πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία - Κικίλιας: Είχα υποσχεθεί στους γονείς του παιδιού ότι, σε ανθρώπινο επίπεδο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν

89