«Κραυγή αγωνίας» από τους δικαστές: Πώς να ζήσουμε με 1.450 ευρώ σύνταξη;

«Κραυγή αγωνίας» από τους δικαστές: Πώς να ζήσουμε με 1.450 ευρώ σύνταξη;

Λίγες ημέρες αφότου το ΣτΕ την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες για δικαστές και εισαγγελείς, οι δικαστικές ενώσεις «ξαναχτυπάνε»: Οι νέες περικοπές των συντάξεων, επισημαίνουν σε ψήφισμά τους, «προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές»

Να ανακληθούν οι αντισυνταγματικές μειώσεις στις συντάξεις των δικαστών και των εισαγγελέων, να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Ολομελειών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να πληρώσει το κράτος τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα της πανδικαστικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.
         
Παράλληλα, στο ψήφισμα της πανδικαστικής συνέλευσης, εκφράζεται η διαμαρτυρία των δικαστών για  τις νέες πρωτοφανείς περικοπές των συντάξεων τόσο των δικαστών και εισαγγελέων όσο και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
         
Η συνολική περικοπή των συντάξεων έφτασε περίπου σε ποσοστό 74%, ενώ η μηνιαία σύνταξη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων έφτασε στα 1.450 ευρώ και, κατά συνέπεια, ανάλογα μεγάλες είναι οι μειώσεις των συντάξεων των δικαστών στους κατώτερους βαθμούς.
         
Οι νέες περικοπές των συντάξεων, επισημαίνεται στο ψήφισμα, «προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές», αλλά «ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό το επιχείρημα ότι οι μειώσεις των συντάξεων είναι επιβεβλημένες χάριν της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος», καθώς οι δικαστικοί «κατέβαλαν διαχρονικά και με συνέπεια τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές και ως εκ τούτου δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη σημερνή κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων».
         
Αντιθέτως, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, «οι παράγοντες που υπονομεύουν το ασφαλιστικό σύστημα είναι η διαχρονική αξιοποίηση από το κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων».

Και προστίθεται: «Για το λόγο αυτό, πρέπει το κράτος και όχι οι συνταξιούχοι να πληρώσει για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, απευθυνόμενος με πλήρη σεβασμό στους απόμαχους συναδέλφους του, οι οποίοι ήταν παρόντες στην αίθουσα, επισήμανε ότι η σημερινή πανδικαστική «στέλνει μια δυνατή φωνή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα που ψήφισαν και συνεχίζουν να ψηφίζουν νόμους διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και συνεχούς εξαθλίωσης  των συνταξιούχων».
         
Ο κ. Σεβαστίδης επισήμανε ακόμη την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συνταξιούχοι δικαστές και, απευθυνόμενος στους πρώην εν ενεργεία συναδέλφους του, τόνισε ότι «τις συντάξεις δεν σας τις χαρίζει κανείς, είναι προϊόν του δικού σας μόχθου και της δικής σας εργασίας».
         
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έθεσε το ρητορικό ερώτημα εάν το 2019 θα εξακολουθούν να καταβάλλονται δύο συντάξεις (κύρια και επικουρική) ή εάν θα καταβάλλεται μόνο η κύρια σύνταξη και θα δίνεται μια προσαύξηση στην κύρια σύνταξη αντί της επικουρικής.
         
Κλείνοντας, ο κ. Σεβαστίδης, απευθυνόμενος στους συνταξιούχους δικαστές, τόνισε ότι «στον αγώνα που ξεκινήσατε έχετε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των παιδιών σας, των νέων γενεών που αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει, την αδικία που βιώνεται, τις δικαιολογημένες προσδοκίες σας για  αξιοπρεπείς συντάξεις που διαψεύστηκαν, ωστόσο, χωρίς καμία δική σας ευθύνη».

Και προσέθεσε: «Οι εν ενεργεία συνάδελφοί σας είμαστε αταλάντευτα στοιχισμένοι στο πλευρό σας και θα βοηθήσουμε τον δίκαιο αγώνα σας με όλες τις δυνάμεις».
         
Ακόμη, ο κ. Σεβαστίδης έκανε ειδική αναφορά για το θέμα των δηλώσεων πόθεν έσχες των δικαστών και ξεκαθάρισε ότι ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια οι δικαστικοί υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες.
         
Συγκεκριμένα, ο κ. Σεβαστίδης επισήμανε ότι οι δικαστικοί δηλώνουν κάθε χρόνο τα εισοδήματά τους και εξήγησε για ποιο λόγο προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων, που όρισαν πως πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες από τους δικαστές για τη διετία 2015 και 2016.
         
«Τις προηγούμενες ημέρες» ανέφερε ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων,  «ακούστηκαν δηλώσεις που έκαναν λόγο για δικαστές που αρνούνται να συμμορφωθούν, που ζητούν ειδική μεταχείριση, που έχουν κάτι να κρύψουν, και άλλα τέτοια αστεία».

Και προσέθεσε: «Επαναλαμβάνω άλλη μία φορά ότι είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις πόθεν έσχες, εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμαστε τώρα να το κάνουμε. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορούσε συγκεκριμένα ζητήματα που ανέκυψαν από τον νέο ηλεκτρονικό τύπο υποβολής. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματιστεί αυτή η εκκρεμότητα, όμως αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μία νύχτα και πάντα σε πλήρη αντιστοίχιση με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Αγγελική Λαΐου, η γενική γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος  Αρετή Σκαφίδα, ο πρόεδρος της Ένωσης των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους  Χρήστος Μητκίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Σταμάτιος Γιακουμέλος, στις σύντομες ομιλίες τους, έκαναν λόγο για καταβαράθρωση των συντάξεων, για εξαθλίωση των συνταξιούχων οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο σκαλί, κ.λπ.
         
Τέλος, παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωποι των κομμάτων, όπως από την ΝΔ ο Χαράλαμπος Αθανασίου, από το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης και από την Ένωση Κεντρώων ο Σπύρος Βασιλείου.

ΣΧΟΛΙΑ (156)

Προφήτης

ΌΛΟΙ θα συνέλθουμε με τις πρώτες σειρήνες και τα καλομαθημενα παιδιά μας στο χακί και επικίνδυνα μακριά μας. Κάνει μπαμ ότι αυτό μας χρειάζεται για να μονιασουμε από την προαιωνια κατάρα της φαγωμάρας μας. Μας έχουν όλοι οι Άγιοι, παλιοί και νέοι, προειδοποιησει για όσα έρχονται και οι διεθνείς εξελίξεις τους επιβεβαιώνουν απόλυτα. Μακάρι η φτώχεια μας ναναι το μοναδικό μας πρόβλημα, την άντεξαμε πολλές φορές στο παρελθόν, οι νεκροί όμως δεν ξαναγυρίζουν. .....Συνελθετε.

Σωτηρης

Μηπως ξεχνατε οτι ολοι οι ελληνες ειναι ισοι απεναντι στο νομο; γιατι εσεις θελετε 3000 και 4000 ευρω συνταξη για να ζησετε και εμεις πρεπει να ζησουμε με ,300 και 400 ,ε5υρω το μηνα; γιατι δε φωναζετε και για εμας τους αδικημενους; Αυτη ειναι η λογικη ,των δικαστων να κοιταζουν μονο την παρτη τους; Συγχαρητηρια....

maria

Όπως ζω και εγώ με 400 ευρώ και δύο παιδιά επειδή γουστάρετε να τα δίνω στην τράπεζα Και όχι στα παιδιά μου.

ιαννισ

Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Εσύ χρωστάς και πρέπει να πληρώσεις (αν σού χρωστούσα εγώ δεν θα ήθελες να πληρωθείς;). Από την άλλη, αυτός που πληρώνει τα μαλιοκέφαλά του σε ασφ/κές εισφορές επί χρόνια δεν θέλει να πάρει και μια ανάλογη σύνταξη;

Αλήθεια που πονάει:

Να σας πω ένα μυστικό: οι εισφορές που έχετε πληρώσει όοοοολα αυτά τα χρόνια είναι ΜΗΔΕΝ (0). Μηδέν!! Το κράτος σας έλεγε: αξίζετε 3.000 ευρώ, αλλά θα σας δώσουμε 2.000 και τα υπόλοιπα κρατήσεις. ΑΡΑ: Δεν πληρώνατε ΕΣΕΙΣ τις "κρατήσεις", ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ τις πληρώναμε τόσα χρόνια!! Από τους φόρους μας!! Χελώνες, 5 χρόνια μια υπόθεση κάνατε... 400 ευρώ και πολλά σας είναι!! Άιντε...

ιαννισ

Αφού μόνος σου λες ότι τους κρατούσε 1000 ευρώ το μήνα πώς δεν πλήρωναν αυτοί τις εισφορές τους; Επικονωνείς με τον... αφαλό σου

Μας δουλεύουν κιολας οι δημοσιοι δικαστες

Εχουμε το ποιο αναποτελεσματικό και αργό δικαστικο συστημα, εχουμε παραδικαστικό που οι Νταβατζηδες μενουν εξω και οι μεροκαματιάρηδες μονο φυλακίζονται. Εχουμε δικαστές που κανουν οτι δε βλέπουν το κουρελιασμα του Συντάγματος και την απώλει Εθνικης κυριαρχίας σε Γερμανούς και Τούρκους. Εχουμε δικαστές που παντελονιάζουν εξαψήφιο εφάπαξ και 2500 συνταξη με ολα τα επιδόματα αλλα παλι μυξοκλαίνε. Ερχεται Γουδί για Στρατηγούς, Βουλευτές και Δικαστές.

Μπα;

Να ζήσετε με 450 να δείτε πως ζει ο κόσμος! Ίσως τότε γίνεται πιο "δίκαιοι" στις απόψεις σας! Εννοείται και οι ΔΕΗτζήδες, ΟΤΕτζήδες κλπ... Δεν διαφωνώ.

ΟΠΩΣ ΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΤΩΝ ΜΙΣΩΝ

ΟΣΟΣ ΗΣΑΣΤΑΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΣΑΣΤΑΝ ΑΔΡΑ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΣΤΕ-ΧΡΗΜΑΤΙΖΕΣΤΕ ΚΤΛ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΣΤΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ? ΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ???

Zerof

Όπως ζούμε εμείς με 586 και με 3 παιδιά.

Δις μετανάστης

Βγηκαν διάφοροι Ελληναρες και κραζουν τους δικαστες. Οι πιο πολλοι συνταξιουχοι ΟΤΑ, ΔΕΗ, κλπ παίρνουν παραπάνω συνταξη από τους δικαστες και μπήκανε συνηθως από το παράθυρο. Οι δικαστες εχουν επιτυχει σε πολύ ανταγωνιστικες εξετασεις μετα την νομικη, πηγαν 2 χρόνια στην σχολη δικαστων και ειναι στην πλειονότητα αξιόλογοι. Εχουνε βαρύ φορτίο να χειριστουν, κυριως λογω των ηλιθιων και αντικρουόμενων νόμων και της έλλειψης χρηστής διοίκησης. Ενώ οι συνομηλικοι τους δικηγόροι βγάζουν πολλαπλάσια χρήματα που συνηθως είναι και μαύρα. Παρομοίως βρίζουν οι Ελληναρες τους γιατρους του ΕΣΥ ότι ταχα μου καλοπληρώνονται, ενώ είναι οι πιο χαμηλα αμοιβόμενοι γιατροί στον κόσμο. Ταυτόχρονα θέλουμε να εχουμε καλή δικαιοσύνη, καλή δημοσια υγεια, καλά σχολεία, στρατό που να λειτουργεί κλπ. Ε, όλα αυτά δεν γίνονται στο τζάμπα κύριοι.

συνάνθρωπος ηλιθίων

δυστυχώς φίλε μου δεν έχεις άδικο

???????????

Σε ποιο κράτος, αγαπητέ μετανάστη, είδες εσύ οι δικαστές να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τους "συνομηλίκους" τους δικηγόρους;

jo

Φερθείτε πρώτα δίκαια απέναντι σε όλα τα μνημόνια και όλους τους αντισυνταγματικούς νόμους, που δε βοηθήσατε την ελληνική κοινωνία πουθενα αυτήν την οκταετία και τα βγαλατε ολα οκ για το "δημόσιο συμφέρον" και το χαρακτηρισμό "έκτακτης ανάγκης" και μετα μιλαμε αν σας φτανουν τα 1500 συνταξη με μισθους όλα τα χρόνια ενεργητικής υπηρεσίας άνω των 3500 . Για να θεωρείτε ότι αξίζετε να αμειφθείτε παραπάνω για το λειτουργημα που ασκείτε, θα πρέπει να το ΑΣΚΕΙΤΕ κι όλας!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Ksiros

Εδώ και τριάμισι χρόνια -από τον Ιανουάριο του ’15- η εξουσία μου επιφυλάσσει «ειδική μεταχείριση» κρατώντας με σε πλήρη απομόνωση στα πιο άθλια πειθαρχία διάφορων φυλακών της χώρας, αναφέρει μεταξύ άλλων

katadioksi

Το Λιμενικό προχώρησε στην καταδίωξη και σύλληψη του 37χρονου αλλοδαπού χειριστή, ο οποίος νωρίτερα είχε αποβιβάσει στη περιοχή Λάμπης επτά παράτυπους μετανάστες

ekab

Απαρηγόρητοι οι γονείς - Αν και όλα δείχνουν παθολογικά αίτια, η νεκροψία νεκροτομή είναι αυτή που θα δείξει από τι «έφυγε» το μόλις τριών μηνών μωράκι