Δήμαρχος Λέσβου για μεταναστευτικό: Κινδυνεύουμε να ζήσουμε το καλοκαίρι του 2015!

Δήμαρχος Λέσβου για μεταναστευτικό: Κινδυνεύουμε να ζήσουμε το καλοκαίρι του 2015!

Η κατάσταση είναι ασφυκτική στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποσυμφόρησης όλων των κέντρων, σημειώνει σε επιστολή του προς το Νίκο Βούτση

Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Λέσβου για την κατάσταση που επικρατεί στα hotspot και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ο Σπύρος Γαληνός ζητά με επιστολή του από τον Προέδρο της Βουλής  να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της  αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, παρουσία των δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου.

Στην επιστολή αυτή, υπογραμμίζει ότι «η σταθερή αύξηση των προσφυγικών ροών έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση τόσο εντός των Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας όσο και στις γύρω από αυτά περιοχές. Έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι  υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποσυμφόρησης όλων των κέντρων, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να ζήσουμε ξανά την κρίση των καλοκαιρινών μηνών του 2015».

Ενδεικτικό είναι ότι περισσότεροι από 1.200 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Ολόκληρη η επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η σταθερή αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση τόσο εντός των Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας όσο και στις γύρω από αυτά περιοχές. Έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι  υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποσυμφόρησης όλων των κέντρων, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να ζήσουμε ξανά την κρίση των καλοκαιρινών μηνών του 2015.

Η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία συζητείται η διαχείριση των προσφυγικών ροών δεν έχει καλέσει ποτέ κανένα δήμαρχο να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά ή να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις διαχείρισης. Θεωρώ πως οι Δήμαρχοι των νησιών γνωρίζουν καλύτερα και ζουν από κοντά την διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος. Συνεπώς μπορούν να μεταφέρουν στην αρμόδια Επιτροπή την ακριβή εικόνα αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις λαμβάνοντας υπόψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού.

Η κατάσταση σε ότι αφορά την διαχείριση των προσφυγικών ροών απαιτεί μια βιώσιμη λύση με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες που έχουν σηκώσει και συνεχίζουν να σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος. Αναπόσπαστο μέρος της λύσης είναι οι Δήμαρχοι και η τοπική αυτοδιοίκηση, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή από την αρχή της κρίσης. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαία και για το λόγο αυτό ζητάμε την παρουσία των Δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου σε τακτική ή ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Στη συνεδρίαση αυτή ο κάθε δήμαρχος θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει αλλά και να καταθέσει προτάσεις συνεισφέροντας έτσι τα μέγιστα στο έργο της επιτροπής. Σε διαφορετική περίπτωση,  αποκλείοντας τις φωνές των δημάρχων, είναι σίγουρο ότι η επιτροπή δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα και με τη σειρά της να ενημερώσει την ολομέλεια.

Η τοπική αυτοδιοίκηση συνεχίζει να διαχειρίζεται μια καθόλα δύσκολη κρίση, η οποία απαιτεί συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Κλειδί για μια επιτυχημένη διαχείριση αλλά και την αποφυγή επικίνδυνης κλιμάκωσης της κατάστασης είναι οι Δήμαρχοι των νησιών.  Ευελπιστώ στην ικανοποίηση του αιτήματός και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά με το θέμα». 

Την ίδια ώρα το μεταναστευτικό αρχίζει να φιλοξενείται και πάλι στις σελίδες του γερμανικού τύπου με την εφημερίδα Handelsblatt. να γράφει ότι «η Ελλάδα απειλείται με προσφυγικό χάος».

Στο δημοσίευμα, μια απελπισμένη 29χρονη γυναίκα από τη Συρία λέει: «Η αβεβαιότητα μας πνίγει, μας σκοτώνει». Πρόκειται για μία 29χρονη που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε καταυλισμό στη Λέσβο, όπως επιβεβαιώνει στη γερμανική εφημερίδα η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα. 
Στη συνέχεια, η Handelsblatt υπογραμμίζει: «Η προσφυγική κρίση φαίνεται να είχε ξεχαστεί, τώρα όμως επιστρέφει. Μέρα με την ημέρα έρχονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με πλαστικές βάρκες από τις τουρκικές ακτές. Τον Ιούνιο ήταν περίπου 2.000, τον Αύγουστο ήταν 3.600 και τον Σεπτέμβριο ήταν 5.000. Από τις αρχές Οκτωβρίου κατέφθασαν περίπου 1.700. Και μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη αυτή την εβδομάδα ήταν 440. Είναι πολλοί λιγότεροι από το 2015 που είχε κορυφωθεί η προσφυγική κρίση, αλλά ο αρμόδιος για τη μετανάστευση υπουργός Γιάννης Μουζάλας κάνει λόγο για "αξιοσημείωτη αύξηση"».

Η εφημερίδα επικαλείται την Τζέιν Γκριμς, επικεφαλής του προγράμματος ψυχικής υγείας των Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Σάμο και αυτά που της μεταφέρουν οι πρόσφυγες: «Είναι ντροπή. Κάθε μέρα οι ομάδες μας έρχονται σε επαφή με ασθενείς που τους λένε πως καλύτερα θα ήταν να πεθάνουν στις πατρίδες τους παρά να ζουν σαν φυλακισμένοι εδώ».


ΣΧΟΛΙΑ (65)

Μάρκος

Γιτι κλαιγεται ο Τσιριζοδημαρχος? Αυτος δεν καλοδεχοταν τα ταξικα του αδέρφια? Ας φτιαξει ενα σοβιετικο γκουλαγκ να τους φιλοξενήσει! !

Δεν μας νοιάζει.

Να τα λουστεις τώρα δήμαρχε της πλάκας! Όταν σου τα έλεγαν τότε κάποιοι εσύ μιλούσες για ξενοφοβία και ρατσισμό. Φατους στη μάπα και μη μιλάς!

Γιωργος

Και τι στεναχωριεστε? Θα εχετε παλι την ευκαιρια να βοηθατε τους συνανθρωπους σας, οι διαφορες ΜΚΟ θα κονομανε ξανα, θα παιρνετε βραβεια κτλπ κτλπ κτλπ. Αρκει βεβαια να τους κρατατε εκει και να τους λουζεστε εσεις οι πονετικοι!

City Mayors Foundation (by trexa gυreυe)

Συγκεκριμένα, το φετινό βραβείο "Δήμαρχος του Κόσμου 2016" αφορά αφορά τους δημάρχους που ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης και η κοινωνία της οποίας ηγούνται έδειξε συμπόνια και αλληλεγγύη σε αυτούς που έψαχναν ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον... στα επιδόματα της Ευρώπης. Υποψήφιος για τον τίτλο Δήμαρχος του Κόσμου 2016 είναι ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός... τώρα κλαις γιατί κλαις, συ δεν ήσουν υποψήφιος χτες;

κωστας αιρετικος

Τη μια μερα τους μπαζουμε και πανηγυριζουμε την αλλη μυξοκλαιμε και παρακαλαμε.Σιλανς ποταπε που θα ελεγε και η μανταμ σουσου σιλανς!!!!!Χωραει κι αλλους το νησι χωραει κι αλλους γιατι σκας?Να φτιαξεις κι ενα χοτ σποτ επανω στο καστρο για να εχουν θεα τα φιλαρακια σου!!!!

Σσσσσς και ΜΑΖΕΥΕ

μάζευε κι ας είν και ρώγες

Δεν καταλαβαίνω...

Αν δεν απατώμαι.... ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή καλοδεχούμενοι όλοι. Καλοδεχτείτε τους λοιπόν. Προς τι η γκρίνια;

Νεμος

Εσεις δεν φωναζατε κυρ Δημαρχε υπερ των μεταναστων,τωρα τι θελετε και μας πρηζετε? αιντε τωρα απο εδω!δρομο!

Καλα να πάθουν τα Συριζονήσια

Καλωσορίσατε τα Ορκ και τωρα που θα σας φανε ζωντανούς μυξοκλαιτε σα μωρά. Εκει να σας φανε, ολη η χωρα θα γελάει με τη βλακεία σας. Αριστερα θέλατε, αριστερα θα φατε. Συντομα θα σας σώσει και ο Τούρκος για να δείτε τι ομορφα ειναι να μην εχει σύνορα το Αιγαίο αξύριστοι Συριζαίοι

Χ

Αυτός δεν είσαι ο ηλίθιος που έμπαινε στη θάλασσα με τα ρούχα για να τον πάρουν οι κάμερες με τα προσφυγοπούλα αγκαλιά? Δήμαρχε πες στον κολλητό σου και ομοϊδεάτη σου τον Τσίπρα να στείλει μερικούς στη Μυτιλήνη για να αποσυμφορήσει τη Λέσβο.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015:

Βούτηξε στη θάλασσα ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, όταν αντίκρισε δύο πρόσφυγες να κολυμπούν και να ζητούν βοήθεια, την ώρα που ο ίδιος ακολουθούσε την αυτοκινητοπομπή που οδηγούσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μάρτιν Σουλτς από το αεροδρόμιο του νησιού στο hotspot της Μόριας. Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα, emprosnet.gr, αμέσως ο δήμαρχος έδωσε εντολή στον οδηγό του να σταματήσει για να πέσει ο ίδιος στη θάλασσα και να τους σώσει. Παράλληλα όμως είχε δοθεί σήμα και στο Λιμενικό να σπεύσει στο σημείο που οι δύο πρόσφυγες είχαν ναυαγήσει και με την βοήθεια και μιας βάρκας ψαρά που ξεκίνησε από κοντινό λιμανάκι, οι πρόσφυγες περισυνελέγησαν ασφαλείς. Ο δήμαρχος παρέμεινε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη στο σημείο μέχρι να βεβαιωθεί ότι η υγεία των δύο προσφύγων είναι καλή.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης