Τρία πύρινα μέτωπα στη Ζάκυνθο - Αγωνία στην Ηλεία

Τρία πύρινα μέτωπα στη Ζάκυνθο - Αγωνία στην Ηλεία

Μετά από τέσσερις ημέρες μάχης με τις πύρινες γλώσσες στη Ζάκυνθο, οι Πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στα μέτωπα στο Καταστάρι, στο Κοιλιωμένο και στο Παλιό Χωριό- Αγωνία στην Ηλεία - Το μέτωπο προς την Ανάληψη παραμένει ανεξέλεγκτο - Έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους

Τρία πύρινα μέτωπα στη Ζάκυνθο - Αγωνία στην Ηλεία

Μετά από τέσσερις ημέρες μάχης με τις πύρινες γλώσσες στη Ζάκυνθο, οι Πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους σε τρία μεγάλα μέτωπα που συνεχίζουν να κινούνται ανεξέλεγκτα. 

Πρόκειται για τα μέτωπα στο Καταστάρι, στο Κοιλιωμένο και στο Παλιό Χωριό. Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί εξακολουθούν να καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολες τις προσπάθειες των πυροσβεστών για την αντιμετώπιση τους, οι οποίες πλέον γίνονται χωρίς την συνδρομή των εναέριων μέσων καθώς το ένα ελικόπτερο που επιχειρούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας αποσύρθηκε λόγω του σκότους λίγο πριν τις εννέα το βράδυ. 
Κλείσιμο

Oλα τα υπόλοιπα μέτωπα σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με τον οποίο επικοινώνησε το protothema.gr παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα. «Μπορεί να μην έχουν ελεγχθεί πλήρως αλλά είναι σε ύφεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους ισχυρούς ανέμους και η διασπορά των δυνάμεων στο νησί δυσχέρανε ιδιαίτερα την προσπάθεια των πυροσβεστών να ελέγξουν την κατάσταση στο νησί. 

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, στην κατάσβεση των πυρκαγιών συμμετέχουν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, και 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος. 

Δήμαρχος Ζακύνθου: Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε από εμπρησμό 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, επέμεινε στην εκδοχή του εμπρησμού για τις πυρκαγιές που καίνε εδώ και τέσσερις ημέρες. 

«Αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές. Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κολοκοτσάς. 

Επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες που λένε ότι η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε από εμπρησμό υποστηρίζοντας ότι αν και υπήρχε σχέδιο προετοιμασίας «είναι πρωτοφανές να ξεσπούν δέκα εστίες σε όλη τη Ζάκυνθο». 

Προσπαθώντας να ανιχνεύσει τα αίτια μιας τέτοιας συμπεριφοράς είπε ότι «το νησί μας είναι πανέμορφο και γι αυτό θέλησαν να την κάψουν». 

Όσον αφορά, τέλος, το αν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές ο δήμαρχος Ζακύνθου είπε ότι «έχει φύγει ο κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές, δύο ημέρες κάναμε τα πάντα προκειμένου να σώσουμε το χωριό Αγαλά». 

Ηλεία: Πέρασε «ξυστά» ο εφιάλτης του 2007 από την Ανάληψη  

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Κρυονέρι του δήμου Ήλιδας στην Ηλεία  εξαπλώθηκε τάχιστα νοτιοανατολικά λόγω του ισχυρού ανέμου. Ξαφνικά όπως αναφέρουν όλοι οι τοπικοί φορείς ξύπνησαν μνήμες από το 2007 .  

Από τη μεγάλη φωτιά κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών και όπως ανέφεραν από την Πυροσβεστική υπηρεσία πλέον όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο μέτωπο του Κρυονερίου που κινείται ανεξέλεγκτα και μπορεί να απειλήσει εκ νέου την Ανάληψη, όπως αναφέρει το patrisnews.gr

Σχετικά με τη φωτιά στην Ανάληψη, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας είπε ότι επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές και έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη, για να προστατευθούν κατοικημένες περιοχές. «Αν αύριο με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα, τότε ελπίζω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιόπουλος.



Τα άλλα δύο μέτωπα σύμφωνα με την Πυροσβεστική παρουσιάζουν πολύ καλύττερη εικόνα. Το μέτωπο στο Στρέφι έχει κατασβεστεί και στη Μελίσσα το μέτωπο βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το patrisnews το πύρινο μέτωπο στο Κρυονέρι κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων, φτάνοντας στις παρυφές του οικισμού της Ανάληψης, πεντακόσια μετά περίπου από τη Μονή της Ανάληψης στο Ζερό, αναγκάζοντας την Πυροσβεστική να δώσει εντολή εκκένωσης του χωριού λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι. 

Στην περιοχή της Αμαλιάδας βρίσκονται 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα, και 17 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα Πετζετέλ και δύο ελικόπτερα. 

«Ο εφιάλτης του 2007 είναι πολύ πιθανό να επαναλαμβανόταν αν δεν άλλαζε φορά ο άνεμος», τόνισε χαρακτηριστικά στο patrisnews.gr ο Γενικός Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Κυριακόπουλος, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο ενοριακό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Ανάληψης.

«Αν ο αέρας συνέχιζε την πορεία που είχε, η Ανάληψη θα είχε άσχημη κατάληξη. Ευτυχώς ο αέρας μάς βοήθησε και πέρασε ξυστά, ωστόσο υπάρχει ακόμα το δύσκολο κομμάτι βορειοδυτικά στη θέση Ρένεσι. Όλες οι ενέργειες γίνονται μακροπρόθεσμα για την Ανάληψη, ώστε  να προλάβουμε τις κηλιδώσεις και να μην πάθουμε ζημιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος, προσθέτοντας ότι η φωτιά μετακινήθηκε προς Περιστέρι και Δαφνιώτισσα, και ζήτησε από τον τοπικό πρόεδρο μαζί με την πυρασφάλεια του χωριού να είναι σε εγρήγορση για τις κηλιδώσεις.

Κανένα Canadair

Μάταια οι κάτοικοι με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους περίμεναν να γίνουν ρίψεις νερού από τα δύο Canadair που βρίσκονται στην 117ΠΜ. Και τα δύο λόγω βλάβης ήταν καθηλωμένα και γινόταν αγώνας να επισκευασθεί τουλάχιστον το ένα για να επιχειρήσει.

Στη μάχη ρίχθηκε μόνο το ελικόπτερο Ericson, αρχικά στην περιοχή του Κρυονερίου  και με καθυστέρηση στο δάσος κοντά στην Ανάληψη. Στη συνέχεια έφθασε και ένα Σινούκ που συνέδραμε και αυτό στην κατάσβεση. Και τα δύο εναέρια μέσα αποχώρησαν λίγο πριν τις εννέα το βράδυ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Περιφέρεια Ηλείας

Τέλος, όπως μετέδωσε αργά το βράδυ το patrisnews, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί η ΠΕ Ηλείας, καθώς ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Καπάκης, εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολο Κατσιφάρα, να προχωρήσει στην έκδοση σχετικής Απόφασης Κήρυξης σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα στο νομό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews, ο κ. Κατσιφάρας έχει εξουσιοδοτήσει ήδη τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, ο οποίος θα προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης εντός των επόμενων ωρών. Το σχετικό αίτημα στάλθηκε στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από το έκτακτο ΣΟΠΠ που συγκλήθηκε στην Ανάληψη το μεσημέρι της Δευτέρας.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης