Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Κάλαμο: Δραματική έκκληση για εκκένωση της περιοχής

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Κάλαμο: Δραματική έκκληση για εκκένωση της περιοχής

Έκκληση του δημάρχου Ωρωπού για εκκένωση των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων - Η Περιφέρεια Αττικής ζητά να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Στα 15 χλμ. το μέτωπο - Έφτασε στον Βαρνάβα η φωτιά - Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις - Στο νοσοκομείο στρατηγός της Πυροσβεστικής

Εξαιρετικά δύσκολη προβλέπεται η νύχτα στον Κάλαμο, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, καίγοντας πυκνό πευκοδάσος μέσα στα σπίτια, που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Ωρωπού έκανε έκκληση στους κατοίκους των Αγίων Αποστόλων να απομακρυνθούν άμεσα.


 
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του δήμου, οι οικισμοί Πανόραμα, Αγία Βαρβάρα, Κυψέλη, Βλαστός, Αγκώνα και όλοι οι οικισμοί πέριξ τω Αγίων Αποστόλων πρέπει να εκκενωθούν άμεσα και οι πολίτες να κατευθυνθούν παραλιακά. Παράλληλα, παρακαλείται ο κόσμος να μην μένει στην παραλία, ώστε να μπορούν να μετακινηθούν όσοι θέλουν να φύγουν.

Απο πλευράς Πυροσβεστικής, όπως είπε η εκπρόσωπος Σταυρούλα Μαλλίρη, δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής, αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στην Περαλά και στους κόμβους γύρω απο την πυρκαγιά για να κατευθύνουν όσους κινούνται στην περιοχή.

Οι ισχυρές επιγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν μάχη με τις φλόγες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς, ενώ αναμένεται το πρώτο φως της μέρας για να ριχτούν στην μάχη τα εναέρια μέσα, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πύρινης λάιλαπας.

Από τις 3 τα ξημερώματα και με την αλλαγή του ανέμου, η φωτιά κατευθύνεται προς τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι. 

Η φωτιά κατευθύνθηκε νωρίτερα προς το στρατόπεδο του Βαρνάβα (Μοίρα Πυροβολικού με πυραύλους Χοκ), σύμφωνα με τον δημοτικό Σύμβουλο Ωρωπού Παναγιώτη Πέππα, που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τον Σεραφείμ Στρατικη, κοινοτικό σύμβουλο, οι πύραυλοι Χοκ μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. 

Η πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, τόνισε ότι το στρατόπεδο δεν κινδυνεύει, καθώς στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της πυροσβεστικής. 

Η κ. Ασημακοπούλου, είπε στον ΣΚΑΪ ότι «η φωτιά πέρασε διπλά από το στρατόπεδο και κατευθύνεται προς την παραλία όπου υπάρχουν σπίτια», και συγκεκριμένα περίπου 20 κατοικίες. Πρόσθεσε ότι απειλεί τις οικίες που βρίσκονται κοντά στην παραλία και συγκεκριμένα στην οδό των Βορείων Ανέμων. «Τα πράγματα έχουν πάρει δραματική τροπή, η φωτιά είναι στον Βαρνάβα και απειλούνται σπίτια, τηλεφωνώ σε κατοίκους και έχω πει σε αρκετούς να εκκενώσουν στα σπίτια τους», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, το βράδυ ο άνεμος, που είχε βόρειες κατευθύνσεις μέχρι το απόγευμα, άλλαξε πορεία, με αποτέλεσμα να φουντώσει ακόμα περισσότερο η πυρκαγιά και πλησιάζει τα σπίτια των Αγίων Αναργύρων. Ο κ. Καπάκης συνιστά στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το μέτωπο της πυρκαγιάς μέχρι να μπορέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία του. 

Η συγκεκριμένη φωτιά είναι πολύ δύσκολη, καθώς είναι σε εξέλιξη σε «μεικτή» περιοχή με δάσος και σπίτια, κάτι που καθιστά πολύ πιο δυσχερές το έργο των πυροσβεστών. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε από τον γγ Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί ο Δήμος Ωρωπού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καπάκης αναμένεται να κάνει δεκτό το αίτημα της Περιφέρειας Αττικής και να κηρύξει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον δήμο.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε ο Σκάι, κύκλοι από τη ΔΕΗ φοβούνται για ολικό μπλακ άουτ στην Ανατολική Αττική, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, θα επηρεαστούν χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών της Ανατολικής Αττικής. 

Εξαιτίας της αλλαγής του ανέμου, η φωτιά έχει πλέον δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς βορρά και ένα προς νότο, για τα οποία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ανακόψουν την πορεία τους.

Αυτή τη στιγμή, στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 120 πυροσβέστες, με 50 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 13 οχήματα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ, και 3 χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους και φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες. 

Η φωτιά αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στην περιοχή Κυψέλη, στον οικισμό Βλαστό και προχωρά προς την παραλία.

Την ίδια ώρα έγινε εκτεταμένο μπλακ άουτ, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Πέππα, καθώς καίγονται κολόνες της ΔΕΗ, ενώ ο ίδιος έκανε έκκληση να στείλει η Πολιτεία γεννήτριες ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση για τον ακριβή αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί, ωστόσο είναι αρκετά αυτά που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και πολλά που έχουν υποστεί ζημιές. Πληροφορίες ωστόσο κάνουν λόγο για ζημιές σε 15-20 σπίτια, τα πέντε εκ των οποίων παραδόθηκαν εξ ολοκλήρου στις φλόγες.

Τον αριθμό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, ο οποίος είπε ότι εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώνεις με 320 παιδιά (260 η μία και 60 η άλλη), ενώ κατήγγειλε τον συντονισμό της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι καθυστέρησαν πολύ να φτάσουν εναέρια μέσα.

Μαρτυρίες κατοίκων στο protothema.gr αναφέρουν ότι στην αρχή πετούσε μόνο ένα ελικόπτερο πάνω από το σημείο της φωτιάς, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού, ενώ τα υπόλοιπα εναέρια μέσα άργησαν να ανταποκριθούν.

Διακοπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων

Σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε πλήρη εξέλιξη, προχώρησε η Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου - Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στην συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

Το χρονικό της πύρινης κόλασης

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα σε πευκοδάσος στον Κάλαμο Αττικής προς τους Αγίους Αποστόλους. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά, που ήταν μεγάλη, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια.

Ο άνεμος άλλαζε συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 6 το απόγευμα να φτάσει στα όρια του οικισμού και να μπει στις αυλές των σπιτιών! Παράλληλα, ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κατευθυνόταν προς την περιοχή του Καπανδριτίου, με την Πυροσβεστική να επιχειρεί να το ανακόψει.O Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονταν πλέον στην προσπάθεια αποκοπής αυτού του μετώπου.

Κάτοικοι της περιοχής που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους έλεγαν ότι τα εναέρια μέσα δεν επαρκούν και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης τους από αεροπλάνα. Άλλοι, που μίλησαν στο protothema.gr, κατήγγειλαν ότι η φωτιά είναι προϊόν εμπρησμού, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν ότι στην περιοχή ακούγονταν εκρήξεις από γκαζάκια.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έδωσαν μάχη με τις φλόγες, ενώ άλλοι αναζήτησαν καταφύγιο μέσα στα αυτοκίνητά τους. Δεν ήταν λίγοι, δε, εκείνοι που ξέσπασαν σε κλάματα, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Λόγω και των διακοπών ρεύματος, ορισμένοι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, που επιβεβαιώθηκαν από την Πυροσβεστική, κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς τραυματίστηκε ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής, στρατηγός Κωνσταντίνος Γιόβας.

Ο κ. Γιόβας, ο οποίος συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης, μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι, εξαιτίας της μεγάλης έντασης, ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ωρωπού Παναγιώτης Πέππας σε δηλώσεις του τόνισε ότι υπήρξε κακός συντονισμός, ότι έχουν καεί σπίτια και ότι έγιναν ακόμα και επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων.  


Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική υπηρεσία, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση». Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο ξενοδοχείο Kalamos Beach στην παραλία. 

Νωρίτερα, εκδηλώθηκαν άλλες τρεις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Είναι στην περιοχή Στρογγύλη στα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής.

Επικοινωνία Γεννηματά με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, επικοινώνησε με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Βασίλη Καπέλιο, και ενημερώθηκε για την εξέλιξη στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή του Καλάμου. Σύμφωνα με την ενημέρωση, το μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται σε υποχώρηση, αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο.

Η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε στον αρχηγό την στήριξή της στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, που, κάτω από αντίξοες συνθήκες, δίνουν τη μάχη με τις φλόγες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (61)

ΡΕΟΥΡΤ

Ή πλέον το επίπεδο των νεοελλήνων είναι αυτό που ταιριάζει σε μια τριτοκοσμική χώρα ή υπάρχουν επαγγελματίες σχολιαστές που γραφουν σχόλια με διαφορετικά ψευδώνυμα. Δημόσιοι υπάλληλοι, πολάκης, συριζα κλπ. Και όποιος δεν συμφωνεί είναι σύριζα είναι προδότης είναι πράκτορας. Δηλαδή δεν φταίει αυτός που πήγε 1-2 χιλιομετρα μεσα στο δασος, εκοψε 20-30 πευκα και εχτισε το αυθαιρετο? δεν φταιει ο κάθε δήμαρχος που βλεπει νεους δρόμους μέσα στο δάσος αλλά δεν φωναζει εισαγγελέα? δεν φταιει ο κάθε δήμαρχος που δίνει κάθε χρόνο 2000 και 3000 ευρω για χαρτιά υγειας του δήμου αλλα δεν δίνει 300 ευρω να πάρει μια γεννήτρια να δουλευει η αντλία νερού εάν κοπεί το ρευμα από φωτιά? Φταίει η σημερινή, η χθεσινή, η αυριανή κυβέρνηση εάν οι υπηρεσίες του κάθε δήμου δεν βλεπουν προς το βουνό και το δασος, δεν θέλουν να δουν τις καταπατήσεις και τα αυθαίρετα? Φωνάζουν που ειναι η πυροσβεστική. Ρε φίλε καταπάτηση έκανες, μέσα στο δάσος έκανες το αυθαίρετο. Έβαλες και το συρματόπλεγμα και έκανες δικό σου το δάσος. Αυτή ειναι η πραγματικότητα. Και εδώ είναι το φταίξιμο της κάθε κυβερνησης και του κάθε τοπικού βουλευτή, που για ψηφαλάκια και ψηφοθηρικούς νόμους κάνουν νομιμες τις καταπατήσεις καθε τόσο. Κοιτάξτε τα σχετικά νομοσχέδια. Ουτε ενας βουλευτής, απο κάνενα κόμμα δεν λεει όχι στη νομιμοποίηση. Όλοι λένε ναι με τη δικαιολογία ότι βοηθάνε τους αδύνατους οικονομικά. Μία άριστη δικαιολογία για να χτίζουν μέσα στα δάση. Και αυτή ειναι η αιτία που κάθε χρόνο βλέπουμε κάρβουνο τα δάση μας.

Θάνος

Το που χτίζει ο καθένας εξαρτάται από το που του αφήνει περιθώριο το κράτος να χτίσει. Το τι είδος κράτος θέλουμε το καθορίζουμε εμείς. Όταν η τιμωρία θεωρείται "φασισμός", "δικτατορία", "ανελευθερία" και αυτοί οι χαρακτηρισμοί αφορούν τη γενικότερη στάση της ζωής μας, τότε ειδού τα αποτελέσματα. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αν κάποτε το κράτος αποφάσιζε το γκρέμισμα των αυθαιρέτων του "κοσμάκη", τότε θα βλέπαμε τις αντιδράσεις μας. Τεράστιες οι ευθύνες των όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν, αλλά όλοι αυτοί ψηφίστηκαν. Δεν έχουμε κάποιον αιμοσταγή δικτάτορα, αλλά τους "καταλληλότερους" που εμείς ψηφίζουμε, είτε δια της συμμετοχής είτε δια της αποχής μας.

Γιάννης

Κρίμα,κρίμα,κριμαααα....κάθε καλοκαίρι, τα ίδια κ τα ιδια

amerikanos

πρωτη φορα τι ρε ??? φασιστερα εεε ... τωρα μας φταινε και οι εμπρηστες ... την προηγουμενη βδομαδα εφταιγε η ΝΔ την προ προηγουμενη το πασοκ και ο σαμαρας .... παμε στοιχημα οτι στην δροσια εκει που ο τσιπρας εχει την βιλιτσα του χτισμενη διπλα στην βιλλα του αδελφουλη του με τα λεφτα του πατακου ειναι η πυροσβεστικη και ο στρατος σε ετοιμοτοιτα ... αλλου εεεε αστα να γινουν καρβουνα .... τι τους νοιαζει καντε την την χωρα μπουρδελο και μετα θα φταινε οι φασιστες ... σε αλλες χωρες το ανδρεικελο ο τοσκας τοσκα τοσκα θα τον ειχαν βαλει φυλακη εδω τον εχουν για να καθετε και να βλεπει τους συνομωτες

Παππατρόλ

Χιλιάδες καινούρια στρέμματα από αύριο προς κτίσιμο!Αλήθεια πόσοι από αυτούς του δήμου,που σήμερα καταγγέλουν κ φωνάζουν,σε επερχόμενα συμβούλια θα ψηφίσουν τις οικοπεδοποιήσεις;Με κάθε σεβασμό προς τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους κ ίσως τους κόπους μιας ζωής....

MARINA.

Ζητείται άμμεση παραίτηση του τραγικά ανίκανου Τόσκα.Όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, οι φωτιές είναι εισαγώμενες από την Αλβανία, υπάρχει όπως είπε οργανωμένο σχέδιο από την γειτονική χώρα.

τρολ

Πώς δίνεται εντολή εκκένωσης χωρίς πυροσβεστική και αστυνομία να ξέρουν τίποτε!... Με αοσπασματικες κινησεις κινδυνεύουν να καούν πολλοί περισσοτεροι. Τι μπάχαλο..

Το

Το μέλημα της κυβέρνησης ήταν όχι έπαρση της σημαίας, κλήρωση των σημαιοφόρων και να βγαίνει ο πολακης και να λέει ότι αλλάζουμε την Ελλάδα και δεν κοίταζαν να είναι έτοιμοι για κάθε περίπτωση φωτιάς! Μέχρι που είχαν πρόβλημα σύνδεσης των κρουνών! Ντροπή τους! Εκεί που βλέπω στην τιβι έχει ξεροχορτα γύρω απο τα σπίτια από τα πλέον εύφλεκτα στην φωτιά, έπρεπε να είχαν καθαριστεί! Για αντιπυρικές ζώνες ούτε ίχνος αυτών! Αυτά έπρεπε όλοι μα όλοι δηλαδή κράτος, Δήμος και πολίτες να είχαν μεριμνήσει! Τί περιμένουν να γίνουν δια θαυματος; δεν γίνεται αφού ο Τσιπρας τα έχει κάνει μην πω, πως με τη ορθοδοξία! Άσε που κανονικά πρέπει να υπάρχει πρόστιμο στην περίπτωση που κάποιος έχει γύρω από το σπίτι του ξεροχορτα!

mmm

Είμαι απέναντι στην Εύβοια. Είναι πραγματικά απερίγραπτο. όλη η περιοχή μέσα σε λίγα λεπτά έγινε σπίρτο.

Ξεφτιλα

Απο την μια ο κρατικος μηχανισμος απο την αλλη τα αυθεραιτα.. ουστ ρε ουγκανοι που θελετε και ευρωπη. Ουγκ

Τιμωρος

Καιγονται τα αυθαιρετα που χτιστηκαν πανω σε προηγουμενα καμμενα.ΝΑ ΚΑΟΥΝ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης