Επιστημονική υπηρεσία της Βουλής: Απροστάτευτα τα ΑΕΙ με τις νέες διατάξεις για το άσυλο

Επιστημονική υπηρεσία της Βουλής: Απροστάτευτα τα ΑΕΙ με τις νέες διατάξεις για το άσυλο

Τα μέλη της αποδομούν και τη συνταγματική ισχύ της επίμαχης διάταξης

Έντονο προβληματισμό για την ουσιαστική προστασία των πανεπιστημίων από σοβαρές εγκληματικές ενέργειες και την ικανότητα του κράτους να εκπληρώνει την βασική συνταγματική υποχρέωση για παροχή έννομης προστασίας της ζωής και της προσωπικής ασφάλειας εγείρει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής αποδομώντας επί της ουσίας την συνταγματική ισχύ της διάταξης του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση που επιχειρεί να επαναρρυθμίσει το ακαδημαϊκό άσυλο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τρίτο άρθρο του νομοσχεδίου που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη, επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής ενώ για τις υπόλοιπα εγκλήματα θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Οι παρατηρήσεις της σχετικής έκθεσης που συνοδεύει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά αγνοήθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν μεταξύ άλλων πως σύμφωνα με τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις «η παροχή έννομης προστασίας στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κράτους, αλλά αποτελεί υποχρέωσή του, ενώ ανήκει καταρχήν στον νομοθέτη η διάρθρωση του συστήματος προστασίας κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων και η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου» και εξηγούν πως με την προτεινόμενη κυβερνητική ρύθμιση «η αυτεπάγγελτη επέμβαση της δηµόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. επιτρέπεται µόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής. Προβληματισμός μπορεί κατά τούτο να εγερθεί σχετικά µε την παροχή αποτελεσματικής προστασίας κατά άλλων εγκλημάτων, ιδίως αυτόφωρων. Τέλος, σημειώνεται ότι η διάκριση μεταξύ των εγκλημάτων κατά της ζωής και των εγκλημάτων κατά της σωματικής ακεραιότητας είναι ενίοτε δυσχερώς διαγνώσιμη κατά τον χρόνο τέλεσής τους».

Εκτός των σοβαρών ενστάσεων που εκφράζει η νομική υπηρεσία της Βουλής για τις κυβερνητικές αλλαγές στο ακαδημαϊκό άσυλο, εξίσου ισχυροί είναι και οι συνταγματικοί προβληματισμοί για επιμέρους διατάξεις.

Ειδικότερα για το άρθρο 18 που προβλέπει τη γενικευμένη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου και την μειοψηφική συμμετοχή του κύριου διδακτικού προσωπικού εξηγείται πως αν και ο κοινός νομοθέτης έχει τη δυνατότητα να καθορίσει τον τρόπον εκπροσώπησης των τριών βασικών παραγόντων (καθηγητικού προσωπικού, βοηθητικού και φοιτητών), οφείλει ωστόσο να στοιχίζει «τον βασικό σκοπό της ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος κατά τη νομολογία συνίσταται στην προαγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης µε την έρευνα και τη διδασκαλία, και να λαμβάνουν υπόψη τον ρόλο του κύριου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, «τα µέλη του οποίου αναγνωρίζονται ως δηµόσιοι λειτουργοί, τελούντες υπό ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς εγγυώμενο την προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία, εκλέγονται δε από πανεπιστημιακά όργανα µε ακαδημαϊκά κριτήρια που εξασφαλίζουν την ανάδειξη άξιων επιστημόνων ως πανεπιστημιακών διδασκάλων».

«Κατά τούτο, γεννάται προβληματισµός εάν είναι κατά το Σύνταγμα επιτρεπτή η μειοψηφική συµμετοχή του κύριου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού σε όργανα, όπως η Κοσμητεία μόνο τμηματικής Σχολής, καθώς και εάν εν γένει θα όφειλε η ρύθμιση της ειδικότερης συµμετοχής των φοιτητών να συναρτάται µε τον χαρακτήρα των εκάστοτε ασκούμενων αρμοδιοτήτων» καταλήγει η νομική υπηρεσία αναφορικά με το επίμαχο άρθρο.

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Κωνσταντίνα

Εγώ ως φοιτήτρια της νομικής Αθηνών ένα έχω ένα πω γελάνε οι ξένοι με τα χάλια μας. Πως είναι δυνατόν να περιμένουμε επιείκεια από τους ξένους δανειστές όταν οι δικοί μας πολιτικοί, οι άνθρωποι που πήραν την εντολή από τον δύσμοιρο λαό τους να κυβερνησουν ψηφίζουν τέτοιας φύσεως νομοσχέδια ελαφρά τη καρδία; Έρχονται φοιτητές ξένοι μέσω Erasmus με την ιδέα και την προσμονή ότι θα γνωρίσουν την Ελλάδα τη χώρα του πολιτισμού που έδωσε τα φώτα της σε ολόκληρο τον κόσμο. Αντ'αυτού αντικριζουν γελοίες παραταξιακες αφίσες να μολύνουν τους τοίχους του πανεπιστημίου. Graffiti με λέξεις απείρου κάλλους, φοιτητές να καπνίζουν και να μπεκροπίνουν εντός των αμφιθεάτρων σαν να βρίσκονται στο τελευταίο χαμαιτυπείο και πολλά άλλα. Πείτε μου γιατί ένας ξένος φοιτητής να διαλέξει ένα ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ενώ έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί σχολές όπως η Σορβόνη η το louvain στο Βέλγιο η τo Lund στη Σουηδία; Γιατί αυτοί μπορούν να προωθούν την παιδεία τους και εμείς που υποτίθεται ότι είμαστε η πηγή, το μέρος όπου ξεκίνησαν όλες οι επιστήμες δεν μπορούμε; Γιατί έχουμε γίνει τόσο αυτοκανιβαλιστές και έχουμε φτάσει σε σημείο να πιστεύουμε ότι θα μας σώσουν αυτοί και οι απόγονοι αυτών που μας έφεραν σε αυτήν την τραγική κατάσταση; Ντρέπομαι ειλικρινά που το λέω όμως σαν νέα με όνειρα τα οποία πέφτουν ένα ένα σαν ντόμινο λυπάμαι που γεννήθηκα σε μια τέτοια χώρα. Υ. Γ Είμαι 23 χρόνων και δεν ψήφισα ποτέ. Θα μου πείτε η αποχή είναι έγκλημα και θα σας πω το εξής όχι δεν είναι έγκλημα το να απέχεις του εκλογικού σου <> έγκλημα είναι να ψηφίζεις κάποιον μόνο και μόνο για να λες ότι κι εσύ συμμετέχεις στα κοινά σαν σωστός Έλληνας πολίτης και μέσα σου βαθειά να ξέρεις ότι έκανες ακόμα ένα τραγικό λάθος το οποίο θα το πληρώνεις και εσύ και ολόκληρη η χώρα για τα επόμενα 4 χρόνια...

Μιχάλης

"...επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής ": Αν θυμάμαι καλά θα επιτρέπεται και σε περιπτώσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων. Οπότε, ας είμαστε ήσυχοι, δεν τρέχει τίποτα! Τώρα, αν πιάσουν και κτίσουν κάποιο καθηγητή στο γραφείο του ή τον κάνουν (μόνο) μαύρο στο ξύλο, ή an ληστέψουν καμιά χρηματαποστολή για τα ΑΤΜ των πανεπιστημιακών κτηρίων (που μάλλον θα πρέπει να τα μαζέψουν οι τράπεζες) θα συνεδριάσει το Πρυτανικό και θα δει το τι πρέπει να γίνει.

ΜΙΚ

Και γιατί τους το λένε; Αφού, αυτό ακριβώς θέλουν.

ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΑ ΚΟΜΟΥΝΙΑ

οπου πατησε το βρομοποδαροσας χαος πινα φτωχεια τρομος παναθεμασας θα σας ξεπαστρεψουμε συτη την φορα μια για παντα σκουλικια

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Οι Ελληνες έχετε μετατρεψει τα πανεπιστήμια σε τεκέδες με φοιτητές χασικληδες και σε πορνεια με εκδιδόμενες πορνες -φοιτήτριες, χωρις το κράτος να μπορει να προστατεύσει τους φτωχούς Ελληνες που δεν εχουν αλλη διέξοδο κοινωνικής κινητικότητας παρα το διαλυμένο ελληνικό πανεπιστήμιο. Αυτος ειναι ο λόγος που η πλειοψηφεια της ελληνικής νεολαίας θελει να απόδραςει απο αυτη την χαβούζα της αναξιοκρατίας και να φύγει στο εξωτερικο για να ζήσει αξιοπρεπώς. Η σιχαμένη και διεφθαρμένη ελληνική ελιτ στέλνει τους γόνους-παράσιτα στα καλύτερα πανεπιστήμια εκτος Ελλαδος ενω παράλληλα με διαφορα νομοθετήματα προσπαθούν να απαξιώσουν την δημοσια παιδεια για να εγκλωβίσουν και να καταδικάσουν τους νέους της χωρας στην αμορφωσιά, την θολοκουλτούρα, την αποχαύνωση και την μετατροπή τους σε εξαρτημένους ψηφοφορους απο κρατικοδιαιτα επιδόματα κσι ψίχουλα πολιτικη ελπίδας. Ειστε άξιοι της μοίρας σας, με τέτοια παιδεία που παρέχεται στα παιδια σας σε λιγο θα σας πηδάνε τις κόρες οι Ρουμανοι κσι οι Βούλγαροι για ενα κομμάτι ψωμί.

Συριζάκιας

Τώρα, γιατί το παίζετε παρθένες. Είχαμε πάντα ξεκάθαρη θέση για το πανεπιστημιακό άσυλο. Στα ελληνικά πανεπιστήμια, δεν έχουν θέση μόνο οι φασίστες και οι ιδιώτες που χρηματοδοτούν τάχα την έρευνα, αλλά υποδουλώνουν τους φοιτητές. Με εμάς τέρμα αυτά που ξέρατε. Τα πανεπιστήμια θα γίνουν τα φυτώρια των αγωνιζόμενων πολιτών ενάντια στους ξένους κατακτητές και στους ντόπιους γερμανοτσολιάδες. Και για να μη ξεχνιόμαστε: λευτεριά στην Ηριάννα Β.Λ και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

Αντε να χαθεις

Αντε ρε σπασοκλαμπανια της εκαλης που θα πληρωνω εγω τις μαγκες σου ,φοιτητη του deree.Σε ξενο κ@λ@ χωριστρες θες να κανεις .Δουλευω σα το σκυλο για να πληρωνω σε φορους αυτα που σπας εσυ στη νομικη και στη παντειο.Να σε χαιρονται τα ζωα που σε γεννησαν

LoL

Εχετε να φατε ενα σουταρισμα στις εκλογες αλητες που θα το φυσατε και δεν θα κρυωνει Ο κοσμος ξυπνησε κρυφτομπαχαλακι δεν σας σωνει τιποτα

kapoios

Κλασσικός ακροαριστερός χουντικός.

xchange

@Συριζάκιας01/08/2017: Ώστε να έχετε ένα μέρος όπου θα βασιλεύει η φασιστική ιδεολογία σας τύπου "Τσακίστε τους... άλλους", θα σπάτε εξοπλισμό για πλάκα και θα πουλάτε και το εμπορευματάκι σας να βγάζετε και κανά φράγκο γιατί από δουλειά είστε ανίκανοι ακόμη και για φαροφύλακες.

Ιωάννης Μεταξάς

Αυτό είναι ό κομμουνισμός. ΧΑΟΣ.

Nhn

Οι αναρχικοι και αριστεροι του κ@!λου κυβερνουν. Σε ενα ερημονησι να πη δαει ο ενας τον αλλον. Αυτο μονο αξιζετε.

Κάτσε ελληναρα

Στον καναπέ στο φρεντο σου τρομάρα σου έχουν διαλύσει την Ελλάδα κ εσυ ονειρευεσαι

Ευρωλαγνος

Εχω ευρω και δεν φοβαμαι τιποτα και κανεναν.

Φωτοτυπία;

Τα έχεις;

Δραχμολαγνος

Φέρε και σε εμάς τίποτα ρε φιλε, γιατι δεν εχουμε σάλιο. Με ενα τελευταίο κατοσταρικο(δραχμές) που είχε κρυμμένο η γιαγιά μου αγόρασα ενα κομμάτι μεταχειρισμένο σαπούνι απο εναν γύφτο.

Χάνουμε το νόημα των λέξεων

Πότε ήταν ΑΕΙ για να διασφαλισθεί η φύλαξή τους;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

peripoliko_1

Πέντε άτομα με καλυμμένα πρόσωπα σταμάτησαν στο βενζινάδικο και προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν τον υπάλληλο – Κατάφερε να ξεφύγει και ειδοποίησε την αστυνομία

cyprus_foureira

Την ώρα που συνεδρίαζε το ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, στην Κύπρο ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, φωτογραφίζονταν με την Ελένη Φουρέιρα, αφού παρακολούθησαν τη συναυλία της

3
goudi_main3

Διερχόμενοι την παρακολουθούν με απορία να αφήνει αυτό που έσερνε στην οδό Σινώπης, δίχως να μπορούν να φανταστούν ότι μέσα στην κουβέρτα ήταν τυλιγμένος ένας νεκρός άνθρωπος - Την Τρίτη στον ανακριτή η μητροκτόνος, που λέει ότι έκανε το έγκλημα, για να λυτρώσει την 92χρονη

12