Καθορισμό του αριθμού των αδειών πριν τον διαγωνισμό ζητούν οι καναλάρχες

Καθορισμό του αριθμού των αδειών πριν τον διαγωνισμό ζητούν οι καναλάρχες

Προτείνουν να υπάρξει νέα προκήρυξη - Αφήνουν αιχμές για Καλογρίτσα και εξετάζουν προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις εξευτελιστικές συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη ο προηγούμενος διαγωνισμός

Στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες
προχωρά η κυβέρνηση από κοινού με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
. Απέναντι έχουν τους καναλάρχες, οι οποίοι προτείνουν αλλαγές στους όρους της διαδικασίας. Η κυβέρνηση τους κατηγορεί πως κάνουν ό,τι μπορούν για να κωλυσιεργήσουν, αν όχι να μπλοκάρουν τη διαδικασία.

Στη συνάντηση που είχαν οι ηγεσίες τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών (ALPHA, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, STAR) με το ΕΣΡ ζήτησαν να μην προχωρήσει στη διαδικασία του διαγωνισμού για τις άδειες. Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας). Εκεί παρουσίασαν τις θέσεις τους για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και πιο συγκεκριμένα αφενός για το νομοσχέδιο ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης του τηλεοπτικού χρόνου, αφετέρου για την αδειοδοτική διαδικασία.

Ως προς το θέμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η κοινή θέση των καναλαρχών είναι ότι το νομοσχέδιο είναι ανεφάρμοστο. Για τον λόγο αυτό παρουσίασαν εκ νέου προτάσεις που ο αρμόδιος υπουργός εξετάζει.

Οι καναλάρχες θεωρούν ότι ο σημερινός νόμος είναι αντισυνταγματικός, καθώς παρεμβαίνει στην αγορά και δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Επιπλέον δεν καταπολεμάει τη φοροδιαφυγή και δεν τηρεί την κοινοτική οδηγία.

Οι καναλάρχες διαφωνούν με τη δημιουργία του λογισμικού της πλατφόρμας και συγκεκριμένα με το μοντέλο: «άλλος παραγγέλνει, άλλος πληρώνει». Τέλος, θεωρούν μη ρεαλιστική τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι η πλατφόρμα αυτή θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα έτος.
Ως απάντηση σ’ αυτά, προτείνουν το κράτος να βάλει κανόνες, αλλά να μην γίνει κύριος της αγοράς, καπελώνοντάς την. Βάση αυτών των κανόνων να φτιάξει το σύστημα, το οποίο θα χειριστεί μια εταιρεία.
Ως προς το θέμα της αδειοδότησης προτείνουν πέντε άξονες:

1. Η αγορά των ιδιωτικών καναλιών να προσεγγιστεί ως ενιαία και η Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση.
2. Να γνωρίζει ο επενδυτής το σύνολο των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «πρέπει να γνωρίζουμε τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που χωράνε στο φάσμα και να είναι εξαρχής γνωστή η διάρκεια της τηλεοπτικής άδειας σε όλες τις κατηγορίες». 
3. Η τιμή εκκίνησης να βασιστεί σε μελέτες επικαιροποιημένες και όχι στην περίφημη μελέτη του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. 
4. Να γίνει έλεγχος χρημάτων όσων συμμετέχουν στο διαγωνισμό πριν και όχι μετά από αυτόν.
Αφήνουν έτσι αιχμές για τη συμμετοχή του Καλογρίτσα που είχε ανεβάσει την τιμή χωρίς η προσφορά του να είχε τελικά αντίκρισμα.
5. Το σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί να είναι αξιόπιστο και πιστοποιημένο, προσθέτοντας ότι αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί δεν ήταν.
Τέλος, επανέλαβαν ότι η προκήρυξη δεν στέκεται δικαστικά. Προτείνουν να μελετηθεί και να υπάρξει νέα προκήρυξη, που να στηρίζεται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Ο Πάνος Κυριακόπουλος (STAR) και ο Στρατής Λιαρέλης (ANT1) στάθηκαν πολύ στις συνθήκες, κάτω από τις οποίες διεξήχθη ο ακυρωθείς διαγωνισμός. Μίλησαν ακόμα και για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ήμασταν άγρυπνοι, άπλυτοι και μας συνόδευε κάποιος στην τουαλέτα, για την οποία υπήρχε λίστα αναμονής. Κάποια στιγμή, μάλιστα, έπιασε και φωτιά, εξαιτίας του microwave που υπήρχε στο δωμάτιο και δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε τα παράθυρα διότι ήταν κλειδωμένα. Για όλα αυτά εξετάζουμε προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ο Στρατής Λιαρέλης είπε ότι δεν θα συγχωρήσει ποτέ τον εαυτό του που δέχθηκε την ταπεινωτική αυτή διαδικασία για εκείνον και τους συνεργάτες του. «Ήμασταν σε ένα δωμάτιο από το οποίο δεν μάζευε κανείς τα σκουπίδια». Από την άλλη, όμως, έκανε μια έκκληση να αποδραματοποιηθεί η συζήτηση που πραγματοποιείται στη δημόσια σφαίρα. Υπενθύμισε μάλιστα ότι μέχρι το 2015, όλα τα ιδιωτικά κανάλια λειτουργούσαν με νόμιμες άδειες που δεν ανανεώθηκαν από το 2015 με ευθύνη της Πολιτείας. Τέλος, τόνισε ότι η ΕΙΤΗΣΕΕ είναι απόλυτα σύμφωνη με τις άδειες και συμφωνεί με το χτύπημα της διαπλοκής. «ΝΑΙ στις άδειες, ΝΑΙ στο χτύπημα της διαπλοκής».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Αύγουστο, στο μήνα των διακοπών, θα υπάρξουν εξελίξεις σ’ αυτό το μέτωπο. Θεωρείται, μάλιστα, σίγουρο ότι θα διαμορφωθούν «νέες συμμαχίες» και θα μπουν στο παιχνίδι νέα πρόσωπα.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Τάσος

Εγω λεω 120 πανελλαδικής εμβέλειας με 117 να παίζουν ολη μερα τηλεμάρκετινγκ να το χαρείτε!

@

προσφορά και ζήτηση... αν μπορεί από οικονομικής άποψης να πληρώσει μία άδεια, για να κάνει 24ωρο τηλεμάρκετινγκ με 0 τηλεθέαση, ας το κάνει. Το κράτος κερδισμένο θα βγει. Γιατί πιστευεις οτι οι εκπομπές που το παρακάνουν με την τοποθέτηση προιόντος κατρακυλούν στην τηλεθέαση; Μήπως επειδή οι τηλεθατές δεν καταναλώνουν ότι τους σερβίρουν;

Η κατάντια της αριστεράς Φασίστες για ένα διορισμ

Εγώ λέω να βάλουμε έναν επάνω να μας λέει τί να βλέπουμε μιάς κι εμείς δεν αποφασίζουμε σωστά τί μας αρέσει. Ποιόν όμως; Τον Παππά; Τον Κας; Το Γεωργιάδη; Τον Πατριάρχη στη Κων/πολή; Το Ερντογάν μήπως; Για πές μας ρε δημοκράτη

@

Που θα πάει, θα τον ευφεύρουμε τον τροχό.... Τόσες χώρες υπάρχουν, που έχουν λυμένο με επιτυχία εδώ και χρόνια το θέμα του αριθμού και των αδειοδοτήσεων των καναλιών. Θα μας πέσει το πρόσωπο αν υιοθετήσουμε το σύστημά τους από το να κάνουμε διαρκώς ανεπιτυχή πειράματα; Άλλο φάσμα συχνοτήτων έχουν αυτές οι χώρες;

Τσολιάς

Πες τα χρυσόστομε.

Τσολιάς

Σωστά και λογικά πράγματα από τους ανθρώπους της ΕΙΤΗΣΕΕ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

limeniko1

Νωρίτερα σήμερα ανέβηκε ανάρτηση που ενημέρωνε το κοινό ότι “Μετά το μνημόνιο θα φανεί το πραγματικό προφίλ αυτής της κυβέρνησης και αυτό”, όμως μετά από λίγη ώρα διεγράφη

8
giatroi

Πρόκειται για «φίλια πυρά», καθώς η σκληρή διαπίστωση για έλλειμμα διαλόγου γίνεται από συνδικαλιστές γιατρούς προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές στην Υγεία κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων