Ξεκίνησε και επισήμως η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ξεκίνησε και επισήμως η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ

Αναμένεται να διαρκέσουν 75 ημέρες - Το πλοίο-γεωτρύπανο «West Capella» βρίσκεται ήδη στο σημείο - Θα φτάσει σε βάθος 4.250 μέτρων - Πολεμικά πλοία από Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Ελλάδα στην περιοχή

Την έναρξη των εργασιών ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Ονησίφορος- Δυτικό 1» στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν 75 μέρες, ανακοίνωσε και επίσημα το Κυπριακό υπουργείο Ενέργειας
.

«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης ‘Onesiphoros West 1’ στο Τεμάχιο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω τεμάχιο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πλοίο - γεωτρύπανο «West Capella», που θα χρησιμοποιηθεί στις γεωτρητικές εργασίες, βρίσκεται ήδη από σήμερα και ώρα 1:30 π.μ., στο σημείο της γεώτρησης, όπου, αφού σταθεροποιηθεί, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και δοκιμές του εξοπλισμού του και θα εφοδιαστεί με τα αναγκαία υλικά, όργανα και μηχανήματα.

Η γεώτρηση, αναφέρεται, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα.

«Το προσωπικό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα έχει συνεχή ενημέρωση για τις εργασίες που εκτελούνται στο γεωτρύπανο «West Capella» και θα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν σε συνεργασία με τους συμβούλους του Υπουργείου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πολεμικά πλοία από Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Ελλάδα στην περιοχή

Άνευ σημασίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ο ελλιμενισμός δύο γαλλικών φρεγατών στο λιμάνι της Λάρνακας. Οι φρεγάτες μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο και αποσπάστηκαν για σκοπούς παροχής ασφάλειας στη γεώτρηση που ξεκινά.Εκτος από τις δύο γαλλικές φρεγάτες, στα πέριξ του οικοπέδου 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκονται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Bush, μια κορβέτα του Ισραήλ και το κανονιοφόρο Νικηφόρος.

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν στο Παρίσι και είχε επαφές με τον Γάλλο ομόλογο του, στις οποίες συζητήθηκε και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και προστασίας των γαλλικών συμφερόντων στη Κυπριακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία με Navtex έχει δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου, εντός της οποίας βρίσκεται μέρος των θαλασσίων οικοπέδων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Η περιοχή αυτή αμφισβητείται από τη Τουρκία η οποία θεωρεί πως εμπίπτει στη δική της υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία με δική της Navtex έχει δεσμεύσει μέρος των οικοπέδων 5,6 και 7 για πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» βρίσκεται ελλιμενισμένο στα νότια παράλια της Τουρκίας και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να κινηθεί προς τη κυπριακή ΑΟΖ συνοδευόμενο από πολεμικά πλοίο όπως έγινε και στο παρελθόν όταν γινόταν γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 8.

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Dr. Mitsaras

Ο Ερντογάν μπορεί να έχει τη κατάληξη όλων των δικτατόρων που καβάλησαν το καλάμι στο τέλος της ημέρας. Βλέπε Καντάφι, Σαντάμ και λοιπούς ανα την ιστορία.

Τουρκοι

Θα γινουν οι Τουρκοι

Και στα δικά μας...

Και κλααααμααα ο Ταγίπ τώρα... Αν έχει τα άντερα ας κάνει καμια κίνηση. Να γνωρίσει πώς ήταν στην λίθινη εποχή...

SS

Oι Κύπριοι καλά θα κάνουν να φτιάξουν πολεμικό ναυτικό και αεροπορία αν θέλουν να κάνουν γεωτρήσεις.Τώρα τα θέλουν τα ελληνικά πλοία να τους προστατεύσουν ,πολλές φορές όμως στην ΕΕ έχουν κρατήσει ανθελληνική στάση.Τον Ελληνα τον σκίζουν στην εφορία,εισφορές κτλ.Οι Κύπριοι πληρώνουν μόνο 5% εισφορες ασφάλισης.

Ευρωπαίος

Είσαι εντελώς αδιάβαστος....οι Κύπριοι έχασαν από το κούρεμα του χρέους που έγινε στην Ελλάδα τουλάχιστον 6 δις (μιλάμε για μια οικονομία με ΑΕΠ 20 δις) λόγω των σχέσεων που είχαν οι τράπεζες τους με την Ελλάδα . Και αυτό ήταν η αρχή του τέλους για τη χρεωκοπία των τραπεζών τους που τους οδήγησε σε μνημόνιο...Κι όμως ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ενώ ήξεραν ότι θα είχαν μεγάλο πρόβλημα για το καλό της Ελλάδας! Η μόνη στιγμή που είχαν θέσεις "εναντίον" της Ελλάδας στο Eurogroup ήταν επι εποχής Βαρουφάκη που γνωρίζουμε πλέον τη ζημιά που προξένησε και το σχέδιο που είχε για παράλληλο νόμισμα κλπ....Άρα ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση η στάση τους ήταν η ενδεδειγμένη. Τελείωνοντας να σου αναφέρω ότι τις εισφορές στην εφορία κλπ που αναφέρεις οι Ελληνικές κυβερνήσεις τις ψήφισαν...πως κολλάς και την Κύπρο σε αυτό ούτε εσύ δεν έχεις καταλάβει

ΕΟΚΑ- ΓΡΙΒΑΣ

Καλοδεχούμενη η ελληνική κανονιοφόρος και σας ευχαριστούμε. Δεν είναι αυτή ή μόνον αυτή, η οποία αποτελεί τον αποτρεπτικό παράγοντα για τυχόν τουρκικές επιβουλές. Να'στε βέβαιος ότι οι κινήσεις έγιναν πολύ προηγουμένως από αμερικανική, ισραηλινή και γαλλική πλευρά και εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις και το πράσινο φως. Οταν δεν μπορείς να διαθέτεις δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά, αναζητείς συγκλήσεις στρατηγικών συμφερόντων. Αναπόδραστα. Από αυτές τις κινήσεις της Κύπρου, ενισχύεται παντιοτρόπως και η Ελλάδα. Αν μη τι άλλο, αναδυκνύεται το αυτεξούσιο της ελληνικής διπλωματίας μετά από πολλά έτη, κάτι που μπορεί να αποφέρει οφέλη και σε επικείμενες περιπτώσεις όπως της ονοματοδοσίας των Σκοπίων. Η μόνη ανθελληνική στάση που επιδεικνύεται, είναι από σχόλια όπως τα δικάς σας που βρίθουν εμπάθειας, περιπλεγμένα μάλιστα, από αστοιχείωτα και παντελώς άσχετα παραδείγματα. Νίκο Κοτζιά, ο κυπριακός ελληνισμός σε επικροτεί.

ΚΥΠΡΑΡΑ ....

Και να μην παρει τιποτα η Κυπρος δεν πειραζει....φτάνει που εχει φερει ολες τις δυναμεις εκει και την εχει χωθει στον ψευτοσουλτανο.....Αντε ρε Ερπετογαν ριξε κανα τσαμπουκα τωρα να σε δουμε λιγο.....Οσο για εμας στην Ελλαδαρα μας...συνεχιζουμε να τσακωνομαστε για τα κομματα και τα ψευτοσυμφεροντα μας ολοι....Βουρκος και χαλια μονο.....

ΔΟΝ

Φιλε οι εξυπνάδες αυτές των Κυπρίων δεν θα δουλεύουν για πάντα ,κάποια στιγμή τα μεμέτια θα τα βρούνε με τους Εβραίους και τότε θα τους φάει το μαύρο φίδι.Τα ίδια έκανε ο μακάριος που παρίστανε τον αδέσμευτο και αγόραζε όπλα από το ανατολικό μπλόκ αλλά οι Σοβιετικοί δεν επενέβησαν το 74.

KIΧΩΤΗΣ

άσε ρε φίλε δεν τόχεις, άντε για καμμιά κάτω ραχούλα να πουλήσεις πνεύμα....

F

"When money talks bullshit walks". Μια χαρα η Κύπρος μονο μη γινει καμια στραβή και οι υδρογονάνθρακες ειναι στα οικόπεδα της κατεχόμενης.

ο σουλτάνος θα σκεφτεί πολύ να ρίξει και πέτρα

εξαιρετικό σχόλιο ! ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ λοιπόν

Λογιστής

Ολα καλά...αλλά ξέρει κανείς τι παίρνει η Κύπρος από τα έσοδα των πόρων, για να τα βάλει έναντι στο πρωτογενές πλεόνασμα και το εξωτερικό χρέος της χώρας. Ρωτάω γιατί από την διέλευση του ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα που μεταφέρει το τουρκικό αέριο δεν θα πάρουμε τίποτα. Νόμιζω μας δώσανε μερικά ασθενοφόρα και μερικά τζιπ δασικής υπηρεσίας....

Μαρκος

Δεν σου τα ειπανε καλα φιλε.

@Λογιστης

ρε φίλε για τον @ ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ δουλεύεις λογιστής και βλέπεις μόνο μαυρίλα;

ramon

Όταν κάποιες εταιρείες κολοσσοί κάνουν τέτοιες επενδύσεις δισεκατομμυριων, τσαντίζονται αν κάποιος τους κάνει ζημιες, και μάλιστα τσαντίζονται άσχημα, άρα με τις πολυεθνικές εκεί ο σουλτάνος θα το σκεφτεί πολύ να ρίξει έστω και πυροτέχνημα, auto είναι το μεγαλύτερο κέρδος προς το παρόν. Υπάρχουν contracts για τα κέρδη, ποσοστά κλπ., το ποσο είναι, δύσκολο για μας να το μάθουμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης