LIVE

Κορωνοϊός

Αλλαγή φύλου σε 5 λεπτά και μόνο με μια αίτηση

Αλλαγή φύλου σε 5 λεπτά

Με μια απλή αίτηση θα επιτρέπεται στα διεμφυλικά άτομα να προχωρούν σε διόρθωση 
φύλου χωρίς να είναι απαραίτητες η χειρουργική επέμβαση και η παρακολούθηση από ψυχίατρο

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και πλέον το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου που θα επιτρέπει στα διεμφυλικά άτομα (trans) να προχωρούν σε διόρθωση του φύλου τους μέσα σε λίγα λεπτά με μια απλή αίτηση, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου ή πραγματογνωμοσύνη ψυχιάτρου και μάλιστα από την ηλικία των 17 ετών, παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή για ψήφιση. 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να ξεκαθαρίσει το  θολό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα άτομα που επιθυμούν να μεταβάλουν τα στοιχεία του φύλου τους. Ειδικό νομοθέτημα δεν υπήρχε και η μόνη αναφορά στην «αλλαγή φύλου» συναντάται στον νόμο 344 του 1976 «περί ληξιαρχικών πράξεων». Για τη διόρθωση του κυρίου ονόματος και της κατάληξης του επιθέτου του προσώπου απαιτούνταν αμετάκλητη δικαστική απόφαση που βεβαίωνε τα σχετικά γεγονότα. Το κρίσιμο ερώτημα ήταν τι θα πρέπει να διαγνώσει το δικαστήριο για να βεβαιώσει την αλλαγή φύλου. Η συνήθης δικαστική πρακτική ήταν να έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση του διεμφυλικού ατόμου και εξέτασή του από ψυχίατρο.

Η απόφαση-σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 6 Απριλίου του 2017 έκρινε ότι η προϋπόθεση στείρωσης για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου παραβιάζει το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στα ευρωπαϊκά κράτη να προχωρήσουν σε αλλαγή της σχετικής τρέχουσας νομοθεσίας τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, δίνεται το δικαίωμα στο άτομο να προσδιορίζει το φύλο του όχι μόνο με βάση τα χαρακτηριστικά του, δηλαδή χρωμοσωμικά, γονιδιακά και ανατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου, τα αναπαραγωγικά όργανα, την ανάπτυξη στήθους ή τριχοφυΐας, αλλά και με βάση τον εσωτερικό και προσωπικό τρόπο με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το πώς καταχωρήθηκε κατά τη γέννησή του. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Για τη διόρθωση του καταχωρημένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση. Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία».

Το ενδιαφερόμενο άτομο θα υποβάλει μία αίτηση στην οποία θα δηλώνει το επιθυμητό φύλο, το κύριο όνομα που επιλέγει και το προσαρμοσμένο σχετικά επώνυμο. Στη συνέχεια θα παρουσιάζεται αυτοπροσώπως ενώπιον του δικαστηρίου, η δήλωση θα γίνεται σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, ενώ η δικαστική απόφαση θα καταχωρείται στο ληξιαρχείο με απόλυτη μυστικότητα της μεταβολής.  Στη νέα ληξιαρχική πράξη γέννησης δεν επιτρέπεται η αναφορά ότι μεσολάβησε διόρθωση του φύλου. Με βάση τη διορθωμένη ληξιαρχική πράξη, οι δημόσιες υπηρεσίες θα εκδίδουν νέα έγγραφα, όπως π.χ. ταυτότητα, και θα προχωρούν στην ανάλογη τροποποίηση σε μητρώα ή καταλόγους, εκλογικούς κ.λπ. 

Αν το πρόσωπο που διόρθωσε το φύλο του έχει παιδιά, είτε γεννημένα σε γάμο, είτε σε σύμφωνο συμβίωσης, είτε χωρίς γάμο, είτε υιοθετημένα, δεν επηρεάζεται η γονική μέριμνα. Επίσης διατηρεί του ίδιους αριθμούς φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Το ευέλικτο κατά τα άλλα νομοσχέδιο προβλέπει ωστόσο και δύο περιορισμούς. Προϋπόθεση για τη διόρθωση του καταχωρημένου φύλου είναι το πρόσωπο που την αιτείται να μην είναι έγγαμο, αλλά και να είναι ενήλικο. Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το όριο ηλικίας μειώνεται στα 17 έτη, όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη.

Η επιστολή των διεμφυλικών στον πρωθυπουργό


Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας ήταν αίτημα πολλών ετών της κοινότητας των διεμφυλικών που υποδέχθηκε θερμά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάλιστα το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στην επιστολή τους οι διεμφυλικοί σημειώνουν ότι το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί την κορυφαία διεκδίκηση της κοινότητας, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους σε ορισμένους περιορισμούς που περιλαμβάνει. «Η επιλογή του νομοθέτη να θέσει περιορισμό για τα ανήλικα αλλά και τα έγγαμα πρόσωπα θέτει ένα περιοριστικό πλαίσιο υπερρύθμισης προϋποθέσεων που δεν υπήρχαν», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Οι κίνδυνοι και οι αντιδράσειςΗ νέα ληξιαρχική πράξη μπορεί στο εξής να αλλάξει μία φορά, με την ίδια διαδικασία και τις ίδιες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, ένας άνδρας μπορεί να διορθώσει το φύλο του και σε περίπτωση που το μετανιώσει να επανέλθει στην αρχική κατάσταση. Δεν έχει τη δυνατότητα για περαιτέρω μεταβολή.

Τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από το εν λόγω νομοσχέδιο έχουν να κάνουν με όσους θα χρησιμοποιήσουν τις διατάξεις του προκειμένου να διαφύγουν της σύλληψης σε περίπτωση αναζήτησής τους από τις αρμόδιες αρχές, αν εκδοθεί κάποια καταδικαστική απόφαση ή κάποιο ένταλμα σύλληψης εις βάρος τους, αλλά και όσους επιχειρήσουν να κάνουν χρήση για να αποφύγουν τη στράτευση. Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Εντονη είναι η αντίδραση από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Βιοηθικής, μπορεί να μην επιτρέπει στον έγγαμο να κάνει χρήση του νόμου, ωστόσο δεν απαγορεύεται να συνάψει γάμο ο άγαμος εάν διορθώσει το φύλο του. «Αυτό οδηγεί στην ουσία στη σύναψη γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, δηλαδή στην καταστρατήγηση των προϋποθέσεων του γάμου».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (87)

Εδώ η χώρα καίγεται.....

Παρακολουθώ πολλές φορές συζητήσεις-προτάσεις επιστημόνων για την κατάσταση στην χώρα, για το τι δεν έγινε, για το τι έπρεπε να έχει γίνει για το καλό της Ελλάδας, για το τι πρέπει να γίνει άμεσα για να εκσυγχρονιστούμε και για να μη πεινάσουμε και δεν κουνιέται φύλο! Ούτε προοδευτισμός ούτε τίποτα δεν συγκινείται, μας έχουν εγκαταλείψει στην μοίρα μας! 40.000 παιδιά δεν θα μπουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς φέτος, αλλά τροπολογίες για τους ομο, για τους λάθρο, για τους προσευχόμενους και τους θρησκευόμενους, για τις αλλαγές στα βιβλία της ιστορίας, θρησκευτικών, αρχαίων κλπ, είμαστε πρώτοι!! Πρόοδος παιδί μου, δεν περιμένει η πρόοδος!! Τι μας νοιάζει η Ελλάδα! Την ιδεοληψία μας να πραγματώσουμε!

Ο καθενας με τον πονο του

Εδώ η χώρα καίγεται και εσυ θες βρεφονηπιακούς σταθμούς τζαμπα. Ενα καρβελη ψωμι και ειστε ενταξη. Α ξεχασα εσενα αυτο σε καει, ε και καποιους αλλους τους καει κατι αλλο. Ετσι ειναι αυτα.

Ομαλός

Σιχάματα, ανώμαλοι, καθάρματα, βγελιγματα, κατώτεροι, βρωμεροί, άρρωστοι,

Ομορφος

ΟΞΩ ΡΕ ΑΠΟ ΔΩ ΕΣΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΑΙ!!!

Καρπαζούλης

Φιλελέδες, ετοιμαστείτε για το 2019 και διαλέξτε. Ή γκουλάγκ ισόβια ή υποχρεωτική αλλαγή φύλου θα σας κάνουμε. Όλεεεεεε !

Μπράβο

Αλλά ρε Ελλάδα μήπως να έκανες και σε 5 λεπτά την έναρξη εταιρίας ! Και επιχειρηματικότητας ...

Να σεβαστουμε ολα τα ανθρωπινα δικαιωματα

Κανει προοδους η Ελλαδιτσα αλλα ειναι πολυ πισω ακομα.... Αντα συντομα και same sex marriage equality. Αν και μας βλεπω να απεχουμε πολυ με τους πολιτικους που εχουμε.

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Το ανθρωπινο ειδος στην απολυτη ξεφτιλα του...

Freddo 14/88

Πωπω δε θα ξέρουμε τι θα πηδάμε,πως θα μπορούμε ρε παιδια να ανακαλύψουμε αν ειναι ντικιντακες πριν να ειναι αργά;

Planet

Γιατί ρε φίλε πριν πηδήξεις ζητάς ταυτότητα;

YYZ

Ε δεν είναι και τόσο προοδευτικός όσο του Καναδά που η Πρόνοια πρέπει να πάρει το ανήλικο παιδί από τους βιολογικούς γονείς αν το ίδιο θελήσει να έχει άλλη ταυτότητα φύλου και οι γονείς διαφωνούν. Κάποτε θα αποκαλυφθεί ότι μέσα στους όρους των δανειστών είναι και να υπογράφονται αυτοί οι σχετικοί νόμοι, που ασχολούνται με κλινικές περιπτώσεις ψυχοπαθολογίας.

Καλή προσπάθεια

Καλή η προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά θέλω να κατακρίνω το γεγονός οτι τίθεται όρος αγαμίας και το όριο για την αλλαγή μπαίνει στα 17, γιατί μπαίνουν αυτοί οι όροι ;;; Ενα 15χρονο ή 16χρονο δεν είναι άξιο να αποφασίσει για τον εαυτό του ;;; Τα παιδιά σήμερα είναι πολύ έξυπνα. Όσο για την αναχρονιστική στάση της Εκκλησίας που σε ολα θέλει να βάζει φραγμούς και να ελέγχει τους ανθρώπους δεν έχω κάτι να πώ... Απομακρύνουν τη νεολαία χωρίς να το καταλαβαίνουν. Στο τέλος θα μείνουν με τις γιαγιάδες και τους παππούδες και δε θα τους ακούει κανείς.

Chris

Δίκαιο έχεις με το όριο ηλικίας. Ακόμη καλύτερα να μην υπάρχει καθόλου όριο ηλικίας... Γιατί και τα 5χρονα είναι σήμερα πιο έξυπνα από πολλούς ενήλικες (πχ τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ)

..

Και κλάμα οι Ελληναράδες!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης