Τα ελληνικά «κατακτούν» το Βέλγιο: Γλώσσα, Ιστορία και Λογοτεχνία μπαίνουν στα σχολεία

Τα ελληνικά «κατακτούν» το Βέλγιο: Γλώσσα, Ιστορία και Λογοτεχνία μπαίνουν στα σχολεία

Τι προβλέπει η Χάρτα Συνεργασίας «Εισαγωγή σε Γλώσσα και Πολιτισμό», που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι και την υπουργό Παιδείας της Γαλλόφωνης Κοινότητας, Marie-Martine Schyns

Την εισαγωγή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και λογοτεχνίας στις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Βελγίου, προβλέπει η Χάρτα Συνεργασίας Συνεργασίας «Εισαγωγή σε Γλώσσα και Πολιτισμό» , που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι
και την υπουργό Παιδείας της Γαλλόφωνης Κοινότητας Marie-Martine Schyns.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από Έλληνες εκπαιδευτικούς του Συντονιστικού Γραφείου Βρυξελλών.

Στη ίδια συνάντηση προτάθηκε από την Συντονίστρια Βρυξελλών Μυρσίνη Ρουμελιώτου και έγινε δεκτή από την υπουργό Marie-Martine Schyns, η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας ως τρίτης γλώσσας επιλογής στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου.

Οι μαθητές του βελγικού Λυκείου θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέγουν τα νέα ελληνικά ως επίσημα διδασκόμενη γλώσσα στο πρόγραμμα σπουδών τους.

Στην επίσημη συνάντηση με την κυρία Marie-Martine Schyns τον υφυπουργό Παιδείας K. Ζουράρι συνόδεψαν η πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο Ελευθερία Γαλαθιανάκη, η Συντονίστρια Βρυξελλών Μυρσίνη Ρουμελιώτου και η Σταματία Κολιαδήμου, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης.

Από βελγικής πλευράς παρέστησαν ο Georges Letayf, διευθυντής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της Γαλλόφωνης Κοινότητας και οι Christelle Ladavid και Isabelle Polain, υπεύθυνες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στη συνέχεια της ίδιας μέρας ο υφυπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το αμιγές Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών όπου συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς και κατόπιν το Συντονιστικό Γραφείο Βρυξελλών όπου ενημερώθηκε για θέματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Συναντήθηκε και με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Σχολείου Βρυξελλών και συζήτησε μαζί τους.

Ο κ. Ζουράρις επισκέφθηκε επίσης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου Αθηναγόρα στην έδρα της Μητρόπολης στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από την Συντονίστρια Εκπαίδευσης κυρία Ρουμελιώτου και την κυρία Σ. Δαυΐδ, υπεύθυνη για εκπαιδευτικά θέματα στη ΜΕΑ Βρυξελλών.

Στην υποδοχή ήταν παρόντες ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και συνεργάτες στο Μητροπολιτικό Γραφείο. Κατά την ιδιαίτερη συνάντησή του με το Μητροπολίτη Βελγίου ο Υφυπουργός ενημερώθηκε για την ορθόδοξη παρουσία στις χώρες της Μπενελούξ και την πνευματική ζωή των Ελλήνων της ορθόδοξης διασποράς.

Ο κ. Ζουράρις ενημερώθηκε για το κτήριο του Ελληνικού Σχολείου Βρυξελλών, δωρεά της οικογένειας Κεστεκίδη στη Μητρόπολη Βελγίου η οποία με τη σειρά της το διαθέτει για τη στέγαση του Σχολείου. Υπάρχει συνεργασία με τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης σχετικά με τη χρήση του κτηρίου.

Η παραμονή του υφυπουργού Παιδείας στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο τρίτο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών, όπου λειτουργεί ελληνικό τμήμα.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Πάμε καλά έξω, αριστερά μέσα

Ενώ στην Ελλάδα η παλαβιάρα Αριστερά αφελληνίζει την παιδεία και διαλύει σχολεία και πανεπιστήμια.

Η ωραιότερη

είδηση που διάβασα σήμερα! Για λογοτεχνία προτείνω: Καζαντζάκης, Βιζυηνός, Σολωμός.

sos

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΑ.....ΕΛΛΗΝΙΚΑ....ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ......

Για κλωτσές...

Την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη υπάρχει μια στροφή στην ελληνική γλώσσα και ιστορία, η εγχώρια θολοκουλτούρα τα θεωρεί περιττά. Για πόσες κλωτσιές και πόσες σφαλιάρες είναι αραγε?

Bioooik

Τα Ελληνικά τα μαθαίνουν για να μπορούν να εξυπηρετηθούν απευθείας στην αποικία χρέους.

Παλι καλα

Που στο Βελγιο μαθαινουν Ελληνικα γιτι εμεις δεν προλαβαινουμε αφου μαθαινουμε Αλβανικα, Γεωργιανά, Ρωσοποντιακα, Yoruba, Farsi, και παει λεγοντας

Καλύτερα να...

....στείλουμε τα παιδιά μας στο Βέλγιο, γιατί με τους κρετίνους που μας κυβερνάνε και το κόμπλεξ που έχουν σε οτιδήποτε έχει να κάνει με ελληνικότητα, δεν υπάρχει προοπτική

kostas

Να κι ένα ωραίο νέο, μέσα στη γενική καταχνιά και δυσωδία. Αν και δεν γουστάρω τον συμπατριώτη μου, πιστεύω ότι έχει τα προσόντα, να προσφέρει έργο, ανάμεσα στους ανίκανους που έχει μπλέξει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης