Με... φωτισμένους δρόμους θα αντιμετωπίσουν το χάος στο Μενίδι

Αυτό είναι ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σκουρλέτης - Εξετάζουν και είσοδο νέων Ρομά στην αστυνομία - Ομολογία Τόσκα: Τα μέτρα που πήραμε τον Μάρτιο δεν αποδείχθηκαν αρκετά - Γαβρόγλου: Υποχρεωτική η φοίτηση των παιδιών Ρομά στα ολοήμερα σχολεία

Με μέτρα που ξεκινούν από την αντιμετώπιση της οπλοκατοχής και φτάνουν έως τους... πιο φωτισμένους δρόμους θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το χάος που επικρατεί στο Μενίδι και το οποίο ήρθε στην επιφάνεια μετά τον αδόκητο χαμό του 11χρονου Μάριου από «αδέσποτη σφαίρα» όπως ανακοίνωσαν πέντε υπουργοί της κυβέρνησης.

Με επικεφαλής τον Πάνο Σκουρλέτη, ο Κώστας Γαβρόγλου, η Θεανώ Φωτίου, ο Νίκος Τόσκας και ο Παύλος Πολάκης ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξή τύπου μέτρα για την περιοχή, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να εντάσσονται στην αστυνομία νέοι σε ηλικία Ρομά.

Δείτε την εισήγηση των πέντε υπουργώνΞεκινώντας την παρουσίαση ο κ. Σκουρλέτης παρουσίασε το περίγραμμα λέγοντας ότι στόχος μας είναι: να πυκνώσει η αστυνομική παρουσία, να γίνουν πολύχρωμες ζώνες, να εξασφαλίσουμε φωτισμένους καθαρούς δρόμους και μεγαλύτερη συμμετοχή των παιδιών Ρομά στα σχολεία.

Εξήγγειλε, επίσης, πρωτοβουλίες για τους τοξικοεξαρτημένους και προγράμματα αθλητισμού που ήταν πάντα μέσο απογκετοποίησης.

Σχολίαζοντας, δε, όσα οδήγησαν στον άδικο χαμό του μικρού Μάριου και όσα ακολούθησαν από τους κατοίκους της περιοχής ο υπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε πρωτοβουλίες κατά της οπλοκατοχής ότι «δεν μπορεί κανείς να πάρει το νόμο στα χέρια του ούτε να παίρνει το κουμπούρι για γλέντι και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό».

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι:

- στα σχολεία που φοιτούν Ρομά θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα σε 15 από 25

- στα σχολεία αυτά ελπίζουμε μέχρι το τέλος του έτους να εγκατασταθεί κοινωνικός λειτουργός που ρόλος του θα είναι ο διαμεσολαβητικός ρόλος με την οικογένεια. «Θα μιλά καθημερινά με τις οικογένειες» είπε ο υπ. Παιδείας

- γίνεται υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου για τα παιδιά των Ρομά

- πειραματικά φέτος στα σχολεία αυτά θα θεσμοθετηθεί υποχρεωτικά η σχολή γονέων

- μελετάμε και το νομικό καθεστώς ως προς τη δυνατότητα των μαθητών Ρομά που παίρνουν απολυτήριο Λυκείου να εισάγονται σε ορισμένα ακαδημαϊκά τμήματα χωρίς εξετάσεις

Ως κορυφή του παγόβουνου χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν στο Μενίδι η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου εξαγγέλοντας μετεγκατάσταση Ρομά σε δήμους με συναίνεση ώστε να αντιμετωπιστεί το επίπεδο της κατοίκησης.

Παράλληλα τόνισε ότι τα παιδιά Ρομά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας γιατί αλλίως δεν μπορούν να ενταχθούν στην εργασία.

Από την πλευρά του ο Νίκος Τόσκας παραδέχθηκε ότι οι εντατικοί έλεγχοι που εφαρμόστηκαν από τον Μάρτιο «και είχαν διπλασιαστεί» δεν αποδείχθηκαν αρκετοί. 

«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι τα προβλήματα θα λυθούν άμεσα στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι το πλέγμα αυτό σε συνεργασία με τους παράγοντες της περιοχής και τους φιλήσυχους κατοίκους θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα στην περιοχή» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Κατά τον κ. Τόσκα η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί καταστάσεις που παγιώθηκαν διαχρονικά «είτε ασύδοτης κυκλοφορίας είτε χωρίς έλεγχο θορύβων που διαταράσσουν την κοινή τάξη είτε διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχής».

Παρέμβαση στο ρεύμα της Εσχατιάς σε συνεργασία με την περιφέρεια ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης καθώς και ότι στην περιοχή θα βρεθεί για όσο χρειαστεί κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΚΑΝΑ ενώ θα υπάρξει παρέμβαση στην κοινότητα για να καλυφθεί εμβολιαστικά ο πληθυσμός της περιοχής.

Στη συνέχεια οι τέσσερις από τους πέντε υπουργούς - καθώς ο Παύλος Πολάκης μετά την εισήγησή του αποχώρησε - δέχθηκαν ερωτήσεις με τον Νίκο Τόσκα να τονίζει ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της τάξης και στη συνέχεια θα εξεταστούν οι καταγγελίες για «αστυνομικούς που τα παίρνουν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα».με τον Νίκο Τόσκα να τονίζει ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της τάξης και στη συνέχεια θα εξεταστούν οι καταγγελίες για «αστυνομικούς που τα παίρνουν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα».

Παράλληλα προανήγγειλε και αστυνομικές επιχειρήσεις «σε άλλες προβληματικές περιοχές» χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα για την μετεγκατάσταση καταυλισμών Ρομά η Θεανώ Φωτίου είπε ότι σε όλη την Ελλάδα έχει γίνει καταγραφή των «κόκκινων» καταυλισμών που πρέπει να μετακινηθούν άμεσα, των «κίτρινων» στους οποίους πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και τους «πράσινους» στους οποίους πρέπει να γίνουν βελτιώσεις σε δίκτυα.

Σύμφωνα με την υπουργό «η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει με κονδύλια από τον προϋπολογισμό» την επιχείρηση αυτή.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε όσον αφορά το ενδεχόμενο εισόδου νέων Ρομά στην αστυνομία ότι «πρέπει να εξετασεί και νομικά κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο αστυνομικό σώμα παιδιών Ρομά που έχουν τα κατάλληλα γραμματικά προσόντα προκειμένου να συμβάλουν στα θεματα τάξης της περιοχής που αυτοί ξέρουν. Υπήρχε ένα κώλυμα νομικό γιατί δεν είναι μειονότητα οι Ρομά αλλά είναι Έλληνες πολίτες».

Όταν, δε, ο κ. Τόσκας πιέστηκε περισσότερο για τη συνέχιση του εμπορίου ναρκωτικών παρά την παρουσία αστυνομικών στο Μενίδι τα τελευταία 24ωρα απάντησε ειρωνικά στους δημοσιογράφους ότι «εαν πιστεύετε ότι σε γενικευμένες καταστάσεις παραβατικότητας μπορεί να εξαλειφθούν σε μια ημέρα πείτε μας και εμάς τον τρόπο». Κατηγόρησε μάλιστα τον Νίκο Δένδια ότι έστελνε με κλούβες ναρκομανείς στην περιοχή.

Δείτε βίντεο: Πόλεμος στο Μενίδι: Απελπισμένοι οι κάτοικοι, οι Ρομά «απαντούν» με αδέσποτες σφαίρες


ΣΧΟΛΙΑ (67)

ΤΑ ΚΙΤΙ ΕΜΑ ΣΤΑ ΤΙΙ

Νάχαν οι καρτιές αμπάρις.

Η σύσκεψη έγινε

Η διατύπωση δεν ήταν καλή γιατί τα πρακτικά τα έγραφε ένας γύφτος που δεν ήξερε γράμματα.

GT-R

πολη(και οχι μονο)στην ελλαδα που επρεπε να ειχε χρυσαυγιτη δημαρχο,αλλα σε ποιους τα λεω τωρα...

Ξενια

Με φωτισμένους δρόμους θα αποκτήσουμε πεφωτισμένους εμπόρους ναρκωτικών.

Me

"εισόδου νέων Ρομά στην αστυνομία". Τέλεια. Οι λύκοι να φυλάν τα πρόβατα. ..."να γίνουν πολύχρωμες ζώνες". Ρε παιδιά και εγώ με ασπρόμαυρη TV μεγάλωσα, αλλά δεν μου έμεινε τέτοιο ψυχολογικό.

!

Τους ανοίγουν νέες επιχειρηματικές προοπτικές. Σκέψου πόσα κινητά έχουν να κλαπούν μέσα στα αμφιθέατρα. Εν τω μεταξύ οι ρομά στα 25τους είναι ήδη οικογενειάρχες με 4-5 παιδιά ο καθένας, άντε δηλαδή να διαβάσει ένας τέτοιος "σπουδαστής". Θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια αυτούς τους υπουργούς. Κάνεις ένα φόνο και μετά για τιμωρία σε υποστηρίζει ο υπουργός που προκαταλβάνει τον ανακριτή και μιλά για κακιά στιγμή, σε αφήνουν ελεύθερο να πουλάς ναρκωτικά, σε αφήνουν να πυροβολείς με το παράνομο όπλο, ρίχνουν χημικά στους κατοίκους που διαμαρτύρονται εναντίον σου, σου φυλάνε το σπίτι που έχεις χτίσει με τα ναρκοδολάρια και τις κλοπές στον καταπατημένο χώρο και που φυσικά δεν πληρώνεις ΕΝΦΙΑ και ενώ κλέβεις ηλ. ρεύμα και νερό η κυβέρνηση σε τιμωρεί με: Χωρίς εξετάσεις εισαγωγή στα πανεπιστήμια, απόλυτη ανοχή στις παρανομίες σου, φωτισμό των δρόμων με τα λεφτά των άλλων, "μπούκωμα" στα επιδόματα και σε χαρακτηρίζουν επιπλέον "ευπαθή" κοινωνική ομάδα.

Χαρης

Ειστε ανεπαρκης,ανισσοροποι κ ηλιθιοι.Δεν θελουν να ενταχθουν,πουθενα δεν εχουν ενταχθει κ οπου ενταχθηκαν αναγκαστηκαν.Δεν θελουν να ενταχθουν.Οσοι θελουν να ενταχθουν σε μια κοινωνια εντασσοντε,οπως εχει γινει με πολλουςμεταναστες,ακομη κ αν δεν δωθουν κινητρα.Αυτοι ποσα θα παρουν ακομη;ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ οι γυφτοι,ειστε για ντοματες με οσα αποφασιζετε

...

Τι είναι αυτοί ρε παιδιά; Λάμπες, "καθαροί" δρόμοι και νεαροί (β)Ρομά στην αστυνομία, αυτά είναι τα μέτρα; ΕΛΕΟΣ! Πότε θα ξεκουμπιστούν από την χώρα αυτά τα σκουπίδια οι αναρχοσυριζαίοι; Πόσο μακάκες είναι τέλος πάντων;

giannhs

ΜΗΝ ΧΟΛΟΣΚΑΣ.ΟΥΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ.ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΔΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΕ. //ΘΑ ΜΕ ΘΗΜΗΘΕΙΤΕ//

Μεγάλο το "δούλεμα" των κατοίκων Μενιδίου!!!!!

Δηλαδή άμα εμβολιαστούν και φωταγωγηθούν οι γύφτοι θα γίνουν "καλά" παιδιά?? Και χρειαζόταν και σύσκεψη ΚΟΡΥΦΗΣ(!) για να παρθούν τέτοιες γενναίες(!!!) αποφάσεις???

ελεος

τα μέτρα που προτείνουν ως λύση, είναι σαν να λέμε ότι πρέπει να βάλουμε τους παιδεραστές καθηγητές στα σχολεία για να δουν ότι τα παιδάκια είναι καλές ψυχούλες που δεν κάνει να τα βιάζουμε. Επίσης πού θα πάει? θα βαρεθούνε να βιάζουν και θα σταματήσουν

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

romamesa

Ξεκινάει άμεσα το πιλοτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης των Ρομά από καταυλισμούς και παραπήγματα, σε οικισμούς - Η αρχή γίνεται στην Άμφισσα, με τα πρώτα 250 άτομα Ρομά να μεταβαίνουν σε πρότυπο οικισμό 45 κτιρίων

18
kypros_dolofonia_zevgari_2

«Άρχισα να πιστεύω - είμαι σίγουρος – ότι κάτι κρύβουν. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Και γιατί κρατάνε τη σκηνή κλειστή για έξι μέρες;», διερωτάται, μεταξύ άλλων, ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης