Θέμα του ιατροδικαστή η διακρίβωση της αιτίας θανάτου του 11χρονου, απαντούν από το Παίδων «Αγία Σοφία»

Θέμα του ιατροδικαστή η διακρίβωση της αιτίας θανάτου του 11χρονου, απαντούν από το Παίδων «Αγία Σοφία»

Επί 50 λεπτά πάσχιζαν οι γιατροί να σώσουν τον άτυχο Μάριο, αναφέρεται σε δεύτερο δελτίο Τύπου του νοσοκομείου - Οι εφημερεύοντες ιατροί παρέλαβαν το άτυχο παιδί διασωληνωμένο, χωρίς σφυγμό και με μυδρίαση οφθαλμών που υποδηλώνει βαριά εγκεφαλική βλάβη

Θέμα του ιατροδικαστή η διακρίβωση της αιτίας θανάτου του 11χρονου, απαντούν από το Παίδων «Αγία Σοφία»
Διασωληνωμένο, χωρίς σφυγμό και με μυδρίαση οφθαλμών που υποδηλώνει βαριά εγκεφαλική βλάβη, παρέλαβαν οι εφημερεύοντες γιατροί του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» από τους διασώστες του ΕΚΑΒ τον άτυχο 11χρονο από το Μενίδι, αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ωστόσο, παρά τις απογοητευτικές, σχεδόν αποτρεπτικές ενδείξεις που είχαν για την μη αναστρέψιμη κατάσταση του μικρού ασθενούς, οι γιατροί ξεκίνησαν αμέσως τη διαδικασία της ανάνηψης, σε μία ύστατη προσπάθεια να επαναφέρουν τον 11χρονο – που απέβη άκαρπη.
 
Τα νέα δεδομένα που δημοσιοποιεί με νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» συμπληρώνουν τις δραματικές λεπτομέρειες αυτού του περιστατικού και εξηγούν κάποια από τα σημεία της περίθαλψης του παιδιού που με το πρώτο άκουσμα φάνταζαν απίστευτα, ασύνδετα και γεννούσαν μόνο απορίες. Όπως, για παράδειγμα, το εύλογο ερώτημα που ανέκυψε αρχικά γιατί οι γιατροί του παιδιατρικού νοσοκομείου δεν εντόπισαν τη σφαίρα που είχε «καρφωθεί» στο κεφάλι του άτυχου μαθητή. Στο πρώτο ανακοινωθέν, που εκδόθηκε το πρωί της Παρασκευής, αναφερόταν πως «το παιδί έφερε θλαστικό τραύμα ινιακής χώρας από πτώση εξ ιδίου ύψους».
 
Κλείσιμο
Στο δεύτερο ανακοινωθέν διευκρινίζεται πως «σε συνέχεια του υπό σημερινή ημερομηνία προηγούμενου Δελτίου Τύπου, εκθέτουμε ότι ο ανήλικος Σ.Μ., διεκομίσθη στο Νοσοκομείο μας διασωληνομένος, άσφυγμος και με αμφοτερόπλευρη μυδρίαση».
Τονίζεται ότι «άμεσα ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία ανάνηψης, η οποία αν και εφαρμόσθηκε για 50 λεπτά, απέβη άκαρπη».
 
«Ο χρόνος κατά τον οποίο το παιδί παρέμεινε στην αίθουσα ανάνηψης των Επειγόντων Εξωτερικών Ιατρείων αναλώθηκε αποκλειστικά στη προσπάθεια ανάνηψης και όχι στη διερεύνηση αιτίας θανάτου» εξηγεί η διοίκηση του νοσοκομείου, για ποιο λόγο η πρώτη ανακοίνωση αναφερόταν σε θλαστικό τραύμα στο κεφάλι του παιδιού, που (εκτιμήθηκε πως) προκλήθηκε από πτώση εξ ιδίου ύψους.
 
Όπως μπορεί να υποθέσει κάποιος συνθέτοντας πλέον εκ των υστέρων όλα το συμβάν, οι γιατροί στα Επείγοντα του «Αγία Σοφία» κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα παρα πολύ δύσκολο περιστατικό, καθώς επρόκειτο για ένα βαρύτατο περιστατικό: ένα παιδί χωρίς σφυγμούς και με μυδρίαση οφθαλμών, δηλαδή με διαστολή της κόρης των ματιών που οφείλεται σε παθολογικά και νευρολογικά αίτια.
 
Το ότι δεν υπήρχε σαφής και καθαρή εικόνα για το τι οδήγησε τον 11χρονο σε αυτήν την κατάσταση ήταν δευτερεύον ζήτημα το βράδυ της Πέμπτης – οι γιατροί όφειλαν να εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζοωγόνησης. Κι αυτό έκαναν επί 50 λεπτά, χωρίς όμως δυστυχώς να καταφέρουν την επαναφορά του παιδιού.

Η διερεύνηση της αιτίας θανάτου του 11χρονου ήταν το τελευταίο επεισόδιο αυτής της τραγικής διαδρομής του από το δημοτικό σχολείο όπου γιόρταζε με τους συμμαθητές τους τη λήξη του σχολικού έτους. Το περιστατικό παραπέμφθηκε στον ιατροδικαστή κ. Νίκο Καλογριά ο οποίος κλήθηκε να ερευνήσει τα αίτια θανάτου, με τον ειδικό να διαπιστώνει ότι ήταν μια σφαίρα που είχε «καρφωθεί» στο κεφάλι του παιδιού, και σε σημείο δύσκολο του τριχωτού, η οποία ουσιαστικά του έκοψε το νήμα της ζωής.

Δείτε παρακάτω τα δύο ανακοινωθέντα που έδωσε στη δημοσιότητα το νοσοκομείο Πάιδων «Αγία Σοφία»



ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Σε συνέχεια του υπό σημερινή ημερομηνία προηγούμενου Δελτίου Τύπου, εκθέτουμε ότι ο ανήλικος Σ.Μ., διεκομίσθη στο Νοσοκομείο μας διασωληνομένος, άσφυγμος και με αμφοτερόπλευρη μυδρίαση.
Άμεσα ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία ανάνηψης, η οποία αν και εφαρμόσθηκε για 50 λεπτά, απέβη άκαρπη.
Ο χρόνος κατά τον οποίο το παιδί παρέμεινε στην αίθουσα ανάνηψης των Επειγόντων Εξωτερικών Ιατρείων αναλώθηκε αποκλειστικά στη προσπάθεια ανάνηψης και όχι στη διερεύνηση αιτίας θανάτου, η οποία αποτελεί αντικείμενο έρευνας από Ιατροδικαστή, όπου και παραπέμφθηκε. 
 
Εκ της Διοικήσεως

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης