«Νέοι Γείτονες»: Το Vice και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους

Μία σειρά άρθρων γραμμένα από νεαρούς πρόσφυγες με τίτλο «Νέοι Γείτονες» κάνει μία ενδιαφέρουσα απόπειρα να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να προωθήσει την εκστρατεία του ΟΗΕ

Μία σειρά άρθρων γραμμένα από νεαρούς πρόσφυγες με τίτλο «Νέοι Γείτονες» κάνει μία ενδιαφέρουσα απόπειρα να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να προωθήσει την εκστρατεία του ΟΗΕ #WithRefugees. Μέσα από τα συγκεκριμένα άρθρα απεικονίζεται η καθημερινότητα των νεαρών προσφύγων οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στην Ευρώπη. 

Τη Δευτέρα, 29 Μαΐου το VICE εγκαινίασε αυτή την σειρά άρθρων μέσα από τα οποία περιγράφονται στιγμιότυπα από τις ζωές των ανθρώπων αυτών στην προσπάθεια διαφυγής τους από τις εμπόλεμες ζώνες και την αγωνία τους να κάνουν μία νέα αρχή στις χώρες της Ευρώπης. Με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ
για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το project παρουσιάζει οικείες απεικονίσεις της καθημερινότητάς τους – συνοδευόμενες από φωτογραφίες και εικονογραφήσεις – και προσπαθεί να διερευνήσει τις πολυπλοκότητες της ταυτότητας, της νιότης και της ζωής ενός ανθρώπου αφού εγκαταλείψει τη χώρα του.



Στόχος της σειράς είναι να λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα για τα νεαρά άτομα των οποίων οι φωνές «χάνονται» στην τρέχουσα επικαιρότητα και καθημερινότητα. Οι τίτλοι είναι ενδιαφέροντες και παραπέμπουν άμεσα στο περιεχόμενο: «Η Playlist των Τραγουδιών που Άκουγα Όσο Ταξίδευα από τη Συρία για την Ευρώπη» ή «Ένας 17χρονος Πρόσφυγας σου Μαθαίνει να Ντύνεσαι Κομψά Χωρίς να Ξοδεύεις μια Περιουσία». Η θεματολογία διευρύνεται κι άλλο με περιεχόμενο που “ταξιδεύει” από το πώς να κάνεις νέους φίλους στην Ευρώπη μέχρι το πώς είναι να αφήνεις πίσω σου ανθρώπους που αγαπάς και να ενσωματώνεσαι σε νέες κοινότητες, μπαίνοντας στην τοπική ομάδα ποδοσφαίρου.

Οι «Νέοι Γείτονες» είναι η πρώτη μεγάλη πανευρωπαϊκή εκδοτική πρωτοβουλία του VICE, στο πλαίσιο της οποίας συνεργάστηκαν οι ομάδες έντεκα χωρών, ώστε να συνταχθούν αυθεντικά άρθρα από τις χώρες τους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται: η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Δανία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Αυστρία. Παράλληλα με τις ιστορίες ενσωμάτωσης στην τοπική κοινωνία, η σειρά απευθύνεται σε ένα κοινό πέραν των συνόρων, με τα άρθρα να έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί σε 12 διαφορετικές γλώσσες.



H Ηλέκτρα Κοτσώνη, Editorial Director Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο VICE, σχολίασε: «Είναι σημαντικό, περισσότερο από ποτέ – καθώς μερικές ευρωπαϊκές χώρες κάνουν στροφή στον τοπικισμό και γίνονται όλο και πιο αφιλόξενες προς τους πρόσφυγες –να ξανασκεφτούμε πώς συζητάμε το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Οι δημοσιογράφοι του VICE στην Ευρώπη ζήτησαν από νεαρούς πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στις χώρες τους να γράψουν για ό,τι έχουν στο μυαλό τους, είτε αυτό είναι η αγάπη, είτε η μουσική είτε η μόδα. Θέλαμε να δείξουμε ότι, όπως όλοι οι συνεργάτες μας, αυτοί οι νεαροί άνθρωποι έχουν πολυεπίπεδες προσωπικότητες που δεν περιορίζονται στο γεγονός ότι είναι πρόσφυγες».

Στο πλαίσιο της σειράς, το VICE συνεργάστηκε με τον ΟΗΕ, ο οποίος θα προωθήσει τη σειρά σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα των Ηνωμένων Εθνών και θα καλέσει τον κόσμο σε δράση, με σκοπό την υποστήριξη της παγκόσμιας εκστρατείας του #WithRefugees: μια διεθνής έκκληση που απαιτεί από τις κυβερνήσεις του κόσμου να ενεργούν με αλληλεγγύη, να μοιράζονται την ευθύνη, να εξασφαλίζουν την πρόσβαση των προσφύγων στην παιδεία, ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν και τη δυνατότητα να δουλέψουν ή να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ώστε να συνεισφέρουν θετικά στην κοινότητα.



Ο Christopher Reardon, Διευθυντής Παραγωγής Περιεχομένου της UNHCR, δήλωσε σχετικά: «Εκτός από το γεγονός ότι χάνουν τα σπίτια τους, πολλοί νέοι πρόσφυγες είναι αποκομμένοι από τους φίλους τους, την εκπαίδευση και τα όνειρά τους. Όμως όπως βλέπουμε μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων που έγραψαν για τη σειρά «Νέοι Γείτονες», οι πρόσφυγες μπορούν να γίνουν φορείς μιας θετικής αλλαγής. Αυτή η συνεργασία με το VICE είναι ένας φόρος τιμής στο εξαιρετικό κουράγιο, την αφοσίωση και το πείσμα που διακρίνει τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι μεταφέρουν αυτά τα χαρακτηριστικά στις χώρες που τους παρέχουν άσυλο.»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr