Ξεκίνησε η δίκη του πρώην πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, στο Εφετείο

Ξεκίνησε η δίκη του πρώην πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, στο Εφετείο

Αντιμετωπίζει την  κατηγορία  της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, κατηγορία η οποία σύμφωνα με τους μάρτυρες  συνδέεται άμεσα με τα  μνημόνια στη χώρα μας

Ξεκίνησε η δίκη του πρώην πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, στο Εφετείο
Η δίκη του πρώην πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου στο Τριμελές Εφετείο  Αθηνών για την διόγκωση του ελλείμματος του 2009 ξεκίνησε μεν  σήμερα, χωρίς την παρουσία του ίδιου, αλλά θα συνεχιστεί στις 18 Ιουλίου.

Ο Ανδρέας Γεωργίου αντιμετωπίζει την  κατηγορία  της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, κατηγορία η οποία σύμφωνα με τους μάρτυρες  συνδέεται άμεσα με τα  μνημόνια στη χώρα μας. Η υπόθεση απασχόλησε το Εφετείο, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο  άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Δ´ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία αθωώθηκε.  

Ειδικότερα, στον κ. Γεωργίου αποδίδεται ότι:

1)   είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών και
2) δεν συγκαλούσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο και πολύ περισσότερο μάλιστα  ότι η απόφαση για την εκτίμηση του ελλείμματος δημοσίου χρέους ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΑΣΤΑΤ τα οποία μάλιστα είχαν επιλεγεί από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Κατ΄  αρχάς,   με την έναρξη της διαδικασίας το Εφετείο απέρριψε την ένταση της υπεράσπισης για απόρριψη της έφεσης ως μη αιτιολογημένης με τον εισαγγελέα της έδρας να την χαρακτηρίζει  «πλήρως αιτιολογημένη, πρόκειται για διατριβή! Και οδηγεί στην εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης».
Στην συνέχεια όμως  απορρίφθηκε και το αίτημα των πρώην μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ Νικολάου  Λογοθέτη και Ζωής Γεωργαντά να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή  "γιατί υφιστανται ζημία και ηθική βλάβη»   γιατί πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή".

Το αρνητικό κλίμα σε βάρος του κ.  Γεωργίου ξεκίνησε με την μαρτυρία του τότε αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, κ.  Λογοθέτη ο οποίος κάτω από   συναισθηματική φόρτιση τόνισε : «Μπήκαν τα επαχθή μέτρα, το psi κ.λπ.  με αυτό το έλλειμμα. Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα! (Χειροκροτήματα από το ακροατήριο, ενώ φώναζαν μπράβο, προδότες, εξαγορασμένοι,   ελεεινοί, σαρκοφάγα).
Κλείσιμο

Στο σημείο αυτό η  υπεράσπιση   αντέδρασε επειδή το δικαστήριο δεν διέκοψε για να εκτονωθεί η κατάσταση και ο πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε: «Το πόσο συναισθηματικά αντιδρά το ακροατήριο δεν με αφορά, η επαναφορά της τάξης στην αίθουσα με αφορά».

Ακόμη, ο  μάρτυρας είπε πως από τις 3/8/10 που ήταν  η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ με τη νέα της σύνθεση τα θέματα ήταν όλα όσα έθετε ο κ. Γεωργίου χωρίς να ακούει κανένα μέλος του Δ.Σ., ενώ χαρακτηριστικά είπε: «Έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Δεν υπογράφαμε εμείς αποφάσεις. Και ξαφνικά, επειδή διαφωνούσαμε, σταμάτησαν οι συναντήσεις. Ο  Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ.  Μέχρι τις 9/11/10 είχε εξάρτηση. Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί». Ο μάρτυρας παρουσίασε   και επιστολή του στον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ με την οποία «του ζητούσε βοήθεια να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ για να μπορεί να αποφασίζει μόνος του».
 
Σύμφωνα με  τον μάρτυρα μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2010 έπρεπε να υπολογιστεί το έλλειμμα 2009 καθώς «ήμασταν σε καθεστώς ελέγχου». Παρουσίασε μάλιστα μια ακτινογραφία του ελλείμματος για να καταλήξει πως «η υποψία μας ήταν ότι ο Γεωργίου ήθελε τη διόγκωση του χρέους. Το έλλειμμα του ΄09 ήταν το μόνο επιστημονικό εύρημα που θα μας εμπόδιζε να βγούμε στις αγορές και να έρθουν τα μνημόνια. Στο έλλειμμα του ΄09 μπήκε και μέρος του χρέους από τα σουαπς του Σημίτη για να μπούμε στοπ ευρώ που έληγε το 2020 ή και το 2030.    Έβαλαν 21 δις  ευρώ χωρίς να υπάρχει λόγος ενώ τα σουάπς δεν είχε λήξει μόνο και μόνο για να διογκωθεί το έλλειμμα.  Προσπαθούσανε να βάλουν και άλλα μέσα στο έλλειμμα, να το φουσκώσουν. Έβαζαν και κάποιες ΔΕΚΟ στη Γενική Κυβέρνηση. Εμείς θέλαμε να γίνουν μελέτες, αλλά ο Γεωργίου μας παρεμπόδιζε».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε ότι  η εκτίμηση του γγ του ΥΠΟΙΚ τον Οκτώβρη του 2009 ήταν πως το έλλειμμα ανερχόταν στο 6%. Όμως ο Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά τον καθαίρεσε και διαβίβασε τον Απρίλη του 2010 εκτίμηση 12% στην Γιούροσπατ. Για να καταλήξουμε  στο 13,6 του κ. Πλασκοβίτη. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία ζητήσαμε τις μελέτες που έγιναν για να καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση. Ουδέποτε θα δόθηκαν,   προφανώς δεν υπήρχαν. Τελικά στις  9/11/10 ο κ. Γεωργίου ο οποίος ακόμα τελούσε υπό εξάρτηση από το ΔΝΤ, πήρε  μόνος του το δικαίωμα να τα διαβιβάζει μόνος του τα στοιχεία. Σκοπός του να προσποριστεί και υλικό και ηθικό όφελος (κατάφερε να γίνε ενός ανδρός αρχή)».

Ζωή Γεωργαντά
Στην προβληματική συνεργασία της με τον κ. Γεωργίου αναφέρθηκε η Ζωή Γεωργαντά, στατιστικός και καθηγήτρια Εφαρμοσμένης οικονομετρίας του Πανεπιστημίου   Μακεδονίας, η οποία ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα η κυρία Γεωργαντά είπε:  «Είχα πει στους Παπακωνσταντίνου,  Πετσάλνικο και Κακλαμάνη ότι θέλω να παραιτηθώ. Ο Παπακωνσταντίνου  μου είχε πει ότι θα κάνετε ό,τι πει η Γιούροστατ, να μην παραιτηθώ, ότι είμαι πατριώτισσα, ίσως ο Γεωργίου να είναι αυταρχικός και θα συνηθίσει επειδή δεν ζει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Όλο το μετέπειτα διάστημα ασχολιόμουν με στοιχεία, τον ενημέρωνα προφορικά, του έλεγα σε προσωπικό επίπεδο να πάμε για καφέ να του εξηγήσω πώς λειτουργούμε στην Ελλάδα.
 
Ακόμη, η μάρτυς ανέφερε: «Τη στιγμή που έβλεπα ότι μας έφερνε νούμερα από τον ουρανό που κανένας μας δεν υπέγραψε, τι να έκανα, να παραιτηθώ και να πάω να κοιμάμαι ήσυχη; Έφερνε ξένους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους. Είχε μεγαλομανία με σκοπό τον προσπορισμό υλικού και ηθικού οφέλους. Ήθελε μετά την ΕΛΣΤΑΤ να πάει σε υψηλότερη θέση στην Ευρώπη. Ο γενικός δ/της Γιούροστατ έστειλε μαίηλ στον Παπακωνσταντίνου (ο οποίος αρχικά διαφωνούσε)  να βάλει μέσα και τα σουάπς και εκείνος το προώθησε στον Γεωργίου. Νόμιζε ότι είμαστε Αφρική  (είχε πει πιο πριν ότι είχε θητεύσει σε χώρες της Αφρική) δεν ήξερε ότι κρατάμε πρακτικά. Θα παραιτηθείς μέχρι το βράδυ, αλλιώς θα σε καταστρέψω είχε πει στον Λογοθέτη ο Παπακωνσταντίνου».

Όπως είπε η μάρτυρας «θα ήταν μονοψήφιο το έλλειμμα αν εισακουόμασταν τα μέλη του Δ.Σ. από τον Γεωργίου με βάση τα στοιχεία που είχα. Θα είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο που θα έληγε το ‘13,   θα παίρναμε μερικές δόσεις και θα τελειώναμε. Ούτε θα το νομιμοποιούσε το πρώτο μνημόνιο ούτε θα ακολουθούσε το δεύτερο».
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης