Ξεκίνησε και διακόπηκε η δίκη για το σκάνδαλο της De Puy

Ξεκίνησε και διακόπηκε η δίκη για το σκάνδαλο της De Puy

Σήμερα δηλώθηκαν οι παραστάσεις πολιτικής αγωγής από τους συνηγόρους των 114 νοσοκομείων που φέρονται να ζημιώθηκαν από το σκάνδαλο υπερκοστολόγησης ορθοπεδικών ειδών και του ελληνικού Δημοσίου

Ξεκίνησε και διακόπηκε η δίκη για το σκάνδαλο της De Puy
Ξεκίνησε μεν δίκη για το σκάνδαλο της De Puy, αλλά διεκόπη προκειμένου να συνεχιστεί στις 26 Μαϊου 2017 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών λόγω του μεγάλου όγκου των παραγόντων της δίκης.

Σήμερα στο Τριμελές Εφετείο  Κακουργημάτων της Αθήνας, πρώτη ημέρα της δίκης, δηλώθηκαν οι παραστάσεις πολιτικής αγωγής από τους συνηγόρους των 114 νοσοκομείων που φέρονται να ζημιώθηκαν από το σκάνδαλο υπερκοστολόγησης ορθοπεδικών ειδών και του ελληνικού Δημοσίου.

Κλείσιμο
Στο  εδώλιο έχουν παραπεμφθεί 24 κατηγορούμενοι, στελέχη της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson, του ελληνικού παραρτήματος της «DEPUY HELLAS Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών», επιχειρηματίες, αλλά και γιατροί, καθώς  και στελέχη  δημόσιων νοσοκομείων.

Κατά το  παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών  κατά την εξαετία  2000 -2006, η εταιρεία φέρεται να δωροδόκησε σε 114 δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια, γιατρούς με χρηματικά ποσά και άλλες παροχές και δώρα για να χρησιμοποιούν τα ορθοπεδικά είδη της τα οποία ωστόσο πωλούνταν υπερκοστολογημένα κατά 35%.

Έτσι, από την υπερκοστολόγηση αυτή οι γιατροί φέρονται να εισέπρατταν 20% επί της αξίας των πωλουμένων ειδικών.

Σύμφωνα με την δικαστική έρευνα η συνολική  ζημία για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται από τις μέχρι έως τώρα  έρευνες  στο ποσό των 11.593.452,80 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη διαφορά της εμπορικής αξίας των υλικών και  του ποσού που τελικά χρεώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας (διενεργήθηκε από ανακριτές διαφθοράς) εντοπίστηκε περίπτωση ιατρού ο οποίος εκτός από τις «αμοιβές» του φέρεται να πήρε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, αεροπορικά εισιτήρια για Αβάνα, εκδρομή στην  Αγία Πετρούπολη, αεροπορικά εισιτήρια για Σικάγο  και διαμονή σε ξενοδοχείο.
Θεσσαλονίκη

Πάντως, πριν ξεκινήσει η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης σε ποινές πολυετούς κάθειρξης.

Συγκεκριμένα, το  Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε τους τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς σε ποινέ  πολυετούς  κάθειρξης από 11 έως 14 έτη για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Ωστόσο οι γιατροί δεν οδηγήθηκαν στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τους σε δεύτερο βαθμό καθώς έγινε δεκτό το αίτημα τους, η έφεση τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που τους έστειλε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης  η ζημιά που προκλήθηκε στα  νοσοκομεία της συμπρωτεύουας, «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου» και «Γεννηματάς» κατά την περίοδο 2000-2006 ξεπερνάει τα 2.000.000 ευρώ ενώ οι γιατροί φέρονται να επωφελήθηκαν με 1.500.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης