LIVE

Κορωνοϊός

Συντριβή Χιούι στο Σαραντάπορο: Τέσσερις νεκροί, μία επιζήσασα

Η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου, εντοπίστηκε τραυματισμένη και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - Νεκρός ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής

Τέσσερις επιβαίνοντες είναι νεκροί και μία γυναίκα είναι βαριά τραυματισμένη και μεταφέρθηκε στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μετά τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι σε δύσβατη περιοχή στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας.

Νεκροί είναι ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης (χειριστής του ελικοπτέρου) Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός (συγκυβερνήτης) Κωνσταντίνος Χατζής. Εκτός κινδύνου είναι η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα η οποία ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου και μεταφέρθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου


Στρατιωτικές πηγές που συνομίλησαν με το protothema.gr το μεσημέρι της Τετάρτης ανέφεραν ότι η αρχιλοχίας καθόταν πίσω και στη δεξιά πλευρά του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Το γεγονός ότι η Βασιλική Πλεξίδα επέζησε της σφοδρής πρόσκρουσης σημαίνει ότι το ελικόπτερο καρφώθηκε στο έδαφος με το εμπρόσθιο τμήμα είτε συνετρίβη πέφτοντας στη γη με το αριστερό σκέλος. Η αρχιλοχίας έχει κάταγμα λεκάνης και τραύμα στον αυχένα. Βρίσκεται εκτός κινδύνου και σύμφωνα με πληροφορίες οι αξονικές τομογραφίες στις οποίες υπεβλήθη ήταν καθαρές. Ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας, χειριστής του Χιούι, θεωρούνταν πολύ έμπειρος πιλότος με 1.620 ώρες πτήσης στον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρων. Ο συγκυβερνήτης, υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής, είχε συμπληρώσει 420 ώρες πτήσης στα Χιούι. 

O υπολοχαγός Κωνσταντίνος ΧατζήςΣύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ με θέμα «Πτώση Ελικοπτέρου του ΣΞ»: «Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.
Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.
Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.
Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

Ο χειριστής του ελικοπτέρου, ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας
Έπεσε σε καλώδια;

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα kozanilife.gr το ελικόπτερο τύπου Χιούι έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ, χωρίς να διευκρινίζεται αν η συντριβή του UH-1H επήλθε ως αποτέλεσμα της επαφής με καλώδια ή αν το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια ενώ έπεφτε.

Η ιστοσελίδα kozanilife.gr αναφέρει ότι οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν το ελικόπτερο νωρίς το πρωί και μετά από λίγο η περιοχή δεν είχε ρεύμα.Ενημερωτικό σημείωμα που διανεμήθηκε από το ΓΕΕΘΑ νωρίτερα ανέφερε ότι «το ελικόπτερο του Στρατού Ξηρας τύπου UH-1H (Χιούι) εντοπίστηκε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας. Μέσα διάσωσης βρίσκονται στην περιοχή. Εξελίξεις γνωστοποιηθούν με νεότερο». 

Το protothema.gr μετέδωσε από τις 11 την πληροφορία ότι μια κοπέλα, μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου, εντοπίστηκε ζωντανή. Τις πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν και από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας μετέδωσε λίγο αργότερα και η ιστοσελίδα Kozanimedia αναφέροντας ότι στο μοιραίο ελικόπτερο έχει βρεθεί βαριά τραυματισμένη μια γυναίκα.

Ακριβώς στις 11:30 ανώτατος αξιωματικός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είπε στο protothema.gr ότι από την πτώση του ελικοπτέρου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες. Ζωντανή ανασύρθηκε από τα συντρίμμια του Χιούι μια κοπέλα, μέλος του ελικοπτέρου. Κατά τις πρώτες πληροφορίες που δίδονται από το ΕΚΑΒ, η κοπέλα έχει κάταγμα λεκάνης και μεταφέρθηκε με Super Puma στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις για να ελεγχθεί ότι δεν έχει εσωτερική αιμορραγία και δέχεται τη φροντίδα των γιατρών γα τα τραύματά της στη λεκάνη και τον αυχένα.

Μεταξύ των τεσσάρων επιβαινόντων που έχασαν τη ζωή τους από την συντριβή του μοιραίου Χιούι είναι ο υποστράτηγος Γιάννης Τζανιδάκης, που πριν λίγες ημέρες είχε αναλάβει τα νέα καθήκοντά του ως υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς. Ο υποστράτηγος Γιάννης Τζανιδάκης, υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, ένας από τους τέσσερις νεκρούς

Τι προηγήθηκε
Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον εντοπισμό ελικοπτέρου τύπου Χιούι της Αεροπορίας Στρατού το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ στις 07:50 το πρωί.

Το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή της Ελασσόνας ενώ εκτελούσε πτήση από τη Λάρισα προς την Κοζάνη. Το Χιούι είχε αρχικώς απογειωθεί από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας όπου είναι η έδρα του Τάγματος Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού προς την Λάρισα και από εκεί προς την Κοζάνη.

Το ίχνος του ελικοπτέρου χάθηκε στην περιοχή της Ελασσόνας. Εκτός από τα τρία μέλη του πληρώματος στο ελικόπτερο επέβαιναν ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Τζανιδάκης και ακόμη ένας αξιωματικός από τη Στρατιά.

Στην επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό και τη διάσωση των πέντε επιβαινόντων στο Χιούι μετείχαν ένα Super Puma, ένα ελικόπτερο τύπου Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά κι ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CL-415.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αγωνιώδεις προσπάθειες να έρθουν σε επικοινωνία με τους πέντε επιβαίνοντες στο Χιούι, αξιωματικοί του Στρατού τηλεφωνούσαν ακόμη και στα κινητά τηλέφωνα των μελών του πληρώματος και των επιβατών του στρατιωτικού ελικοπτέρου...

Η πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΣ για την απώλεια επικοινωνίας με το Χιούι
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού η οποία εκδόθηκε στις 10:16 το πρωί της Τετάρτης: «Ενημερώνουμε ότι, τις πρωινές ώρες (07:50) της 19 Απριλίου 2017, υπάρχει απώλεια ίχνους και επικοινωνιών με ελικόπτερο UH-1H, με 5 επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Έχουν αναληφθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Εξελίξεις γνωστοποιηθούν».

Η επίσημη ενημέρωση για τη συντριβή του Χιούι και το θάνατο των τεσσάρων αξιωματικών από τον εκπρόσωπο του ΓΕΕΘΑ πλοίαρχο Βασίλη Μπελετσιώτη:Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (281)

Δαναη

Να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτόν που εδωςε την εντολή να γίνει η μοιραία πτηςη παρα την κακοκαιρία που ηταν γνωστή

τρε

Συλληπητήρια στις οικογένειες!!!

ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΣΑΣ ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΕΣ

Γεια και χαρά σας πεμπτοφαλαγγίτες Αλβανοί που έχετε κατακλείσει την στήλη με τα σχόλιά σας. Σε λίγο η Βόρεια Ηπειρος θα ενωθεί με την Μητέρα Πατρίδα και σας σας κόβω να μετακομίζετε προς Σκόδρα μεριά. Η Αλβανία όπως και τα Σκόπια είναι ψευτοχώρες που σύντομα θα διαλυθούν και θα μοιρασθούν στους τριγύρω.

Ελλάδα χώρα του φωτός

Ένας υποστράτηγος,ένας συνταγματάρχης,ένας ταγματάρχης κι ένας υπολοχαγός σκοτώθηκαν εν καιρώ ειρήνης επειδή το ελικόπτερο έπεσε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ.

Πολίτης

Πριν κάτι χρόνια, Πάσχα πάλι είχαν σκοτωθεί 5 στον Έβρο από ηλεκτροπληξία. Ο Ελληνικός στρατός είναι τέρμα άχρηστος δυστυχώς, και χάσιμο χρόνου για όσους πάνε να τον υπηρετήσουν. Στην τελική τι πρόκειται να κάνει ένα Χιούι μπροστά σε 100 Τουρκικά F35; Τι πρόκειται να κάνει ο νταής Έλληνας καραβανάς απέναντι στις ορδές των τουρκικών Altay; Τι πρόκειται να κάνει ο φαντάρος που έκανε 10 βολές πρηνηδόν με το G3 απέναντι στους Τούρκους κομμάντος που έχουν φάει το ορεινό κουρδιστάν με το κουτάλι κυνηγώντας τους αντάρτες του PKK; Ας το κλείσουμε το μαγαζί, να προσλάβουμε κανέναν οδηγό ασθενοφόρου.

Τι εχουν τα ερμα και πεφτουν

Σε μια χώρα οπου οι καθε λογης δημοσιοι υπάλληλοι συνθετουν το πιο αντιπαραγωγικό κομματι της κοινωνιας που επιπλέον χαρακτηρίζεται και απο τα χαμηλα εως μηδενικά επίπεδα ικανοτητων, αναρωτιέμαι γιατι οι ενοπλες δυναμεις σώνει και καλά "αποτελουν την εξαιρεση"...!!!!

Γεώργιος Μ

Αρχικά σκέφτηκα να σου απαντήσω αλλά αμέσως μετά είπα στον εαυτό μου να μην ασχολείται με ηλιθιους.

Cris

Πέφτουν χαμένε για τον ίδιο λόγο που πέφτουν τα αεροπλάνα, τρακάρουν τα αυτοκίνητα, συγκρούονται τα τρένα και βουλιάζουν τα καράβια. Πέφτουν για τον ίδιο λόγο που πέφτουν οι αθλητές και σπάνε τα μέλη τους και θα πέσεις και εσύ με τον φραπέ σου από την αποχαύνωση στον Η/Υ.

avboo

To 2012 o ΛΑΕ(λόχος αμέσου επεμβάσεως) της 2ας ΜΑΛ, σε άσκηση αεραπόβασης χρησιμοποίησε ένα ελικόπτερο ΝΗ-90(τα καινούρια, με τα οποία κάνει βόλτες ο Καμμένος) και ένα "χιούι". Θυμάμαι αυτούς που θα κουβαλούσε το χιούι, ορισμένοι εξ αυτών υπηρετήσαντες σε ΕΤΑ, αποφοίτοι ΣΥΚ κλπ, τα είπαν τα πατερημά τους πριν την κίνηση. Ο Θεός να προστατεύει τα στελέχη από ατυχίες όπως αυτή.

Χ

...Διατεταγμένη υπηρεσία,καθήκον,στρατιώτες της πατρίδας και αύριο στις κηδείες σίγουρα ήρωες.Παιδιά κρίμα οι άνθρωποι,αλλά δεν έχουμε πόλεμο.Εργατικό δυστύχημα ήταν.

@Παπαρολόγος

Το όνομα σου "δικαιολογεί" τις ανοησίες σου !!!!!

Σανυ

Ποιος εδωσε εντολη να πεταξουν με ασχημες καιρικες συνθηκες? Θα παει φυλακη?

ο σκαραβαιος των ουρανων

50 χρονων ελικοπτερα τι περιμενατε;να πετουν για παντα;

Στροφές 6600 όργανα στην πράσινη

Αυτά έχουμε με αυτά θα πολεμήσουμε έστω και ανεκπαίδευτος έστω και αν έχω να πιάσω το χειριστήριο πορείας 11 χρόνια χωρίς μία εκπαίδευση εφεδρειας.δυστυχως η εκπαίδευση σώζει ζωές και σε μία μνημονιακη Ελλάδα που όλοι βρίζουν το δημόσιο και τους καραβαναδες εθελοτυφλουν και ξεχνάνε ότι πριν δύο μέρες οι Τούρκοι είχαν παρόμοιο ατύχημα με ελικόπτερο σύγχρονη και υψηλών επιδόσεων blachack.αλλα τι σας νοιαζει θα βρίζετε ακολουθώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό μέχρι το επόμενο ατύχημα αεροπορικό ή τροχαίο εκεί και πάλι ο κάθε πικραμένος θα εκφέρει την καφενειακη γνώμη του.Μονο όταν η μπόμπα σκάσει στον δικό σας περίγυρο μόνο τότε θα σιωπησετε.Περαστικα στην κοπελιά ,ο θεός της έδωσε ακόμη πολλά χρόνια ας ευχαριστηθεί το ζειν επικινδυνως

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης