Από τους 84 που έχασαν τη ζωή τους λόγω γρίπης, οι 70 κατέληξαν στην Εντατική

Από τους 84 που έχασαν τη ζωή τους λόγω γρίπης, οι 70 κατέληξαν στην Εντατική

Από τους 84 ασθενείς που απεβίωσαν, μόνο το 21,4 % ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη - Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζουν την ανάγκη άμεσης λήψης αντιιικής αγωγής σε όλους όσοι νοσήσουν με γρίπη και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Από τους 84 που έχασαν τη ζωή τους λόγω γρίπης, οι 70 κατέληξαν στην Εντατική
Συνεχίζεται η υποχώρηση της γρίπης. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για το διάστημα 6 έως 12 Μαρτίου, η κυκλοφορία της γρίπης είναι μειωμένη, όπως αυτό αποτυπώνεται από τις επισκέψεις ασθενών σε γιατρούς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Κατά το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 3 νέοι θάνατοι και έξι βαριά περιστατικά της γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Από την αρχή της εφετινής περιόδου γρίπης, δηλαδή από τον περασμένο Νοέμβριο, μέχρι και τις 12  Μαρτίου  2017, έχουν καταγραφεί  256 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 241 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών με γρίπη που παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές και χρειάστηκε η νοσηλεία τους σε Εντατική, ήταν εμβολιασμένοι οι 54 (ποσοστό 22,4%).

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 84 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 70 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι 14 θάνατοι σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από τους 84 ασθενείς που απεβίωσαν, μόνο το 21,4 % ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.
Κλείσιμο

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως συνεχίζεται η αποδρομή της εφετινής επιδημίας γρίπης για τρίτη εβδομάδα και πως για δεύτερη εβδομάδα διαπιστώνεται κυριαρχία του τύπου Β της εποχικής γρίπης – ενώ μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου τα δείγματα που ελέγχονταν στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ήταν στην πλειονότητά τους θετικά για ιούς τύπου Α(Η3Ν2). Πλέον, η αναλογία έχει αλλάξει με τα περισσότερα δείγματα να είναι τύπου Β. Η επικράτηση διαφορετικού τύπου/ στελέχους της γρίπης μέσα στην ίδια περίοδο θεωρούνταν πιθανή από τους επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο είχαν υπογραμμίσει πως το αντιγριπικό εμβόλιο προσφέρει κάλυψη έναντι όλων των τύπων της γρίπης.

Τέλος, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζουν την ανάγκη άμεσης λήψης αντιιικής αγωγής σε όλους όσοι νοσήσουν με γρίπη και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης