Αφιερωμένη στην ενημέρωση για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας η 7η Μαρτίου

Αφιερωμένη στην ενημέρωση για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας η 7η Μαρτίου

Στις προόδους της ιατρικής για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, αλλά και τους νέους στόχους του για τη στήριξη των οικογενειών των μικρών ασθενών αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Φλόγα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOPE), αφιερώνει την 7η Μαρτίου 2017 στην ενημέρωση της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τα προβλήματα και τα επιτεύγματα της ιατρικής στο χώρο του καρκίνου της παιδικής ηλικίας.


Με την αφορμή αυτή, η ΦΛΟΓΑ, Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Καρκίνο, και η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) πραγματοποίησαν κοινή  συνέντευξη Τύπου σε μια προσπάθεια να προωθήσουν και να προβάλλουν την ενημέρωση αυτή και στην Ελληνική κοινωνία.

Στη διάρκεια της συνέντευξης πραγματοποιήθηκε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας, ενώ παρουσιάστηκαν τα μεγάλα επιτεύγματα και η πρόοδος της ιατρικής που τίθενται στη διάθεση των παιδιών που νοσούν από καρκίνο, τα προβλήματα καθώς και τα περιθώρια βελτίωσης της ιατρικής φροντίδας.

Παράλληλα τονίστηκαν και τα προβλήματα που υπάρχουν στη Δημόσια Υγεία. Η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Τριφωνίδου  μίλησε στο protothema .gr και είπε: "Η δημόσια υγεία παρουσιάζει προβλήματα. Η ιατρική επιστήμη κάνει το καθήκον της. Ως γονείς των παιδιών που αγωνίζονται για τη ζωή τους, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερωθούμε για τις δυνατότητες της ιατρικής και να τις διεκδικήσουμε για τα παιδιά μας. Ο καιρός είναι δύσκολος και το θέμα είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά που σήμερα νοσούν χωρίς να παραπέμπουμε τις λύσεις στο μέλλον. Οφείλουμε σαν γονείς να κινητοποιήσουμε τους αρμόδιους φορείς και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον ώστε να εξασφαλίσουμε όλα αυτά τα εργαλεία στη διάθεση των παιδιών μας . Το εξωτερικό δεν είναι λύση. Η θεραπεία είναι μακρόχρονη , η οικογένεια πρέπει να μένει δεμένη. Υποχρεωσή μας να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να φέρουμε τις συνθήκες του εξωτερικού εδώ , στη χώρα μας για όλα τα παιδιά . Οι επιστήμονες, οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων, οι νοσηλευτές μας και όλο το παραϊατρικό προσωπικό που θα εφαρμόσουν τις νέες πρακτικές υπάρχουν και είναι εδώ και αγωνίζονται μαζί μας".

Η κ.τρυφωνίδου επισήμανε την ανάγκη να γίνουν άμεσα προσλήψεις μονίμων γιατρών και όχι επικουρικών και παραϊατρικού προσωπικού, να ανανεωθεί και συντηρηθεί ο ιατρικός εξοπλισμός και να απλοποιηθεί η διαδικασία για τα πειραματικά φάρμακα. 

Όπως ανέφερε η κ. Τρυφωνίδη, ο καιρός είναι δύσκολος και το θέμα είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά που σήμερα νοσούν, χωρίς να παραπέμπουμε τις λύσεις στο μέλλον. «Οφείλουμε, σαν γονείς, να κινητοποιήσουμε τους αρμόδιους φορείς και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, ώστε να εξασφαλίσουμε όλα αυτά τα εργαλεία στη διάθεση των παιδιών μας. Το εξωτερικό δεν είναι η λύση. Η θεραπεία είναι μακρόχρονη, η οικογένεια πρέπει να μένει δεμένη. Υποχρέωσή μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να φέρουμε τις συνθήκες του εξωτερικού εδώ, στη χώρα μας, για όλα τα παιδιά», συμπλήρωσε.

 
Στο protothema.gr μίλησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας και Ογκολογίας, Απόστολος Πουρτσίδης ο οποίος επισήμανε τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως ογκολόγοι και τις λύσεις που προτείνουν οι γιατροί. Ο κ.Πουρτσίδης ανέλυσε την εξέλιξη της ιατρικής, τα προβλήματα και τις ανάγκες για εκσυγχρονισμό της παρεχόμενης θεραπείας. Όπως σημείωσε, παιδιά και έφηβοι με καρκίνο πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένη ομάδα σε παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές με προσανατολισμό ολιστικής προσέγγισης και να απολαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται από την κλασική υψηλού επιπέδου φροντίδα. «Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μία σπάνια, απειλητική για τη ζωή νόσος. Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά, έφηβους και νεαρούς ενήλικες, (μετά τα ατυχήματα) και είναι δαπανηρή για το δημόσιο σύστημα υγείας», εξήγησε και αναφέρθηκε σε αριθμόυς: Ένα ποσοστό 70-80% των παιδιών που νοσούν στη χώρα μας νοσηλεύονται στην Αθήνα, 20-25% στη Θεσσαλονίκη και ποσοστό περίπου 5% στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στην Ευρώπη -κάθε χρόνο- μπαίνουν 15.000 νέες διαγνώσεις παιδιών έως 15 ετών και 20.000 σε έφηβους και νέους ενήλικες ηλικίας 15 έως 24 χρονών. Η εκτίμηση είναι ότι ένα παιδί κάθε 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20ά του γενέθλια, ενώ κάθε μέρα περίπου 20 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από καρκίνο. Υπάρχουν, όμως, και τα καλά νέα, καθώς ένας στους 1.000 νέους κάτω των 20 ετών έχει ιαθεί πλήρως και υπολογίζονται στις 500.000 οι κάτοικοι της ΕΕ που έχουν ιαθεί από καρκίνο παιδικής ηλικίας.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, «η εξέλιξη της ιατρικής στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια και θεωρείται το δεύτερο θαύμα της ιατρικής επιστήμης. Το ποσοστό συνολικής πενταετούς επιβίωσης των περισσότερων κακοηθειών υπερβαίνει το 80%. Στη λεμφοβλαστική λευχαιμία, το ποσοστό ίασης υπερβαίνει το 85% στη χώρα μας και σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο».

Τη συνέντευξη συντόνισε ο δημοσιογράφος- μέλος της Φλόγας Λουκάς Δημάκας, ενώ το παρών έδωσε και η βουλευτής Αθηνών της ΝΔ κ. Σοφία Βούλτεψη.


Το έργο της Φλόγας

Στους στόχους της οργάνωσης συμπεριλαμβάνεται η ανέγερση και λειτουργία "Σπιτιών"φιλοξενίας οικογενειών από όλη την Ελλάδα για όσο διάστημα πρέπει να παραμένουν στην Αθήνα για τη θεραπεία των παιδιών τους, εφαρμογή Προγράμματος "Νοσηλεία στο σπίτι"σε συνεργασία με τα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων, συνεχής βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και ιατρικής φροντίδας των παιδιών στα ογκολογικά τμήματα των δυο παιδ ιατρικών  νοσοκομείων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαΐα Κυριακού  και συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και αντίστοιχους συλλόγους του εξωτερικού .ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4831129

Η εκκλησιαστική περιουσία, οι σχέσεις Εκκλησίας - κράτους και η μισθοδοσία του κλήρου, σημεία αναφοράς του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κατά την παρουσίαση  του βιβλίου του Νίκου Τόμπρου «Ο Μοναχισμός και το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος»

3
lamia

Η κοπέλα έδωσε άνιση μάχη για τρεις ημέρες στη ΜΕΘ του Αττικού Νοσοκομείου, αλλά δεν τα κατάφερε - Ο 21χρονος Γιώργος, ο αδερφός της, είχε φύγει ακαριαία από τη ζωή, μετά το φοβερό τροχαίο στην Αταλάντη, την περασμένη Κυριακή

36
Stathis_Efstathopoulos

Στην κατανομή των 500 νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας - Πρόκειται για προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Γαβρόγλου, τονίζει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευστάθιος Ευσταθόπουλος 

onasio98

Όπως ανακοίνωσε το Ωνάσειο, οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων θα πραγματοποιούνται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με τη συνεργασία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» και του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο