Κύκλωμα τοκογλυφίας στα Ιωάννινα: Ολόκληρο θησαυροφυλάκιο είχαν οι τοκογλύφοι

Κύκλωμα τοκογλυφίας στα Ιωάννινα: Ολόκληρο θησαυροφυλάκιο είχαν οι τοκογλύφοι

Δείτε φωτογραφίες -Στην οικία του εγκέφαλου της σπείρας βρέθηκαν 1 εκατ. ευρώ, ράβδοι χρυσού, κοσμήματα, επιταγές κ.ά-Δεκάδες τα θύματα

Πλάκες χρυσού, ράβδοι και φύλλα χρυσού, λίρες, μετρητά περίπου ένα εκατομμύριο... Είναι μέρος από το... θησαυροφυλάκιο που διατηρούσε το κύκλωμα των τοκογλύφων, το οποίο εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, σε συνέντευξη που δόθηκε από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου Κώστα Σκούμα, τον Διευθυντή Αστυνομίας Ιωαννίνων Γιάννη Βασιλάκο και τον Διευθυντή Ασφάλειας Βασίλη Μουσελίμη, παρουσιάστηκαν όλες οι λεπτομέρειες για τη δράση του κυκλώματος αλλά και για την επιχείρηση που στήθηκε και ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία.

Στο πλαίσιο ενδελεχούς έρευνας που διενήργησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, αποκαλύφθηκε πλήρως η εγκληματική δράση της οργάνωσης ενώ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά καθώς και ποσότητες χρυσού και επιταγών, που σχετίζονται με τοκογλυφική δραστηριότητα.

Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και διακριβώθηκε η δραστηριότητα δέκα μελών της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και κατ’ επάγγελμα τοκογλυφίας.

Για την πλήρη αποδόμηση του κυκλώματος οργανώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, η οποία εξελίχθηκε την 02 και 03 Μάρτιου 2017, σε Ιωάννινα, Αθήνα, Άρτα, Θεσσαλονίκη, Ξυλόκαστρο και Βραχάτι Κορινθίας.

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Θεσσαλονίκης, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Ασφάλειας Ραφήνας και των Αστυνομικών Τμημάτων Ξυλοκάστρου και Βραχατίου.

Στο πλαίσιο των παράλληλων αυτών επιχειρήσεων συνελήφθησαν έξι μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα ο 65χρονος ημεδαπός, εγκέφαλος της οργάνωσης, τέσσερις ακόμα ημεδαποί (ηλικίας 45, 51, 31 και 50 ετών) και 34χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, κεντρικοί βραχίονες της οργάνωσης.

Ακόμα ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της οργάνωσης, άλλοι τρεις ημεδαποί, ηλικίας 23, 61 και 67 ετών και 44χρονος υπήκοος Πακιστάν, ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και 61χρονο ημεδαπό, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της τοκογλυφίας.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, ενώ από τη συνδυαστική ανάλυσή τους εξακριβώθηκε πλήρως η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών, διευκρινίστηκαν οι επιμέρους ρόλοι (αρχηγός, εισπράκτορες, νομιμοποίηση εσόδων, καθοδήγηση, ανεύρεση θυμάτων κ.λπ.) και οι μεταξύ τους λειτουργικές διασυνδέσεις και διακριβώθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi).

Το βασικό χαρακτηριστικό της δράσης τους συνίστατο στον «ιδιωτικό δανεισμό» με τη μεθοδολογία της προεξόφλησης επιταγών («σπάσιμο επιταγών») και στην συνακόλουθη αποκόμιση μεγάλων χρηματικών ποσών από τις τοκογλυφικές συναλλαγές.

Πιο αναλυτικά τα μέλη της οργάνωσης, αφού εντόπιζαν αρχικά τα υποψήφια θύματά τους, στη συνέχεια τους δάνειζαν χρηματικά ποσά, παρακρατώντας ως εγγύηση μεταχρονολογημένες τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας, τις οποίες εξαργύρωναν στη συνέχεια άλλα μέλη της οργάνωσης από τραπεζικά καταστήματα.

Ο 65χρονος συλληφθείς είχε διευθυντικό – ηγετικό ρόλο, ενώ ο 34χρονος υπήκοος Βουλγαρίας από κοινού με τον 45χρονο ημεδαπό, είχαν αναλάβει τον ρόλο του «μεταφορέα» των επιταγών και των εισπραχθέντων χρηματικών ποσών από την προεξόφληση των επιταγών.

Επίσης, τέσσερις ημεδαποί (ηλικίας 51, 31, 50 και 23 ετών), μέλη της οργάνωσης, ως «συνεργαζόμενοι» επιχειρηματίες, δραστηριοποιούνταν στην είσπραξη των ονομαστικών αξιών των επιταγών από τα τραπεζικά καταστήματα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της (δύο ημεδαποί, ηλικίας 61 και 67 ετών και ο 44χρονος υπήκοος Πακιστάν), είχαν αναλάβει τον εντοπισμό των υποψήφιων θυμάτων και την «προμήθεια – αλίευση» των επιταγών.

Σε παράλληλες αστυνομικές έρευνες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
Στην οικία του 65χρονου ημεδαπού εγκέφαλου της οργάνωσης, στο Πικέρμι Αττικής:

• δύο μεταλλικά χρηματοκιβώτια κρυμμένα κάτω από ανενεργό ανελκυστήρα, που περιείχαν το χρηματικό ποσό των (605.000) ευρώ, (8.760) λίρες Αγγλίας σε χαρτονομίσματα και (66.022) δολάρια ΗΠΑ.
• τέσσερις ράβδοι χρυσού και φύλλο χρυσού
• πλάκα χρυσού βάρους ενός κιλού
• εκατό (100) χρυσές λίρες και (50) pesos
• τέσσερα χρυσά νομίσματα και ένα χρυσό μενταγιόν
• τρεις σφραγίδες και διάφορα έγγραφα
Ø στην κατοχή των κατηγορουμένων και στα οχήματά τους το χρηματικό ποσό των (7.000) ευρώ, δεκατέσσερις επιταγές συνολικής ονομαστικής αξίας (62.300) ευρώ και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Η έρευνα για τον εντοπισμό και των υπολοίπων εμπλεκόμενων στην υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Από τα στοιχεία που έχει η αστυνομία προκύπτει ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν πολύ μεγάλος.

πηγή; epiruspost


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Citizen

Μεγαλύτεροι τοκογλύφοι απο τις ελληνικές τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο ΔΕΝ υπαρχουν πουθενά.Με τους τοκογλυφους ξέρεις απο πριν τι θα πληρώσεις,σωστα ή λάθος γίνεται μια συμφωνία,σου δίνω τοσα μου δίνεις τοσα,αν θελεις προχωρας αν οχι δεν σε πιεζει κανεις,μικρά γράμματα δεν υπάρχουν.Ενω στην τράπεζα πας να πάρεις πεντε και με τις πονηριες τα μικρά γράμματακια κτλπ βρίσκεσαι να χρωστάς χίλιαδεκαπεντε,πληρωνεις ξαναπληρωνεις και ποτέ δεν ξεχρεωνεις. Για να μην μιλήσω για τα τοκοφλυφικα επιτόκια της εφορίας κ των ασφαλιστικών ταμείων που κοπανανε αβερτα

Γιάννης

Οποτεδήποτε γράψει κάτι κάποιος που συγκρίνει τους τοκογλύφους με τις τράπεζες, πετάγονται μερικά τραπεζικά τρολ από κάτω και με ύφος χιλίων καρδιναλίων που κατέχουν την απόλυτη αλήθεια γράφουν υποτιμητικά σχόλια χωρίς καθόλου ουσία, του στυλ "τι πίνεις και δεν μας δίνεις" κλπ. Παρατηρήστε το.

Nicos

Λοιπον, εχουμε και λεμε: η ομαδα ειχε ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ειχε ηγεσία, ειχε μάρκετιγκ , ειχε διεθνη συνεργα σια, ειχε logistics, ειχε λειτουργικα εξοδα και ειχε και πελάτες. Δεν ειχε άδεια τραπεζικής λειτουργίας και δεν πλήρωνε φόρους, σιγουρα ομως , θα λάδωνε. Γιατι τόσος φθόνος; Οι τύποι ρίσκαρανε σαν επιχειρηματιες. Και σιγουρα δεν εξανάγκασαν κανέναν να παει να δανειστεί.

thessaloniki

Μάλλον ξεχάσατε τον αλήστου μνήμης αρχιμαφιόζο και τοκογλύφο της Θεσσαλονίκης Καραμπέρη Μάρκο, που ήθελε με το ΛΑΟΣ να εκλεγεί και περιφερειάρχης!!!! και ακόμη σήμερα η Δ ΔΟΥ στο Άσσος Οdεον Πλατεία στην Αριστοτέλους, νοικάζει τα γραφεία ιδιοκτησίας του. Αθάνατη Ελλάς, σωσμός δεν υπάρχει ούτε με δεξιούς ούτε με αριστερούς. Πορευόμαστε απλά χωρίς πυξίδα, κυριολεκτικά και μεταφορικά....τι σήψη, πόσο λυπάμαι

τι γίνεται ρε...

Άλλος Γούκος ξεφύτρωσε εκεί στα Γιάννενα που αφού τους τα είχε μαζέψει την έκανε για το εξωτερικό.. κάνοντας τους άλλους που του τα είχαν δώσει για υψηλότατα επιτόκια να πηδάνε από τις ταράτσες....Λέτε να επαναληφθεί;

J.L.

Ghoukos rises again...

κωστας

Ονοματα τα παλικαρια δεν εχουνε?Ειναι αγνωστου πατρος ?Δεν εχουν ταυτοτητα γιατι τσιπα και φιλοτιμο δεν εχουν.!!!!Αντε βγαλτε τους στη φορα να φτυσει και λιγο η τοπικη κοινωνια........

Τονυ

Ειναι οι ανεπαγγελτοι που κάνουν ζωη μεγιστάνα κ αν τους ρωτησεις τι δουλεια κανεις εσυ μεγαλε σου απαντάνε '' ειμαι επιχειρηματίας ''.

TT

Μπράβο στα παλικάρια της ΕΛΑΣ!

XRISTOS

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ... 15% /ΜΗΝΑ ΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΟΣΗΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!@

ΤΙ 15 ΡΕ 51% /ΜΗΝΑ ΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΟΣΗΣ ΘΑ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕΕΕΕΕ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης