Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας «σκοτώνει» τις συντάξεις

Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας «σκοτώνει» τις συντάξεις

«H συνεχής μείωση του πληθυσμού σημαίνει ένα πράγμα, ότι κάθε γενιά θα παίρνει χαμηλότερες συντάξεις ή θα βγαίνει αργότερα στη σύνταξη ή και τα δύο», είπε ο πρώην υπουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάσος Γιαννίτσης 

Οι συνέπειες του δημογραφικού σε κάθε τομέα, αλλά ιδίως στο ασφαλιστικό εξετάστηκαν στο πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών με τίτλο «Μία χώρα που συρρικνώνεται: Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας».

Ο διευθυντής περιεχόμενου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος συντονίζοντας το πάνελ επισήμανε καταρχήν ακριβώς τις οριζόντιες συνέπειες του δημογραφικού σε όλα τα θέματα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Με αφορμή δε τη συζήτηση που ακολούθησε ειδικότερα για το ασφαλιστικό, προανήγγειλε ότι σε έρευνα της διαΝΕΟσις, που θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες, 50% των Ελλήνων όταν ρωτήθηκαν σε ποια ηλικία θα ήθελαν να βγουν στη σύνταξη, απάντησαν κάτω των 60 ετών, ενώ σε μονοψήφιο ποσοστό απάντησαν άνω των 65.

Ο καθηγητής Δημογραφικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης, που παρουσίασε έρευνα της διαΝΕΟσις για το δημογραφικό, επισήμανε ότι το καλύτερο σενάριο κάνει λόγο για δέκα εκατομμύρια Έλληνες το 2050 και το χειρότερο για οκτώ εκατ.

Μάλιστα, όχι μόνον το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι άνω των 65, αλλά οι άνω των 85 αποτελούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό και του γενικού πληθυσμού και της ομάδας άνω των 65, δηλαδή έχουμε γήρανση μέσα στη γήρανση.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη, η μόνη δυνατή παρέμβαση είναι η μετανάστευση, καθώς, όπως είπε, ό,τι και να κάνουμε η θνησιμότητα και η γονιμότητα δε θα αλλάξουν για 20 χρόνια.

Ο πρώην υπουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάσος Γιαννίτσης αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις που δείχνουν ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη από 16,2% του ΑΕΠ το 2015 θα κινηθεί στο 14,3% το 2060. Η δημογραφική επιδείνωση θα συμβάλει σημαντικά αυξητικά στο ασφαλιστικό έλλειμμα (+10,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ).

«H συνεχής μείωση του πληθυσμού σημαίνει ένα πράγμα, ότι κάθε γενιά θα παίρνει χαμηλότερες συντάξεις ή θα βγαίνει αργότερα στη σύνταξη ή και τα δύο», τόνισε ο κ. Γιαννίτσης και δήλωσε: «Αλληλεγγύη γενεών με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει και σίγουρα όχι με αυτό το σύστημα».

Ανέφερε επίσης ότι μελέτη που έκανε πρόσφατα δείχνει ότι το ασφαλιστικό ήταν παράγοντας της κρίσης, όχι αποτέλεσμα της κρίσης, «άρα εάν δεν λύσεις το ασφαλιστικό, δεν μπορείς να λύσεις την κρίση».

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι, Γιώργος Πρεβελάκης σημείωσε ότι καθώς επιστρέφουμε στις θρησκευτικές ταυτότητες διεθνώς, λύση είναι η προσέλκυση χριστιανών μεταναστών από Μέση Ανατολή και Αφρική, που μπορούν να ενταχθούν και να ελληνοποιηθούν.

«Οι δημογράφοι θα μας πουν πόσους θέλουμε για να είμαστε άνετα. Δύο εκατομμύρια; Τίποτε δεν είναι αυτό για τον πληθυσμό της Αιγύπτου», είπε και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες δεν είναι φυλή. Δεν είμαστε Έλληνες λόγω αίματος. Είναι θέμα πολιτισμικής ένταξης. Από αυτό τον τόπο έχουν περάσει όλοι οι λαοί κι έχουμε ελληνικό πληθυσμό».

Ο βοηθός καθηγητής του τμήματος Σπουδών Στατιστικής και Ασφάλισης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πλάτων Τήνιος ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ ο πλούσιοι ζουν περισσότερο και οι φτωχές γυναίκες λιγότερο. «Άρα υπάρχει μεγάλη ταξικότητα, που θα έλεγε κι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο δημογραφικό» σχολίασε, σημειώνοντας πάντως ότι δεν ξέρουμε εάν αυτό ισχύει και στην Ευρώπη ή 50 χρόνια κοινωνικού κράτους είχαν διαφορετικό αποτέλεσμα.

Εκτίμησε όμως ότι η μακροβιότητα μπορεί να είναι ευλογία και όχι κατάρα για τη χώρα, εάν προσαρμοστούμε εγκαίρως. Πρότεινε ειδικότερα «αντίστροφα στεγαστικά δάνεια» για να έχουν ροή εισοδήματος οι συνταξιούχοι με ακίνητη περιουσία και «αργυρή ανάπτυξη» στα πρότυπα της Ισπανίας που έχει γεμίσει γήπεδα γκολφ, δηλαδή να φτιάξει η Ελλάδα μία «ευρωπαϊκή Φλόριντα».

ΣΧΟΛΙΑ (24)

Αγύριγο κεφάλι

ΔΕΝ υπάρχει δημογραφικό "πρόβλημα", ΛΕΩ!.. ____________(Το "πρόβλημα" οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ τόχουν! Στο κεφάλι τους!..).

.

Πόσες βλακείες μαζεμένες; Να φέρουμε λέει 2 εκ. χριστιανούς (πάλι καλά) μετανάστες από την Μέση Ανατολή... Και ξαφνικά αυτοί θα γίνουν Έλληνες και σε αντίθεση με τους εν Ελλάδι Έλληνες θα είναι και οικονομικά εύρωστοι και θα πληρώνουν από 3-4 συντάξεις ο καθένας. Το να φέρει πίσω τους νέους του εξωτερικού το σκέφτηκε; Το να δώσει οικονομικά κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων μήπως; Το να μην υπάρχει άνθρωπος στη σύνταξη πριν τα 65 εν Ελλάδι το σκέφτηκε; Το να μειωθούν όλες οι συντάξεις στο 70% του μισθού που παίρνει ένας νέος σήμερα που βρίσκεται στο πόστο που οι σημερινοί συνταξιούχοι κάποτε υπηρετούσαν (αν δούλεψαν και ποτέ) το σκέφτηκε; Το να μειώσει την ανεργία σε μονοψήφια ποσοστά το σκέφτηκε; Αυτή τη στιγμή κάποιοι νομίζουν πως θα παίρνουν συνταξάρες Πασοκ με μισθούς και ανεργία μνημονίου και ότι οι είλωτες που θα τους τα πληρώνουν αυτά (σε ένα παράλληλο σύμπαν) κακώς δεν κάνουν και 2-3 παιδάκια να λυθεί το δημογραφικό οι ανεπρόκοποι...

Αγύριγο κεφάλι

"Δημογραφικό πρόβλημα" προς ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ... κατ ΕΥΘΕΙΑΝ ΓΡΑΜΜΗ ... Εθνική Διαδοχή, σε ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ, με μη ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ-ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ νοοτροπία κοινωνίες, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!.. (Στις ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ όντως, ..."υπάρχει"!..).

δραχμούλα μου

Το δημογραφικό είναι αποτέλεσμα του ευρώ. Γι αυτό όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν δημογραφικό πρόβλημα. Θα λυθεί μόνο αν πάμε στη δραχμή. Με τη δραχμή δεν θα αυξηθούν οι γεννήσεις αλλά θα μειωθούν εμφανώς οι υπερήλικες λόγω κατάρρευσης του συστήματος Υγείας και θα μειωθεί η μέση ηλικία οπότε το ασφαλιστικό θα ισορροπήσει. Επιπλέον οι δημόσιοι θα παίρνουν ψίχουλα οπότε θα μειωθούν τα έξοδα. Αυτά είναι πολύ καλό για όλους τους Έλληνες που μένουμε στην Ευρώπη και πληρωνόμαστε σε ευρώ. Δραχμή εδώ και τώρα

Δημητρης

αλλο πολυ μεγαλο προβλημα ειναι οι νεοι που φευγουν στο εξωτερικο

τρολ

Ακομη ενα μεγαλειωδες συατημικο ΨΕΜΑ. Κανενα "δημογραφικο" δεν τρωει τις συνταξεις. Τα Λαμογια πολιτικοι και "αγορες" τις τρωνε! Αν ηταν οπως τα λενε τα Λαμογια, τοτε κατι χωρες εκατομμυριων οπως Ινδια χωρις "δημογραφικο" και εξοχως "ανταγωνιστικες" θα ειχαν "χρυσες" συνταξεις για ολους και για παντα! Ομως πεθαινουν στην ψαθα. Κυριολεκτικα. Χωρις να ξερουν καν τι σημαινει "συνταξη"! Γιατι τους τα τρωνε ολα τα Λαμογια. Και εδω τα ιδια εκαναν. Και τωρα κροαζουν για τα "ψιχουλα". Τα Λαμογια.

εύγε

Σπουδαία τεκμηρίωση απο έναν εξαιρετικό οικονομολόγο με διδακτορικό στο Ινδικό Ασφαλιστικό Σύστημα. Σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τη σοφία σου μ εμάς τους ταπεινούς

Απελπισμένος Έλλην

Εγκληματίες ανθέλληνες και τους έχουμε καθηγητές στα Πανεπιστήμια! Ουστ! Ντροπή...

Me

Το να κάνεις παιδί είναι πολύ ακριβό σε σημείο να είναι ανέφικτο. Διορθώστε αυτό, και το πρόβλημα θα λυθεί.

Μετανάστης Στα Ην. Αραβικά Εμιράτα

Aπάντηση στον Καθηγητή Γιώργο Πρεβελάκη: 1. Δεν είναι ακριβές ότι απο την Ελλάδα έχουν περάσει "όλοι οι λαοί". Αυτό είναι αυταπόδεικτο και δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω. 2. Οσο για το επιχείρημα ότι "Δεν είμαστε Ελληνες Λόγω Αίματος αλλά λόγω πολιτισμικής ένταξης" παραπέμπω τον Καθηγητή πρεβελάκη στο βιβλίο του Καθηγητου LUCA LUIGI CAVALLI-SFORZA , Kαθηγητού Γενετικής στο Παν/μιο STANFORD (USA) απο το 1970 εώς και σήμερα, GENES PEOPLES AND LANGUAGES. Στο εν λόγω βιβλίο, σελ 94:7719-7724, ο Καθηγητής ΣΦΟΡΤΣΑ δημοσιεύει ένα χάρτη που αποτυπώνει μια ανάλυση για το "fourth principal component of European DNA". Πάνω σε αυτόν τον χάρτη, ο Καθηγητής ΣΦΟΡΤΣΑ ανίχνευσε την επέκταση (αποικισμό) του Αρχαίου Ελληνικού Εθνους κατά τον 8ο Αιώνα ΠΧ στην Ανατ. Σικελία, Νοτιο Ιταλία, Βαλκάνια και Μικρά Ασιά (Ρωμαική PROVINCIA ASIA) μέσω της ανάλυσης του Αυτόσωμου DNA που προήλθε απο τους σημερινούς ενυπάρχοντες πληθυσμούς. Απο αυτό τεκμαίρεται ότι υπάρχει ανιχνεύσιμη γενετική υπογραφή των Αρχαίων Ελλήνων στην κυρίως Ελλάδα, στην Βουλγαρία, στην Νοτιοσλαβία, στην Αλβανία, στην Δ. Μικρά Ασια, και στην Αρχαία Magna Grecia. Αρα, εμείς που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα δεν είμαστε Ελληνες μόνο λόγω πολιτισμού, αλλά και λόγω ανιχνεύσιμου αυτόσωμου DNΑ κύριε καθηγητά σύμφωνα με τον μεγαλύτερο εν ζωή Γενετιστή στον κόσμο. Αυτά κύριε καθηγητά, και την επόμενη φορά πρίν επιχειρηματολογήσετε, να φροντίσετε να στηρίξετε το επιχείρημα σας επιστημονικά γιατί δεν απευθύνεστε σε κάφρους και έχουμε τέλοσπάντων διαβάσει και πέντε βιβλία.

Αγύριγο κεφάλι

"Δημογραφικό πρόβλημα" σε ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ, με μη ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ νοοτροπία -ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ... κατ ΕΥΘΕΙΑΝ ΓΡΑΜΜΗΝ- κοινωνίες, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!.. (Στις ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ όντως, ..."υπάρχει"!..).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

anto98

Πρόκειται για το σημείο στο οποίο πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε πολυμελή, εγκληματική οργάνωση, που είχε ορμητήριο συγκεκριμένο κτίριο της Αντωνιάδου και διακινούσε συστηματικά ναρκωτικά

panagiwtis2

Ο υπουργός Υγείας εξηγεί γιατί το Ανώτατο Υπουργικό Συμβούλιο είπε δύο φορές όχι στο αίτημα των γονέων για μετάβαση του παιδιού στις ΗΠΑ προκειμένου να υποβληθεί συνδυαστική θεραπεία

1