Καταγγελία Οικονόμου: Σε καραντίνα το νοσοκομείο Ρόδου

«Εντοπίστηκαν στο νερό επικίνδυνα βακτήρια», σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ 

Εκτεταμένη παρουσία επικίνδυνου βακτηρίου στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου μέσω του οποίου παρέχεται σε προσωπικό και ασθενείς πόσιμο νερό εντόπισαν οι ελεγκτές σύμφωνα με έγγραφα που παρουσιάζει το protothema.gr.

To «επείγον» έγγραφο του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς το νοσοκομείο Ρόδου που κοινοποιείται στο υπουργείο Υγείας και στο τμήμα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι παρά τις αρχικές συστάσεις που έγιναν προς την διοίκηση του νοσοκομείου μετά τον πρώτο δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, το βακτήριο PS. Aeruginosa εντοπίστηκε και σε νέο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στην Α’ Παθολογική Κλινική.







Το θέμα έχει έρθει και στην Βουλή με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου.

Ειδικότερα, στην έκθεση του υγειονομικού ελέγχου  με ημερομηνία 18.1.2017 αναφέρεται ότι «… πραγματοποιήσαμε στις 8.11.2016 αυτοψία και δειγματοληψία στο σύστημα αποθήκευσης και διανομής πόσιμου νερού του Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Σε συνάντηση στελεχών της Υπηρεσίας μας με τους αρμόδιους για το θέμα παράγοντες του Νοσοκομείου, στις 11..11.2016, ενημερώσαμε για τα ευρήματα της αυτοψίας και για τα αποτελέσματα του μικροβιολογικού ελέγχου των δειγμάτων νερού που ελήφθησαν και στα οποία σύμφωνα με το (β) σχετικό έγγραφο της Χημικής Υπηρεσίας Ρόδου βρέθηκε PS. Aeruginosa σε δυο δείγματα νερού (ζεστό άμεσο 300 cfu/250 ml και ζεστό έμμεσο 1cfu/250 ml σε βρύση της Α’ Παθολογικής κλινικής.

Με δεδομένο ότι η PS. Aeruginosa συνιστάται να μην υπάρχει στα συστήματα αποθήκευσης και διανομής νερού των νοσοκομείων, δόθηκαν με το (γ) σχετικό έγγραφό μας συστάσεις για την άμεση λήψη διορθωτικών ενεργειών.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν λειτουργούσε ο χλωριωτής και δεν πραγματοποιούνταν μετρήσεις CL, PH και θερμοκρασίας. Επίσης, υπήρχαν σωληνώσεις και εξαρτήματα που χρήζουν συντήρησης ή και αντικατάστασης. Τονίστηκε τόσο προφορικά όσο και γραπτώς η σημασία της ύπαρξης ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης της Ασφάλειας νερού.

Σε νέα αυτοψία και δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 19.1.2016 διαπιστώθηκε ότι ο χλωριωτής βρισκόταν σε λειτουργία και σε ένα δείγμα νερού (βρύση Α παθολογικής κλινικής δείγμα κρύο έμμεσο) ανιχνεύθηκε  PS. Aeruginosa 250 cfu/250 ml. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι εξακολουθεί να υπάρχει PS. Aeruginosa στο δίκτυο νερού.

Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών θα πρέπει να τα αξιολογήσετε ανάλογα και να προβείτε στις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες που θα έχουν ως αποτέλεσμα η παραμετρική τιμή της PS. Aeruginosa στο δίκτυο νερού του νοσοκομείου να είναι μηδενική όπως αναφέρετε στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Η PS. Aeruginosa είναι ανθεκτικό βακτήριο, συνήθως παρούσα σε βιοφίλμ (μικτοί πληθυσμοί βακτηρίων προσκολλημένοι σε συγκεκριμένες επιφάνειες εντός του συστήματος νερού). Αν και η πλειοψηφία των βακτηρίων είναι παγιδευμένα μέσα σε βιοφίλμ, το βιοφίλμ μπορεί να δημιουργεί συνεχώς βακτήρια που απελευθερώνονται ως ελεύθερα επιπλέοντα κύτταρα.



Χάρη στην ικανότητά της να αναπτύσσεται σε υγρά περιβάλλοντα και με απλά θρεπτικά υλικά και εξαιτίας της ικανότητάς της να είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά και απολυκαντικά βρίσκεται συνήθως σε διάφορα μέρη του νοσοκομειακού περιβάλλοντος όπως νεροχύτες, αποχέτευση, βρύσες, ιατρικός εξοπλισμός και μέσα καθαρισμού



Η PS. Aeruginosa μπορέι να διασπαρεί με τα χέρια των εργαζομένων ή από εξοπλισμό που μολύνεται και δεν καθαρίζεται αποτελεσματικά».

Επισημαίνεται τέλος προς την διοίκηση του νοσοκομείου πως «Για την επίτευξη του στόχου της διασφάλισης παροχής καθαρού και υγιεινού νερού και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας σας υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις που έχετε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Β. Οικονόμου:  Σε καραντίνα το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

Να σημειωθεί ότι νωρίς σήμερα το πρωί ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι :«Έπειτα από τη διαπίστωση ότι το νερό του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» μύριζε μούχλα, πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος στο νερό, στις 11/11/16, από το Τμήμα Περιβ. Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου. Στα αποτελέσματα βρέθηκαν ανεπίτρεπτα υψηλές ποσότητας Αεριογόνου Ψευδομονάδας» και προσθέτει «Είναι απαράδεκτο τέτοιου είδους μικροοργανισμοί να βρίσκονται σε υδρευτικά συστήματα νοσοκομείων καθώς η υψηλή ανθεκτικότητα της Αεριογόνου Ψευδομονάδας στα περισσότερα από τα συνηθισμένα αντιβιοτικά την καθιστά αρκετά επικίνδυνη, ειδικά σε άτομα με ήδη επιβαρυμένο ανοσοποιητικό. Είναι ιατρικά επιβεβαιωμένο ότι η συγκεκριμένη ψευδομονάδα προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις στους ασθενείς με ινοκυστική νόσο, σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς καθώς και σε χρόνιους πνευμονοπαθείς όπου προκαλεί κυρίως πνευμονία».

Ο ίδιος εξηγεί πως «Αν και τέθηκε σε «καραντίνα» το Νοσοκομείο, σε δεύτερο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 22/12/16 , τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά καθώς η ψευδομονάδα δεν είχε καταφέρει να εξαλειφτεί. Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μαζί με την έκθεση αποτελεσμάτων επισήμανε και την ανεπάρκεια του Νοσοκομείου να αναπτύξει βασικά συστήματα ασφαλείας που επιβάλλεται να υπάρχουν σε κάθε νοσοκομείο από τον ΠΟΥ, όπως το σύστημα τύπου HACCP για το πόσιμο νερό. Ακόμη, συστήνεται, στα πλαίσια της έκθεσης, να αναπτυχθούν σχεδιαγράμματα υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και να καταγραφούν οι κίνδυνοι και οι περιοχές αυξημένου κινδύνου».

Ρωτά τέλος την ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Γνωρίζετε τις τιμές σε μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο νερό του Νοσοκομείου της Ρόδου αυτή τη στιγμή; Έχει γίνει εκ νέου έλεγχος από τις 22/12/16 και ύστερα ώστε να διαπιστωθεί αν η Αεριογόνος Ψευδομονάδα έχει εξαλείφει από το σύστημα νερού; Αν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματα; Τι από τα συνιστώμενα μέτρα πρόληψης και καλύτερης παρακολούθησης του υδρευτικού συστήματος έχετε υλοποιήσει έως τώρα η Διοίκηση του Νοσοκομείου; Τηρείται αυτή τη στιγμή ημερολόγιο ύδρευσης και βιβλίο αποτελεσμάτων μετρήσεων στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr