Με ρυθμούς «χελώνας» ελέγχουν τα φορολογικά του Καλογρίτσα

Με ρυθμούς «χελώνας» ελέγχουν τα φορολογικά του Καλογρίτσα

Παρά τις αποκαλύψεις για αδήλωτα εισοδήματα 36 εκατ. ευρώ, δεν προχωρά ο οικονομικός έλεγχος - Μειώθηκε το πρόστιμο κατά 5 εκατ. ευρώ στα 27,5 ευρώ και έκτοτε η υπόθεση «πάγωσε» - Δεν διερευνήθηκε ποτέ αν τα δάνεια που έλαβε από την Τράπεζα Αττικής ήταν νόμιμα

Με ρυθμούς «χελώνας» ελέγχουν τα φορολογικά του Καλογρίτσα
Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, που οι έλεγχοι των αρχών για φοροδιαφυγή ολοκληρώνονται σε ταχύτατους χρόνους, για την περίπτωση Καλογρίτσα
οι φορολογικές αρχές κινούνται με ρυθμούς χελώνας, κρατώντας σε «ύπνωση» τον φάκελο του ΚΕΦΟΜΕΠ που καταλογίζει στον επιχειρηματία αδήλωτα εισοδήματα 36 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ είχε αποκαλύψει το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» τον περασμένο Σεπτέμβριο προκαλώντας πολιτικό σεισμό
Κλείσιμο
, αλλά και τον αποκλεισμό του από την διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας. Όμως από τότε, το μόνο που έγινε, ήταν να μειωθούν οι καταλογισθέντες φόροι κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ και ο υπόλοιπος φάκελλος να καταχωνιαστεί σε κάποιο συρτάρι - κι έκτοτε να αγνοείται η τύχη του.

Η έρευνα κατά του Χρήστου Καλογρίτσα και της συζύγου του Μικελίνας, ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου Εισαγγελέα και αποκάλυψε αδήλωτα εισοδήματα τουλάχιστον 36 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2001-2013.

Αν και ο έλεγχος περιορίστηκε μόνο στις τράπεζες και στους συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς που υπέδειξε ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, αποκαλύφθηκε ότι το ζεύγος Καλογρίτσα δήλωνε επί χρόνια εισοδήματα «πείνας», ενώ στην πραγματικότητα τα εμβάσματα έρρεαν στις καταθέσεις τους, με τα περισσότερα από αυτά να είναι άγνωστης προέλευσης.

Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε το Kέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) στον Χρήστο Καλογρίτσα καταλογίστηκαν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις από τα αδήλωτα εισοδήματά του, που αγγίζουν τα 32.767.289,72 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας κατέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών, για να μειώσει το πρόστιμο που του έχει καταλογιστεί (ποντάροντας ίσως και στις πολιτικές του διασυνδέσεις). Το μόνο που πέτυχε όμως, είναι να μειωθούν οι απαιτήσεις του Δημοσίου από τα 32,8 στα 27,5 εκατ. ευρώ.

Ο επιχειρηματίας με τις αμέτρητες εργολαβίες σε όλη τη χώρα και υποψήφιος καναλάρχης, που πρόσφερε 52,6 εκατ. ευρώ για μια τηλεοπτική άδεια, δήλωνε επί χρόνια αποδοχές υδραυλικού ή αγρότη που για κάποιες χρονιές δεν υπερέβαιναν καν τα 10.000 ευρώ. 

Ανάλογα εισοδήματα δήλωνε και η σύζυγός του, ενώ την ίδια στιγμή οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί φούσκωναν κατά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο!

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι φορολογικές αρχές είναι πραγματικά απίστευτα και η έκταση της φοροδιαφυγής που πραγματοποίησε η οικογένεια Καλογρίτσα σε κάποιες χρονιές ασύλληπτη...

Το 2000, πρώτη χρονιά που ελέγχονται τα εισοδήματα Καλογρίτσα, ο επιχειρηματίας και επίδοξος καναλάρχης δηλώνει φορολογητέο εισόδημα μόλις 10.725,67 ευρώ. Μάλιστα στο τέλος του χρόνου εισπράττει και επιστροφή φόρου 3.508,15 ευρώ! Οι έλεγχοι του ΚΕΦΟΜΕΠ, όμως, αποκάλυψαν ότι την ίδια χρονιά η σύζυγός του δέχθηκε εμβάσματα από άγνωστες πηγές συνολικού ύψους 1.080.948,89 ευρώ, τα οποία ουδέποτε δηλώθηκαν στην Εφορία. Σε μια χρονιά όπου το ζεύγος Καλογρίτσα είχε εισοδήματα που άγγιζαν το 1,1 εκατ. ευρώ, στην Εφορία δήλωναν πάμφτωχοι και εισέπρατταν και επιστροφή φόρου από το Δημόσιο!

Εξίσου πενιχρά εισοδήματα εισοδήματα δήλωσε το ζεύγος Καλογρίτσα και το 2001 καταβάλλοντας φόρο για ολόκληρη τη χρονιά μόλις... 48,19 ευρώ. Οι αδήλωτες καταθέσεις, όμως, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ, ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ!

Αυτό που συνέβη το 2003 στη φορολογική δήλωση Καλογρίτσα είναι απλώς πταίσμα μπροστά στην απόκρυψη εισοδήματος που επιχείρησαν το 2002, διεκδικώντας... Οσκαρ φοροδιαφυγής. Το ζεύγος Καλογρίτσα δηλώνει λοιπόν μηδενικά εισοδήματα και για τον λόγο αυτό δεν πληρώνει κανέναν φόρο την ώρα που οι κοινές καταθέσεις του αυξάνονται κατά 20,35 εκατ. ευρώ!

Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν όλες οι φορολογικές δηλώσεις του ζεύγους Καλογρίτσα ως το 2013, όταν έκλεισε ο πρώτος κύκλος της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε βάρος του. Από το 2005 και μετά ο κ. Καλογρίτσας δήλωνε σχεδόν μηδενικά εισοδήματα, καταβάλλοντας κάθε χρόνο φόρους από 0 έως 12.000 ευρώ. Και σε αυτές τις χρονιές, όμως, το συνολικό εισόδημά του ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που δήλωνε, καθώς ο ίδιος ήταν φορολογικά συνεπής, αλλά η σύζυγός του, με την οποία υποβάλλει κοινή δήλωση, συνέχισε να αποκρύπτει καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Οπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα που περιλαμβάνεται στην έκθεση του ΚΕΦΟΜΕΠ, την περίοδο 2001-2013 ο Χρήστος Καλογρίτσας απέκρυψε εισοδήματα περίπου 5 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο διαπιστώθηκαν στη σύζυγό του αδήλωτες τραπεζικές καταθέσεις που αγγίζουν τα 35 εκατ. ευρώ!

Το περίεργο είναι, οτι μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, και παρά τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν όλα τα κόμματα ζητώντας πλήρη διερεύνησή της, οι αρμόδιες αρχές δεν ξανασχολήθηκαν με το ζήτημα. Ενώ και ο αρμόδιος Εισαγγελέας στην παραγγελία του προς το ΚΕΦΟΜΕΠ υπονοεί οτι θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της οικογένειας Καλογρίτσα, αυτό ουδέποτε έγινε και οι έλεγχοι περιορίστηκαν μόνο στους συγκεκριμένους λογαριασμούς που υπέδειξε η Δικαιοσύνη.

Επίσης δεν διερευνήθηκε ποτέ, η νομιμότητα των δανείων που έλαβε από την Τράπεζα Αττικής, παρότι έχουν διατυπωθεί δημοσίως καταγγελίες για προνομιακή μεταχείρισή του από την συγκεκριμένη Τράπεζα.

Δεν είναι επίσης γνωστό, αν μετά την αποκάλυψη εκτεταμένης φοροδιαφυγής για την περίοδο 2001-2013, οι φορολογικές αρχές προχώρησαν στον φορολογικό του έλεγχο και για τις χρονιές 2014 και 2015, όπου είναι γνωστό ότι ο επιχειρηματίας δανειοδοτήθηκε από την Τράπεζα Αττικής με περίπου 77 εκατ. ευρώ.

























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης