Μακραίνει η λίστα των θυμάτων από τη γρίπη - Συνολικά 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Μακραίνει η λίστα των θυμάτων από τη γρίπη - Συνολικά 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Σήμερα προστέθηκαν άλλα πέντε άτομα στο συνολικό αριθμό των θυμάτων - 42 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας - Σε αναμονή για κρεβάτι 55 ασθενείς 

Μακραίνει η λίστα των θυμάτων από τη γρίπη -  Συνολικά 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους
Ηλικιωμένους και ανεμβολίαστους αποδεκατίζει ο ιός Α(Η3Ν2) της γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και την περασμένη Κυριακή είχαν καταγραφεί 14 θάνατοι λόγω επιπλοκών από τη γρίπη. Ο αριθμός των θυμάτων σήμερα, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, όπως πληροφορείται το protothema.gr, έχει εκτοξευθεί στους 20.

 
Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών που εμφανίζουν βαριά επιπλοκή και χρειάζεται να εισαχθούν και να νοσηλευθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο απολογισμός της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ έκλεισε –με στοιχεία μέχρι και την περασμένη Κυριακή- με 85 ασθενείς διασωληνωμένους. Σήμερα τα βαριά κρούσματα σε ΜΕΘ όλης της χώρας έχουν ανέλθει στα 94.


Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ώρα, στην Αττική η λίστα αναμονής ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ  περιλαμβάνει μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης 55 άτομα – εκτιμάται  ότι σημαντικός αριθμός αφορά περιστατικά με γρίπη.

 

Το προφίλ των ασθενών της γρίπης

 

Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της περιόδου της γρίπης, δηλαδή τον περασμένο Δεκέμβριο, μέχρι και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 90 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 85 κρούσματα νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. 

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 55 άνδρες  και 30 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 89 έτη, και διάμεση ηλικία 72 έτη. Τα  84 κρούσματα (98,8%) οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α, και το 1 (1,2%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 60 από τα στελέχη τύπου Α, που απομονώθηκαν υποτυποποιήθηκαν και το σύνολο αυτών (100%) βρέθηκε να ανήκει στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Οι 81 (95,3%) από τους  85 βαριά ασθενείς, με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού   κινδύνου,   για   την   οποία   συστήνεται   εμβολιασμός   για   την εποχική γρίπη, ωστόσο  εξ' αυτών μόλις  οι 16 είχαν εμβολιαστεί (19,8%).


Επίσης, αθωράκιστοι έναντι της γρίπης ήταν οι τέσσερις εκ των πέντε ασθενών (3 άνδρες  και 2 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 71 έως 91 έτη), που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ.  Ανεμβολίαστα ήταν τα 3 εκ των 14 θυμάτων της γρίπης.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης