Χιονοθύελλα σάρωσε τη νύχτα την Αλόννησο - Χωρίς ηλεκτρικό και νερό περιοχές της Λέσβου

Χιονοθύελλα σάρωσε τη νύχτα την Αλόννησο - Χωρίς ηλεκτρικό και νερό περιοχές της Λέσβου

Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία  - Στο έλεος του χιονιά και ο Βόλος με κλειστά σχολεία - Πολλά αποκλεισμένα χωριά στη Μυτιλήνη 

Χιονοθύελλα σάρωσε τη νύχτα την Αλόννησο -  Χωρίς ηλεκτρικό και νερό περιοχές της Λέσβου
Σε συναγερμό βρίσκεται η Πολιτική Προστασία από την πρωτοφανή κακοκαιρία
που έχει σαρώσει την χώρα, και ειδικά τα νησιά μας! 

Κλείσιμο
Στο «μάτι» μιας νέας σφοδρής κακοκαιρίας βρίσκονται η Λέσβος
και οι Σποράδες. Νέα χιονοθύελλα σάρωσε τη νύχτα την Αλόννησο
και την Σκόπελο, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των δύο νησιών από το περασμένο Σάββατο.

Εικόνα από Λέσβο


Στην Αλόννησο, που τα προβλήματα είναι τεράστια, προστίθενται νέοι όγκοι χιονιού. Το νησί έχει κηρυχθεί από χτες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των
οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Πέτρο Βαφίνη, σήμερα αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια απεγκλωβισμού 12 οικογενειών από αγροικίες. Κατά τις δηλώσεις του δημάρχου το νησί δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την τροφοδοσία, ενώ σημείωσε ότι το χιόνι αυτή την ώρα, νωρίς το πρωί, φτάνει τους 30 πόντους. Σχετικά το τεράστιο πρόβλημα της ηλεκτροδότησης και του νερού, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι μόνο ορισμένα νησιά έχουν πρόβλημα.   

Εικόνες από Αλλόνησο






Νέα σφοδρή χιονόπτωση σαρώνει τον Βόλο και η πρωτεύουσα της Μαγνησίας έχει καλυφθεί από το χιόνι, ακόμα και στο κέντρο, ενώ το ψύχος είναι δριμύ και η θερμοκρασία έχει πέσει στους -7 βαθμούς.



Η έντονη χιονόπτωση στον Βόλο ξεκίνησε στις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας (9/1) και πολύ σύντομα "άσπρισαν" δρόμοι, πλατείες και αυτοκίνητα, ενώ πλέον εξαιρετικά δύσκολη είναι και η κίνηση των αυτοκινήτων λόγω του παγετού.

Αλατιέρες και υδροφόρες του Δήμου Βόλου, ρίχνουν αλάτι και θαλασσινό νερό στις κεντρικές οδικές αρτηρίες προκειμένου να τις κρατήσουν ανοιχτές, αλλά πάνω από τον Περιφερειακό είναι αδύνατη η κίνηση των αυτοκινήτων χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ο Δήμος Βόλου, συνιστά με ανακοίνωσή του, στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις λόγω της χιονόπτωσης και άνοιξε πολλούς θερμαινόμενους χώρους για να καταφύγουν εκεί και να διανυκτερεύσουν όσοι δεν διαθέτουν στέγη ή δεν έχουν θέρμανση στα σπίτια τους.

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα, Τρίτη 10 Ιανουαρίου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή ευθύνης του δήμου Βόλου, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας. Επίσης, αύριο θα είναι κλειστά και τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Από τις 21:00 το βράδυ σταμάτησαν και οι αστικές συγκοινωνίες προς τα προάστια του Βόλου λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

Στο Πήλιο οι συνθήκες είναι ακόμη δυσκολότερες με την χιονοθύελλα να μαίνεται με ιδιαίτερη ένταση, ενώ η θερμοκρασία στα Χάνια την νύχτα έχει πέσει στους -14 βαθμούς.

Έντονα προβλήματα στα νησιά του βορείου Αιγαίου λόγω σφοδρής χιονοθύελλας

Σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει και όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Το σύνολο του οδικού δικτύου της Μυτιλήνης είναι κλειστό, ενώ τα μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας βορείου Αιγαίου καθαρίζουν τους δρόμους, που όμως πολύ σύντομα κλείνουν ξανά.

Πολλά είναι και τα αποκλεισμένα χωριά.

Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα χωριά της δυτικής Μυτιλήνης που σε κάποια σημεία το χιόνι έφτασε το ένα μέτρο, αλλά και χωριά της βόρειας Μυτιλήνης.

Χιόνι στρώθηκε ακόμα και στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης μέχρι τη θάλασσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λέσβο πολλές περιοχές ηλεκτροδοτούνται εκ περιτροπής προκειμένου να αποφευχθεί γενικό μπλακ άουτ. Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ήδη δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (στη Ναύπακτο και την Κομοτηνή) από την κακοκαιρία και η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει νέου κύμα σφοδρών χιονοπτώσεων που θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Τα σχολεία σε πολλές περιοχές έμειναν κλειστά σήμερα και αναμένεται το ίδιο να συμβεί και αύριο. 

Ωστόσο, ο χιονιάς έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες, το εύρος των οποίων αναμένεται να εκτιμηθεί μετά την υποχώρηση του κύματος της κακοκαιρίας.
 Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τα παγωμένα χωράφια στην Αργολίδα, όπου η παραγωγή εσπεριδοειδών έχει παγώσει πάνω στα δένδρα. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τις τελευταίες ώρες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κληθεί και έχει απεγκλωβίσει οδηγούς που παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους στη Ζάστοβα Πάτρας, ενώ μετέφερε σε ασφαλή σημεία πολίτες που είχαν εγκλωβισθεί από την κακοκαιρία στη Στύψη και τα Παρακοίλα της Λέσβου, όπως και στους Καρυώτες της Σαμοθράκης.

Νωρίτερα, με ερπυστριοφόρο όχημα, πυροσβέστες μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας της Κύμης πέντε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ απεγκλώβισαν κτηνοτρόφο από στάνη. Με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής εξάλλου, διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση ασθενείς στη Λέσβο. 

Στα «λευκά» η Χαλκιδική - Στους -13 βαθμούς ο υδράργυρος στην Πτολεμαΐδα

Με δριμύ ψύχος και χιονοπτώσεις, συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα, όπου για ένα ακόμη 24ωρο επικρατούν συνθήκες ολικού παγετού, με τη θερμοκρασία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας να παραμένει υπό το μηδέν.
   
Στα «λευκά» ντύθηκε η Χαλκιδική, με τη χιονόπτωση κατά τόπους να είναι πυκνή, ενώ η κίνηση των οχημάτων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου του νομού διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα, την ίδια ώρα που τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι «αλατιέρες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκονται επί ποδός.
   
Χιόνι έπεσε χθες το βράδυ και στη Θεσσαλονίκη χωρίς όμως να το «στρώσει». Ο υδράργυρος το πρωί στη Θεσσαλονίκη «έδειξε» -5 βαθμούς Κελσίου, ενώ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία του νομού, όπως, επίσης, το Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας» και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Αντίθετα κανονικά λειτουργεί το ΑΠΘ.
   
Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστός είναι από χθες το βράδυ ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου. Ο ολικός παγετός των τελευταίων 24ωρων είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν σωλήνες και να υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στη θέρμανση νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. 
   
Νιφάδες χιονιού πέφτουν αυτή την ώρα στην Ημαθία, στην Πιερία και στις Σέρρες, περιοχές όπου η θερμοκρασία νωρίτερα έπεσε στους -6 με -7 βαθμούς Κελσίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας.
   
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από την αρχή της ημέρας καταγράφονται στη δυτική Μακεδονία. Στη Φλώρινα, όπου χιονίζει, ο υδράργυρος «έδειξε» -12 βαθμούς Κελσίου, ενώ -10 στην Καστοριά και -9 στα Γρεβενά.
   
Στην Πτολεμαΐδα, όπου σημειώνονται προβλήματα με την τηλεθέρμανση, η θερμοκρασία βρίσκεται στους -13 βαθμούς Κελσίου. Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, η κυκλοφορία σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κοζάνης και της Φλώρινας διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Καστοριάς και των Γρεβενών. Χωρίς προβλήματα κινούνται τα οχήματα στην Εγνατία Οδό.

Χανιά: Κλειστοί και σήμερα δρόμοι στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο

Στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο εστιάζονται τα προβλήματα της κακοκαιρίας στα Χανιά, καθώς, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και του παγετού, πολλοί δρόμοι εξακολουθούν να είναι κλειστοί.
 
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων κλειστό παραμένει το ορεινό οδικό δίκτυο από Φουρνέ προς Ομαλό, από Περιβόλια έως και Θέρισο, από το οροπέδιο Κράπη έως Ίμπρο και από Ίμπρο έως Καλλικράτη, από Κεραμειά προς Μαλάξα και από Παναγιά, από Κακόπετρο προς Κάντανο και από Στροβλές προς Ομαλό και από Ανατολικό Σέλινο προς Ομαλό.
   
Στον επαρχιακό δρόμο Πλάτανος - Σφηνάρι έπεσαν βράχια και στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ωστόσο συνιστάται η προσοχή των οδηγών.


Πρωτόγνωρες καταστάσεις στην πόλη της Κορίνθου - Ξεπέρασε τους 20 πόντους το χιόνι 

«Στο «έλεος του χιονιά» και η Κορινθία, με τις εικόνες να αποτυπώνουν την κατάσταση. Ξεπέρασε τους 20 πόντους το χιόνι, ακόμα και στο κέντρο της πόλης.

Ασταμάτητη είναι η χιονόπτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε όλο τον νομό Κορινθίας.




 Αντιδήμαρχος Κύμης: Αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο

Ο Νίκος Μπαράκος,αντιδήμαρχος του δήμου Κύμης-Αλιβερίου μιλά στο protothema .gr και μιλά για πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα.

«Πραγματικά είναι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε. Και δεν έχει τελειωμό γιατί αυτή την ώρα που μιλάμε συνεχίζει να χιονίζει. Έχουν έρθει μηχανήματα στρατού για να ανοίξουν τους δρόμους και να φτάσουμε στα χωριά όπου το χιόνι εκεί ξεπερνάει τα δυόμισι μέτρα χιόνι και είναι πολύ δύσκολα για τις οικογένειες που ζουν εκεί. Πολύ φοβάμαι ότι αυτές οι οικογένειες που είναι τρεις μέρες αποκλεισμένες από το χιόνι θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα αν δεν φτάσουμε εγκαίρως εκεί».

Στον Έβρο και τη Σαμοθράκη


Ο παγετός εξακολουθεί να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και σήμερα στον Έβρο, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου παραμένει καλυμμένο με χιόνι, με το οδικό δίκτυο (επαρχιακό και εθνικό) να παραμένει ανοιχτό, ενώ οι σχολικές μονάδες, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι και αύριο κλειστές μετά τις σχετικές αποφάσεις των δημάρχων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε τμήματα του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου
Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, σε τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, προέβη η Αστυνομία λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (9/1) και θα αρθεί με νεότερη απόφαση.

Ειδικότερα, η απαγόρευση ισχύει για τα τμήματα των παρακάτω οδικών δικτύων:
Στο οδικό δίκτυο του νέου αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, από το 84ο χιλιόμετρο έως το 210ο χιλιόμετρο.

Στο οδικό δίκτυο του νέου αυτοκινητοδρόμου Λεύκτρου-Σπάρτης.

Στο οδικό δίκτυο του νέου αυτοκινητοδρόμου Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών, από 84ο χιλιόμετρο έως 159ο χιλιόμετρο.

Στο εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης-Καλαμάτας.

Στο εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης-Πύργου.

Στο εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης-Σπάρτης.

Στο εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης-Άργους.

Στο παλαιό εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης-Λεβιδίου-Κανδήλας.


Παγετός και χιονιάς και την Τρίτη

Συνεχίζεται το σκηνικό της κακοκαιρίας και σήμερα Τρίτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και τον παγετό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές, θα σημειωθούν στην Κεντρική Μακεδονία -κυρίως στη Χαλκιδική- την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.

Χιόνι θα πέσει σποραδικά στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ο παγετός θα είναι κατά τόπους ισχυρός και στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός. Οι άνεμοι θα είναι τοπικά θυελλώδεις στο Αιγαίο.

Η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία, κυρίως στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 7 και πιθανώς 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση
Θερμοκρασία: Από -11 έως -2 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5-7 βαθμούς χαμηλότερη

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες στην Πελοπόννησο. Στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές τοπικές βροχές ή χιονόνερο και τις πρωινές ώρες στη νότια Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση
Θερμοκρασία: Από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 5-7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο. Σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα νότια. Εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά και νότια από το απόγευμα και βελτίωση το βράδυ
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί, βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν
Θερμοκρασία: Από -5 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3-5 βαθμούς χαμηλότερη

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές. Σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και σταδιακά και στις Κυκλάδες
Ανεμοι: Νότιοι, νοτιοανατολικοί 4-6 μποφόρ και βαθμιαία από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5-7 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου  

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές και σταδιακά σποραδικές καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5-7 μποφόρ και πιθανώς πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα ανατολικοί, νοτιοανατολικοί 6-7 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί 5-6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 5-7 βαθμούς χαμηλότερη

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα βόρεια. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και βελτίωση το βράδυ
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις, 4-6 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί, βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν
Θερμοκρασία: Από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-4 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις, κατά περιόδους πυκνές και βελτίωση τη νύχτα
Ανεμοι: Βόρειοι, βορειοδυτικοί, 5-6 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ
Θερμοκρασία: Από -6 έως -2 βαθμούς Κελσίου 








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης