Βόμβες μολότοφ και πετροπόλεμος στη Θεσσαλονίκη

Βόμβες μολότοφ και πετροπόλεμος στη Θεσσαλονίκη

Πεδίο μάχης το κέντρο της Πάτρας, σοβαρά επεισόδια στα Χανιά, ένταση και ζημιές σε Βόλο και Ηράκλειο, δακρυγόνα και τραυματισμοί στα Γιάννενα

Βόμβες μολότοφ και πετροπόλεμος στη Θεσσαλονίκη
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ομάδα αναρχικών πραγματοποίησε επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των δυνάμεων της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε δύο προσαγωγές υπόπτων για συμμετοχή στα επεισόδια, που έληξαν πριν από λίγη ώρα και πλέον η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στους δρόμους της πόλης.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε αρκετές πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Πάτρας, ενώ στα Γιάννενα η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ τραυματίσθηκε ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων. Αντιεξουσιαστές προκάλεσαν ζημιές στο κέντρο του Βόλου, ενώ αντίστοιχη κατάσταση δημιουργήθηκε και στο Ηράκλειο. Σοβαρότερα επεισόδια εκτυλίχθηκαν στο κέντρο των Χανίων.


Κλείσιμο
Στη Θεσσαλονίκη

Αρχικά, επίθεση με βόμβες μολότοφ και πέτρες δέχθηκε διμοιρία των ΜΑΤ από αναρχικούς οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την πορεία για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη. Μερικές δεκάδες ανθρώπων άρχισαν να καταστρέφουν τα πεζοδρόμια στην Εγνατία στο ύψος της Καμάρας και να εκτοξεύουν μολότοφ και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους προς τους αστυνομικούς, ενώ πυρπόλησαν ένα καμαράκι του ΟΑΣΘ.

Τα επεισόδια από την Εγνατία μεταφέρθηκαν έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου, στο προαύλιο του οποίου έχουν βρει καταφύγιο οι αντιεξουσιαστές, πετώντας βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών. Οι τελευταίοι εκτοξεύουν χημικά και δακρυγόνα προς τους αντιεξουσιαστές, προκειμένου να τους περιορίσουν σε έναν χώρο και να δράσουν συντονισμένα για την αντιμετώπισή τους.



Από τις βόμβες μολότοφ ένα αυτοκίνητο παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ έχουν μπει φωτιές σε πολλούς κάδους σκουπιδιών σε διάφορα σημεία.

Μία ομάδα αντιεξουσιαστών επιχείρησε επίθεση εναντίον αστυνομικών έξω από το Αλεξάνδρειο, αλλά αποκρούστηκε και υποχώρησε.



Νωρίτερα, σε συμβολικό κάψιμο της αμερικανικής σημαίας προχώρησαν οι διαδηλωτές στην πορεία που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο των τραγικών γεγονότων της 17ης Νοεμβρίου 1973, στο Πολυτεχνείο.

Περισσότεροι από 4.000 πολίτες έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της Αμερικής και του ΝΑΤΟ,  αλλά και κατά του φασισμού και της χούντας. 

Στην ίδια πορεία συμμετέχουν μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδος, του ΠΑΜΕ, και της φοιτητικής παράταξης ΜΑΣ, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, οι οποίοι θέλησαν να διαδηλώσουν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Σε απόσταση περίπου 100 μέτρων, ακολουθεί αποκομμένη η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία οι υπόλοιποι διαδηλωτές δεν επιθυμούσαν στην πορεία τους. Η αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά την εξέλιξη.

Νωρίτερα επικράτησε τεταμένη στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα, ένταση και συμπλοκές σημειώθηκαν στο μνημείο των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Πολυτεχνική Σχολή.

Συγκεκριμένα, άτομα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς εμπόδισαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν στεφάνι. Μάλιστα, υπήρξε και ένταση με σπρωξίματα και αψιμαχίες.


















Πάτρα

Πανικός επικρατεί στο κέντρο της πόλης με τους πολίτες να τρέχουν για να σωθούν αφού έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε πεδίο μάχης με αντιεξουσιαστές να πετούν μολότοφ και πέτρες κατά πάντων.

Όπως μεταδίδει το tempo24,  η Αστυνομία είναι απούσα από τα επεισόδια σε ένα σημείο της πόλης, με μεγάλη κίνηση ενώ νωρίτερα  προηγήθηκαν μολότοφ στο Αστυνομικό μέγαρο της Ερμού.



Οδοφράγματα με κάδους να φλέγονται έχουν στηθεί στην Κανακάρη ενώ έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. 

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 20.00 άρχισαν να μπαίνουν άτομα με πέτρες στην πορεία για το Πολυτεχνείο που ξεκίνησε από το Παράρτημα στην οδό Κορίνθου στην Πάτρα. 

 Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 5 συλλήψεις μέχρι στιγμής και ανάγκασαν τους νεαρούς τραπούν σε φυγή προς την πλατεία Όλγας.



Κρήτη

Ένταση και ζημιές είχαμε πριν από λίγο και στο κέντρο του Ηρακλείου, όταν άγνωστοι δράστες, στη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα σε τραπεζικό κατάστημα και στις τζαμαρίες καταστημάτων.



Περίπου 600 ήταν η μία πορεία αριστερών οργανώσεων μαζί με ομάδα αντιεξουσιαστών. Στο ύψος των δικαστηρίων άγνωστοι δράστες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και πέταξαν πέτρες, με αποτέλεσμα να σπάσουν δυο τζαμαρίες καταστημάτων ενώ έγραψαν συνθήματα και πέταξαν και μπογιές.

Ωστόσο, δεν έγιναν συλλήψεις ενώ την πορεία ακολουθούσαν διμοιρίες των ΜΑΤ.



Βόλος

Επεισόδια όμως είχαμε και στο κέντρο του Βόλου λίγο μετά τις 8 το βράδυ από αντιεξουσιαστές που συμμετείχαν σε μια από τις τρεις πορείες για το Πολυτεχνείο. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν κεντρικά καταστήματα τραπεζών και ενεχυροδανειστήριο, εναντίον του οποίου επιτέθηκαν με ρόπαλα σπάζοντας εξωτερική κάμερα. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το κτίριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου έσπασαν μάρμαρα. 



Στη συνέχεια, σύμφωνα με το e-thessalia.gr άρχισαν να σπάζουν αυτοκίνητα με πέτρες και καδρόνια, ενώ όταν έφθασαν κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Όλγας και Ερμού πέταξαν μολότοφ. Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν προς την οδό Δημητριάδος, όπου επίσης πέταξαν μολότοφ. 





Ιωάννινα

Με ένταση, επεισόδια, εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών στην κεντρική πλατεία και τον τραυματισμό του Αστυνομικού Διευθυντή Ιωαννίνων Ιωάννη Βασιλάκου ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, σημαδεύτηκε η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. 
Ομάδες διαδηλωτών, φοιτητών αλλά και ανθρώπων βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία και με συνθήματα απαιτούσαν την απομάκρυνση των δυνάμεων των ΜΑΤ.


Η ένταση κλιμακώνονταν μέχρι την στιγμή που η αστυνομία ξεκίνησε την χρήση δακρυγόνων. Οι νεαροί απάντησαν πετώντας πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα.

Στη συνέχεια η πλατεία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Καλύφθηκε από τους καπνούς των δακρυγόνων φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση και όσους έκαναν την βόλτα τους ή έτυχε να περνούν την συγκεκριμένη ώρα.



Οι νεαροί αποχώρησαν από την πλατεία και ανεβαίνοντας την οδό Δωδώνης μετέφεραν όλους τους κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα και άναψαν φωτιές.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης