Ευρεία συναίνεση για την ισότητα μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής

Ευρεία συναίνεση για την ισότητα μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής

Aρχή της ισότητας, κατάχρηση της αγοράς και της κεφαλαιαγοράς, προστασία του ευρώ και άλλων νομισμάτων από τα εγκλήματα της κιβδηλείας και της παραχάραξης

Ευρεία συναίνεση για την ισότητα μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής
Την θετική γνώμη της ευρείας πλειοψηφίας της Βουλής, αποσπά το νομοσχέδιο, με το οποίο ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκές οδηγίες για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, για την διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, κ.ά.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη πέντε οδηγίες, οι οποίες αφορούν την αρχή της ισότητας, την κατάχρηση της αγοράς και της κεφαλαιαγοράς και επίσης την προστασία του ευρώ και άλλων νομισμάτων από τα εγκλήματα της κιβδηλείας και της παραχάραξης, ενώ περιλαμβάνει και μια αυτοτελή ρύθμιση, η οποία αφορά στη σύσταση Εθνικού μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας και σε υπαλλήλους των Σωμάτων κράτησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ υπερψηφίζουν την κύρωση των Οδηγιών, έχοντας διατυπώσει επιμέρους παρατηρήσεις προς συζήτηση και προτάσεις, η ΧΑ καταψηφίζει, ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων επιφυλάσσεται.
 
Κλείσιμο
«Όχι» από ΑΝΕΛ στα άρθρα 3,4

Ωστόσο, κατά την πρώτη σημερινή συνεδρίαση επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ, δια του εισηγητή του, Κ. Κατσίκη, δήλωσε ότι καταψηφίζει τα άρθρα 3 και 4 του πρώτου μέρους το σχεδίου νόμου, υποστηρίζοντας ότι εμπεριέχουν διατάξεις που αφορούν την καθολική εξίσωση του γάμου με το Σύμφωνο Συμβίωσης» και ότι «ανοίγει ο δρόμος και για την τεκνοθεσία» από ομόφυλα ζευγάρια.

«Πάμε να νομιμοποιήσουμε το τρίτο φύλο», ισχυρίσθηκε ο Κ. Κατσίκης και έκανε λόγο για «αποχριστιανισμό των σύγχρονων κοινωνιών» και για διαμόρφωση «κοινωνίας χαλαρών ηθών».
«Σε σχέση με την έκταση και την εμβέλεια του ορισμού που δίνεται στο σημείο του νομοσχεδίου που αναφέρεται ως οικογενειακή κατάσταση, έχουμε μια εξίσωση, πλέον, των προβλεπόμενων στον Αστικό Κώδικα τύπων γάμου και του Συμφώνου Συμβίωσης του ν.4356/2015 και είναι καθολική, όπως λέει η αιτιολογική έκθεση» είπε ο Δ. Καρράς από την Ένωση Κεντρώων, διατυπώνοντας επιφύλαξη, παρότι -όπως είπε- ήταν σύμφωνος με το Σύμφωνο Συμβίωσης.
 
Διάψευση από τον Σταύρο Κοντονή

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς λέγοντας πως «Εδώ, οι διατάξεις, οι οποίες αναφέρονται στο Σύμφωνο Συμβίωσης δεν έχουν, ούτε μπορούν να έχουν κάποια σχέση, είτε με το γάμο είτε με την υιοθεσία» και εξηγώντας ότι

«Το Σύμφωνο Συμβίωσης, ομόφυλων ζευγαριών έχει αντιστοιχία με το Σύμφωνο Συμβίωσης ετερόφυλων ζευγαριών, οι έννομες συνέπειες του δεύτερου πλέον μεταφέρονται στο χώρο του πρώτου, ως έννομες συνέπειες και ως πεδίο εφαρμογής. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, ούτε υιοθεσία, ούτε γάμος κ.λπ. Για αυτά τα θέματα, εάν κάποια κυβέρνηση αντιληφθεί κάπως διαφορετικά τα πράγματα, θα πρέπει να νομοθετήσει».

Δεν μπορούν να γίνουν, ούτε με υποψίες, ούτε με ένα τρόπο, ότι ανοίγεται ένα παράθυρο προς άλλες ρυθμίσεις».

Εξάλλου, ο Σταύρος Κοντονής, χαρακτήρισε «εθνικιστικό παραλήρημα, που διαστρέφει την πραγματικότητα» την τοποθέτηση του εισηγητή της ΧΑ, ειδικώς για το πρώτο μέρος του σχεδίου νόμου που άπτεται της ισότητας, και διερωτήθηκε: «Αυτά για τα οποία κόπτεται το ακροδεξιό κόμμα, που βρίσκεται στην Βουλή, θα ήθελε να συμβαίνουν για τους Έλληνες του εξωτερικού; Θα πρέπει να έχουμε αυτή την προστασία και να επεκτείνεται και σε αυτούς η Αρχή της ισότητας στην εργασία, στην εκπαίδευση κ.τ.λ., αλλά εμείς εδώ να μην την εφαρμόζουμε, για όποιους έρχονται στη χώρα μας και δεν είναι Έλληνες πολίτες;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης