Σοβαρές δυσλειτουργίες στο «Έλενα Βενιζέλου» και το «Αλεξάνδρα» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Σοβαρές δυσλειτουργίες στο «Έλενα Βενιζέλου» και το «Αλεξάνδρα» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Τι απαντά η διοίκηση των δύο νοσοκομείων - «Ανταλλάζουν μεταξύ τους υγειονομικό υλικό όπως γάζες αποστείρωσης, χαρτί αποστείρωσης και σύριγγες» αναφέρει η ανακοίνωση

 Σοβαρές δυσλειτουργίες στο «Έλενα Βενιζέλου» και το «Αλεξάνδρα» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Σοβαρές δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία «Έλενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα» καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
 
«Τα νοσοκομεία «Έλενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα» είναι διασυνδεόμενα νοσηλευτικά ιδρύματα με ενιαία Διοίκηση, ξεχωριστούς οργανισμούς και ξεχωριστούς προϋπολογισμούς. Λόγω της έλλειψης υλικών διαχειρίζονται όμως μεταξύ τους την καθημερινή… μιζέρια» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννακός, και αναφέρει χαρακτηριστικά πως «το «Έλενα Βενιζέλου»  δανείζεται καθημερινά από το «Αλεξάνδρα», (εάν έχει), υγειονομικό υλικό όπως γάζες αποστείρωσης, χαρτί αποστείρωσης, σύριγγες κ.α. και αντιστρόφως. Σε λίγο θα ανταλλάσουν και ασθενείς ανάλογα με τη διαθεσιμότητα υλικού…» καταλήγει με πικρία για την εικόνα των δύο μεγάλων νοσοκομείων.

 
Κλείσιμο
Εξετάσεις με το…σταγονόμετρο

 
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, στο «Αλεξάνδρα» καταγράφεται έλλειψη αντιδραστηρίων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν γίνονται πολλές εργαστηριακές εξετάσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διάγνωση στους ασθενείς.
«Με απόφαση του Διοικητή δεν εκτελούνται οι κάτωθι εξετάσεις: Ε2 (οιστραδιόλη) που είναι γυναικολογική ορμόνη, SOH VIT D3 (βιταμίνη D3), PTH (παραθορμόνη) για μεταβολισμό ασβεστίου, οστεοπόρωση και νεφρική ανεπάρκεια, F T4 (ελεύθερη θυροξίνη) θυρεοειδική ορμόνη, HBA1C (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) που είναι  σύγχρονη μέθοδος προσδιορισμού σακχάρου στον οργανισμό και CO (κορτιζόλη) η οποία σε αυξημένα επίπεδα προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας εναπόθεση λίπους, οστεοπόρωση, βλάβες στα επινεφρίδια» καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
 
Οι ελλείψεις υλικών λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, φτάνοντας μέχρι και στα πιο ευτελούς αξίας, πλην όμως σημαντικής χρήσης υλικών όπως οι σύριγγες. Σε ό,τι αφορά δε, τα φορεία, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ ότι είναι εκτός λειτουργίας και ότι χρησιμοποιούνται δανεικά από το διασυνδεόμενο «Έλενα Βενιζέλου».
 
Ακόμη πιο σοβαρή είναι η καταγγελία για τη λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος. «Εξυπηρετούνται 5 με 7 καρκινοπαθείς την ημέρα αντί για 17 που θεωρητικά θα μπορούσε να καλύπτει. Πεθαίνουν στις λίστες αναμονή για ακτινοθεραπεία» υπογραμμίζει η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν, υπάρχει εμπλοκή με την αποδοχή της δωρεάς (γραμμικός επιταχυντής) του Ιδρύματος Νιάρχου, καθώς το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν έχει χρήματα να επισκευάσει τον ειδικό χώρο και να διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό (όρος της δωρεάς).
 
Οι ελλείψεις στο «Έλενα Βενιζέλου»

 
Οι οφειλές ύψους 500.000 ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο μπλοκάρουν το «Έλενα Βενιζέλου». «Όλοι φοβούνται ότι από στιγμή σε στιγμή θα διακοπεί το ρεύμα και το αέριο» λέει ο κ. Γιαννακός.
Το νοσοκομείο, αναφέρουν, δεν είναι σε θέση πια να προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα και αναγκάζεται να δανείζεται από κοντινά νοσοκομεία (Αλεξάνδρα, Άγιος Σάββας).
           
Εμπλοκή καταγράφεται και με τα αναισθησιολογικά μηχανήματα. Το ένα εκ των πέντε που διαθέτει το «Έλενα Βενιζέλου» λειτουργεί μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Από τα υπόλοιπα τέσσερα, το ένα είναι χαλασμένο εδώ και τρεις μήνες. «Δεν υπάρχουν χρήματα και η Διοίκηση δεν παραγγέλνει τα απαραίτητα ανταλλακτικά για την επισκευή του. Εξαιτίας αυτού ένα χειρουργικό τραπέζι τέθηκε εκτός λειτουργίας. Καθημερινά αναβάλλονται χειρουργεία» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
 
Και στα δύο νοσοκομεία, λόγω μειωμένων προϋπολογισμών είναι απλήρωτοι για τουλάχιστον 4 μήνες οι εργολαβικοί εργαζόμενοι (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη).
 
Τι απαντά η διοίκηση των δύο νοσοκομείων

 
«Η   συνεργασία   των δύο νοσοκομείων ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες επιβεβαιώνει   την   καλή   λειτουργία   του   ΕΣΥ   και   όχι   τη δυσλειτουργία   του,   όπως   επίσης   και   την   αλληλεγγύη   των εργαζομένων» είναι η απάντηση του διοικητή κ. Δημήτρη Βεζυράκη.
 
Ο διοικητής παραθέτει στοιχεία για τους προϋπολογισμούς των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τα οποία προκύπτει ότι έγινε τροποποίηση προϋπολογισμού, στην οποία και αποδίδει για τεχνικούς και γραφειοκρατικούς λόγους την όποια καθυστέρηση στη χρηματοδότηση και συνεπώς στις πληρωμές (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, συνεργείων κα.). Μ’ άλλα λόγια, παραδέχεται ότι υπήρχε πρόβλημα, το οποίο και επιλύθηκε μετά την τροποποίηση του προϋπολογισμού.
 
Υπαρκτό ήταν όπως αποδεικνύεται και το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων και του δανεισμού τους επίσης. Ο διοικητής αναφέρει ότι «δανεισμός από άλλα Νοσοκομεία ήταν απαραίτητος μόνον τις τελευταίες ημέρες και για περιορισμένο αριθμό φαρμάκων, εν αναμονή   της   τροποποίησης   του   προϋπολογισμού   για   τα φάρμακα». Επίσης, και για τις σύριγγες αναγνωρίζει ότι «η έλλειψη αφορά   τις   σύριγγες   μόνο   των   5cc  και από αύριο ξεκινά η προμήθειά τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης