Από 40 κύματα τα νέα κανάλια: Πρώτο τεστ η 16η Σεπτεμβρίου

Από 40 κύματα τα νέα κανάλια: Πρώτο τεστ η 16η Σεπτεμβρίου

Σε 10 μέρες η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για τις προσφυγές - Αίτημα των καναλαρχών για καθυστέρηση στην α' δόση - Παππάς: Οι άδειες θα ανακληθούν αν δεν τηρηθούν οι όροι

Από... σαράντα κύματα φαίνεται ότι θα περάσει ακόμα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες
, μέχρι τα αποτελέσματά του να λάβουν οριστική μορφή και τα έσοδα που διασφαλίστηκαν, να κατατεθούν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο πρώτο ραντεβού των τεσσάρων νικητών της περασμένης εβδομάδας με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, διατυπώθηκαν και πάλι ενστάσεις και επιφυλάξεις για τις οποίες οι διοργανωτές του διαγωνισμού επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν. Ταυτόχρονα για να ξεπεραστεί η καχυποψία των τεσσάρων νέων καναλαρχών, οργανώθηκαν κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους τέσσερις ιδιοκτήτες των καναλιών με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά
.

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, έως τις 15 Σεπτεμβρίου οι τέσσερις νικητές του διαγωνισμού θα πρέπει να ανακηρυχθούν με ειδική πράξη “οριστικοί υπερθεματιστές” αφού ελεγχθούν τα πόθεν έσχες τους. Κι ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβάλλουν το 30% του τελικού τιμήματος που προσέφεραν για να κατοχυρώσουν τηλεοπτική άδεια.

Κατά την χθεσινή συνάντηση όμως του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης Ελ. Κρέτσου με τους τέσσερις εκπροσώπους των καναλιών που εξασφάλισαν άδεια (ΣΚΑΪ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ALTER EGO και Β.Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ), διατυπώθηκε η άποψη πως η κυρωτική πράξη για τους οριστικούς υπερθεματιστές, δεν μπορεί να εκδοθεί πριν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσφυγές που έχουν καταθέσει υποψήφιοι έναντι συνυποψηφίων τους στον διαγωνισμό (έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου).

“Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τεράστια ποσά και στην συνέχεια το ΣΤΕ να ακυρώσει την συμμετοχή κάποιου από τους νικητές ανατρέποντας όλα τα δεδομένα” υποστήριξε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Καλογρίτσα, ζητώντας να παραταθεί η διαδικασία για ένα 20ήμερο.

Ταυτόχρονα και οι τέσσερις εκπρόσωποι των καναλιών κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει πώς θα λειτουργήσει ο νέος νόμος για την διαφήμιση στα κανάλια, η οποία τίθεται στο εξής υπό κρατικό έλεγχο με ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θεσπίζεται και μάλιστα με επιπλέον κόστος για τα λειτουργούντα κανάλια που αγγίζει το 10% του συνολικού τζίρου.
Όπως τονίζουν τα κανάλια, το πλαίσιο αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά τιμήματα για την απόκτηση της άδειας, καθιστά αμφίβολη την βιωσιμότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αν όχι αδύνατη. Και για τον λόγο αυτό ζητούν την τροποποίηση του νόμου κατά τρόπο που να μειώνεται η επιβάρυνση των καναλιών και την δέσμευση της κυβέρνησης για το τελικό περιεχόμενό του.

Οι τέσσερις εταιρείες ζητούν επίσης να αποσαφηνιστεί πόσες τελικώς θα είναι οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν στο μέλλον (αν θα δοθεί και πέμπτη πανελλαδική άδεια, πόσες θα είναι οι θεματικές και πόσες οι περιφερειακές) κι αν αυτές θα δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις εταιρείες που κατοχύρωσαν πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου. Μάλιστα οι τέσσερις εταιρείες ζητούν από την κυβέρνηση να δεσμευθεί δημοσίως για το ζήτημα αυτό, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν και οι κανόνες λειτουργίας της τηλεοπτικής αγοράς στο μέλλον και το μερίδιο του καθενός στην διαφημιστική “πίτα”.

Οι εκπρόσωποι των καναλιών, με επικεφαλής τον ΣΚΑΪ και τον ΑΝΤΕΝΝΑ που το έθεσαν στην συνάντηση, ζητούν εξάλλου, να υπογραφούν συμβάσεις του δημοσίου με τον κάθε υπερθεματιστή ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί τους, έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά είπαν “να είναι σαφείς και ξεκάθαροι εξ αρχής οι όροι του παιχνιδιού”.

Τα θέματα αυτά, τέθηκαν το απόγευμα και στον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, από τους τέσσερις ιδιοκτήτες των καναλιών Βαγγέλη Μαρινάκη, Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, Γιάννη Αλαφούζο και Θοδωρή Κυριακού που τον συνάντησαν διαδοχικά στην ΓΓΕΕ, ζητώντας διασφαλίσεις και εγγυήσεις από πλευράς του δημοσίου.

Και ο κ. Παππάς επιφυλάχθηκε να απαντήσει στις αιτιάσεις τους τονίζοντας ότι θα ξανασυναντηθούν τις επόμενες μέρες. Φαίνεται λοιπόν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι μακρές και πολύπλοκες με το ενδεχόμενο εκπλήξεων και ανατροπών να είναι ακόμα υπαρκτό.

Στο μεταξύ, την άμυνά τους οργανώνουν και οι ηττημένοι του διαγωνισμού, εναποθέτοντας πρωτίστως τις ελπίδες τους στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα κανάλια έχουν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι ο διαγωνισμός είναι αντισυνταγματικός και άκυρος (η απόφαση του ΣΤΕ αναμένεται περί τα τέλη Οκτωβρίου), αλλά και κατά των συνυποψηφίων τους, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι εξ αυτών ανακηρύχθηκαν παρατύπως υποψήφιοι.

Χθες εξάλλου, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA κατέθεσε με εξώδικό του ένσταση στην επιτροπή διενέργειας για την ακύρωση του διαγωνισμού και αποκλεισμού της εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη από επιλαχούσα, μετά τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Σαββίδη, με τις οποίες ομολόγησε οτι λειτουργούσε ως “λαγός” στην δημοπρασία για να ανεβάσει την τιμή έναντι των άλλων συμμετεχόντων.

ΣΧΟΛΙΑ (23)

βασιλης π

χα χα ποια 240 εκατ. εδω οι καναλαρχες αρχισαν να ζητουν την καθυστερηση της πρωτης δοσης...που να ερθει και η δευτερη θα εχει περασει τοσος καιρος ...καλα λεει ο λαος καλιο λιγα και στο χερι παρα τοσα και καρτερι

1 και 2 μετραω τα κυματα

αυτα τα κυματα...

James

Ο Τσίπρας περιμένει να πανηγυρίσει στη ΔΕΘ για τις άδειες και αυτοί θέλουν παράταση. Και τι θα πει ο Αλέξης; Αν συμφωνεί το ΣτΕ θα πάρουμε 246 εκατομμύρια αλλιώς κάναμε μια τρύπα στο νερό;

ΨΕΥΤΗ ΦΥΓΕ

ΡΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ο ΨΕΥΤΗΣ. ΠΟΙΑ 240 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΡΕ ΨΕΥΤΗ ? ΑΥΤΑ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ 240 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ.. ΨΕΥΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙΣ , ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΓΕΛΑΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ..

Ασυμβιβαστος

Συριζα δεν θελατε,οσοι θελατε φυσικα,φατε τον τωρα στη μαπα.

τουρκάκι

δεν έχω εκκαθαριστικό και δεν έχω δήλωση τα εισοδημα μου μπορώ να πάρω θαλασσοδάνειο δάνειο εκατομμυρίων ευρώ όπως ο ψυχάρης? δε θέλουν οι έλληνες σύστημα τύπου αυστραλίας και καναδά θέλουν τουρκικα συστήματα και εθνοκεντρική εκπαίδευση για το φτωχό ,ο φτωχός αρχαια ελληνικά και θρησκεία και ο πλουσιος στο αγγλόφωνο λυκειο ξένες γλώσσες και πολλα άλλα

@

"ζητούν την τροποποίηση του νόμου κατά τρόπο που να μειώνεται η επιβάρυνση των καναλιών". Συγγνώμη, αλλά βάσει αυτού του νόμου κέρδισαν τους αντιπάλους τους στη δημοπρασία. Αν πχ το Star ήξερε πως θα ακολουθούσε τροποποίηση νόμου με ελαφρύνσεις, ίσως να μην προσέφερε 13 εκατ, αλλά 83 εκατ ευρώ. Όλοι κινήθηκαν σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία. Τροποποίηση νόμου σημαίνει άκυρος διαγωνισμός. Ένα είναι σίγουρο. Η κυβέρνηση έκανε μία μεγάλη πατάτα με τον αριθμό των αδειών (μάλλιασε η γλώσσα ΟΛΩΝ να της το επισημαίνουν, αλλά κώφευε, γιατί στόχος της ήταν εξ αρχής να ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΔΥΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙΑ (μέχρι και η κουτσή Μαρία το κατάλαβε αυτό)), αλλά δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχτεί το λάθος της. Προτιμά να διαλύσει τελείως την ιδιωτική τηλεόραση, να ειρωνεύεται του νέους άνεργους ρωτόντας τους τί έκαναν εκείνοι όταν έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ, και να χάσει τα έσοδα σε ΦΠΑ, εισφορές κτλ. Γιατί εκεί θα καταλήξουμε, ηττημενους χωρίς κανάλι, και νικητές χρεοκοπημένους. ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ-ΠΑΡΩΔΙΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ.

κωστας

επιτέλους αξιοκρατία...έχεις άδεια εκπέμπεις. δεν έχεις κλείνεις. τέλος

@κωστας 06/09/2016 11:01

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός που κατάφερε το εξής: "έχεις άδεια; κλείνεις". Με το ποσά που οφείλουν να πληρώσουν οι νικητές, απλά θα χρεοκοπήσουν.

@

Ναι, ειδικά όταν τις άδειες τις δίνει ένα στην ουσία δικτατορικό καθεστώς που αποφασίζει ο... Παππάς ότι τα κανάλια θα είναι 4 γιατί... έτσι θέλω, η νομιμότητα είναι πολύ νόμιμη, τι να σου πω...

ΓΙΩΡΓΗΣ

Λειτουργουσαν 11 καναλια τα οποια και ζητησαν να παρουν αδειες και ο Συριζα εδωσε μονο 4 αδειες και ερριξε '' μαυρο'' στους υπολοιπους 7 και δεν τ ρ ε χ ε ι τ ι π ο τ ε για τους δημοκραταρους Συριζαιους, χαλασαν ομως τον κοσμο και β γ η κ α ν στα κ α γ κ ε λ α οταν οι αλλοι ερριξαν 1 μαυρο στην ΕΡΤ που δεν ηθελε να εκσυγχρονιστει .Να χαρω εγω, συριζαιικη Δημοκρατια !

Μαικ

Αυτα τα 11 καναλια θα πληρωναν 250 εκατ που κοστιζουν οι αδειες;

Μπάρμπα Γιώργος

Ότι και να πει κανείς ειναι λίγο. Απλά ... Καραγκιοζιλίκια!

Χ

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΛΑΓΟ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ, ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΚΥΡΩΘΕΙ, ΑΝ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΥΓΟΥΡΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΦΑΕΙ ΓΕΡΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ, Ο ΔΕ Φ\ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΑΛΙ Ο ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΠΙΡΤΖΗ, Ο ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ..............ΑΡΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ...........

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fwtia_ar

Ζούμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είπε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου - Εξέφρασε την ανησυχία «να μην υπάρχει αντιστοίχιση του πολέμου της Τουρκίας στη Συρία σε τοπικό επίπεδο»

16