Κατά της έκδοσης των «8» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος

Κατά της έκδοσης των «8» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος

Δεν δικαιούμεθα να εκδώσουμε σε τρίτη χώρα πρόσωπα αν κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια, είπε ο ευρωβουλευτής

Κατά της έκδοσης των «8» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος
Κατά της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο FM.

«Με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν δικαιούμεθα να εκδώσουμε σε τρίτη χώρα πρόσωπα, τα οποία έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αν τα πρόσωπα αυτά κινδυνεύουν είτε να υποστούν βασανιστήρια ή άλλη εξευτελιστική μεταχείριση, είτε να υποστούν την ποινή του θανάτου», ανέφερε.

Κλείσιμο
Ο κ. Χρυσόγονος είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος και όχι δορυφόρος της Τουρκίας και με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα Κερίμ Ουράς
, ανέφερε ότι «δεν δικαιούται να πραγματοποιεί υποδείξεις σε τέτοιο ιταμό ύφος προς τη χώρα μας».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να ισχύσει αναδρομικά», καθώς, όπως είπε, θα προσέκρουε σε θεμελιώδες κεκτημένο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Πρόσθεσε δε ότι «ακόμη και αν την εισάγουν, για το μέλλον, για άλλους τους επίδοξους πραξικοπηματίες και αυτό θα αποτελεί παραβίαση προσθέτου πρωτοκόλλου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αποβολή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

«Δε νομίζω ότι θα το κάνουν, είναι λεονταρισμοί αυτά, εκτός πια αν έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να διακόψουν τελείως τις σχέσεις τους με το Συμβούλιο της Ευρώπης και βεβαίως δε νοείται υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ για μια χώρα, η οποία δεν ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης» επισήμανε ο ευρωβουλευτής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης