Τράπεζα της Ελλάδος: Έρευνα για τα 9+2 εκατ. του Τριανταφυλλόπουλου

Τράπεζα της Ελλάδος: Έρευνα για τα 9+2 εκατ. του Τριανταφυλλόπουλου

Θα ερευνηθεί πού «χάθηκε» το πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ και γιατί δεν έφτασε στη δικαιοσύνη,σχετικά με την χρηατοδότηση της εφημερίδας «Veto» του Μάκη Τρινταφυλλόπουλου από τον φυγόδικο Μιχάλη Κυριακίδη

Τράπεζα της Ελλάδος: Έρευνα για τα 9+2 εκατ. του Τριανταφυλλόπουλου
Την πραγματοποίηση έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί «χάθηκε» το πόρισμα των ελεγκτών της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την παράνομη χρηματοδότηση της εφημερίδας «Veto» του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από τον φυγόδικο επιχειρηματία Μιχάλη Κυριακίδη διέταξε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων για την μη υποβολή στις αρμόδιες αρχές, παλαιότερης έκθεσης της ΤτΕ που αφορούσε τις συνθήκες χρηματοδότησης της εφημερίδας «Veto» διέταξε να διερευνηθεί άμεσα το θέμα.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος σε ανακοίνωση της, η έρευνα ανατέθηκε στον Διευθυντή Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών. 


Διαβάστε το δημοσίευμα στο ΘΕΜΑ της Κυριακής 3 Ιουλίου 2016 με τίτλο «Ποιοι «ξέχασαν» τα 9+2 εκατ.  του Τριανταφυλλόπουλου»:
Κλείσιμο
Τρία χρόνια μετά, το πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ για τη χρηματοδότηση της εφημερίδας «Veto» του Μ.   Τριανταφυλλόπουλου με 11 εκατ. ευρώ από τον φυγόδικο Πέτρο Κυριακίδη βρίσκεται στα αζήτητα

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη σκοτεινή υπόθεση χρηματοδότησης με 11 εκατ. ευρώ της εφημερίδας «Veto» ιδιοκτησίας του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από τον φυγόδικο σήμερα Πέτρο Κυριακίδη έρχονται στο φως, περίπου τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής έρευνας για τα θαλασσοδάνεια της Proton Bank. 

Για περισσότερο από μια τριετία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Θέματος», βρίσκεται στα αζήτητα πόρισμα που είχε συνταχθεί ειδικά λόγω της «χρηματοδότησης» προς τη «Veto» από τον καταζητούμενο επιχειρηματία Πέτρο Κυριακίδη, λίγο πριν η εφημερίδα κατεβάσει ρολά. 

Τον Δεκέμβριο του 2012 ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Proton Bank, πέρναγε το κατώφλι της ανακρίτριας προκειμένου να απολογηθεί για σειρά κακουργηματικών πράξεων σχετικά με την υπόθεση των επισφαλών δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ. Την πολύκροτη αυτή υπόθεση, που είχε μάλιστα χαρακτηριστεί «νέο σκάνδαλο Κοσκωτά», διερεύνησε η ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη. Η παραγγελία που είχε δοθεί τότε στην ανακρίτρια από τους ανωτέρους της ήταν να ερευνήσει την υπόθεση της Proton Bank με επίκεντρο τον κατηγορούμενο σήμερα επιχειρηματία. Εννέα μήνες μετά την έναρξη της έρευνάς της, η κυρία Χατζάκη κήρυξε το πέρας της ανάκρισης, αφού πρώτα ζήτησε την προφυλάκιση του επιχειρηματία και απήγγειλε βαρύτατες κατηγορίες και σε άλλα πρόσωπα, ανάμεσά τους και ο φυγόδικος σήμερα Πέτρος Κυριακίδης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο σχεδόν στο σύνολό του επικυρώθηκε με παραπεμπτικό βούλευμα, συνολικά 43 πρόσωπα αντιμετωπίζουν σχεδόν όλη την γκάμα των οικονομικών εγκλημάτων και μάλιστα σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Υπεξαίρεση, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απιστία είναι οι κατηγορίες για τις οποίες θα λογοδοτήσουν τον προσεχή Νοέμβριο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, όπου θα ξεκινήσει η δίκη τους έπειτα από αναβολές λόγω της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων. 

Και μπορεί το κεφάλαιο αυτό της σκανδαλώδους υπόθεσης να φτάνει στο ποινικό ακροατήριο και πάνω από τους κατηγορουμένους να επικρέμαται ακόμη και η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ένα άλλο εξίσου σημαντικό σκέλος της, όμως, διέφυγε την προσοχή των δικαστικών αρχών. Πρόκειται για το κομμάτι της χρηματοδότησης της «Veto» από την εταιρεία ΝΕΠ του Πέτρου Κυριακίδη, ο οποίος μεσούσης της ανάκρισης για το σκάνδαλο της Proton Bank κατάφερε να βγει εκτός των ελληνικών συνόρων και μέχρι σήμερα καταζητείται.

Το «ξεχασμένο» πόρισμα 


Την ώρα που ο Π. Κυριακίδης διαφεύγει στο εξωτερικό και η ανάκριση είναι σε πλήρη εξέλιξη, τρία και πλέον χρόνια μετά ένα πόρισμα για την καυτή αυτή υπόθεση... αναζητεί αποδέκτες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», την εξίσωση που έχει ως όρους τη ΝΕΠ του Πέτρου Κυριακίδη και τη «Veto» του Μ. Τριανταφυλλόπουλου και με ζητούμενο τα 11 εκατ. ευρώ, αν και έλυσε με αυτεπάγγελτη ενδελεχή έρευνα ελεγκτής της ΤτΕ, το πόρισμά του δεν έφτασε ποτέ, για άγνωστους μέχρι τώρα λόγους, στα χέρια των εισαγγελέων για τα περαιτέρω. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ελεγκτής, ακολουθώντας την τακτική του «follow the money», κατέγραφε στην έκθεσή του όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των εκατομμυρίων που διοχετεύτηκαν από τη ΝΕΠ προς την εφημερίδα «Veto». 

Είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν συνδεόταν με το αρχικό πόρισμα της ΤτΕ για την όλη υπόθεση της Proton Bank, αλλά είχε ως αντικείμενο αποκλειστικά τη διαδρομή των 11 εκατ. ευρώ προς την εφημερίδα του Μ. Τριανταφυλλόπουλου μέσω της ΝΕΠ, συμφερόντων Π. Κυριακίδη. 

Καλά γνωρίζοντες τον τρόπο λειτουργίας τόσο του τραπεζικού συστήματος όσο και της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος θέτουν ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους το πόρισμα αυτό δεν διαβιβάστηκε, ως είθισται, στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, κάτι που αν συνέβαινε θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για την εισαγγελική και ανακριτική διερεύνηση -και- αυτού του σκέλους της υπόθεσης. 

Στην περίπτωση αυτή, φως στην υπόθεση θα καλούνταν να ρίξουν με τις καταθέσεις τους οι «πρωταγωνιστές» Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και ο φυγόδικος Πέτρος Κυριακίδης. Ηδη στα αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με το τι έγινε με το ξεχασμένο πόρισμα και τους λόγους για τους οποίους δεν έφτασε στη Δικαιοσύνη εκκρεμούν προς απάντηση και τα ζητήματα που καταγράφονται στο γενικό, αρχικό, πόρισμα της ΤτΕ για την υπόθεση. 

Συγκεκριμένα, όπως γράφουν στο πόρισμα οι ελεγκτές της ΤτΕ, δόθηκαν 9 εκατ. ευρώ ως «ταμειακή διευκόλυνση» στη «Veto» την ώρα που δεν υπήρχε καμία εγγύηση για τη συνέχεια της έκδοσης, καθώς η κυκλοφορία της κάθε άλλο παρά ευημερία προμήνυε. Δόθηκαν επίσης άλλα 2 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του τίτλου της εφημερίδας. 

Ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος ξεκίνησε την εκδοτική προσπάθεια το 2009. Το πρώτο φύλλο της «Veto» κυκλοφόρησε την 1η Νοεμβρίου του 2009 και οι πωλήσεις ανήλθαν περίπου σε 200.000 φύλλα. Ωστόσο, από τη δεύτερη εβδομάδα άρχισε η πτώση. Επειτα από 14 μήνες στα περίπτερα, τον Δεκέμβριο του 2010, η εφημερίδα έκλεισε ενώ η κυκλοφορία της είχε φτάσει στα 10.000 φύλλα. 

Στο μεσοδιάστημα, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2010, η εταιρεία ΝΕΠ, συμφερόντων Κυριακίδη, σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, παραχώρησε στη «Veto» και τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο ως «ταμειακή διευκόλυνση» 9+2 εκατ. ευρώ. Ηταν η περίοδος που ο Πέτρος Κυριακίδης χρησιμοποιούσε την εκδοτική εταιρεία ΝΕΠ για να επενδύει σε συγκροτήματα Τύπου. Αυτό όμως που στην πραγματικότητα κάνει ο κύριος μέτοχος της ΝΕΠ είναι να δανειοδοτείται από την Proton Bank για να αγοράζει μετοχές σε διάφορα συγκροτήματα Τύπου. 

Ετσι, τον Μάρτιο του 2010, η εταιρεία ΝΕΠ παίρνει δάνειο-μαμούθ από την Proton Bank. «Υπήρξε έγκριση νέου Μ/Π δανείου, 4ετούς διάρκειας, με σκοπό την εξαγορά του 49% των μετοχών της VETO ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Α.Ε. και τη χρήση του υπολοίπου ως κεφαλαίου κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της ΤτΕ. 
Αδιερεύνητο παρέμεινε από τις εισαγγελικές αρχές το πώς διατέθηκε η «διευκόλυνση» των 11 εκατ. ευρώ, αλλά και το αν τα 9 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στη «Veto» είναι προϊόν ξεπλύματος μαύρου χρήματος και αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας. Και αυτά δεν είναι τα μόνα μελανά σημεία της όλης υπόθεσης. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι 9 εκατ. ευρώ «έφυγαν» από την Proton Bank, στη συνέχεια μπήκαν στα ταμεία της «Veto», χωρίς ποτέ να γυρίσουν πίσω στη ΝΕΠ. Αλλωστε, στους ισολογισμούς τής υπό εκκαθάριση εφημερίδας, ποσό ύψους 11 εκατ. ευρώ εμφανίζεται ως χρέη προς τρίτους. Και το ποσό αυτό δεν είναι άλλο από το ποσό που δόθηκε ως «διευκόλυνση» στην εφημερίδα από τη ΝΕΠ. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η ΝΕΠ έχει εκχωρήσει αυτή την οφειλή της «Veto» προς την Proton, δηλαδή τη Eurobank σήμερα, η τράπεζα δεν μπορεί πρακτικά να πάρει τίποτα από μια εταιρεία η οποία δηλώνει «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»...
Πέραν όλων αυτών, εξακολουθεί να πλανάται το ερώτημα αν η Δικαιοσύνη θα αναζητήσει γιατί κανείς δεν έκανε απαιτητά αυτά τα χρήματα και το κυριότερο γιατί το «ξεχασμένο» πόρισμα του επιθεωρητή της ΤτΕ δεν έφτασε ποτέ ενώπιόν της, έτσι ώστε να απαντήσει στις τσέπες ποιων κατέληξαν τα 11 εκατ. ευρώ. 


Στην πολύκροτη υπόθεση της Proton Bank που είχε χαρακτηριστεί «νέο σκάνδαλο Κοσκωτά», συνολικά 43 πρόσωπα αντιμετωπίζουν ακόμη και ισόβια για βαριά οικονομικά εγκλήματα, όπως υπεξαίρεση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ.λπ., όμως το κομμάτι της χρηματοδότησης της «Veto» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από την εταιρεία ΝΕΠ του φυγόδικου Πέτρου Κυριακίδη διέφυγε την προσοχή των αρχών...

Ο Π. Κυριακίδης, πρόσωπο-κλειδί στην ανάκριση, κατάφερε να ξεφύγει εκτός ελληνικών συνόρων, μεσούσης της ανάκρισης για το σκάνδαλο της Proton Bank και καταζητείται μέχρι σήμερα. Αν μιλούσε, πολλοί θα έχαναν τον ύπνο τους...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης