Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστρονομίας ξεκινά σήμερα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστρονομίας ξεκινά σήμερα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 800 Έλληνες και ξένοι αστρονόμοι, αστροφυσικοί και άλλοι επιστήμονες που ασχολούνται με το διάστημα γενικότερα

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστρονομίας ξεκινά σήμερα στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ίδρυμα Ευγενίδου πραγματοποιείται για πρώτη φορά η φετινή ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Εταιρείας (EAS), που είναι γνωστή ως «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστρονομίας και Επιστήμης του Διαστήματος» (EWASS).
         
Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 8 Ιουλίου, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστρονομική Ένωση, έχει πίσω της μια παράδοση άνω των 20 ετών και αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για την αστρονομία. Πέρυσι, πραγματοποιήθηκε στην Τενερίφη των ισπανικών Καναρίων Νήσων και το 2017 θα λάβει χώρα στην Πράγα.
         
Φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 800 Έλληνες και ξένοι αστρονόμοι, αστροφυσικοί και άλλοι επιστήμονες που ασχολούνται με το διάστημα γενικότερα, οι οποίοι θα ανταλλάξουν επιστημονικές απόψεις και θα δημιουργήσουν στενότερους διασυνοριακούς δεσμούς.
         
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα απονεμηθούν μια σειρά βραβείων, μεταξύ άλλων το βραβείο θεωρητικής αστροφυσικής MERAC στην ελληνικής καταγωγής αστροφυσικό Μαρία Πετροπούλου του Πανεπιστημίου Περντιού των ΗΠΑ. Επίσης ο Γιοαχίμ Τρίμπερ του γερμανικού Ινστιτούτου Εξωγήινης Φυσικής Μαξ Πλανκ θα τιμηθεί με το βραβείο «Τίχο Μπράχε» για τις ανακαλύψεις του στο πεδίο της αστρονομίας με ακτίνες-Χ.
         
Εξάλλου, την Τρίτη 5 Ιουλίου και ώρα 19:00, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του αστροφυσικού δρος Ιάσονα Σπυρομίλιου, αστρονόμου στο Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο (ESO), με τίτλο «Το επιταχυνόμενο σύμπαν». Η ομιλία θα παρουσιάσει την ιστορία της επιταχυνόμενης διαστολής του σύμπαντος, καθώς και το πώς η σκοτεινή ενέργεια και η σκoτεινή ύλη θα επηρεάσουν το μέλλον του.
Κλείσιμο
   
Ο Iάσονας Σπυρομίλιος έχει διατελέσει υπεύθυνος των τηλεσκοπίων NTT and VLT, διευθυντής του αστεροσκοπείου του ESO «Λα Σίλα Παρανάλ» την Χιλή, υπεύθυνος του προγράμματος του τηλεσκοπίου E-ELT και υπεύθυνος του προγράμματος για το ραδιοτηλεσκόπιο SKA. Η ερευνητική δραστηριότητά του επικεντρώνεται στους υπερκαινοφανείς αστέρες και στην κοσμολογία. Έχει λάβει το βραβείο κοσμολογίας Gruber (2007) και το βραβείο θεμελιώδους φυσικής Breakthough (2014).
   
Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη, αλλά απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από τις 18:30 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης