Ο 14χρονος προσπάθησε και να στραγγαλίσει τον φίλο του

Ο 14χρονος προσπάθησε και να στραγγαλίσει τον φίλο του

Ο ανήλικος δράστης χτύπησε με μαχαίρι τον άτυχο Τάσο στο μάτι και τον αυχένα - Για βίαιο παρελθόν του μιλούν κάτοικοι του χωριού Γέφυρα - Λένε ότι τον είχαν δει να κυκλοφορεί με όπλο - Σήμερα η απολογία του

Ο 14χρονος προσπάθησε και να στραγγαλίσει τον φίλο του
Όσο οι ώρες περνούν οι αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση της δολοφονίας του 14χρονου γίνονται όλο και πιο φρικιαστικές. Μετά το αρχικό σοκ, οι κάτοικοι του χωριού Γέφυρα ανοίγουν τα στόματα τους «καίγοντας» κυριολεκτικά με τις μαρτυρίες τον ανήλικο δολοφόνο, ο οποίος - όπως κι ο ίδιος ομολόγησε - έσφαξε με ένα κουζινομάχαιρο τον κολλητό του φίλο.

Έχουν περάσει περίπου 48 ώρες από τη στιγμή που εντοπίστηκε το άψυχο κορμί του 14χρονου αγοριού μέσα σε μια λίμνη αίματος. Οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να εξιχνιάσουν γρήγορα την υπόθεση και να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης το δράστη. Το πανελλήνιο συγκλονίστηκε από την είδηση ότι το 14χρονο αγόρι, έχασε τη ζωή του από τα χέρια του συνομήλικου και καλύτερου του φίλου. Ολόκληρη η περιοχή της Γέφυρας στη Θεσσαλονίκη βυθίστηκε στο πένθος, ενώ οι περισσότεροι από τους κατοίκους της ακόμα αδυνατούν να πιστέψουν το κακό που τους βρήκε. Μέτα το αρχικό σοκ, όμως, αρκετοί είναι αυτοί που λύνουν τη σιωπή τους και μιλούν για ένα βίαιο παρελθόν που είχε... χτίσει ο δράστης, δίνοντας νέες διαστάσεις στην υπόθεση.

Κλείσιμο

Το βίαιο παρελθόν του και οι βόλτες με το όπλο
Οι πρώτες καταγγελίες έκαναν λόγο για θανατώσεις σκύλων και κουνελιών από το 14χρονο δράστη κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών. Στη συνέχεια ακολούθησαν αυτές που αναφέρονταν σε βιαιοπραγίες εναντίον συμμαθητών του. 

Σύμφωνα με τις μητέρες συμμαθητών του ο ανήλικος δολοφόνος ήταν ιδιαίτερα επιθετικός και προκαλούσε συχνά προβλήματα. Μάλιστα όπως αναφέρει μια από αυτές η κυρία Μυρτώ Τζούτζου, είχε χτυπήσει και το δικό της παιδί, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια παρεξήγηση. Για το λόγο αυτό η καταγγέλλουσα είχε επισκεφθεί τη διευθύντρια του σχολείου, καθώς το περιστατικό είχε σημειωθεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις του γυμνασίου που φοιτούσαν.

Ταυτόχρονα η κυρία Τζούτζου όπως η ίδια τονίζει, ενημερώθηκε από τη διευθύντρια του σχολείου ότι είχαν συμβεί κι άλλα παρόμοια περιστατικά με αλλά παιδιά με αποτέλεσμα πολλοί από τους συμμαθητές να έχουν πρόβλημα με τον 14χρονο δράστη. Αυτό όμως που προκαλεί σοκ είναι οι καταγγελίες για οπλοφορία του ανήλικου δράστη. Κάποιοι από τους κατοίκους του χωριού αναφέρουν ότι τον είχαν δει να κυκλοφορεί με κυνηγητικό όπλο στους δρόμους του χωριού, ενώ σύμφωνα με αναφορές άλλων η διευθύντρια του σχολείου είχε βρει σκάγια μέσα στην τάξη του.

Κι αν όλα τα παραπάνω συγκλονίζουν, ακόμα συγκλονιστικότερο είναι το πόρισμα της ιατροδικαστού που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος και εξέτασε το πτώμα του μικρού Τάσου. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή το θύμα έφερε δύο επιπόλαια τραύματα από μαχαίρι σε μάτι και αυχένα, ενώ ο δράστης πριν κόψει την καρωτίδα του κολλητού του φίλου αποπειράθηκε να τον στραγγαλίσει!


«Φίλοι για πάντα», έγραφε ο 14χρονος για τον Τάσο
Πάντως, οι ισχυρισμοί του 14χρονου και της υπεράσπισής του εξόργισαν τον θείο του 14χρονου Τάσου ο οποίος αποκάλυψε ότι τα δυο αγόρια είχαν καλή σχέση και μάλιστα, γνωρίζει ότι στο σπίτι του δράστη βρέθηκε σημείωμα που έγραφε το δικό του όνομα, το όνομα του Τάσου και τη φράση: «φίλοι για πάντα». 

«Πώς είναι δυνατό να κάνεις μπούλινγκ σε ένα παιδί που έχει τη διπλάσια σωματική διάπλαση από τη δική σου;», διερωτήθηκε ο θείος του Τάσου, υπογραμμίζοντας ότι η συμπεριφορά του 14χρονου δράστη ήταν κάπως επιθετική και περίεργη.


Τι θα πει ο δράστης σήμερα στην απολογία του
Μετά την προθεσμία που πήρε τη Δευτέρα από τους δικαστικούς λειτουργούς της Θεσσαλονίκης ο 14χρονος δράστης θα οδηγηθεί και πάλι σήμερα ενώπιον του 5ου τακτικού ανακριτή, με τις διώξεις της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο ανήλικος με τη βοήθεια του δικηγόρου θα αναπτύξει τους δικούς του ισχυρισμούς για το πώς συνέβη το περιστατικό αλλά και τις αιτίες που τον οδήγησαν στη δολοφονική του ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες το 14χρονο αγόρι θα αναφέρει ότι τα τελευταία δύο χρόνια είχε υποστεί ψυχολογική πίεση από τον Τάσο, το δίδυμο αδερφό κι άλλο ένα παιδί. Μάλιστα θα αναφέρει ότι μια ημέρα πριν από το μοιραίο περιστατικό είχε τσακωθεί για άλλη μια φορά με τον Τάσο με αποτέλεσμα να πιαστούν και πάλι στα χέρια. Το πρωί του προηγούμενου Σαββάτου και λίγες ώρες πριν τη δολοφονία όμως τα ξαναβρήκαν με το φίλο του. Θα μιλήσει και για το βράδυ που διεπράχθη το ειδεχθές έγκλημα, λέγοντας ότι έφυγαν από αναψυκτήριο μαζί με τον Τάσο γύρω στις 11.30 το βράδυ. «Ο πελάτης μου σηκώθηκε να φύγει πρώτος από την εκδήλωση και τον ακολούθησε ο φίλος του. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, όπως μου είπε, ο φίλος του άρχισε να τον αποκαλεί χοντρό κι ότι η οικογένεια του δεν έχει λεφτά. Θόλωσε. Μόλις έφτασαν κοντά στο σπίτι του, είπε στο θύμα να τον περιμένει λίγο για να πάει στην τουαλέτα. Πήγε στην κουζίνα, πήρε ένα μαχαίρι κι όταν επέστρεψε τσακώθηκαν με το θύμα. Πάλεψαν και μετά χρησιμοποίησε το μαχαίρι κατάφερνοντάς του τα χτυπήματα» λέει στο protothema.gr ο δικηγόρος του δράστη Θοδωρής Σιμόπουλος και συνεχίζοντας τονίζει: «Το παιδί έχει μετανιώσει και δεν έχει ακόμα καταλάβει τι έχει κάνει. Μου είπε ότι αισθάνονταν σαν περίγελος του σχολείου κι ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το συμμαθητή του. Δεν έχει καταλάβει ότι όλη η κοινωνία είναι εναντίον του. Μου λέει ότι θέλει να πάει στο σχολείο και να πει στους συμμαθητές του ότι δεν είναι δολοφόνος».


Από τον ανακριτή στο σπίτι 
Μπορεί ο ανήλικος να οδηγηθεί σήμερα στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να απολογηθεί για την ειδεχθή του πράξη, ωστόσο αναμένεται μετά το τετ α τετ με τον ανακριτή να επιστρέψει και πάλι στο σπίτι του. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα στους ανήλικους κάτω των δεκαπέντε ετών δεν επιβάλλεται το μέτρο της προσωρινής κράτησης αλλά και όταν η υπόθεση τους οδηγηθεί στο ακροατήριο δεν προβλέπεται ο εγκλεισμός τους σε κατάστημα κράτησης νέων. «Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο περί ποινικής ανηλικότητα που περιγράφεται στις διατάξεις των άρθρων 121 και επόμενα, με βάση τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια επιβάλλει τον περιορισμό ανηλίκου σε σωφρονιστικά καταστήματα νέων μόνο εάν ο ανήλικος έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του και μόνο εφόσον το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται προβλέπει ως επαπειλούμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη», αναφέρει στο protothema.gr ο ποινικολόγος Σωκράτης Μαρινάκος και συνεχίζοντας προσθέτει: «Στην προκειμένη περίπτωση παρά το γεγονός ότι το τελεσθέν από τον ανήλικο αδίκημα είναι αυτό της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, εντούτοις το γεγονός ότι δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του, δύναται μόνο να υποβληθεί στα αναμορφωτικά μέτρα που προβλέπει ο ποινικός κώδικας, όπως για παράδειγμα η ανάθεση της επιμέλειας του σε ιδρύματα ανηλίκων ή σε επιμελητές ανηλίκων. Παράλληλα στο παρόν στάδιο της κύρια ανάκρισης μέχρι η υπόθεση να οδηγηθεί στο δικαστήρια δύναται να του υποβληθούν μόνο περιοριστικοί όροι που μπορούν να αφορούν τον τρόπο ζωής και διαμονής του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης