Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι πρόσφυγες βάζουν τα κλάματα και ρωτούν πού τους πηγαίνουν

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι πρόσφυγες βάζουν τα κλάματα και ρωτούν πού τους πηγαίνουν

Η μεταφορά των προσφύγων από την Ειδομένη δεν είναι εθελοντική, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διεθνώς αναγνωρισμένη Οργάνωση

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι πρόσφυγες βάζουν τα κλάματα και ρωτούν πού τους πηγαίνουν
Η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 48 ωρών. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για εθελοντική μετακίνηση των προσφύγων
. Παρόλα αυτά, κρατά σε απόσταση χιλιομέτρων τις δημοσιογραφικές αποστολές, ενώ η μοναδική πηγή πληροφόρησης προέρχεται από βίντεο και εικόνες που δίνει η...
Ελληνική Αστυνομία! Η ανεξάρτητη και παγκοσμίως αναγνωρισμένη Οργάνωση, Γιατροί του Κόσμου, διαψεύδει με ανακοίνωση της τον ισχυρισμό της «εθελοντικής αποχώρησης», κάνοντας λόγο για εξαναγκαστική μετακίνηση και μάλιστα χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες, όπως η ενημέρωση των ανθρώπων αυτών για το μέρος στο οποίο θα οδηγηθούν και προφανώς θα διαμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κλείσιμο
«Οι άνθρωποι δεν ενημερώνονται για το πού θα οδηγηθούν και αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τους έχουν δοθεί ακριβείς πληροφορίες», δήλωσε ο Μικέλε Τελάρο, συντονιστής της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή της Ειδομένης. «Έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και τη βία και έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στην Ειδομένη. Σε καμία περίπτωση όμως η εναλλακτική λύση για τις απάνθρωπες συνθήκες , δεν θα πρέπει να είναι το άγνωστο και η αβεβαιότητα», συμπληρώνει.



Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι μεταφέρονται ακόμη και οι ασθενείς, χωρίς να παρέχεται η παραμικρή πληροφορία για τον προορισμό του, ενώ οι περισσότεροι έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης. «Μία από τις νοσηλεύτριές μας ανέφερε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που είδε στην κλινική ξέσπασαν σε κλάματα, όταν τους μιλούσε. Τη ρωτούσαν πού θα πάνε και αν θα υπάρχουν γιατροί. Δεν ήξερε τι να τους απαντήσει, γιατί ούτε εμείς δεν γνωρίζουμε αν θα διασφαλιστεί επαρκώς η παροχή ιατρικής φροντίδας», δήλωσε ο Τελάρο.

Από την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, τόσο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, όσο και οι υπόλοιπες οργανώσεις που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πρόσφυγες, απομακρύνθηκαν από την περιοχή και είχαν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση στους ανθρώπους αυτούς. «Ας είμαστε ειλικρινείς. Η συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν μπορεί να θεωρηθεί εθελοντική μεταφορά, καθώς σε αυτούς τους ανθρώπους δεν δόθηκε άλλη επιλογή, δεν είχαν επαρκή πληροφόρηση, ούτε παροχή βοήθειας στον καταυλισμό», δήλωσε ο Λόικ Ζεγκέρ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα την Ελλάδα. «Είναι απαράδεκτο να επιβάλεις τη μεταφορά των απελπισμένων ανθρώπων. Θα θέλαμε να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι θα μπορέσουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη, ότι θα έχουν επαρκή προστασία. Αλλά δεν μπορούμε. Δεν είμαστε καν σε θέση να τους καθησυχάσουμε σχετικά με τις συνθήκες που θα βρουν στους νέους καταυλισμούς».

«Η μεταφορά των προσφύγων από άτυπους σε επίσημους καταυλισμούς δεν είναι η λύση. Στην Ευρώπη, το 2016, οι πρόσφυγες δεν θα πρέπει να ζουν σε σκηνές. Θα πρέπει να εισακούγονται τα αιτήματά τους για άσυλο και να τους παρέχεται στέγαση, έτσι ώστε να μπορούν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους με ασφάλεια», κατέληξε ο Ζεγκέρ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης