Ο παλιός έγινε καπνός και ο νέος... Τούρκος

Ο παλιός έγινε καπνός και ο νέος... Τούρκος

Ολο το παρασκήνιο της σύγκρουσης των μιντιαρχών με το Μαξίμου  - Στο απόλυτο αδιέξοδο το ΜEGA

Ο παλιός έγινε καπνός και ο νέος... Τούρκος
Οι «εχθροπραξίες» κυβέρνησης - τηλεοπτικών σταθμών για τις άδειες ξεκίνησαν και επίσημα αυτή την εβδομάδα με την προσφυγή που κατέθεσαν τα κανάλια στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο πόλεμος ξεκίνησε με την κυβέρνηση -την ώρα που περνά από τη Βουλή το βαρύ πακέτο μέτρων- να ανεμίζει τη σημαία κατά της «διαπλοκής» και τα κανάλια να δίνουν τη μάχη της επιβίωσης ενεργοποιώντας το νομικό τους οπλοστάσιο. 

Το MEGA κινδυνεύει να εξελιχθεί στην παράπλευρη απώλεια της σύγκρουσης, ενώ την ίδια στιγμή κυοφορούνται επιχειρηματικές συμμαχίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ισχυρά σχήματα και ταυτόχρονα αξιοποιούνται πρακτικές ψυχολογικού πολέμου με επικλήσεις δεκάδων εκατομμυρίων που είναι -δυνητικά- διαθέσιμα.

Κλείσιμο
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί προσέφυγαν με αιτήσεις ακυρώσεων στο ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων, ενώ επιφυλάσσονται και για νέες προσφυγές μόλις προκηρυχθεί επίσημα ο διαγωνισμός. Τα κανάλια έχουν δημιουργήσει την dream team του Διοικητικού και Δημόσιου Δικαίου, προσλαμβάνοντας βαριά ονόματα καθηγητών, όπως η κυρία Γλυκερία Σιούτη και οι κύριοι Πάνος Λαζαράτος, του Σπύρος Φλογαΐτης, Γεώργιος Δελλής κ.ά.

Τα δικόγραφα ήδη πάνε κι έρχονται, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ως τα τέλη Ιουνίου μπορεί να έχουμε την πρώτη απόφαση. Η κυβέρνηση, περιμένοντας τη Δικαιοσύνη που μπορεί να περιπλέξει ή και να παγώσει τα πράγματα, ποντάρει σε μια γρήγορη νίκη, κλείνοντας το MEGA. O υπουργός Επικρατείας Nίκος Παππάς οριοθέτησε χρονικά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας την προκήρυξη για την αδειοδότηση των καναλιών, ενώ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο δήλωσε ότι η προθεσμία υποβολής των φακέλων θα είναι 45 ημέρες. Ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση στο ΜEGA λέγοντας: «Οταν δεν πληρώνεις, καλύτερα να περιφέρεις τη λύπη σου γι’ αυτό και όχι για το τίμημα της άδειας».

Τις εντυπώσεις στη μάχη των αδειών έκλεψε άκοπα και ανέξοδα το αουτσάιντερ της τηλεοπτικής αγοράς, ο ιδιοκτήτης του σταθμού Ε Φίλιππος Βρυώνης, ο οποίος σε επιστολή του προς τον υπουργό Επικρατείας πρότεινε 35 εκατ. ευρώ ως τιμή εκκίνησης για την απόκτηση της μιας εκ των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών που θα προκηρυχθούν με βάση τον σχετικό νόμο. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή εκκίνησης για τη συμμετοχή στον σχετικό διαγωνισμό έχει προσδιοριστεί στα 3 εκατ. ευρώ. Ο κ. Παππάς, ο οποίος επιβεβαίωσε την επιστολή του κ. Βρυώνη, δήλωσε ότι «θα ακούσουμε πολλά στο επόμενο διάστημα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Αν βάλουμε υψηλή τιμή εκκίνησης, ουσιαστικά φράζουμε τον δρόμο σε επενδυτές. Οποιος όμως θέλει να μπει στην αγορά με 35 εκατ. ευρώ είναι ευπρόσδεκτο βέβαια, δεν το απαγορεύει κανείς. Αλλά δεν μπορεί να μπει εξαρχής τιμής εκκίνησης τόσο υψηλή».

Οι ανταγωνιστές του ιδιοκτήτη του σταθμού Ε δεν έχουν λογικές εξηγήσεις -πέραν ίσως του εντυπωσιασμού- για την εκτός διαγωνισμού γαλαντομία του. Αναρωτιούνται γιατί με τόσα χρήματα δεν παίρνει το ΜEGA και εκτιμούν ότι αφού σήκωσε τόσο ψηλά τον πήχη, πιθανόν εξασφάλισε τη συμμετοχή στον διαγωνισμό που ορισμένοι ανταγωνιστές του θεωρούσαν αμφίβολη. 

Στο μεταξύ, το ΜEGA πλησιάζει συνεχώς στο απόλυτο αδιέξοδο. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων οδηγούν σε υποχρεωτικές αλλαγές του προγράμματος, ενώ την Τετάρτη μία ακόμη προθεσμία για τη δέσμευση χρημάτων έναντι της αύξησης κεφαλαίου των 22,5 εκατ. πέρασε άπρακτη. Αναμενόμενο, αφού οι μέτοχοι καλούνται να ρισκάρουν αυτό το ποσό χωρίς να γνωρίζουν αν το κανάλι θα πάρει άδεια λειτουργίας. 

Τη Δευτέρα πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Digea για να αποφασίσει τι θα πράξει, καθώς και το τελεσίγραφο του παρόχου ψηφιακού σήματος δεν έχει τύχει οιαδήποτε απάντησης. Είναι τόσο δραματική η κατάσταση στο MEGA που δεν υπάρχει ούτε διευθύνων σύμβουλος να υπογράψει μια τυπική επιστολή που θα ζητά παράταση. Τα 28 εκατ. ευρώ απαιτήσεις προμηθευτών παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ η αποχή των δικηγόρων σώζει πρόσκαιρα το κανάλι από την έκδοση διαταγής πληρωμής που θα έφερνε το τέλος. Το δώρο Πάσχα πληρώθηκε στους εργαζομένους από προσωπικά χρήματα που διέθεσε η πλευρά Βαρδινογιάννη - Μπόμπολα, αφού υπήρξε ειδική συμφωνία με τις τράπεζες για να πιστωθούν στους λογαριασμούς των εργαζομένων χωρίς να δεσμευτούν. Ολα δείχνουν ότι το ΜEGA δεν θα μπορέσει και για τυπικούς λόγους να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις άδειες, αφού πρέπει να είναι ενήμερο προς τις τράπεζες.

Επιχειρηματικές συμμαχίες

Στο μεταξύ, το θερμόμετρο για τη διεκδίκηση των τεσσάρων άδειων ανεβαίνει. Ετσι, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε μια συμμαχία του κ. Δημήτρη Κοντομηνά του ALPHA με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, εφόσον φυσικά ευοδωθούν οι μεταξύ τους συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι στον επικείμενο διαγωνισμό θα δώσουν το «παρών» ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΪ, ο STAR, ο ALPHA και προφανώς το Ε . Αν επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες η συμμαχία Κοντομηνά - Σαββίδη, τότε φαίνεται ότι ο διαγωνισμός δεν θα έχει εκπλήξεις. 
Ελλοχεύει βέβαια ο κίνδυνος και νέων δικαστικών εμπλοκών, γιατί στην αγορά κυκλοφορούν ψίθυροι που θέλουν την κυβέρνηση να σκέπτεται μετά τις τέσσερις άδειες να προκηρύξει και άδειες για τρία θεματικά κανάλια. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε νομικές αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες που θα έχουν πληρώσει για τις τέσσερις άδειες, έχοντας λάβει υπόψη στις οικονομικές προσφορές τους ότι θα λειτουργήσουν σε ένα ολιγοπώλιο τεσσάρων καναλιών. 

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικές προθέσεις για τρία θεματικά κανάλια -εφόσον επιβεβαιωθούν- θα δώσουν διέξοδο στο Ε. Εκτιμούν επίσης ότι πίσω από τη φημολογία για τα θεματικά κανάλια πρέπει να αναζητηθεί το κίνητρο για τη δημιουργία θυγατρικής στην Αθήνα από τον 47χρονο Τούρκο καναλάρχη Ατζούν Ιλίτζαλι, ο οποίος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης