Προσφυγικό: «Βουλιάζουν» ξανά τα νησιά

Προσφυγικό: «Βουλιάζουν» ξανά τα νησιά

1691 πρόσφυγες παραμένουν στο hot spot της Λέσβου, της Χίου 1366 και της Σάμου 189, χωρίς τις σημερινές αφίξεις - Ξεπέρασαν τους 5.600 οι μετανάστες στον Πειραιά - Ανοιγοκλείνουν τα σύνορα στην Ειδομένη - Αν και οι ροές μειώνονται κατά βάσιν, 50.364 πρόσφυγες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια

Προσφυγικό: «Βουλιάζουν» ξανά τα νησιά
Στις «Συμπληγάδες» Τουρκίας - Ευρώπης παραμένει η Ελλάδα μπροστά στο μείζον ζήτημα του Προσφυγικού.

Η χώρα συμπιέζεται μεταξύ μιας όλο και πιο απρόθυμης
Κλείσιμο
Ευρώπης στο ζήτημα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μιας Τουρκίας η οποία επιδιώκει πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα εκβιάζοντας με την ανεξέλεγκτη προσφυγική και μεταναστευτική ροή προς την Ελλάδα.

Αν και η ροή των προσφύγων από την Τουρκία έχει περιοριστεί σημαντικά-χθες πέρασαν μόλις 232 άτομα στα ελληνικά νησιά- ο αριθμός των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας κινείται σταθερά λίγο πάνω από τους 50.000. 

Συγκεκριμένα, συνολικά 50.364 πρόσφυγες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την έως τώρα συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, με το μεγαλύτερο αριθμό να διαμένει στη βόρεια Ελλάδα.

Οι 4.242 παραμένουν στα νησιά, ενώ οι νέες αφίξεις ανέρχονται σε μόλις 192.

Στις δομές της Αττικής φιλοξενούνται 14.698 άτομα, ενώ στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.874.

Οι 28.550 πρόσφυγες βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα, από αυτούς οι 11.370 διαμένουν στο camp της Ειδομένης και οι 1.250 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

Οι υπόλοιποι φιλοξενούνται σε χώρους στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Καβάλα, τη Δράμα, την Κοζάνη, την Κατερίνη, την Κόνιτσα, την Πρέβεζα, τα Γιάννενα, τα Γιαννιτσά και τη Βέροια.

Ξεπέρασαν τους 5.600 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στον Πειραιά


Την ίδια ώρα, μηδενικές είναι οι μεταναστευτικές ροές και σήμερα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς το λιμάνι του Πειραιά, καθώς δύο πλοία που κατέπλευσαν σήμερα το πρωί το «blue star 1» και το «Διαγόρας» δεν μετέφεραν κανέναν μετανάστη και πρόσφυγα.

Στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία χθεσινοβραδινή καταμέτρηση του λιμενικού σώματος φιλοξενούνται συνολικά 5.600 πρόσφυγες έναντι 5.467 που ήταν χθες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εθελοντικών οργανώσεων κάποιοι από τους μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να επέστρεψαν από διάφορα κέντρα φιλοξενίας στο λιμάνι του Πειραιά.

Στους προαύλιους χώρους των επιβατικών σταθμών του ΟΛΠ πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες διαμένουν σε δεκάδες σκηνές, καθώς οι εσωτερικοί χώροι είναι ασφυκτικά γεμάτοι.

Ειδομένη: «Ανοιγοκλείνει» η σιδηροδρομική γραμμή

Εν τω μεταξύ, έπειτα από τελευταία ενημέρωση, έκλεισε εκ νέου η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ, που είχε ανοίξει νωρίτερα το πρωί.

Πρόσφυγες και μετανάστες που ζητούν το άνοιγμα των συνόρων επέστρεψαν και πάλι πάνω στη γραμμή, την οποία κρατούσαν κλειστή επί σειρά ημερών.

Όση ώρα ήταν ανοιχτή η γραμμή, δεν πέρασε κάποια αμαξοστοιχία, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην περιοχή περί τα 50 άτομα.

Στην Ειδομένη παραμένουν περί τους 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες προκαλώντας τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Ήδη τόσο στην Ειδομένη όσο και στον Πειραιά κινούνται κυκλώματα που υπόσχονται στους πρόσφυγες και μετανάστες πέρασμα στην Ευρώπη μέσα από τα Αλβανικά σύνορα ή και απευθείας στην Ιταλία. 

Μυτιλήνη: «Βουλιάζουν» τα hot spot από μετανάστες - Πάνω από 300 έφτασαν στο νησί


Περισσότεροι από 300 μετανάστες έχουν αποβιβασθεί από τα χαράματα σήμερα στη Λέσβο, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ τον αριθμό των υπό περιορισμό διαμενόντων προσφύγων και μεταναστών στο hot spot της Μυτιλήνης, οι οποίοι και περιμένουν την ενεργοποίηση των όσων προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ώστε να υποβάλουν αίτηση ασύλου ή να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.
   
Χθες Δευτέρα πάντως και μέχρι σήμερα τα χαράματα ήταν μικρός ο αριθμός των όσων έφτασαν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν 161 άτομα κυρίως Πακιστανοί μετανάστες. Στη Λέσβο χθες αποβιβάσθηκαν 103 άτομα, στη Χίο 58 ενώ στη Σάμο δεν αποβιβάσθηκε κανένας.
   
Υπό περιορισμό στα hot spot των τριών νησιών, Λέσβος, Χιος, Σάμος, των προσφύγων που μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20η Μαρτίου, με στοιχεία χωρίς τις σημερινές πρωινές αφίξεις, παραμένουν: Στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο 1691, στη Χίο 1366 και στη Σάμο 189.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης