Νέα επεισόδια σήμερα στον Πειραιά – Σε νέα Ειδομένη εξελίσσεται η Αττική

Νέα επεισόδια σήμερα στον Πειραιά – Σε νέα Ειδομένη εξελίσσεται η Αττική

Τραυματίες και ένταση - 5.000 μετανάστες στο λιμάνι, άλλοι τόσοι σε Ελληνικό, 2.000 στο Σχιστό

Νέα επεισόδια σήμερα στον Πειραιά – Σε νέα Ειδομένη εξελίσσεται η Αττική
Για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων συνεπλάκησαν το μεσημέρι περίπου 50 πρόσφυγες, Αφγανοί και Σύροι, μέσα στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να υπάρξει επέμβαση των δυνάμεων του λιμενικού.

Κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε ελαφρά ένας πρόσφυγας στον οποίο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές. Το επεισόδιο έληξε και αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία στο χώρο.

Η Αττική πάντως όπως φαίνεται μετατρέπεται σε νέα Ειδομένη, με τους πρόσφυγες να ξεπερνούν τους 13.592. Η κατάσταση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι όντως τραγική, με περισσότερους από 4.954 ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά, να μένουν στοιβαγμένοι στους επιβατικούς σταθμούς. Ίδια εικόνα και στο Ελληνικό, με τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί να ξεπερνούν τους 4.490. Τουλάχιστον 1.970 βρίσκονται στο Σχιστό, 712 στον Ελαιώνα, 800 στη Μαλακάσα και 666 στο Λαύριο. 
 
Κλείσιμο
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», με ακόμα  638 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 240 άτομα από τη Χίο και 398 από τη Μυτιλήνη. Εντός της ημέρας θα καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 2» με 79 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Λέρο και 5 από την Κω.

Πούλμαν έχουν μεταβεί και σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να παραλάβουν πρόσφυγες και μετανάστες για διάφορα κέντρα φιλοξενίας στα Γιάννενα ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει επιβίβαση ατόμων σε αυτά καθώς πολλοί αρνούνται να μετακινηθούν φοβούμενοι ότι θα μεταφερθούν κάπου και θα εγκλωβιστούν.
   
Βάσει της επίσημης καταμέτρησης, οι πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε σχεδόν 46.000, σχεδόν 5.000 από τους οποίους έχουν γεμίσει ασφυκτικά τους χώρους στην Ε1 και Ε2 του λιμανιού του Πειραιά, ενώ σε κάθε διαθέσιμο σημείο έχουν στήσει σκηνές, δημιουργώντας ουσιαστικά μια νέα, μικρή για την ώρα, «Ειδομένη». 

Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια του συσσιτίου για άγνωστη μέχρι στιγμής αφορμή, νεαροί πρόσφυγες που περίμεναν στην σειρά ήρθαν στα χέρια. Άμεσα, τα επεισόδια γενικεύτηκαν, καθώς η οργή μεταξύ τους ξεχειλίζει και η παραμικρή «σπίθα» οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Τελικά τα πράγματα ηρέμησαν, μετά από λίγη ώρα. 




SOS από την Περιφέρεια: Ζητά την αποσυμφόρηση του λιμανιού 
Τη λήψη άμεσων μέτρων αποσυμπίεσης του λιμανιού του Πειραιά, καθώς, παρά τις σημερινές αναχωρήσεις ατόμων, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών πλησιάζει τα 5.000 άτομα, ζητεί με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.

 «Η κατάσταση έχει ζορίσει παρά πολύ και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, καθώς οι συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί στο λιμάνι του Πειραιά ξεπερνάει τις δυνατότητές μας, ενώ υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι παραμονής και φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών, άρα δεν μπορούν και να εξασφαλιστούν και όλες οι αναγκαίες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.

Ο κ. Γαβρίλης κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές αναχωρήσεις 500 περίπου προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά με πούλμαν για τα Γιάννενα και αν αυτό ομαλοποιεί κάπως την κατάσταση, δήλωσε ότι παρά τις σημερινές μετακινήσεις σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, ο αριθμός των ατόμων που εξακολουθούν να διαμένουν στο λιμάνι εξακολουθεί να παραμένει σταθερά πάνω από τις 4.000 άτομα.

Πρόσθεσε επίσης ότι όσο πιο πολλά άτομα παραμένουν για πολλές ημέρες στον ίδιο χώρο και δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αξιοπρεπούς παραμονής και διαβίωσης, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις και εκνευρισμός και κάτι τέτοιο απαιτεί άμεσα μέτρα αποσυμπίεσης.







 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης