Αναστασιάδης σε Τουσκ: «Οχι» στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για Τουρκία

Αναστασιάδης σε Τουσκ: «Οχι» στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για Τουρκία

Την έντονη αντίδραση του Κύπριου προέδρου συνάντησε η προσπάθεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συνδέσει το μεταναστευτικό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Αναστασιάδης σε Τουσκ: «Οχι» στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για Τουρκία
Ένα ηχηρό όχι στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων στη διαπραγμάτευση Τουρκίας – ΕΕ,  δια στόματος του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη εισέπραξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ. 

Ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Τουσκ στη Λευκωσία ανέφερε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα κεφαλαίων αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τις προϋποθέσεις του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. 

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως  η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία και με δηλώσεις αξιωματούχων της και προσφάτως του κ. Νταβούτογλου θεωρεί τη Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα». Όπως τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, αν ο ίδιος συναινούσε στις απαιτήσεις της Τουρκίας θα αποδεχόταν ότι όντως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως το μεταναστευτικό δεν συνδέεται με την επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ και είναι αδικαιολόγητο, αντιπαραγωγικό και απαράδεκτο να μετατοπισθεί το βάρος της ευθύνης για τη μεταναστευτική κρίση στους δικούς του ώμους και στους ώμους της Κύπρου.

Από τη πλευρά του ο Ντ. Τουσκ σημείωσε πως δεν βρίσκεται στη Κύπρο για να ασκήσει πιέσεις αλλά για να ακούσει τις απόψεις της Λευκωσίας. Όπως είπε αναζητείται ένας τρόπος για να βοηθηθεί η Ελλάδα και να ανοίξει η Βαλκανική οδός ώστε να λειτουργήσει και πάλι η συνθήκη του Σένγκεν.  
Κλείσιμο

Είπε ακόμα πως η πρόταση της Τουρκίας πρέπει να επαναισορροπηθεί ώστε να γίνει δεκτή από τους 28.  Σημείωσε πως οποιαδήποτε σχέδιο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τους πρόσφυγες θα πρέπει να στηρίζεται στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκαιο. 

Για τη Κύπρο είπε πως είναι το ίδιο σημαντική όσο η Γερμανία η Γαλλία και οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ και καμία τρίτη χώρα, εννοώντας τη Τουρκία, δεν μπορεί να είναι πιο σημαντική από οποιοδήποτε κράτος μέλος.

Ξεκαθάρισε πως δεν έχουν αλλάξει οι κανόνες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και συνεπώς θα πρέπει να τους τηρήσει για να υπάρξει συμφωνία και των 28 κρατών μελών. Τέλος συνεχάρη τη Κύπρο για την έξοδο από το μνημόνιο, σημειώνοντας ότι στέκεται στα δικά της πόδια χωρίς να χρειαστεί όλη τη βοήθεια που της προσφέρθηκε ενώ πριν δύο χρόνια βρισκόταν στο χείλος της αβύσσου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης