Πάνω από 1.200 μετανάστες έφτασαν σήμερα μόνο στη Χίο, αν και ο Βίτσας βλέπει «μειωμένες ροές»

Πάνω από 1.200 μετανάστες έφτασαν σήμερα μόνο στη Χίο, αν και ο Βίτσας βλέπει «μειωμένες ροές»

Η καλοκαιρία που επικρατούσε χθες και σήμερα «έφερε» περισσότερες από 20 βάρκες μέχρι στιγμής - Ήδη βρίσκονταν στο κέντρο μεταναστών περίπου 1.100 - Από όταν ανέλαβε το ΝΑΤΟ, οι ροές μειώθηκαν λέει ο υπεύθυνος του συντονιστικού της κυβέρνησης

Πάνω από 1.200 μετανάστες έφτασαν σήμερα μόνο στη Χίο, αν και ο Βίτσας βλέπει «μειωμένες ροές»
Πλημμύρισαν και πάλι από πρόσφυγες
και μετανάστες
Κλείσιμο
οι ακτές της Χίου, καθώς η βελτίωση – από χθες το βράδυ – των καιρικών συνθηκών έφερε δεκάδες βάρκες στο νησί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του λιμεναρχείου Χίου ο συνολικός αριθμός των αφιχθέντων τις τελευταίες ώρες υπερβαίνει τους 1200 – εκ των οποίων περίπου οι μισοί περισυνελλέγησαν από τα σκάφη του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή, ενώ οι άλλοι είχαν αποβιβασθεί στις ακτές, σε πλέον των 20 – συνολικά – περιστατικών. Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό Δημήτρης Βίτσας, διαπιστώνει μείωση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά «από όταν ανέλαβε το ΝΑΤΟ».

Ο κύριος Βίτσας δήλωσε πως οι ροές παρουσιάζουν μείωση κατά 50% και πλέον, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, έπεσαν κάτω από 1.000 άτομα τη μέρα, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου έφθαναν με βάρκες στην Ελλάδα 2.000 με 2.500 άτομα ημερησίως κατά μέσο όρο. «Χθες είχαμε κάπου 700 άτομα. Άρα παίζει ένα θετικό ρόλο η παρουσία του ΝΑΤΟ προς το παρόν σε επίπεδο καταγραφής, με την έννοια ότι υπάρχει ένα 'μάτι' αρκετά ισχυρό» είπε μιλώντας στο Πρακτορείο FM.

Στην Χίο πάντως, όπου ήδη βρίσκονταν άλλοι περίπου 1100 πρόσφυγες και μετανάστες, οι δομές φιλοξενίας τίθενται σε σκληρή δοκιμασία, αφού πλέον οι αριθμοί αρχίζουν και ανεβαίνουν σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα. Άλλωστε, η επίσημη εκδοχή του συντονιστικού οργάνου κάνει λόγο για δυνατότητες φιλοξενίας 1100 ατόμων, ενώ πλέον ο συνολικός αριθμός έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 2.250 άτομα. Παράλληλα, βρίσκεται σε ισχύ το ιδιότυπο «εμπάργκο» που έχει επιβάλλει το υπουργείο Ναυτιλίας με την μετακίνηση των ανθρώπων αυτών προς τον Πειραιά, με αποτέλεσμα χθες Τρίτη να φύγουν από την Χίο μόλις 50 άτομα με το τακτικό ακτοπλοϊκό δρομολόγιο.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να πειστούν όσοι παραμένουν συγκεντρωμένοι εκεί να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθούν με τη βία οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη μεθόριο. «Η διαδικασία αποσυμπίεσης στην Ειδομένη πρέπει να γίνει δια της πειθούς, να πειστούν ότι να κάθονται στα σύνορα δεν τους προσθέτει κάτι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας και επισήμανε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα στην προσπάθειά τους να τους ενημερώσουν σε ποια κέντρα μετεγκατάστασης μπορούν να φιλοξενηθούν.

Έκανε επίσης γνωστό ότι πριν από 10 ημέρες περίπου, όταν οι αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεπαν τη διέλευση προσφύγων, σ' ολόκληρη την Ελλάδα υπήρχαν περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες και -όπως τόνισε- η αναλογία ήταν 85% - 90% πρόσφυγες προς 10% - 15% μετανάστες. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, η διεθνής εμπειρία λέει ότι ένα ποσοστό 80% των προσφύγων θα επιστρέψει πίσω στη χώρα του, ενώ θα χρειαστεί ένας χρόνος περίπου για να ολοκληρωθεί η επιστροφή. 



Πηγή: astraparis.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης