Παρένθετη μητρότητα: Από 50.000 έως 70.000 ευρώ ζητούν οι «δανεικές» μητέρες

Παρένθετη μητρότητα: Από 50.000 έως 70.000 ευρώ ζητούν οι «δανεικές» μητέρες

Όλο και πιο πολλές Ελληνίδες καταφεύγουν στη λύση της παρένθετης κύησης -Αυξάνονται όμως και τα προβλήματα λόγω των νομοθετικών κενών- Επιβάλλονται πρόστιμα σε μονάδες Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Η δίψα και το όνειρο για ένα παιδί έχει αναβαθμίσει αισθητά και στη χώρα μας τον θεσμό της παρένθετης μητρότητας και συνεχώς όλο και περισσότερα ζευγάρια εξοικειώνονται με την ιδέα, σπάνε τα ταμπού, ξεπερνούν τους κοινωνικούς φραγμούς από τους οποίους διακατέχονται και αναζητούν «δανεικές» μητέρες.

Παράλληλα, όμως, όσο ανεβαίνουν οι στροφές στο όχημα της τεκνοποίησης μέσω της παρένθετης μητρότητας, τόσο εμφανίζονται στην πράξη προβλήματα.

Όμως παντελή πεισματική αδιαφορία, ανεξαρτήτως του αν είναι εσκεμμένη ή όχι, έχουν επιδείξει όλες οι Κυβερνήσεις των τελευταίων 11 ετών, καθώς δεν έχουν εκδώσει τα προβλεπόμενα αναγκαία νομοθετήματα (Προεδρικό Διάταγμα και υπουργική απόφαση) για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των μονάδων Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης.

Όλα αυτά δεν αποκλείουν, πίσω από το ευαίσθητο αυτό ζήτημα, να κρύβεται ένας ολόκληρος μηχανισμός που διευκολύνει τα ανδρόγυνα για την υλοποίηση του ονείρου τους, καθώς η αναζήτηση δανεικής μητέρας δεν είναι και τόσο εύκολο πράγμα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που στην αναζήτηση αυτή συμμετέχουν και οι ίδιοι οι γιατροί οι οποίοι αναλαμβάνουν την υλοποίηση των ονείρων των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα τεκνοποίησης και κάνουν τα πάντα προκειμένου να ακούσουν ένα κλάμα μωρού μέσα στο σπίτι.
Ούτε όμως απαγορεύει σε νέες κοπέλες, κατά κανόνα, να προσφέρουν-δανείζουν το σώμα τους για να κυοφορήσουν ξένο έμβρυο, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν ένα καλό εισόδημα, το οποίο κυμαίνεται από 50.000 έως 70.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή η ασάφεια και το κοντόφθαλμο του Έλληνα νομοθέτη, στο κεφαλαίο που λέγεται παρένθετη μητρότητα, οι παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης, η οικονομική αρνητική εικόνα των τελευταίων ετών, δημιουργεί μια αλυσίδα συγκυριών και προβλημάτων.
Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί την Εθνική Αρχή Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για τα θέματα αυτά, να επιβάλλει πρόστιμα σε μονάδες εμβρυομεταφοράς οι οποίες  δεν τηρούν πιστά τον νόμο.
Πρόσφατα η εν λόγω Αρχή επέβαλε πρόστιμο 17.500 ευρώ σε ιδιωτική μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Αττικής. Το πρόστιμο επιβλήθηκε πολυμερισμένα, δηλαδή για διάφορες παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά την ιατρικά υποβοηθούμενη ανθρώπινη αναπαραγωγή (νόμος 3305/2005).

Η Αρχή τονίζει ότι, κανονικά, οι παραβάσεις της εν λόγω μονάδας επισύρουν τις κυρώσεις της προσωρινής ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της. Επειδή όμως από το 2005 δεν έχει εκδοθεί το προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα και η σχετική υπουργική απόφαση για τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης, επέβαλε χρηματικά πρόστιμα.

Μία από τις αιτίες επιβολής του προστίμου ήταν ότι δύο δότριες ωαρίων ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών, χωρίς να δικαιολογείται ο λόγος υπέρβασης του ορίου αυτού. Η νομοθεσία προβλέπει ότι η δότρια πρέπει να μην έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας της. Το ηλικιακό αυτό όριο μπορεί να φτάσει στο 40ό έτος, όταν συντρέχει σπουδαίος λόγος και ύστερα από άδεια της Αρχής.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο επιβλήθηκε το πρόστιμο ήταν ότι η ηλικία της υποβοηθούμενης γυναίκας ήταν –σύμφωνα με την αστυνομική της ταυτότητα– πάνω από την επιτρεπόμενη, που είναι το 50ό έτος.
Επίσης επιβλήθηκε επειδή η επίμαχη μονάδα δεν τηρούσε αρχείο κρυοσυντηρημένων ωαρίων και εμβρύων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εξέταση της ιχνηλασιμότητας των ωραρίων που χρησιμοποιούνται στις λήπτριες.

Ένας ακόμη λόγος επιβολής του προστίμου ήταν ότι μία δότρια δεν είχε συναινέσει στη δωρεά ωαρίων.

Ο τελευταίος λόγος επιβολής του προστίμου ήταν ότι μετά από ωοληψία 7 ωαρίων, εκ των οποίων τα 5 ήταν ώριμα και γονιμοποιήθηκαν με το σπέρμα του συζύγου, τα τρία εξ αυτών ήταν κατάλληλα για εμβρυομεταφορά και τα δύο μεταφέρθηκαν στη μήτρα, ενώ ένα γονιμοποιημένο ωάριο κρυοσυντηρήθηκε σύμφωνα με την επιθυμία του ζευγαριού.

Το κρυοσυντηρηθέν έμβρυο μπορεί να αποθηκευθεί για 5 χρόνια και, εάν το ζευγάρι δεν το χρησιμοποιήσει, μπορεί η μονάδα να το διαθέσει. Όμως, παρά το γεγονός ότι δεν είχε παρέλθει η πενταετία, αυτό  διατέθηκε.

Η ιδιωτική αυτή μονάδα της Αττικής προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του προστίμου. Μεταξύ των άλλων υποστηρίζει ότι υπάρχει κενό νόμου στο καθεστώς της εμβρυομεταφοράς, ενώ ως προς τα όρια ηλικίας υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του νόμου 3305/2005 και του Αστικού Κώδικα, που χρήζει ερμηνείας.
 
 Η παρένθετη μητρότητα
 
Παρένθετη μητρότητα είναι η μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας και η κυοφορία από τη γυναίκα αυτή, η οποία και γεννά το παιδί.
Στη χώρα μας ο θεσμός της παρένθετης μητέρας εφαρμόζεται από το 2002.
Πριν ξεκινήσει η οποία διαδικασία, πρέπει να προηγηθεί δικαστική απόφαση, η οποία θα χορηγεί άδεια παρένθετης κύησης. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας είναι να έχει προηγηθεί αίτηση της γυναίκας που επιθυμεί μέσω παρένθετης μητέρας να αποκτήσει παιδί.
Επίσης, πρέπει να υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία των δύο γυναικών και τα γονιμοποιημένα ωάρια να μην ανήκουν στην κυοφόρο. 
 
 
 

ΣΧΟΛΙΑ (23)

ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ

ολο αυτο το σκηνικο δια αυτης της μεθοδου "τεκνοποιησης" ΕΙΝΑΙ λαθος και ηθικα και νομικα και ψυχολογικα και θεολογικα.- ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΕς ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ πρωτιστως ....που δυστυχως κανενας δεν το σκεφτεται - απ ολους αυτους....που καταφευγουν σε αυτη τη διαδικασια.

Καράντη Μαρία

Μαθαίνουμε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική Χώρα της Ευρώπης και της Αφρικής όπου γίνεται συχνά εμπορία ανθρώπινων οργάνων και ιστών, από διεφθαρμένους καθηγητές Γυναικολογίας και Βιολόγους Κέντρων Εξωσωματικής, αλλά κανένας Εισαγγελέας δε τους αφαιρεί ποτέ τις άδειες λειτουργίας ή τα πτυχία τους!

Αντί να μεγαλώσουν

ορφανά, πετάνε τα λεφτά τους για να διαιωνίσουν το είδος τους...

Dr.

Όταν για να υιοθετήσουν ένα ορφανό πρέπει να περιμένουν μέχρι το ορφανό να πάει φαντάρος, τι θέλεις να κάνουν τα καημένα τα ζευγάρια;

>>>>>>>>>>>>>>>Μικροχιμαιρισμός<<<<<<<<<<<<<<<<<<

αυτό που δεν λένε οι εκατομμυριούχοι γιατροί που για τα λεφτά τα κάνουν όλα (εξωσωματικές, παρένθετες από τις καλύτερες business): Η παρένθετη δίνει και γενετικό υλικό της (DNA) στο έμβρυο μέσω του πλακούντα! Υπάρχουν κίνδυνοι για όποια θέλει να τεκνοποιήσει στα 40-50 επειδή ήθελε να κάνει "καριέρα" των 600 ευρώ.

Παρένθετη μάνα

70.000??? Τι λέτε ρε κορίτσια? Είστε άνεργες, έχετε οικονομικά προβλήματα και βρήκατε τη λύση? Η παρένθετη μητέρα δεν πρέπει να αμοίβεται. Απλά πρέπει να παρέχονται ευκολίες, έξοδα εξετάσεων από το ζευγάρι γονέων. Σε διαφορετική περίπτωση είναι εμπόριο.

@Λάθος κάνεις!

Kαι γιατί να μην αμοίβεται??? Ετσι θα "αποκοπεί" και απο το σύνδρομον της μητρότητας!!!!!

στρουθοκάμηλος

Το να επιτρέπουν την παρενθετη μητρότητα μεν, αλλά να λέει ότι είναι χωρίς αμοιβή δε, είναι απλά στρουθοκαμηλισμός. Και εντέλει, και λεφτά διακινούνται, και είναι μαύρα, και δεν μπορεί να καλυφθεί νομικά η μία ή η άλλη πλευρά αν κάτι γίνει παράτυπα, όπως θα καλύπτονταν νομικά αν υπήρχε συμβόλαιο με αμοιβή. "Έχουμε τους καλύτερους νομοθετες"...ειρωνικά βέβαια καθώς ο νόμος είναι μόνο για να ψευτοβαυκαλιζόμαστε ότι κάνουμε το καλό, ότι είμαστε ανώτεροι, ενώ στην πράξη απλά ενθαρρύνει την παρανομία.

αισχρο

Ειναι αισχρο να πουλας τα παιδια σου για τα λεφτα...

xaxaxa

5.000 kai polla einai

......

Άραγε αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους σε τέτοιες επιλογές είναι η επιθυμία για παιδιά ή ο εγωισμός; γιατί αν πραγματικά κάποιος θέλει παιδί μπορει να υιοθετήσει, αλλά στην ουσία θέλουν επέκταση του εγώ τους Και ξοδεύουν εκατομμύρια στις εξωσωματικές που όταν δεν πετυχαίνουν καταστρέφουν και την υγεία της γυναίκας και τους γάμους Και τώρα βρέθηκε ένας καινούργιος τρόπος να τρέφεται ο εγωισμός αυτός. Συν του ότι δημιουργούμε ανθρωπους-μηχανες αναπαραγωγής, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τί συνέπειες μπορεί όλο αυτό να έχει στην ψυχική τους υγεία αργότερα. Εν τω μεταξύ τα παιδάκια στοιβάζονται στα ιδρύματα. Άρα το ερώτημα είναι:Θελουν παιδιά τα ζευγάρια ή τα δικά τους παιδιά; και φυσικά δεν είναι κακό αυτό όταν μπορείς να τα κάνεις, δεν ισχύει όμως όταν παρεμβαινεις στη φύση και στις ανθρώπινες ψυχές.

Chris

Παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται αλλά χωρίς αμοιβή. Δηλαδή πρέπει η γυναίκα που το θέλει, να το κάνει επειδή αγαπάει το ζευγάρι και όχι για τα χρήματα. Έχουμε από τους καλύτερους νόμους στον κόσμο, δεν χρειαζόμαστε άλλους.

Λούλης

Ο ελληναράς τα θέλει όλα τζάμπα. Κι εσύ όταν δουλεύεις, κάντο για την αγάπη προς το αφεντικό σου και όχι για τα χρήματα. Καλοπερασάκια

προς 09:25

αν και ειμαι ΕΝΤΕΛΩΣ αντιθετη με την ολη φαση αυτη (περι παρενθετης).....ειναι παραλογο να μην εχει βοηθεια εστω οικονομικη διοτι και οι μηνιαιες ιατρικες εξετασεις της εγκυου ειναι πολλες και πολυδαπανες....και οταν πλεον δεν εργαζεται πρεπει να εχει ενα βοηθημα και οταν χρειαστει πχ μετακινησεις με ταξι πχ πρεπει καποιοι να την βοηθουνε αν δεν εχει οικονομικη ανεση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

paiania_fotia

Κινητοποιήθηκαν 28 πυροσβέστες με 13 οχήματα μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 7 πυροσβέστες και το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων

nosokomeio-1

Στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας οι αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις ανέρχονται σε 62 για το Γενικό Νοσοκομείο, χωρίς να έχει γίνει καμία πρόσληψη με μόνιμο προσωπικό - Στο τμήμα των Επειγόντων περιστατικών δεν υπάρχει ιατρός στη διαλογή των περιστατικών, μόνο νοσηλευτικό προσωπικό

3