Ξεσηκώνονται οι δήμαρχοι της Αττικής: Δεν θα μας κάνετε Ειδομένη!

Ξεσηκώνονται οι δήμαρχοι της Αττικής: Δεν θα μας κάνετε Ειδομένη!

Ανοιχτή επιστολή των δημάρχων Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού και Παλαιού Φαλήρου στον Μουζάλα - Δύο μεγάλες σκηνές που στήθηκαν έξω από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού - Επεισόδια μεταξύ μεταναστών το βράδυ στο Ταε Κβον Ντο - Στη Γερμανία, παραιτήσεις και αγωγές για το ίδιο θέμα

Ξεσηκώνονται οι δήμαρχοι της Αττικής: Δεν θα μας κάνετε Ειδομένη!
Την έντονη αντίδραση των δημάρχων τεσσάρων περιοχών της Αττικής προκαλούν τα φερόμενα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία καταυλισμού οικονομικών μεταναστών
εντός του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Κλείσιμο
Με ανοιχτή επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, οι δήμαρχοι Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Φαλήρου λένε «δεν θα γίνουμε Ειδομένη» και επιχειρούν να «προλάβουν» ενδεχόμενα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία καταυλισμού μεταναστών μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Ο κ. Μουζάλας είχε δεσμευτεί ότι οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στο Ελληνικό έως το τέλος του Οκτωβρίου, όμως παρατηρείται αύξηση του αριθμού οικονομικών μεταναστών και υπάρχει ο φόβος ότι θα στηθεί καταυλισμός δήλωσε στο MEGA o δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. «Ποιοι θα εγγυηθούν την ασφάλεια των παιδιών που παίζουν εκεί και των κατοίκων;» αναρωτήθηκε.

«Δεν έχουμε δικαίωμα να είμαστε εφησυχασμένοι. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.Ύστατη έκκληση για τη δημόσια ασφάλεια και την δημόσια υγεία απηύθυνε ο Γιώργος Παπανικολάου δήμαρχος Γλυφάδας, σημειώνοντας ότι ενώ αρχικά είχαν ενημερωθεί για πρόχειρη φιλοξενία μεταναστών που θα διαρκούσε ένα μήνα, τρεις μήνες μετά, όχι μόνο δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα, αλλά «ενημερωνόμαστε και μάλιστα όχι επίσημα ότι θα εγκατασταθούν κι άλλοι».

Την ανησυχία τους εντείνουν οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από το vimaonline.gr και στις οποίες εικονίζονται δύο μεγάλες λευκές σκηνές μπροστά από την ολυμπιακή εγκατάσταση του χόκεϊ και ένα τριαξονικό φορτηγό γεμάτο σκηνές.

Οι σκηνές που έχουν στηθεί έξω από το γήπεδο του χόκεϊΤην ίδια ώρα η κυβέρνηση, δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, παραδέχεται ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για τους χιλιάδες μετανάστες από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες που δεν μπόρεσαν να περάσουν από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, τους οποίους έφερε στην Αθήνα από την Ειδομένη. 

Η επιστολή των δημάρχων έχει ως εξής:
 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

10 Δεκεμβρίου 2015

Αξιότιμε Υπουργέ κ. Μουζάλα,

Με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την ολοένα αυξανόμενη μεταφορά παράνομων μεταναστών στη Νότια Αθήνα, στα γήπεδα Χόκεϊ του Ελληνικού και Ταε Κβο Ντο του Π. Φαλήρου.

Η ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος είναι εξαιρετικά σημαντική και κανείς δεν μπορεί να την παραβλέψει. Η Πολιτεία, ωστόσο, αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως αυτό, χωρίς έστω τη στοιχειώδη προετοιμασία και οργάνωση και αφήνοντας στο σκοτάδι τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτό που ξεκίνησε πριν από 3 μήνες με την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, έχει τώρα μετατραπεί σε μόνιμη δομή ανοιχτής φιλοξενίας, όχι για πρόσφυγες πολέμου αλλά για παράνομους μετανάστες.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη μας είχατε δεσμευτεί προσωπικά ότι τέλη Οκτωβρίου θα είχε κλείσει η προσωρινή δομή στο Ελληνικό, δέσμευση που δυστυχώς δεν τηρήσατε. Αντί γι΄αυτό, μαθαίνουμε ότι υπάρχει σχέδιο εγκατάστασης χιλιάδων μεταναστών στο πρώην Αεροδρόμιο σε ερειπωμένα κτίρια και αντίσκηνα.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε «αποθήκη ψυχών» αφού δεν πληρεί καμία απολύτως προϋπόθεση φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε το πρώην αεροδρόμιο να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών -και όχι Σύρων προσφύγων- στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στα Σκόπια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τις τοπικές μας κοινωνίες σε επαγρύπνηση.

Σας ζητάμε, κύριε Υπουργέ, να απαντήσετε επισήμως, άμεσα και εμπεριστατωμένα, στα ακόλουθα κρίσιμα ερωτήματα:

1. Ποιος εγγυάται την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής; Είναι επισήμως γνωστό πλέον ότι ανάμεσα στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που διέρχονται ή καταλήγουν στη χώρα μας βρίσκονται και εξτρεμιστικά στοιχεία.
2. Πως θα διασφαλίσετε τη δημόσια υγιεινή, όταν ξαφνικά χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονται σε ένα χώρο που δεν πληροί σχεδόν καμία προδιαγραφή για το σκοπό αυτό;
3. Ως τι θα λειτουργήσουν προσωρινά οι εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου; Κέντρο υποδοχής; Κέντρο φιλοξενίας; Κέντρο διαμετακίνησης; Και το κυριότερο: Θα είναι μια ανοιχτή ή κλειστή εγκατάσταση;
4. Για πόσο διάστημα σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Ελληνικό για το σκοπό αυτό;
5. Ποιος θα αναλάβει τη σίτιση και το κόστος φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών;
6. Ποιος και με ποιο τρόπο θα κάνει την καταγραφή των αλλοδαπών;
7. Πως και πότε θα πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες;

Κύριε Υπουργέ,

Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Όλοι οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι ήδη η Νότια Αθήνα και οι δήμοι μας 3 μήνες τώρα έπραξαν το καθήκον τους ανθρωπιστικά όπως όφειλαν.

Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για ένα ζήτημα τέτοιων διαστάσεων. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις και τον βαθύ προβληματισμό μας. Αναμένουμε άμεση συνάντηση μαζί σας και αναλυτική επίσημη ενημέρωση.

 
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΑΛΙΜΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ

ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Πηγαινοφέρουν χωρίς σχέδιο μετανάστες από Ειδομένη-Αθήνα

«Δεν ξέρω πού θα πάνε οι μετανάστες μετά από εδώ, θα το μάθετε τότε». Με τη φράση αυτή αποκάλυψε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γιάννης Μουζάλας την έλλειψη σχεδίου της κυβέρνησης για τους περίπου 2.300 μετανάστες που μετέφερε στην Αθήνα από την Ειδομένη την ώρα που χιλιάδες άλλοι μετανάστες φτάνουν καθημερινά στον Πειραιά από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η κατάσταση στο κλειστό του Ταε Κβον Ντο μυρίζει ήδη μπαρούτι, με τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης να είναι άθλιες, όπως δείχνουν τα βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr.Δεν λείπουν μάλιστα και οι εντάσεις και τα επεισόδια ανάμεσα στους μετανάστες όπως αυτά που συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης και τα οποία οδήγησαν στον ελαφρύ τραυματισμό τριών ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διαπληκτισμοί μεταξύ μεταναστών, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι κάποιοι από τους αλλοδαπούς στο Τάε Κβον Ντο ήταν σε κατάσταση μέθης λόγω κατανάλωσης αλκοόλ.

Στον χώρο μετέβη αργά το βράδυ ασθενοφόρο το οποίο παρέλαβε τους τραυματίες, ενώ υπήρξε και επέμβαση των αντρών των ΜΑΤ, οι οποίοι βρίσκονταν στην περιοχή για λόγους ασφαλείας.

Στη Γερμανία... παραιτούνται

Πάντως στη Γερμανία αντίστοιχες εικόνες αντιμετωπίζονται διαφορετικά... Ο επικεφαλής του Κέντρου Χορήγησης Ασύλου του Βερολίνου (LaGeSo) Φραντς Άλερτ εξαναγκάσ σε παραίτηση, λόγω του χάους που προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα στην υπηρεσία του. Από τον περασμένο Ιούνιο εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά συνωστίζονται καθημερινά στην αυλή του Κέντρου, κάποιοι μάλιστα επί εβδομάδες, περιμένοντας να κληθούν για την προκαταρκτική συνέντευξη με τους αρμόδιους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Moabit Ηilft», η οποία ανακίνησε το θέμα, υπεύθυνη για την κατάσταση είναι η Γερουσία του Βερολίνου, για αυτό, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Ντιάνα Χένιγκες, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι με τη νέα ηγεσία. Η κυρία Χένιγκες ζήτησε περισσότερους ειδικούς στην ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια και υποστήριξη για την αναδιάρθρωση της γραφειοκρατίας που επικρατεί στο Κέντρο. Τόνισε μάλιστα ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί όσο προχωρά ο χειμώνας.

Επισημαίνεται ότι από το εν λόγω κέντρο απήχθη, βιάστηκε και κατόπιν δολοφονήθηκε τετράχρονο αγοράκι από τη Βοσνία, από έναν παιδεραστή ο οποίος, σύμφωνα με τις αρχές, εκμεταλλεύθηκε το χάος που επικρατούσε εκεί.

Για «σοκαριστική κατάσταση» έκανε λόγο η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ, η οποία, σε ανοιχτή επιστολή της προς τον Δήμαρχο του Βερολίνου Μάρτιν Μούλερ, σημειώνει ότι είδε ανθρώπους να περιμένουν σε ουρές, πολλές φορές μέσα στη λάσπη, στριμωγμένοι σε αποκλεισμένους χώρους και σκηνές, χωρίς εγγύηση ότι τουλάχιστον το αποτέλεσμα θα αξίζει τον κόπο τους. «Πολλοί από αυτούς αισθάνονται ανήμποροι, αβοήθητοι, σαν να είναι παγιδευμένοι σε εφιάλτη». Η κυρία Ροτ αναγνώρισε πάντως ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Βαυαρία, παρά τις αντιρρήσεις των αρχών και παρά το γεγονός ότι το κρατίδιο υποδέχεται το 15% των προσφύγων που φθάνουν στην Γερμανία ενώ το Βερολίνο μόλις το 5%, η διαχείριση της κατάστασης είναι πολύ πιο επαγγελματική.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος του Βερολίνου υπερασπίστηκε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του, μιλώντας για «έκτακτες συνθήκες» και απευθύνοντας έκκληση «να μην χρησιμοποιείται η προσφυγική κρίση για πολιτικά παιχνίδια».

Στο μεταξύ 40 δικηγόροι κατέθεσαν μήνυση εναντίον του υπουργού υγείας του Βερολίνου Μάριο Τσάγια, κάνοντας λόγο για «θεσμική αμέλεια» η οποία προκαλεί σωματικές βλάβες. «Σε κανένα άλλο κρατίδιο οι πολιτικοί και οι υπηρεσίες δεν αποτυγχάνουν τόσο συστηματικά όσο εδώ», δήλωσε μία εκ των δικηγόρων, η Κριστίνα Κλεμ.

Τεταμένη είναι η κατάσταση και στον χώρο προσωρινής εγκατάστασης που έχει στηθεί στο παλιό αεροδρόμιο Τέμπελχοφ της πόλης, όπου έχουν βρει καταφύγιο 2200 πρόσφυγες. Αιτία είναι το γεγονός ότι πρέπει να χρησιμοποιούν εξωτερικές τουαλέτες και ότι πρέπει να μεταβαίνουν με ειδικά λεωφορεία σε κοντινές πισίνες προκειμένου να πλυθούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης