Πάνω από 5.000 πρόσφυγες φτάνουν μόνον σήμερα στην Αθήνα

Πάνω από 5.000 πρόσφυγες φτάνουν μόνον σήμερα στην Αθήνα

«Γέμισε» πάλι η πλατεία Βικτωρίας - Οι κάτοικοι της περιοχής μπορεί να έχουν εκφράσει επανειλημμένως την αγανάκτησή τους, αλλά κάθε ημέρα αντικρίζουν την ίδια εικόνα – Μουζάλας στο protothema.gr: «Στο όνομα του προσφυγικού ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε κανένα από τα κυρίαρχα και εθνικά δικαιώματά μας»

Πάνω από 5.000 πρόσφυγες φτάνουν μόνον σήμερα στην Αθήνα
Περίπου 3.200 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στην Αττική με τα πλοία Αριάδνη και Tera Jet που τους μετέφεραν από τη Λέσβο. Άλλοι 2.000 με 3.000 από νησιά του Αιγαίου αναμένεται να επιβιβαστούν στα πλοία Blue Star 1 και Νήσος Ρόδος, που θα καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά απόψε το βράδυ. Κάνοντας πρόσθεση αυτών των αριθμών υπολογίζεται πως πάνω από 5.000 με 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα φτάσουν στην Αθήνα μέσα σε μία ημέρα. 

Η πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών που ήρθαν στον Πειραιά με τα πρωινά δρομολόγια σκοπεύει να συνεχίσει σήμερα κιόλας το ταξίδι προς κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με την Γερμανία να βρίσκεται πρώτη στη λίστα και τις Αυστρία και Σουηδία να ακολουθούν. Αυτό γίνεται, άλλωστε, τους τελευταίους μήνες, όπου το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα έχει ενταθεί στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) έχουν περάσει από την Ελλάδα πάνω από 350.000 άνθρωποι με το 80% αυτών να είναι πρόσφυγες. 

Κλείσιμο


Και σήμερα, όμως, η πλατεία Βικτωρίας «γέμισε» με πρόσφυγες και μετανάστες. Παρόλο που εδώ κι έναν μήνα στο σημείο βρίσκεται αστυνομική παρουσία όλο το 24ωρο και λεωφορεία με προορισμό τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Γαλάτσι,  Ελαιώνα και Ελληνικό, μεταφέρουν όσους δεν έχουν βγάλει εισιτήρια για τα Σκόπια, η συγκεκριμένη πλατεία παραμένει ο χώρος όπου εκατοντάδες βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο. 



Οι κάτοικοι της περιοχής μπορεί να έχουν εκφράσει επανειλημμένως την αγανάκτησή τους, αλλά κάθε ημέρα αντικρίζουν την ίδια εικόνα. Άτομα που έχουν αναλάβει τη μεταφορά των ανθρώπων αυτών από την πλατεία Βικτωρίας, επισημαίνουν στο protothema.gr πως «εδώ κι έναν μήνα κανείς δεν κοιμάται στην πλατεία», καθώς κι ότι συνεργεία του δήμου Αθηναίων κι εθελοντικές μονάδες καθημερινώς καθαρίζουν την πλατεία, προκειμένου να μην ξαναδημιουργηθεί η κατάσταση που επικρατούσε μέχρι πρότινος εκεί. Για τους περιοίκους, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, τίποτε από τα παραπάνω δεν επαρκεί, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της «γκετοποίησης» της περιοχής.



Μπορεί, επίσης, σήμερα να γιορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου  του 1940, όμως, για εκείνους που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, η σημερινή ημέρα είναι σα μία καθημερινή. Οι άνδρες του λιμενικού σώματος στα νησιά του Αιγαίου συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, οι αρμόδιοι φορείς τρέχουν να προλάβουν καταστάσεις, οι άνθρωποι που κάνουν ταυτοποιήσεις είναι και σήμερα στα πόστα τους, ενώ στο γραφείο του από νωρίς το πρωί βρίσκεται κι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας. 



Ο υπουργός μίλησε στο protothema.gr σχετικά με τις αποφάσεις τις μίνι Συνόδου Κορυφής, που έγινε στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως: «Δεν υπάρχει συμφωνία για 50.000 πρόσφυγες. Υπήρχε σκοπός εκτός από τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει ως κυβέρνηση να προσθέσουν στην Ελλάδα ένα τεράστιο στρατόπεδο 50.000-60.000 προσφύγων για προσωρινή φιλοξενία, που είναι μία ολόκληρη πόλη. Στη Σύνοδο, δηλαδή, ήθελαν να περάσουν εκτός από το δικό μας προγραμματισμό (σ.σ.: 7.000 στα hotspot συν περίπου 3.500 στις δομές, όπως είναι ο Ελαιώνας, συν τη συνεργασία με τον ΟΗΕ για δημιουργία δύο χώρων φιλοξενίας, 10.000 στη Βόρεια Ελλάδα κι άλλες 10.000 στη Νότια Ελλάδα, κυρίως στην Αττική) άλλους 50.000 με 60.000. Αντ’ αυτού, εμείς πετύχαμε να μην περάσει αυτό, αλλά η επιδότηση 20.000 θέσεων με ενοίκιο. Αυτό έχει το εξής καλό: το ένα είναι ότι αποκρούστηκε μία πολύ κακή πρόταση και το δεύτερο ότι αποσπάστηκε κάτι πολύ καλό, δηλαδή έχουμε 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας σε σπίτια που θα επιδοτούνται. Όλα αυτά θα γίνουν με χρηματοδότηση της ΕΕ και του ΟΗΕ».



«Άλλο ένα θετικό της Συνόδου είναι ότι η Τουρκία μπήκε ως κυρίαρχο μέλος της λύσης και ξεκαθαρίσαμε ότι πύλη δεν είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η αρχή του διαδρόμου», πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας, τονίζοντας ότι «είναι προφανές ότι στο όνομα του προσφυγικού ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε κανένα από τα κυρίαρχα και εθνικά δικαιώματά μας».



«Όταν έχω μέσα στα σύνορά μου τη βάρκα με τους πρόσφυγες η δουλειά μου με βάση τους διεθνείς κι ευρωπαϊκούς νόμους και το εθνικό δίκαιο είναι ότι πρέπει να κάνω διάσωση. Αφού κάνω τον διαχωρισμό “πρόσφυγας-μετανάστης” στη στεριά δίνω στον καθένα τα νόμιμα δικαιώματα και υποχρεώσεις του. Μέσα στα νόμιμα του μετανάστη που έχει έρθει παράτυπα στην Ελλάδα είναι και η επιστροφή», υπογραμμίζει, παράλληλα ο υπουργός. 



«Από τη δική μας την πλευρά καταβάλουμε μία ηρωική προσπάθεια να ταυτοποιήσουμε με βάση τους κανόνες της ΕΕ τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτό τους τελευταίους μήνες το κάνουμε καλά. Στην αρχή δεν το κάναμε τόσο καλά. Τους τελευταίους μήνες έχουμε πιστοποιήσει πλήρως με τα ευρωπαϊκά κριτήρια πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν το έχει κάνει αυτό. Όταν γίνει η πιστοποίηση ο μετανάστης παίρνει ένα χαρτί που λέει ότι έχει 30 ημέρες να εγκαταλείψει τη χώρα κι ο πρόσφυγας ότι έχει έξι μήνες για να καταθέσει αίτηση ασύλου. Κανείς από τους δύο δεν βρίσκεται υπό κράτηση. Το εάν φεύγει ή μένει είναι δική του απόφαση», επισημαίνει, ακόμη, τονίζοντας ότι υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν, αλλά η χώρα δείχνει να έχει μπει επιτέλους σε έναν καλό δρόμο για την σωστή αντιμετώπιση του ζητήματος, χωρίς αυτό να μειώνει στιγμή την διαρκή επαγρύπνηση και την ανησυχία που πρέπει να υπάρχουν.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης