Επικυρώθηκε η καταδίκη του πρώην νομάρχη Ηλείας Χ. Καφύρα και του δημάρχου Ζαχάρως Π. Χρονόπουλου

Επικυρώθηκε η καταδίκη του πρώην νομάρχη Ηλείας Χ. Καφύρα και του δημάρχου Ζαχάρως Π. Χρονόπουλου

Η απόφαση αφορά τις φωτιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007, που χάθηκαν 36 ζωές – Σε κάθε έναν κατηγορούμενο επιβλήθηκε συνολικά ποινή φυλάκισης 77 χρόνων (κατά συγχώνευση 40 έτη) – Η ποινή είναι εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα και θα καταβληθεί σε μηνιαίες δόσεις των 1.200 ευρώ

Επικυρώθηκε η καταδίκη του πρώην νομάρχη Ηλείας Χ. Καφύρα και του δημάρχου Ζαχάρως Π. Χρονόπουλου
Οριστική και αμετάκλητη είναι η εξαγοράσιμη ποινή των 10 ετών που επιβλήθηκε στον πρώην νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα και στον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο για τις φωτιές στην Ηλεία, τον Αύγουστο του 2007, που χάθηκαν 36 ζωές.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, δεχόμενο την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιου Μπόμπολη, επικύρωσε την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, με την οποία καταδικάστηκαν οι κ.κ. Καφύρας και Χρονόπουλος σε 10 χρόνια ο καθένας. Οι ποινές τους είναι εξαγοράσιμες προς 5 ευρώ την ημέρα και το ποσό της εξαγοράς θα καταβληθεί σε δόσεις  των 1.200 ευρώ τον μήνα. Να σημειωθεί ότι συνολικά, σε κάθε έναν κατηγορούμενο, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 77 ετών (κατά συγχώνευση 40 έτη). Όμως επειδή τα συγκεκριμένα αδικήματα διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, η ανώτατη ποινή που θα εκτίσει (βάσει του νόμου) είναι δέκα χρόνια για κάθε ένοχο.

Οι δύο τοπικοί παράγοντες, καταδικάστηκαν για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων και για έλλειψη της αναγκαίας προσοχής σχετικά με την μη λήψη κατάλληλων μέτρων  αποφυγής πυρκαγιάς, από την οποία προκλήθηκαν θάνατοι. Πριν την πυρκαγιά υπήρχε σχετική ειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για υψηλό κίνδυνο  πυρκαγιάς, αλλά δεν ελήφθη υπόψη. Με τον τότε σχεδιασμό, οι τοπικοί φορείς είχαν την υποχρέωση, σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης, να έχουν σε ετοιμότητα πυροσβεστικά  οχήματα, υδροφόρες, σκαπτικά μηχανήματα, όπως επίσης να είχαν προβεί σε διάνοιξη των αγροτικών δρόμων, κ.λπ.

Κλείσιμο
Όμως δεν είχε ληφθεί κανένα αναγκαίο μέτρο. Έτσι, στις 24 Αυγούστου 2007, ξέσπασε πυρκαγιά σε οικισμό της Ζαχάρως από αμέλεια και η πυρκαγιά έλαβε τεράστιες, ανεξέλεγκτες και καταστροφικές διαστάσεις, λόγω ελλείψεως των αναγκαίων μέτρων. Οι αρεοπαγίτες δεν δέχθηκαν τις αιτήσεις των δύο πρώην τοπικών αρχόντων, με τις οποίες ζητούσαν να αναιρεθεί η καταδικαστική για αυτούς απόφαση του Εφετείου. Το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι η απόφαση του Εφετείου έχει πλήρη και σαφή αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο  Απρίλιο, το Ποινικό Τμήμα Αρείου Πάγου είχε επικυρώσει άλλη εφετειακή απόφαση με την οποία είχαν καταδικαστεί οι κ.κ. Καφύρας και Χρονόπουλος, σε φυλάκιση 9 μηνών ο καθένας για τον τραυματισμό αλλοδαπού από την ίδια πυρκαγιά (Αύγουστος του 2007). Ο αλλοδαπός είχε υποστεί εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα. Οι ποινή τους και τότε ήταν μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα και η εξαγορά της θα γίνει σε 24 δόσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης