Από την πλατεία Βικτωρίας στο κλειστό του Γαλατσίου μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες

Από την πλατεία Βικτωρίας στο κλειστό του Γαλατσίου μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες

Με δέκα δρομολόγια μεγάλων λεωφορείων του ΟΑΣΑ από την Βικτώρια στο Γαλάτσι, μεταφέρθηκαν περίπου 1000 άτομα - Δύο παράλληλες συγκεντρώσεις στην πλατεία, υπό την παρουσία της αστυνομίας - Ζητώ από τους κατοίκους της περιοχής υπομονή και απαιτώ από τις υπηρεσίες μου επιμονή, ώστε να αποφορτιστεί η κατάσταση, είπε ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Από την πλατεία Βικτωρίας στο κλειστό του Γαλατσίου μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες
«Είναι μια άθλια εικόνα» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την πλατεία Βικτωρίας, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είχαν επί εβδομάδες κατασκηνώσει. Παράλληλα, λεωφορεία του ΟΑΣΑ μεταφέρουν τους πρόσφυγες από την πλατεία στο Κλειστό Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου. Τα τέσσερα μεγάλα λεωφορεία με συνολικά δέκα δρομολόγια, μετέφεραν περί τους 1000 ανθρώπους στο Γαλάτσι.

Ο σχεδιασμός της αστυνομίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι αφού ολοκληρωθεί σήμερα η επιχείρηση μεταφοράς όλων των ανθρώπων από την πλατεία, να εγκατασταθεί εκεί μόνιμη αστυνομική παρουσία. Σκοπός είναι να αποτραπεί νέα εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, που καθημερινά φτάνουν στην Αθήνα από τα νησιά, ενώ για όσους φτάνουν στην πλατεία, θα γίνεται προσπάθεια άμεσης μετεγκατάστασής τους.



Κλείσιμο






Η προσπάθειά μας είναι να αποφορτίζουμε τον κοινωνικό πληθυσμό, όπου δημιουργείται πρόβλημα, είπε ο κύριος Μουζάλας και υποσχέθηκε πως «η πλατεία Βικτωρίας θα καθαρίσει». Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν άμεσα στο κλειστό γυμναστήριο στο Γαλάτσι, πρόσθεσε, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για το Στρατόπεδο Λιόση. «Όπου βρίσκουμε και φτιάχνουμε χώρους θα τους πηγαίνουμε», είπε.



Στόχος του υπουργείου, δήλωσε, είναι οι πρόσφυγες να τύχουν καλύτερης διαχείρισης, ώστε να μην πέφτουν θύματα ξενοφοβικών, ρατσιστικών επιθέσεων. Για το σκοπό αυτό «βρίσκουμε σύστημα παράλληλων χώρων για να αποφορτίζεται η κατάσταση όπου δημιουργείται πρόβλημα». Ζητώ από τους κατοίκους της περιοχής υπομονή και απαιτώ από τις υπηρεσίες μου επιμονή, ώστε να αποφορτιστεί η κατάσταση, είπε ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.



Οι μετανάστες με τέσσερα αστικά λεωφορεία (χωρητικότητας 100 με 130 ατόμων) μεταφέρονται προς το Κλειστό Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου όπου οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εκεί είναι προφανώς πολύ καλύτερες και παρέχεται στις οικογένειες των μεταναστών προστασία από το κρύο και τις βροχές. 

















Την ίδια ώρα, στην πλατεία Βικτωρίας βρίσκονταν σε εξέλιξη δυο παράλληλες συγκεντρώσεις με αποτέλεσμα η οδός Γ' Σεπτεμβρίου στο ύψος της πλατείας να παραμείνει κλειστή όλο το πρωί.

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στην Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), αλλά και άλλες αντιφασιστικές οργανώσεις διαδήλωσαν ενάντια στις «ρατσιστικές συνάξεις μίσους». Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου «είμαστε υπέρ της μεταφοράς προσφύγων σε κλειστούς χώρους, αλλά ζητάμε από τον δήμαρχο Αθηναίων να ανοίξει χώρους στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να αποτρέψουμε τις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής».





Τη δική τους συγκέντρωση πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζητούν να αδειάσει η πλατεία από πρόσφυγες και μετανάστες. «Είμαστε αλληλέγγυοι με τις ταλαίπωρες αυτές ψυχές. Θέλουμε να ζήσουν σαν άνθρωποι, αλλά και εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε. Εδώ διεξάγεται εμπόριο ανθρώπων και ναρκωτικών. Η πλατεία πρέπει να αδειάσει» δήλωσε ο δάσκαλος Μάριος Μιχαηλίδης.

Καταστηματάρχης της περιοχής ο οποίος διατηρεί καφετέρια στην πλατεία υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι «τα καταστήματα έχουν καταστραφεί τελείως, ο τζίρος έχει πέσει κατά 90% και δεν έχουμε να πληρώσουμε τις δόσεις στο ΙΚΑ και τους μισθούς στους υπαλλήλους».

Το κλίμα στην πλατεία είναι ήρεμο, ωστόσο νωρίτερα υπήρξαν φραστικές αντεγκλήσεις. Οι δυο συγκεντρώσεις γίνονται υπό την παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ.







 




Συνεργεία του δήμου καθαρίζουν την πλατεία Βικτωρίας
Βουνά από σκουπίδια σχηματίζονται πλέον στην πλατεία Βικτωρίας, καθώς συνεργεία της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Αθηναίων βρίσκονται επί τόπου και επιχειρούν να καθαρίσουν την πλατεία, μετά την αποχώρηση των προσφύγων. Οι καθαριστές εργάζονται παράλληλα με την επιχείρηση μεταφοράς, καθώς οι πρόσφυγες που αναχωρούν με τα λεωφορεία προς το κλειστό του Γαλατσίου παίρνουν μαζί τους ελάχιστα προσωπικά αντικείμενα που μπορούν.












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης