LIVE

Κορωνοϊός

Μεταναστευτικό: Έκαναν σε έξι ημέρες όσα δεν έκανε η Τασία σε έξι μήνες

Μεταναστευτικό: Έκαναν σε έξι ημέρες όσα δεν έκανε η Τασία σε έξι μήνες

«Καρφιά» για τις παραλείψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Χριστοδουλάκης:Δεν είχαν καν ξεκινήσει διαδικασίες για τα 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου - Ζώης: Το λιμενικό έχει 240 σκάφη αλλά το 36% είναι ακινητοποιημένο - Εξαίρεση στον κανόνα απάθειας της ΕΕ η στάση Αβραμόπουλου, είπε ο υπ. Οικονομίας

Το σχέδιο άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που εκπόνησε η υπηρεσιακή κυβέρνηση μέσα σε λίγες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της ανέπτυξαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι συναρμόδιοι υπουργοί σε κοινή συνέντευξη τύπου.

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στα σαλόνια της ΕΕ αλλά χρειάζεται και μια καθολική αντιμετώπιση εντός και εκτός Ελλάδας τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης επισημαίνοντας την ανάγκη οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη υπάρχουν δύο ταμεία από τα οποία μπορεί να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι. Όπως είπε το ένα είναι το Ταμείο Ασύλου το οποίο θα δώσει 400 εκατ. ευρώ, χρήματα που δεν είχαν ξεκινήσει καν οι διαδικασίες για να διατεθούν λόγω καθυστερήσεων χρεώνοντας εμμέσως την προηγούμενη κυβέρνηση γι' αυτό.

Το δευτερο είναι το Ταμείο Απόρων από το οποίο μπορεί να εξασφαλιστούν 330 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο, όπως εξήγησε αναμένεται να αυξηθεί όσο αυξάνεται η ροή μεταναστών. 

Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι για την καλύτερη απορρόφηση αυτών θα απασχοληθούν 10 άτομα εξειδικευμένα από το υπουργείο Οικονομικών που θα μετατεθούν στη γενική γραμματεία Μετανάστευσης και τα οποία θα πιάσουν δουλειά την Παρασκευή για να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων. 

Παράλληλα έκανε έκκληση προς τους εφοπλιστές για να βοηθήσουν εθελοντικά και να διαθέσουν αυτοβούλως τη συνεισφορά τους.

Κατά την εκτίμηση του υπουργού Οικονομίας η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα θα χρειαστεί πάνω από 1 δισ. ευρώ και γι' αυτό περιμένουμε άμεσα τη βοήθεια της Κομισιόν.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε δύο βδομάδες θα έχει συνταχθεί μελέτη από τον ΕΟΤ και το ΚΕΠΕ για το πόσο έχουν πληγεί τα νησιά τους τελευταίους μήνες, ώστε να δοθεί ανάλογη στήριξη. 


Εξαίρεση από την απάθεια η στάση Αβραμόπουλου
«Από την πρώτη στιγμή της ορκωμοσίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μας επεσήμανε την ανάγκη για επιτάχυνση λύσης του ζητήματος. Και έτσι προχωρήσαμε στο σχέδιο άμεσης δράσης» εξήγησε ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος εξήρε την ανταπόκριση του Δημήτρη Αβραμόπουλου καθώς όπως είπε «η ανταπόκριση μέχρι τώρα της Ευρώπης ήταν χλιαρή και η άφιξη του κ. Αβραμόπουλου αποτελεί εξαίρεση αυτού του κανόνα απάθειας»

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος προειδοποίησε ότι το πρόβλημα δεν θα τείνει μειούμενο αλλά αυξανόμενο, το 80% των ροών είναι πρόσφυγες.

«Πρέπει να υπάρχει ανακούφιση των τοπικών κοινωνίων αλλά δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε το κέντρο, προκειμένου να αποσυμφορήσουμε τα νησιά. Δεν πάμε και δεν  θέλουμε να δημιουργήσουμε αιώνια πεδία του Άρεως ή πλατείες Βικτωρίας» εξήγησε το σκεπτικό των μέτρων ο κ. Μουζάλας. 

«Χρειάζονται νέα μέτρα, να μην τρέχουμε κάθε λίγο. Θελουμε την επόμενη φορά που θα σας δούμε να μην τρεπόμαστε, να σας λέμε ότι κάναμε αυτά που είπαμε».


4 στα 10 σκάφη του λιμενικού είναι ακινητοποιημένα
Στα αριθμητικά δεδομένα που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης. «Οι λιμενικοί το 2015 έχουν βγάλει 50.000 ανθρώπους μέσα από την θάλασσα. Στο πρώτο 8μηνο του 2014 οι συλλήψεις του λιμενικού έφτασαν τις 17.500, ενώ το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2015 έφτασαν τις 230.000. Μόνο το δίμηνο οι είσοδοι ξεπέρασαν τις 157.000».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, ενώ το λιμενικό διαθέτει 240 σκάφη, το 36% αυτών είναι ακινητοποιημένα!

Από την αρχή του έτους είχαμε περίπου 230.000 αφίξεις μεταναστών ενώ μόνο τον Ιούλιο είχαμε 52.000 αφίξεις επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδήμητρης. Όπως είπε η εισροή πραγματοποιείται κυρίως από πέντε νησιά: από τη Λέσβο έρχεται το 50% των προσφύγων, στη Χίο το 14%, στη Σαμο 12%, στη Κω 28% και στη Λέρο μικρότερα ποσοστά.

Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι γι' αυτό το κύμα είπε ο κ. Μακρυδημήτρης αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα χρωστά σε προμηθευτές 9 εκατ. ευρώ για σίτιση, για να έχουν αυτά τα παιδιά να πιουν το γάλα τους κλπ.

Σχολιάζοντας τις φήμες για επέμβαση του στρατού ο κ. Μακρυδημήτρης είπε ότι αυτό δεν μπορεί συμβεί, αυτά είναι φαντασία κάποιων, ενισχύονται τα νησιά με κλιμάκια από το λιμενικό και την αστυνομία ενώ διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο Ξενοκράτης στη Λέσβο παρά το αίτημα για κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διότι αφορά μόνο φυσικές καταστροφές. Παρά ταύτα, τόνισε ότι υπάρχουν ήδη μέτρα ενίσχυσης των νησιών και καταβάλλονται προσπάθειες για να καλυφθούν οι ανάγκες. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, ο στρατός θα βοηθήσει μόνο με το να διαθέσει οχήματα και κάποιες εκτάσεις στρατοπέδων, ενώ θα διαθέσει και καράβια του πολεμικού ναυτικού αν χρειαστεί να αποσυμφορήσει τα νησιά. Επίσης, θα γίνει χρήση στρατιωτικών μαγειρείων για τη σίτιση, αλλά και παροχή προσωπικού για να μπορέσει να βοηθήσει να στήσει σκηνές όπως ανέφερε ο υπουργός.


Καμπανάκι κινδύνου για το 2016
Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην τουριστική οικονομία ο υπουργός Οικονομίας χαρακτηρίζοντας «πολύ μεγάλη την κατάρρευση».

Όπως είπε η συνολική κατάρρευση ξεπερνά το 50% ενώ σε κάποια νησιά είναι μεχρι και 70%.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί «γιατί τώρα κλείνουν για του χρόνου αρκετά πρακτορεία και μπορεί να υπάρχει συνέχεια σε αυτό». 

Όπως ανακοινώθηκε:

-Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.

-Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

-Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.


Συγκλονιστικοί οι αριθμοί: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες
Η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος και η Κως, είναι τα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα των μεταναστευτικών ροών από τα ανατολικά σύνορα της χώρας.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, το 2014 αφίχθησαν στη Λέσβο 11.070 μετανάστες, ενώ φέτος έως τις 23 Αυγούστου είχαν αποβιβαστεί στο νησί τουλάχιστον 94.134 άτομα, αύξηση 750%.
 
Στη Χίο, το 2014 αποβιβάστηκαν 6.453 άτομα,ενώ το 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν αφιχθεί 28.928 μετανάστες, αύξηση 348%.
 
Στη Σάμο, στην οποία περιλαμβάνεται και το Αγαθονήσι, πέρυσι είχαν ταυτοποιηθεί 7.556 μετανάστες, ενώ έως τις 23 Αυγούστου του 2015, 25.596 άτομα, αύξηση 244%.
 
Στη Λέρο, στην οποία περιλαμβάνεται και το Φαρμακονήσι, το 2014 είχαν αφιχθεί 2.590 μετανάστες, ενώ φέτος, έως τις 23 Αγούστου, είχαν αφιχθεί 9.988 άτομα, αύξηση 286%.
 
Στην Κω, το 2014 αποβιβάστηκαν 1.344 παράτυποι μετανάστες, ενώ το 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν φθάσει στο νησί 27.991 παράτυποι μετανάστες, αύξηση 1.983%.
 
Στη Σύμη, το 2014 αφίχθησαν 932 μετανάστες, ενώ το από τις αρχές του 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν αποβιβαστεί στο νησί 1.794 άτομα, αύξηση 93%.
 
Στη Ρόδο, το 2014 περισυνελέγησαν 669 άτομα, ενώ το 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν αποβιβαστεί 1.184 άτομα, αύξηση 77%.
 
Στη Σαμοθράκη, το 2014 αφίχθησαν 391 μετανάστες, ενώ το 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν φθάσει στο νησί 845 μετανάστες, αύξηση 116%.
 
Μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος παρουσιάζει η Λήμνος, καθώς πέρυσι είχαν φθάσει 710 παράτυποι μετανάστες, ενώ φέτος, έως τις 23 Αυγούστου, 492 άτομα, μείωση -31%.
 
Κανένας παράτυπος μετανάστης δεν αφίχθη φέτος στο νησί της Πάτμου, έως τις 23 Αυγούστου, ενώ το 2014 οι Αρχές είχαν περισυλλέξει από το συγκεκριμένο νησί 832 άτομα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (127)

χαχαχαχα

Εγω αν ημουν Τασια θα ειχα κανει χαρακιρι για το κακο που προξενησα στο τοπο αντι να παω σαν τα γατια να λουφαξω,αλλα απο την αλλη παλι λεω ευτυχως που δεν ειμαι σαν αυτη.

zz

Ένα δεν καταλαβαίνω γιατί οι Εφοπλιστές της ΕΛΛΑΔΟΣ πρέπει αυτοβούλως να συνεισφέρουν αφού τα χρήματα υπολογίζονται σε 1 δις Ευρω περίπου , ποίος πεινά και θέλει να φάει ? Να ζητήσουνε την συνεισφορά των ΕΛΛΗΝΩΝ εφοπλιστών για της ένοπλες δυνάμεις το καταλαβαίνω , αλλά για ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ όχι , δεν είμαστε υποχρεωμένη να σακατεύουμε τα δικά μας σκάφη για λογαριασμό άλλων , να ζητήσουνε σκάφη από της χώρες της ΕΕ , έτσι θα είναι πιο δίκαιο , και πέραν αυτού να καταγγείλουνε την Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη ως χώρα διακινητής λαθρομεταναστών , όχι μόνο διακίνηση αλλά και οικονομική εκμετάλλευση , τι εννοώ με αυτό , όταν λες ως ΕΕ ότι θα τους δεχθώ πρέπει να μεριμνήσεις για αυτό , ας πλεύσουνε στην Τουρκία Γερμανικά ,Γαλλικά ,Βρετανικά και άλλων χορών καλοθελητών σκάφη να παραλάβουνε από εκεί οποίους θέλουνε , εμείς χάνουμε έσοδα από τον Τουρισμό μας , κινδυνεύουμε με μαθηματική ακρίβεια σαν χώρα από διάφορους φανατικούς Μουσουλμάνους , δεν νομίζω ότι με ένα ταξιδάκι Αβραμόπουλου στην ΕΛΛΑΔΑ το πρόβλημα λύνεται , να γίνουνε αυτές η προτάσεις από την μεριά μας για αν δούμε εάν πραγματικά η ΣΑΞΟΝΕΣ εννοούν αυτό που λένε , η απλά κάνουνε επιλογή αυτών που θέλουν κάνοντας αυτό το κοσκίνισμα .

νικος γεωργιου

Ακομα δεν ειδατε τιποτα....Αυτα που ερχονται θα ειναι ΤΡΑΓΙΚΑ για τους κατοικους ολων των νησιων. Θα μπουκαρουν σε λιγο στα σπιτια στα μαγαζιαθα κλεβουν,βιαζουν,λεηλατουν. Το χειροτερο οτι κανεις δεν θα τους πειραζει γιατι συνφωνα με τα Συριζοκομμουνια απαγορευεται η χρηση βιας και οπλων στους αθωους μεταναστες.Μην τους πειραξει κανεις γιατι θα εχει αμεση απολυση,και δικη συμφωνα με Τσιπραδες,Λαφαζανηδες,Γκλεζους,κυρα Τασια,Κωνσταντοπουλαινα κλπ αχρηστα λαμογια που κατεστρεψαν αυτη τη χωρα

σακσες στορι

...βρε μια χαρα τα καταφεραν η κυρα Τασια κι ο Τσιπρας μεσα σε ενα 7μηνο εκαναν πραξη οτι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν ειχαν καταφερει χρονια τωρα, ιθαγενεια με το καλημερα σε αλλοδαπους και τζαμι στην Αθηνα, μαλιστα με την συγκαταθεση του μνημονιακων και ΚΚΕ (δημοκρατικου τοξου) πλην (Λακεδαιμονίων) Χ.Α.

Σκεπτικιςτής

Ποιό τελικά είναι το σχέδιο; Η μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων; Πουθενά δεν διάβασα για σχέδιο αποτροπής εισόδου. Για ενίσχυση της δύναμης του λιμενικού και περιπολίες. Μέχρι τώρα όλοι παρακολουθούν την μαζική εισροή. Θα υπάρξει τελικά ανάληψη δράσης ή το μυαλό είναι μόνο στο πως θα τσεπώσουν περισσότερα χρήματα;;;;;;

Ανάδελφος

Πολύ σωστά θέτεις το θέμα, στις πραγματικές διαστάσεις του.

patriot

Σίγουρα οι ενέργειες της υπηρεσιακής δε συγκρίνονται με την ακινησία της Τασίας, η οποία προφανώς καθότανε στον ήλιο και λιαζότανε......... Όμως δεν καταλαβαίνω γιατί τόσες τυμπανοκρουσίες. Επί της ουσίας λύθηκε καθόλου το πρόβλημα;;; Έχετε αντιληφθεί κύριοι ότι Έλληνες επιχειρηματίες πτώχευσαν λόγω της κρίσης; νοικοκυριά φαλίρισαν; Κι επειδή κοιμίζουν, ταζουν και ανέχονται όλους αυτούς τους τζιαχντιστές που απλά χωρίς να το ξέρουν ως εξιλαστήρια θύματα υλοποιούν το σχέδιο των μασόνων για αλλοίωση του πληθυσμού της πατρίδας μας έχουν γίνει μείζον πρόβλημα με τις ευλογίες όλων σε βάρος μας. Οι δικοί μας πεινάνε. Έχασαν σπίτια και επιχειρήσεις. Αυτοί άνθρωποι είναι δε λέω, αλλά αυτοί που προκάλεσαν το πρόβλημα να τους πάρουν στις χώρες τους, όπως πολύ σωστά το θέτει ο Δημήτρης. Όταν υπάρχει πρόβλημα η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να το αποκαταστήσει εκεί που γεννήθηκε για να μη συμβούν όλα αυτά!!! Όταν όμως τα ξένα λαμόγια που επιβουλεύονται όλους τους λαούς της γης, κρυμμένα πίσω από τη διεθνή κοινότητα και τους μηχανισμούς προκάλεσαν και εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στις χώρες αυτών των ταλαίπωρων ανθρώπων - που πουλάνε τα νεφρά τους για το ταξίδι της σωτηρίας- με σκοπό να εκμεταλλευτούν τον φυσικό πλούτο της κάθε χώρας, ΑΥΤΟΙ ΛΕΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ. Λύστε το πρόβλημα αυτό με πραγματικό και αποτελεσματικό σχέδιο και μετά να σας επευφημήσουμε όλους. Τη δε Τασία και λοιπούς συναρμόδιους, για να δω θα τη στείλετε στο εκτελεστικό απόσπασμα για την αδιαφορία της. Εδώ μιλάμε για εσχάτη προδοσία. Άφησαν τα σύνορα ανεξέλεγκτα και στο τέλος τους μαζεύουμε. Ρωτάω τα σύνορα της Ελλάδας δεν είναι και της Ευρώπης. ΟΙ φίλοι μας τι κάνουν για το θέμα αυτό; Εμείς θα γίνουμε η αποθήκη απεριορίστου αριθμού ρημαγμένων ανθρώπων;;; ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

ευχη

ολοι να πατε ολοι σας να πνιγητε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε βρωμοτουρκοι σιχαμενοι τζιχαντιστες - υποκριτες θεατρινοι λαθροταλιμπαν.- ουστ.- δολοφονοι σκοτωνετε τα παιδακια και μετα μας το παιζετε "προσφυγες"...................................ουστ ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε.

gEORGE

Είσαι άρρωστος

ΝΡΜ

Τα αγορασαμε τα ρημαδια...αεροπλανα και ελικοπτερα του Λιμενικου...εκατομυρια ευρω δοθηκαν -και οι μιζες σιγουρα θα επεσαν-...γιατι τωρα με το τοσο οξυ προβλημα των λαθρομεταναστων δεν τα βαζουμε να "δουλεψουν"-;;; Μονικινητηρια: x2 Cessna RG 172, x2 SOCATA TB 20, -Δικινητηρια: x3 REIMS Cessna F- 406 Caravan II, -Ελικοπτερα: x6 Dauphin Και θεωρητικα χ4 super puma τα οποια ειναι ενταγμενα στην ΠΑ/ ΔΑΥ/112ΠΜ/384ΜΕΔ.

veronica

τι να κάνουν δηλαδή

Δημητρης

Να ανοιξουν τα συνορα οι αμερικανοι να περασουν οι μεταναστες στα εδαφη τους.Αυτοι δημιούργησαν ολο αυτο το χαμο και τους σατανιστες του isis. Αυτοι χρηματοδοτουν τους τρομοκρατες.Δηλαδη για τα συμφέροντα των lobby των εβραιωμασωνων της Αμερικης θα καταστραφουμε ολοι?

@

Ετσι είναι αν ετσι νομιζεις...

Κπξ

Ο υπουργαρ@ιδας του πασοκ για τους λαθρο βρισκει λεφτα!! Το επίδομα θερμανδης ΞΕΦΤΥΛΕΣ το φαγατε ?? Το εποδομα ενοικιου? Την επιστροφγ φορων?? Γελοια και μικρα ανθρωπακια που κατέστρεψαν την χώρα οριστικά!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης