Φωτογραφίες σοκ: Σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες μετανάστες σε Λέσβο και Κω

Φωτογραφίες σοκ: Σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες μετανάστες σε Λέσβο και Κω

Το δημοσίευμα αναφέρεται στους καταυλισμούς μεταναστών σε Λέσβο και Κω - Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κάνουν έκκληση για επείγουσα βοήθεια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Φωτογραφίες σοκ: Σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες μετανάστες σε Λέσβο και Κω
Συγκλονιστικές φωτογραφίες με βρώμικες τουαλέτες, απελπισμένα πρόσωπα, πεταμένα σκουπίδια παντού, συνθέτουν το δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail για την κατάσταση των μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Στο επίμαχο δημοσίευμα κυριαρχούν οι φωτογραφίες από την άθλια κατάσταση που επικρατεί σε καταυλισμούς προσφύγων σε Λέσβο και Κω, ενώ το άρθρο δεν παραλείπει να αναφέρει ότι τα δύο ελληνικά νησιά είναι τουριστικοί προορισμοί.

Κλείσιμο


Το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Περίπου 5.000 απελπισμένοι άνθρωποι έφθασαν στην Λέσβο τις τελευταίες μέρες, οι περισσότεροι από την Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, αλλά καταφθάνουν σε καταυλισμούς με βρώμικες τουαλέτες, «σπαρμένες» με πεταμένα πλαστικά μπουκάλια και σωρούς από σκουπίδια, χωρίς πρόσβαση σε νερό, στέγη, τουαλέτες και ιατρική φροντίδα».



Συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύει η Daily Mail από τον καταυλισμό προσφύγων Μόρια, κοντά στην Μυτιλήνη. Οι βρώμικες τουαλέτες, τα πεταμένα πλαστικά μπουκάλια και οι σωροί σκουπιδιών είναι οι «πρωταγωνιστές» του σκηνικού, ενώ ίδιες συνθήκες επικρατούν και στον ανεπίσημο καταυλισμό προσφύγων, Καρά Τεπέ, στον οποίο μόνο το τελευταίο διάστημα έφθασαν 2.000 μετανάστες.



Οι μετανάστες βρίσκονται στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν άδεια κουτιά αναψυκτικών για να βράσουν νερό και να φτιάξουν τσάι!



Οι φωτογραφίες, που απεικονίζουν με τον πιο αληθινό τρόπο τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι μετανάστες σε Λέσβο και Κω, δόθηκαν στην δημοσιότητα από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», οι οποίοι έχουν ενισχύσει με μέλη τους τα δύο νησιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης που επικρατούν σε αυτά, λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών που δέχονται καθημερινά.



Η Elisabetta Faga, συντονίστρια των ΓΧΣ στην Λέσβο, όπου βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες, δήλωσε στην Daily Mail: «Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται πάνω σε χαρτόνια και άλλοι που προσπαθούν με δίχτυα από αυτά που μαζεύουν ελιές να δημιουργήσουν ένα πρόχειρο κατάλυμα.Οι καταυλισμοί δεν είναι καθαροί, όπως μια ντισκοτέκ με 2.000 ανθρώπους, που δεν μπορούν να πλυθούν και η μυρωδιά δεν είναι ευχάριστη».



Η ίδια πρόσθεσε ότι ο δήμος κάνει προσπάθεια για να καθαρίσει τους χώρους, αλλά τόνισε πόσο δύσκολο είναι αυτό, αφού μόνο τον Ιούνιο έφθασαν στο νησί περίπου 15.000 άνθρωποι. Η Faga αναφέρθηκε στην συγκλονιστική εικόνα που αντίκρισε την πρώτη ημέρα της άφιξής της στο νησί, όταν ένας εξαντλημένος μετανάστης μετέφερε μέσα σε καφάσι που έσερνε τα δύο μικρά παιδιά του...



Η γιατρός ανέφερε ότι οι μετανάστες κάνουν ένα επικίνδυνο ταξίδι στο Αιγαίο από την Τουρκία προς την χώρα μας πληρώνοντας τους δουλεμπόρους 1.000 δολάρια ο καθένας.

Αλλά, και στην Κω η Daily Mail αναφέρει ότι επικρατεί παρόμοια κατάσταση με 700 μετανάστες στοιβαγμένους σε εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο χωρητικότητας 200 ατόμων. Παρά τις προσπάθειες των ΓΧΣ για την παροχή καθαρού νερού και την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, η Faga υποστηρίζει ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να μεριμνήσουν για επιπλέον παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και από άλλους οργανισμούς, ώστε να δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους φαγητό, στέγη και ιατρική φροντίδα.



Ο Στάθης Κυρούσης, επικεφαλής των ΓΧΣ στην Ελλάδα, δήλωσε: «Ενώ οι ΓΧΣ και άλλοι οργανισμοί μπορούν να ανταποκριθούν με την ανθρωπιστική τους βοήθεια, η αποτελεσματικότητα και ο αντίκτυπος των προσπαθειών ανακούφισης παρεμποδίζονται σοβαρά, εξαιτίας της αποτυχίας να παρέχεται και να συντηρείται ένα επαρκές σύστημα υποδοχής».



Ο ίδιος τόνισε ότι με δεδομένη την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει την κατάσταση και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να παράσχουν επειγόντως υλική βοήθεια στην Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίσει τις βασικές ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών που καταφθάνουν στα εδάφη της.











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης